Актуализация

В един предишен запис писах, че Борисов е по-малко лош избор от БСП и другите от тази мафия.

Вече не съм толкова сигурен. И не само за Борисов, а и за Плевнелиев. Причината е натискът им бюджетът да бъде „актуализиран“, в смисъл да се разреши да се вземат още 3 милиарда заеми. От които за здравната каса, за която толкова се шуми, ще отиде само към една петнайсета. Почти всичко останало ще отиде за покриване на изчезналите спестявания в КТБ.

Звучи държавнически, но е една голяма лъжа. Нали имаше банков фонд, чиято работа е да покрива риска при тези обстоятелства – да подсигури нужните пари? Нали този фонд беше препълнен до дупка? Нали банките затова държаха едни масивни резерви в БНБ? За да не се налага при подобен случай да се вземе и лев допълнително? Та камо ли 3 милиарда?

И, което е още по-интересно, къде са изчезнали тези три милиарда, че да трябва да бъдат покривани и компенсирани? Било то дори от въпросния фонд, да не говорим пък с държавни заеми? Уж не би трябвало да е възможно, особено пък под надзора на БНБ? Кой и как ги е откраднал?

Едната възможност е някой да ги е изнесъл физически, като банкноти или ценни книжа. При този вариант те не са изчезнали, просто са в джоба или сейфа на този някой. Това може да е Цветан Василев, ако си е ограбил банката сам или чрез съучастници. Може да е и някой от „разследващите“, ако е обявил, че парите ги няма, и ги е изнесъл тихомълком по време на „разследването“. Но във всички случаи такъв човек има, и парите (ни) са у него.

Другата възможност е някой да ги е взел назаем и да се знае, че няма да ги върне. При този вариант те също не са изчезнали, просто са дължими към банката от този някой. Това може да е Василев (негови подставени фирми). Може да е Пеевски или свързани с него хора. Може да е и някой друг. Но във всички случаи такъв длъжник има, и парите (ни) са у него.

като теглим чертата:

– парите ни са откраднати
– крадец има и вероятно никак не е трудно да бъде открит
– парите ни са у него

В тази ситуация нормалното и редно положение е крадецът да бъде открит, арестуван и осъден на колкото му се полага. И, разбира се, парите да му бъдат взети и да ни бъдат върнати. Без да се налага да се взема нито стотинка заем. Дори ако банковият фонд, който ни бутаха в очите дълги години, е абсолютно празен или даже не съществува… Не, излъгах ви – това е не нормалното и редно, а ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО положение. Даже ако не ставаше дума за три милиарда.

Вместо това да се случи обаче Плевнелиев свиква политическия ни хайлайф, за да му обясни, че ако не вземем спешно назаем тези пари, държавата ни ще фалира. Което поражда два прости въпроса:

– КОЙ открадна парите, господин президент? Знаете го.
– КОЛКО гушнахте, за да компенсирате кражбата му от нашите джобове? С лихва?

Същите два въпроса отправям и към ръководителите на всички парламентарни партии. (Освен към Волен Сидеров – за мен той не може да носи отговорност за думите и действията си, така че е безполезно да бъде питан.) И към скъпия управител на БНБ Иван Искров, дето бил готов да си подаде оставката, но не я е подал. Няма как да не знаят КОЙ е. И няма как да гласуват да изгребат джобовете ни, за да напълнят неговите, точно преди избори, ако не са гушнали пре-тлъст дял от откраднатото.

Защо е важно да получим отговорите им? Защото този случай е без съмнение най-голямата единична кражба от джобовете ни в най-новата история на България. На нейния фон петстотинте милиона на главния ни хидрометеоролог са жълти стотинки. Позволим ли да се размине безнаказано, платим ли я от джоба си, ще означава да отправим написана с огромни колкото България букви покана към всеки измамник у нас и по света – елате, крадете ни още повече! Няма опасност да пострадате, ние го търпим!

И познайте какво ще последва за България и нас. Какъв наплив от нови крадци и порой от нови кражби ще последва. Какво бъдеще ще завещаем на децата си, и какви старини – на себе си. Такива, в които ще се гърбим като грешни дяволи и ще живеем в мизерия. За да вдигат сегашните ни политици милиардни наздравици за глупостта и търпението ни.

Ако излезем двеста-триста хиляди души на протест срещу тая „актуализация“ и заявим, че участниците в нея няма да получат от нас нито един глас, тя няма да се случи. Нищо чудно даже политиците да се видят принудени да накарат крадеца да върне парите. За да не паднат от власт и да не бъдат заменени от кажи-речи какви да е, но с решителност да ги пратят в затвора.

Уви, лично аз вече не вярвам, че в България има останали толкова не-добитъци. Бавно и постепенно, но сигурно избягаха в чужбина. Тук останаха май шепичка. Тези, които протестирахме срещу Орешарски – тези от тях, които още са тук. Тези, които отидоха доброволно да помагат на затрупаните от калта варненчани. И може би още някой случаен тук-там. Твърде малко сме, за да спрем стадото, устремено щастливо към обора, оглавника и ножа.

Аз обаче не съм добитък и ще го докажа за пореден път. Ще изляза на протест в неделя, 3 август, от 18 часа на площад Батенберг. Ако ще да съм сам там, ще съм протестирал. Ще съм доказал на дело, че заслужавам нещо различно от това да търпя безропотно да ме грабят до кожа и дерат до кости. Че заслужавам да не плащам милиардните сметки на обирджиите.

Защото смятам да не ги плащам. Ако въпросната актуализация бъде гласувана, ще обмисля идеята да се вдигна нанякъде. Ще е глупаво – не го направих преди 20 години, когато щеше да ми е още по-лесно, за да се боря тук. Ще е трудно – половин век не е възраст, когато лесно се пресаждаш другаде. Ще е тежко – все още доста от скъпите ми хора са тук и в това, което ще последва, ще имат нужда от помощта ми още повече отпреди… Но се заклевам, че ще обмисля идеята да оставя да плаща тази сметка преживното стадо. То е, което го заслужава.

Да, ще означава да призная поражението си в битката за събуждането на българския народ. Но на тези години вече знам, че човек няма как да печели всяка битка, че няма как да излекуваш мъртвец. И след всички положени усилия ще имам всичкото морално право на света да се махна оттук с гордо вдигната глава. Още не съм взел окончателно решение да го направя и надали ще взема твърде скоро. Но ако преглътнем и този грабеж ще знам, че мой дълг е да го направя. Дълг пред скъпите ми хора, за които ще мога да се грижа така по-добре – било с пари, било с възможност да се махнат и те. И пред децата си – да не позволя те да израстат в обор и да бъдат дресирани да са добитък.

(И нека българските мафиотиполитици не се успокояват. Ако ще в Антарктида да се преселя, пак няма да пропускам нито една възможност да гласувам на избори против мафията им. Дори ако в България не остане нито един човек, който да заслужава доверие, пак ще намирам как да им тровя живота с гласа си. Обещавам им го.)

Ето и Фейсбук страницата на този протест. Сигурно няма да е единствената. Дано не е.

Неделя, 18 ч., площад Батенберг.

Толкова от мен.

76 thoughts on “Актуализация

  1. Жорка

    Не си прав за 3-те млрд. лв. актуализация. Сметката е следната (в скоби са виновните):
    1.0 млрд. лв. за неразплатени задължения към строителни фирми (цикламеното костюмче и чайника)
    0.3 млрд. лв. за НЗОК (сестра Йотова)
    0.2 млрд. лв. за финансови корекции по еврофондове (Искра Михайлова от ДПС, дезертирал министър)
    1.5 млрд. лв. за гарантираните депозити в КТБ (Мустака, Свинята и КОЙ)
    =====
    3.0 млрд.

    Тези 1.5 млрд. лв. за КТБ трябва да допълнят 2-та млрд. лв., които са във ФГВБ, защото гарантираните депозити в КТБ са на обща стойност 3.5 млрд. лв. Тази сума от 1.5 млрд лв. обаче няма да е разход за държавата. Това ще е ЗАЕМ от държавния бюджет към ФГВБ (демек банките).

    И тук има нещо МНОГО важно, което никой не коментирал публично до момента – в ЗАКОНА ЗА ГАРАНТИРАНЕ НА ВЛОГОВЕТЕ В БАНКИТЕ пише:

    чл. 18 (4) При недостиг на средства фондът може да ползва заеми:
    1. от български и чуждестранни банки, както и от други лица;
    2. от държавния бюджет след съответно решение на Народното събрание.

    ЗАЩО се минава веднага на точка 2 ???

    Reply
  2. Григор Post author

    @Жорка: Според мен КОЙ е един от първите двама, или някой твърде здраво обвързан с тях.

    За сумата – корекциите по еврофондовете ще дойдат, ако следващото правителство не излезе корумпирано като това. А те липсват дори при тази сметка – значи са откраднати. Неразплатените задължения към строителни фирми пък са просто друг начин да се краде. В България се строи по правителствена поръчка основно с европари. Европарите са дошли и са „усвоени“, сиреч откраднати точно като корекциите по еврофондовете. КОЙ?

    Откраднати в добавка към 3.5-те милиарда в КТБ. Щом някой е депозирал тези пари там, значи те трябва да са налични в една или друга форма (депозит в БНБ и прочее, ценни книжа, задължения на кредитополучатели…), освен ако не са откраднати. Очевидно не са налични, тоест са откраднати. КОЙ?

    Точно това отразява минаването веднага на точка 2. Ако фондът поиска заеми от банки или други лица, те ще попитат къде са 3.5-те милиарда на КТБ. Няма да зададе този въпрос единствено държавен бюджет, контролиран от тези, които са откраднали парите, или са гушнали прилична част от тях, за да прикрият кражбата.

    Така че ако сега не излезем на протест, значи се молим на колене да бъдем крадени до дупка.

    Reply
  3. Б.Павлов

    КОЙ предложи проекта на специален закон – 100%-ов опит за институционално замазване на следи, включително в “оперативната” памет на избирателите?

    КОЙ разреши смъртно болната КТБ да си купи Креди Агрикол, само дни преди да изпадне в клиническа смърт?

    Беше ли тази покупка част от предварителен план за политическо потулване на скандала?

    Атаката срещу ПИБ подкрепяше ли идеята за форсмажорно законодателство?

    Кои от институциите – изглежда съзнателно – не си вършеха работата?

    Защо ръководствата им не са сменени и – последно –

    защо Искров е на свобода?!

    Reply
  4. Ели Post author

    Президентът е за пълен и моментален импийчмънт. Най-малко, защото от позицията си си позволи “всяване на слухове за банки”. Той спомена през ноември да очакваме още една банка в това състояние. Пред нас просто разиграват куклено шоу. Борисов пък пита Местан колко хора да му изпрати. Просто едни хора си се договориха и сега трябва да ни метнат как го правят за “горките болни хора”. За самата КТБ един път кажат всичко й е наред, после обратното, няма досиета – има досиета, има дупка, няма дупка. А всъщност те я затриха в момента, в който я затвориха. Помислете си колко малко е нужно за това – прокурорска проверка, затваряне. За всеки е ясно, че това е краят на банката – ако и да бъде отворена тя ще трябва да посрещне такива искове, че това неминуемо ще я фалира. Колко удобни са тез прокурорски проверки – като една, с едни бюлетини. На мен ми писна да ни разиграват пиеси, и после да ни цакат с по 2-3 милиарда за билет. Мафията тотално се срастна с държавата. Държава вече няма.

    Reply
  5. Григор Post author

    @Б.Павлов: Всичко това, включително.

    @Ели: Държава няма където няма народ. А народ няма, където всеки сам за себе си избира да е добитък, по свое собствено решение.

    Reply
  6. sprihav

    Никъде по света няма народ, който сам да тръгне да сменява властта. Задължително е да има лидер с ниво на доверие към него достатъчно високо, за да увлече хората след себе си.
    Ето тук ни куца работата. Няма лидери!
    Спонтанните протести след назначаването на Д. Пеевски за шеф на ДАНС не успяха, защото не излъчиха водачи, които да зададат посоката. И затова постепенно затихнаха и умряха. Не можеш да очакваш от интелигентен човек да отиде да се бори със статуквото, без яснота какво идва след това.
    Така, че не обвинявай народа. Аз съм част от този народ и не приемам да бъда наричан добитък. Ако си толкова отворен, събери умни хора около теб, начертай стратегия и ако ми хареса, ще те последвам. Доверието си го давам в аванс.

    Reply
  7. Григор Post author

    @sprihav: Нещо различно от добитък ще започнеш да бъдеш, когато лично се захванеш да събираш умни и свестни хора и да правиш с тях нещо. Било партия, било някаква друга инициатива, която да доведе обществото до нещо по-добро. Докато чакаш някой да ти го направи, пък ти само да си даваш доверието, ще си именно, точно и единствено добитък.

    Reply
  8. sprihav

    Благодаря за милите думи 🙂
    С умни и свестни хора отдавна правим нещо за обществото- работим, внасяме си осигуровките, плащаме данъци. Дейността ни е далеч от политиката и искаме така да остане. Точно затова нямам блог, в който да разисквам политически въпроси. Но понеже ти имаш такъв, ти предложих това, което ти предложих.
    Ако искахме да се занимаваме с политика, щяхме да го направим. Но понеже не искаме, търсим хора с идеи, които да ни грабнат и които да следваме. Лесно е просто да се плюят всички, по- трудно е това да кажеш как ти виждаш нещата, и какво предлагаш, за да се излезе от ситуацията. Всичко останало са празни приказки, и поради това заявявам, че това е последният ми коментар в този блог. Ако съм засегнал някого- извинявам се.

    Reply
  9. Григор Post author

    @sprihav: Ами тогава приятно работене, внасяне на осигуровките и плащане на данъци. И нежелание да се занимавате с политика. Лидерите ще ви ги донесе Дядо Мраз. Или пък някой друг, който е длъжен да ви ги намери, издигне и подкрепи. Това не е ваша работа, има си хора, на които за това им плащат – да намерят и издигнат свестни лидери…

    Приятно не-коментиране. То ще издигне свестните лидери. Или ще направи каквото и да е друго, което да покаже, че не сте добитък.

    Reply
  10. earthquake

    Сприхавия е прав. Прав е и като не желае повече да коментира, най- малкото защото 3 пъти беше наречен “добитък”. И въпреки това запази достойнство и не ви нападна с обиди.
    Не може цял народ да се занимава с политика. Хората имат деца, работа, най- разностранни проблеми. Вие си мислите, че всички по цял ден мислят за Бойко Борисов или който и да е и се чудят как да го свалят. На кой свят живеете, г-н Гачев?
    Все някой трябва да произвежда в тази държава, и това са обикновените хора, които вие наричате добитък. ОК, щом за вас са добитък, емигрирайте. Ще ми олекне.

    Reply
  11. Б.Павлов

    @Григор: “…Държава няма където няма народ. …”

    Григоре,

    За мен, държава няма там, където не се гради общност. А градежът общности, представителството им и отговорността за съчетаването и отстояването на интересите им чрез съблюдаването на един разумен регламент (което всъщност е градеж на държавност), е задача на “интелектуалеца” – за мен друг белег и основание за съществуването “му” няма.

    Спомни си от къде тръгнахме ние преди четвърт век. Държава ли беше онова в което живяхме до тогава или феодално владение, където местният васал бе по съвместителство и най-висш, църковен йерарх?

    Лесно ли се наваксват 800 или в най-добрия случай – 600 години, исторически дефицит?
    И въпреки отчайващото изоставане, дедите ни – твоите “говеда” – половин век след освобождението си, вече си бяха уредили сносна, европейска държава.

    Но през “епохата на “социализма”” – единствения период от историята ни, когато българинът НАИСТИНА е живял в условията на РОБСТВО – общността “България” бе разрушена – от враждебна, чужда страна, чрез систематически геноцид, осъществяван по каноните на една античовешка идеология.

    Държавата ни бе целенасочено заличена – стопански, идеологически и духовно!
    Налагайки монопол върху институтите за самоорганизация на обществото, диктатурата корумпираше индивида и разрушаваше връзките в общността.

    Онова на което сме свидетели днес не е поражение на идеята за демокрация. То е агония на безогледното зло, което вярваше, че ще пребъде във вековете.

    Злото не си отива без да бъде унищожено съзнателно и до край. Неговата “агония” днес е свидетелство, че нещо ново и силно се ражда.

    Аз изобщо не вярвам в реалността на митическия “народ” – вярвам в силата на демократическото общество.

    И последните събития у нас ме правят двойно повече оптимист.

    Reply
  12. Григор Post author

    @earthquake: В момента България е в положението или цял народ да започне да се занимава с политика, или да остане „турската тоалетна“ на света завинаги. И е стигнала дотам благодарение на принципа „не може цял народ да се занимава с политика“.

    Според вас кой е длъжен да ви измете в къщи? Тъй ами, не може цял народ да се занимава с метене. Да ви оправи бушоните? Да ви изтупа килимите, да ви сготви, да ви измие чиниите? Все неща, с които тъй де, не може цял народ да се занимава. С нищо не различни от политиката – колкото има специални хора, длъжни да ви измият чиниите, толкова има и специални хора, длъжни да ви оправят политиката и политиците… Живейте, моля ви, сред планина от боклуци и немити чинии, на тъмно и гладни. И ми обяснявайте как не съм прав да ви обиждам. И как като емигрирам, ще ви олекне.

    И след това познайте колко ще се трогна за вас и колко ще ме е срам, че емигрирам. Колкото, ако не ме лъжат сметките, вече към три милиона други българи. Ако искате, можете и да се почудите защо избягалият българин в чужбина най-често бяга от други българи като от чума. Много е странно, нали?

    Единственият ми проблем с емигрирането е, че след известно време вие също ще заритате да емигрирате. Невъзможността да съществувате сред сътворените от лайнодушието ви миазми ще е станала очевидна дори за вас. Само че ще искате да донесете със себе си тази философия – тоест, ако дойдете при мен, аз ще трябва пак да емигрирам нанякъде. Защото където и да идете, много скоро ще е жалко за там. Както сега за България.

    @Б.Павлов: Не, дедите ни не бяха говеда – или поне не смазващият процент. Затова и построиха сносна държава. Ние сме – затова у нас ще може да се построи сносна държава единствено когато си отидем. Очевидно вариантът да ни уврат главите не съществува…

    Reply
  13. ~!@#$%^&*()_+

    въх каква драма.
    сред народ от говеда зели че се пръкнали неколко интелектуалничещи телета дето ринат кал по всеки, който не е на тяхното мнение.
    и плашат говедата че ако не мучат по тяхно му ще си врътнат опашките и ще идат да живеят с други говеда, тето са “по-така”.

    Reply
  14. Кирил

    „Знам аз, че няма ли българинът по какво да плюе, душичката му е неспокойна.“

    Reply
  15. sahwar

    Очевидно е, че нещата не могат да продължават така. Това общество трябва да се развива, а настоящите условия го унищожават по всички възможни показатели. Имаме нужда от себе-спасение (не в смисъл на емиграция, а в смисъл на целенасочени действия за тотална смяна на настоящия политически „елит“ с млади и опитни професионалисти, които да подготвят почвата за нов обществено-културен разцвет на нацията), иначе оправия няма.

    —sahwar

    Reply
  16. Григор Post author

    @x: Това не е моя кауза, за която искам да ги спечеля. Това е тяхната кауза и техния интерес. Ако някой очаква да се моля на някого да започне да си гледа интересите, бедна ти е фантазията колко не е познал.

    @~!@#$%^&*()_+: Кирил ти е отговорил доста добре.

    @sahwar: Според мен имаме нужда от осъзнаване на членовете на това общество, че се държат като добитък – чакат друг да им изрине тора. Без това осъзнаване всякакви стъпки са безсмислени. Да допуснем, че Дядо Мраз ни донесе в чувала си един добър юнак, който да се хване да изрине тора – и какво? След ден или месец положението ще е старото.

    Reply
  17. ~!@#$%^&*()_+

    @григор: смятам че кирил е отговорил на тебе, замисли се
    ——- цитат ————-
    Това е тяхната кауза и техния интерес
    —————————
    аман от знаещите интереса на другите, веднага се сещам за едни червени знамена, със свастика или със сърпочукове

    Reply
  18. Ели

    Приятно ми бе да ви видя днес 🙂 Утре като тръгнат наново да искат държавата да плаща ЦЕЛИТЕ влогове на КТБ, да ви видя пак ли ще ви е все едно. И като Пеевски се изниже ни лук ял, ни лук мирисал, пак ли ще си траете? Ами, трайте си, пък после се чудете що ни крадат, що ще ни вдигнат данъците и ще сме пак класата на бедните работещи. Работете, за да има с какво да ходят маскарите по най-луксозните курорти с цена за стая колкото годишната ви заплата. Трайте си. Аз няма да си трая. Половината ни политическа класа в момента е за затвора. И тя трябва рано или късно да се озове там. Помислете – дали и кой е взел решение след като се очакваше потопа в Мизия, защо по дяволите тая държава не си свърши работата – да се пренасочи и разлее придошлата вода извън града. Има твърдения, че това е било искано, но общинарите са го отхвърлили, защото щели да се залеят плодотворни райони и после ще плащат обезщетения. Вие си представете само за миг, че това наистина е станало така… Защото все си мисля, че е имало как да се построят ако ще с чували някакви прегради за пренасочване. Защо не е направено? Не трябва ли в момента там да бъде прословутата прокуратура и да се разследва?

    Reply
  19. Григор Post author

    @~!@#$%^&*()_+: Интересът на другите в случая е и моят. Проблемът ми е, че няма как да се случи, без да го разберат достатъчно хора. Три милиона българи вече загубиха надежда, че останалите ще го разберат, отидоха „да живеят с други говеда“, и живеят добре. А тези, които останаха тук, продължават и продължават да не могат да разберат защо непрекъснато ги доят до кръв и стрижат до кокал. И се оплакват от това доене и стригане наравно с оплакването от обидите, че видите ли, някой ги бил изкарвал добитък.

    Колкото повече водя този спор, толкова повече се убеждавам, че българина и чудо не може да го оправи. И че спасението е надалеч оттук.

    Reply
  20. ~!@#$%^&*()_+

    @ели: данъците в българия са супер ниски, аз едва виждам 2/3 от заплатата си

    @григор: всички в българия реват, но … не работят, ходаят непрекъснато на почивки в българия и/или в чужбина, какво да ги съжалявам, по-скоро твойто реване ми се струва преувеличено/лицемерно

    Reply
  21. gezatop

    @Ели

    За подобна, успешно проведена, операция съм чувал веднъж – в някакъв филм на Дискавъри, с малката забележка че на китайската народна армия и се наложило да предислоцира 5-600 000 души в подкрепа на местните гарнизони. Освен това реката им беше отнесла първите две диги и едвам бяха удържали на третата линия, която била и последна. Това при положение че единия бряг на реката е значително по-висок от другия, съответно са правили диги само от едната страна.

    Reply
  22. skoklyo

    Колко типично – заровихме се в дребнав емоционален спор за говеда и тор, нападайки се взаимно. А после се чудим защо демократичната десница постоянно изпада в дрязги и едва влиза в парламента и общественото полезрение изобщо, докато автократични и интересчийски партии превземат целия спектър. В политиката са нужни силни лидери, така винаги е било и ще бъде, където и да погледнете. Който и да бъде избран начело на група хора, като минимум трябва да има силата да обединява и привлича, и докато такъв липсва, никаква политическа власт няма да попадне в ръцете на тези хора, колкото и да са интелигентни и чистосърдечни, съответно нищо няма да постигнат.

    С две думи – наистина имаме остра нужда от лидери в България, липсва ни лидерска култура изобщо, обучението и средата се стремят точно към обратното, да ни лишат от инициативност, и това не ни прави добитък, стига вече с тези квалификации. Дай да се превърнем в хищници тогава, по тази идеология, да се оправяме кой както може, с каквито средства може, егоистично, нали точно от такива индивиди е съставена мафията, срещу която уж протестираме? Истинските хора са нормални, всеки със своя характер и интереси, и таланти. Един може да прави мебели, друг да пише, а трети да обединява и води.

    Иначе най-лесното е излезеш спонтанно на улицата и да викаш заради цената на тока или да чакаш четири години, за да “накажеш” някого с бюлетината си. И какво? Истинската промяна иска настойчивост и последователност, и политическа власт.

    Reply
  23. Виктор

    @Григор: “Три милиона българи вече загубиха надежда, че останалите ще го разберат, отидоха „да живеят…”
    Не знам… щом тия три милиона не са могли да преборят червената мафия тука,…

    Reply
  24. Григор Post author

    @~!@#$%^&*()_+: Познавам достатъчно хора, които работят по 12 часа на ден и почиват по 2-3 дни годишно, а продължават да са бедни и грабени. И останалите с право им се чудят защо бъхтят, след като така и така няма да си получат заслуженото.

    И като работодател мога щастливо да те успокоя: тук служител, който получава заплатата си легално, не вижда и 2/3 от нея. Просто данъците му ги удържам и внасям по изискване на закона аз, преди да му платя каквото и да е. Разликата със САЩ е, че там за теб остава по-голям процент от заплатата ти, един куп разходи ти се вадят от облагаемата сума и плащаш данъка след като изтече годината, а не преди още да си видиш парите.

    @gezatop: Мащабите са доста различни. Река Скът при Мизия спокойно може да бъде отклонена с ден работа на стотина-двеста души, дори ако е придошла. А че приижда се е знаело повече от ден предварително. Да не говорим, че са можели просто да завъртят сирената и да предупредят хората да бягат, а не са го направили.

    @skoklyo: Точно тази грешка ни е проблемът – мисленето, че нямаме лидери. Нямаме народ от хора, а не лидери. Ако имахме народ от хора, той щеше да издигне и подкрепи свестни лидери. При положение, че имаме народ от добитъци, дори да паднат от небето свестни лидери, той няма да ги подкрепи. За последния четвърт век вече имахме веднъж-два пъти лидери, мъничко по-свестни от останалите. Хич не много като цяло, но на една мъничка идея да. Подкрепи ли ги стадото, или ги шкартира в полза на очевадно по-нечитавите?

    Затова и изрази като „добитък“ не са обида. Те са констатация на факт. Точно както не е обида да кажеш „Чичолина е порнозвезда“ или „Жоро Павето е престъпник“. Протестирай си колкото искаш срещу изразите – това няма да промени факта. Има някакъв шанс да започне промяна в него единствено много, ама много ясното му осъзнаване. Иначе си в положението на клошар, който никога не се къпе, понеже е убеден, че не е мръсен. И като му кажат, че е, се чувства обиден. Както не може всеки да се занимава с политика, така не може и всеки да се къпе…

    @Виктор: Проблемът всъщност не е червената мафия, Викторе. И в Чехия я имаше. И в Словения. И в ГДР… да не изброявам. Просто чехите, словенците и прочее не са добитъци. Където народът е от хора, той не търпи мафии, дори да са налични и силни. Където е от добитъци, издига мафии и ги оставя да го яхнат, дори по начало да ги е нямало.

    Reply
  25. Виктор

    Да ме прощаваш, Григор, обаче твоята история за добитъците много ми прилича на тази на Шаркана. Той не се примирява, че народът е прост и не става за анархия, ти пък не искаш да повярваш, че това е положението. И това, дето казваш, че и в Чехия и Унгария и т. н. имало червена мафия, пък там не били добитък и я преборили, някак напомня за някакъв нацизъм. Тоест, чешката и унгарската нации са по-малки добитъци.

    Reply
  26. Григор Post author

    Факти, Викторе, факти. Могат да ти харесват или не, но са факти. Ако мислиш, че на мен ми харесва, че народът ми е предимно добитъци… Но нямам как да си затворя очите пред факта. Не умея да лъжа себе си.

    Reply
  27. catrina

    До вчера ми говориш как си щял да гласуваш за Бойко, понеже бил страхливец, а днес обвиняваш хората, че не могли да издигат лидери? Това е тежка форма на шизофрения, затова искам само да ти кажа да си ебеш путката майчина. Ти си срам за този народ! Скрий се и не се показвай повече!

    Reply
  28. Григор Post author

    @catrina: А ти сигурно си гордостта на този народ, с чудесните си интелектуални способности и литературния си речник. Благодаря ти, че защити тезата ми толкова нагледно.

    Reply
  29. ~!@#$%^&*()_+

    @григор: съжалявам но виктор е прав
    шарканизираш се

    п.п.
    и на двамата произведенията ги чета с кеф
    ама и мисия земя я четох с кеф докато не нагазих в сциентоложкуте лайна :0

    Reply
  30. Григор Post author

    @~!@#$%^&*()_+: А какво да направя? Да обяснявам колко е чудесно, че народът ни е от добитъци, как щастливо се живее в обор сред тора, какъв кеф е да те доят и стрижат и с каква радост ще чакаме да ни заколят ли?

    Ако живееш извън България, на теб може да ти е и все едно как се живее тук, ама на мен не ми е. А първата стъпка по пътя към оправянето му минава през осъзнаването защо сме на тоя хал. Тежките болести се лекуват с горчиви лекарства.

    Reply
  31. skoklyo

    Добре, съгласен съм с твърдението, че тук лидерите не се ценят много, по-скоро силовите фигури успяват. Нали има една метафора за българския казан в ада, къде пазачи не били нужни. Инстинктивният страх от успеха на другия, завистта, дребнавостта, това са все комплексарски черти, зависимост, липса на вяра в способността, че можеш да си по-добър от останалите без ги правиш по-зле от себе си. Може би повечето сме доста комплексирани като индивиди и преди някой да се обиди, не обобщавам за всички, достатъчна е една критична маса с традиции, която оцветява атмосферата и културата на всички останали.

    Но със сигурност човек като Григор с познания в психологията знае, че с негативно отношение самочувствие не се гради. Не сме в казарма, че старшината с ритници да те кара да прескачаш трапа. А и светът е широк, никой способен на разум и действия човек не е така критично притиснат, че да прави неща отвъд един сравнително нисък праг на равносметка и комфорт. Ще махне с ръка, или ще покаже среден пръст, и ще иде другаде.

    Така че, ок, нека масите да са склонни към пасивност и оплюване, това не се променя за ден или година, още по-малко с хули и обвинения. По-важно е мислещите хора да бъдат заедно и постепенно да въздействат. Не да враждуват на лагери, или да очакват прекалено много, или да се загръщат в елитаризъм. Най-сетне, не може насила да налагаш светогледа си някому, трябва да го убедиш по подходящ за него начин. Много често простите факти, доказателства и логически заключения не вършат работа, и това е. Хората са често ирационални. Тогава?

    Необходима е някаква формация, в която повече хора да припознаят себе си, да им говори нещо. Свестните не са една шепа, стотици хиляди са сигурно, че и повече, но е нужен обединяващ фактор. Дали цената би била прекалени компромиси, продадена съвест, стъпкани лични идеали? Едва ли доброто е толкова парадоксално и противоречиво, че да няма общи знаменатели. По-скоро хората трябва да преодоляват лични интереси и емоции.

    Reply
  32. Иван

    Мога само да се съглася с критикуващите Григор.
    Твърдението че сме говеда е просто т.н. thought terminating cliche. Може би е вярно, може би не. Но големият проблем е, че мисълта свършва малко след тази констатация.

    Аз винаги съм настоявал проблемът да се разглежда от системно ниво. Има причина хората да са такива каквито са, има причина за поведението им и ако тази причина не бъде разбрана, нямаш никакъв шанс да промениш нещо.

    Имаше един доста стар пост, мисля че беше някъде тук, търсих го но не можах да го намеря и нямам точни спомени за него. Но ставаше дума за изследване на груповото поведение (хора или примати). Едно от нещата които ми направиха впечатление тогава е, че отрицателните стимули имат в пъти по-силно влияние от положителните. Тоест, едно разочарование, има повече сила от 10 успеха.

    Reply
  33. Григор Post author

    @skoklyo: Стигнал съм до тази логика… преди петнайсетина години. Просто оттогава научих още и още – докато не се убедих, че някои неща трябва да бъдат казани. Въпреки че са неприятни. Без нито капка тревога дали някой няма да се обиди. Който все още има как да бъде спасен, ще ги разбере. Който не ги разбира, е обречен да е добитък. Ще се оправи когато се изкъпе който не осъзнава, че е мръсен. И колкото и да искаш да му помогнеш, няма как. Добро насила не става.

    Да се припознае в някоя свястна формация може и да е възможно. Точно както е възможно мързеливецът да седне да яде, ако някой му сготви и сложи. В реалния свят обаче няма кой – трябва да си сготвиш и сложиш ти, че и да го изкараш преди това. А политиката е такава дисциплина, че няма как малцина да сготвят и сложат за всички. Най-малкото защото и най-свястната формация няма да остане дълго време свястна, ако ѝ се налага да се грижи за безучастно и безропотно стадо. На такова стадо можеш да си касапин в лошия случай или овчар в добрия, но няма как да си водач.

    Затова и казвам нещата в прав текст. Който е способен да ме разбере, има шанс да се оправи – не защото съм много велик и прав, а защото казвам голата и очевадна истина. Който не е способен, никой на този свят не може да му помогне. Мога единствено да се опитам да спася от него този, който е способен да разбере фактите.

    @Иван: Да, има причини хората да са каквито са. Да, има начини една неголяма част от тях да се променят. (За останалите начинът се нарича погребение.) Уви, първата стъпка е да разберат, че са добитък. Втората е да пожелаят да не са добитък. Чак тогава може да дойде третата – да вършат нещо, което ще им помогне да не бъдат добитък. Не разбираш ли какво си, няма как да пожелаеш да станеш нещо по-добро. А нямаш ли желанието, няма как да се задействаш да го постигнеш.

    Reply
  34. Ели

    Като каже Григор добитък, вие си мислите за нещо гадно, просто, елементарно, мръсно. И си казвате Нееее, не сме такива. Та ние сме красиви и интелигентни. Да, ама и от красивите и интелигентните става прекрасен добитък. Какви хора мислите, че работят в повечето медии? В реномираните такива – като bTV, например. Голяма част от тях са и красиви, и интелигентни, ама това не им попречи да ни информират, че новият министър Щонов бил МЕНИДЖЪР в кабелен оператор. Докато реално е собственик на един от големите такива. Като какъвто не може да бъде назначен за министър. На новата министърка на транспорта баща й с фирма за пътно строителство. И даже още преди е била пък нещо в Пътна инфраструктура. Само се сменя Баткото. Това е положението. И ние търпим. Вотът ми на доверие към новото правителство не можа да преживее и един ден. И сега се чудя – да ходя ли пак сама да си протестирам?!

    Reply
  35. Б.Павлов

    @Ели:”Като каже Григор добитък, и вие си мислите за нещо гадно…”

    Ето как се създават “говеда”, Ели:

    http://www.cao.bg/инструкция-за-управлението-на-окупир/

    Аз не съм чел нещо по-гадно.
    Но ако си мислим, че тази “касапска” инструкция днес не е в сила, значи обичаме дамгите си и евтините премъдрости за “матряла” ни приличат.

    По-добре е обаче да ни тревожат собствените ни “рога и копита”, иначе няма да се измъкнем от окупационния “обор”.

    Демокрацията живее в личните ни усилия. Това е безкрайна борба, но за нищо друго не си струва да се живее.
    А наистина сме решили, да не бъдем говеда, трябва ли да се оплакваме от свободата си?

    Reply
  36. Иван

    Григор, аз се опитвам да те извадя от утъпканото кръгче на цикличното мислене, а ти ми врътваш още една обиколка по него. Добитък, та добитък.

    Reply
  37. Григор Post author

    @Б.Павлов: Инструкцията ми е известна от повече от 20 години – беше публикувана за пръв път по-малко от година след промените. Дали днес не е в сила, не знам. Но знам, че докато не осъзнаем, че сме осакатени от нея до превръщане именно и точно в добитък, няма да започнем да взимаме мерки да престанем да бъдем добитък.

    @Иван: Както вече писах на skoklyo, и аз се вадех от това кръгче преди петнайсетина години. Може да се проследи много добре по блога ми. Оттогава насам обаче научих още много неща.

    Резултатът е, че разбрах – има шанс да бъде от полза само непрекъснатото циклене в това кръгче и непрекъснатото казване на този факт високо, ясно и на всички. Докато не го разбере и последният, който е запазил способността да се осъзнае и да се оправя. Единствено тогава имаме шанс това положение да се промени – а то да се промени е единственият ни шанс за каквото и да е свястно.

    Иска ми се да вярвам, че способните да се осъзнаят са доста. Само че като гледам реакциите на този запис, ми се струва, че повечето са вече в чужбина и се мъчат за забравят за България. Познай заради кого. Дали примерно е заради такива като мен…

    Reply
  38. Иван

    @Григор,
    Мисля че би ти се отразило доста добре да изкараш малко повече време в Америка.

    Надеждата ми е, че може би когато не си заобиколен с българи, ще видиш че другите народи също се борят със систематични проблеми, които биха могли да бъдат решени, ако всички те мислят като теб и действат заедно, така както на теб ти се иска. Може би ще установиш, че там също има твърде много хора които поставят собствения си интерес пред общия, от което си патят, без да им дойде акъла.

    Само ще те помоля, да не спираш да пишеш в блога.

    Иначе, актуализацията за милиарди май не мина. Бъркам ли?

    Reply
  39. Георги Иванов

    Григоре,
    и аз ще те захапя за добитъка 😉 .
    Ако мислиш някого за добитък, той ще си остане добитък. И си прав добитъка се подкарва с тояга, но аз не искам някой да бъде добитък. Също не искам и да съм пастир, защото пастира тича след добитъка. Искам да си живея свободно както аз го разбирам.

    Сега като се засили дискусията в блога да не вземеш да се огънеш. Може да не го разбираш, но макар това да е твоя блог и коментарите да са под твоя запис, това е дискусия на равни по стойност гледни точки, нещо като форум.

    Reply
  40. skoklyo

    Григор, разбирам какво имаш предвид, струва ми се, но докато политическата ни система е някаква форма на демокрация, всичко зависи от това какво мисли, чувства и гласува “стадото”. Така че желаещите “да не са добитък” или трябва да спечелят / убедят стадото, че еди какво си е важно и добро за него, или всички заедно ще си живеем в кочината и ще се тръшкаме. Искаш ли да живееш в дадена държава, зависиш от обществото в нея, това не ли факт?

    Освен това, да бъдеш добър и интелигентен, и да бъдеш силен и инициативен, са различни неща и често се разминават. Не поставяй всички хора под един негативен знаменател, само защото не са пионери-методисти от Дивия Запад.

    Reply
  41. Григор Post author

    @Георги Иванов: Ако аз съм велик магьосник, който променя реалността с мислите си – да. Но уви, съм просто човек който констатира един факт. (Изключително неприятен не само за околните, а и за мен. Може да не съм чак толкова добитък колкото мнозинството, но пак съм част от този народ.)

    И да, аз също не искам някой да бъде добитък. Ако го исках, щях да се опитвам да наложа на читателите си за кого да гласуват, примерно. Това, което искам обаче, е да се научат да се борят за каквото заслужават. Да, понякога тази им борба ще е проблем за мен. Смятам обаче, че когато се борят за желанията си и усещат на гърба си резултатите, повечето хора бързо ще помъдреят и ще започнат да искат истинските неща. Може дори да почна да се уча от тях тогава. 🙂

    @skoklyo: Не поставям всички хора под един знаменател – само повечето. Тези няколко десетки хиляди, които протестираха срещу Орешарски (или щяха да протестират, ако в населеното им място имаше протести), за мен не са добитък. Тези, които протестираха в негова полза (с изключение на платените) – също. Позицията на вторите не ми харесва никак. Но мисля, че от тях има повече шанс да се получи свестен народ, отколкото от преживящото и зяпащо сеир стадо. Повечето хора, които правят грешки, се учат от тях. Но тези, които не правят нищо, не правят и грешки, така че няма да се научат никога на нищо.

    За животът в държавата – прав си. Не случайно един мой познат американец веднъж ми беше казал: „Америка не е демократична държава. Демократични държави са Куба, Северна Корея, Централноафриканската република, Хондурас и прочее. Америка е свободна държава. Не е същото.“ Е, според мен напоследък Америка става „демократична“ държава, в този смисъл на думата. Но съм съгласен, че добитъкът трябва да бъде пробуден и да поиска да стане хора. Точно затова написах този запис и заех тази позиция.

    @Kzint: Това е една друга, огромна и тъжна тема. Боя се, че Ханауер и тези като него са обречени на неразбиране, или пък на изопачаване. Дано не съм прав. Бих хвърлил огромен труд, за да помогна да се окажа неправ…

    Reply
  42. ~!@#$%^&*()_+

    @григор: “Ако го исках, щях да се опитвам да наложа на читателите си за кого да гласуват”
    опитваш се да им наложиш да гласуват, даже и да няма за кой, а на всичкото отгоре да е избираем
    не можеш да разбереш, че негласуването също е позиция и някои хора не желаят да правят компромиси и да избират “по-малкото” зло

    Reply
  43. Петър Петров

    Промяната на обществото става с промяна на човека от това обществото. Никой не може да промени един човек, освен той самият си. Не давайте 20 лв на полицай, не давайте 1000 лв в общината, не си хвърляйте фаса или опаковката на улицата, не крадете парно от съседите си, не си удряйте децата. Никога. И ще стане.

    На всички, които казват “аз го правя, защото и другите го правят”, или пък “ако не съм аз, то друг ще го направи” — вие сте проблемът, не друг.

    На всеки, който си казва “абе аз само един път ще дам рушвет в общината, за да си построя къщичката, то с мене и без мене все тая, една птичка пролет не прави, правя го заради децата си, ще им осигуря дом” — вие сте проблемът, не е друг.

    Всеки, който е “избягал”, т.е. не е част от обществото в България, което трябва да се промени — вие не сте част от проблема, но не можете да сте част и от решението. Вие просто сте част от друг проблем и възможно друго решение.

    Който казва “няма лидери” — лидер през живота си няма да познае, дори да е с Нобелова награда. Който казва “всички са маскари” — друго освен маскари няма да види никога. Който казва “някой трябва да оправи хората” — чака някой него да дойде да го оправи.

    Reply
  44. gezatop

    @kzint

    Ако ти се занимава с темата:
    http://www.alhambrapartners.com/2014/08/04/finally-waking-up-to-the-downside-of-debt/

    Като цяло проблема по-вероятно е системен и еднократна корекция на минималната заплата няма да свърши много. Човека горе има поредица статии по темата, но терминологията ми идва в повече. В общи линии отдава обедняването на някакви ефекти от паричната и финансовата системи.

    Reply
  45. Григор Post author

    @~!@#$%^&*()_+: Негласуването не е позиция – то е липса на позиция. Една от основните разлики между човека и добитъка. Оправданията защо някой бил „избирал“ да не избере в реалността са просто шум. Имат информативната и логическа стойност на мучене – тоест, означават единствено че срещу теб стои добитък.

    @Петър Петров: Това променя самите хора донякъде, което е чудесно. Но не решава проблема с рушветите докрай. Когато отидеш в магазина да си купиш хляб, ти плащаш рушвет. Всички рушвети, които собственикът на магазина е платил и плаща, за да е в бизнеса. Включени в цената на хляба… Добре е да знаем за какво помага (а то безспорно помага), а за какво не.

    @gezatop: Много добра статия – препоръчвам я за четене.

    Общата идея е, че т.нар. Great Moderation (стабилизиране на доходи, цени и прочее финансови неща) е довела до успокояване на хората и бизнесите и до склонност към поемане на повече финансов (и друг) риск. А това е довело до нарастване на дълговете до трудно управляеми нива. Спомогнали са и секюритизацията на ценните книжа и общият евродоларов пазар, които „са наводнили с пари“ (и други ценни книжа) щатските пазари и така са стимулирали банките да раздават заеми по-непредпазливо.

    Ако в дадена пазарна ситуация можеш да реагираш на промените, печелиш. Ако не можеш, губиш. А способността ти да реагираш се определя от колко са ти развързани ръцете. В наличната ситуация само най-богатите са имали достатъчно пари, за да могат да реагират на промените – те са спечелили, останалите са обеднели.

    Лично аз обаче си мисля, че това е само частен случай и проява на закона за икономията от мащаба (economy of scale). Всяко сътресение ускорява проявяването му, точно както при земетресение повече неща проявяват тенденция да се подчинят на гравитацията и да паднат от по-високото си място на по-ниско, отколкото извън земетресение.

    Reply
  46. Б.Павлов

    @Григор

    За мен “ключът на на мазето” в този наш спор е в това, как всеки от нас отговаря на въпроса:

    Вярно ли е, че необходимото звено в еволюцията на homo sovieticus, bulgaricus до homo sapiens е homo pojarnikaricus? 🙂

    И моят отговор е: “Не!”

    Ако приема тезата ти за “говедата”, не ми остава нищо друго освен да си избера, “демократично”, “говедар” и да махам верноподано с опашка, докато той ми “надува главата” с медения си кавал или върши другите си там, “важни”, говедарски работи.

    Тезата за “говедата” не струва без идеята за “говедар”, тя плаче за него!

    Но, ако приема, че става въпрос за човеци, може и да стигна до извода, че човеците – с времето – се превъзпитават и посоката за решаването на проблема ми е извън милата, пасторална метафора.

    Повече от наложително е да променим метафорите с които живеем, Григоре, защото вече живеем в друг “Мит”.

    Някои вече са го усетили и настойчиво се опитват да ни го обяснят – засега неумело, наивно и дори смешно, но искрено.

    Е, аз залагам на тях. 🙂

    Reply
  47. ~!@#$%^&*()_+

    @григор, това си е твое мнение и няма как да го натрапиш на другите като им разправяш какви са говеда

    Reply
  48. Григор Post author

    @Б.Павлов: Напълно съм съгласен, че е повече от наложително да променим метафорите, с които живеем. Докато се самозалъгваме, че мнозинството от народа ни са нещо различно от добитъци, то никога няма да разбере, че са добитъци. А докато не го разбере, никога няма да поиска да се промени и да стане хора. Например никога няма да бъде превъзпитано, защото няма да вижда необходимостта да се променя.

    Същото с други думи: ти ми обясняваш, че за да се окъпе човек, е необходимо да има вода и сапун. Аз пък ти обяснявам, че за да се окъпе човек, е необходимо първо да разбере, че е мръсен. Съгласен съм, че без вода и сапун няма да може да го направи, дори ако го разбере. Но в реалния свят разбере ли го, вода и сапун все ще се намерят отнякъде. А докато не го разбира, и всичката вода и сапун на света да са пред него, той няма да посегне да ги използва. Затова разбирането, че е мръсен, е несравнимо по-важният момент в окъпването от наличието на вода и сапун.

    Проблемът с необходимостта от homo pojarnikaricus е прост. Да, възможни са много други алтернативи в тази еволюция, и много (ако не повечето) са по-добри. Само че homo pojarnikaricus в момента е единственият наличен вариант за нужния ни еволюционен етап. (Благодарение на факта, че мнозинството от народа ни са именно и точно добитъци.)

    И аз искам да дойде да ме управлява Кол, Митеран или Рузвелт, несравнимо по-добър вариант от Бойко са. Само че няма да дойдат, понеже са умрели – жив и наличен е само той. А от наличните на политическата сцена варианти единствено той дава (с недостатъците си, не с някакви предимства) някаква слаба надежда за начален процес на вчовечване на част от добитъците. Донякъде както Делян Пеевски се оказа обединителна фигура за не-добитъците от различни цветове и възгледи, но не с предимствата си.

    @~!@#$%^&*()_+: Това си е мое мнение колкото си е мое мнение, че Земята се върти около Слънцето.

    Обективните факти не зависят от ничие мнение, те просто са и няма как да бъдат променени с увъртания. Че добитъците са добитъци е обективен факт. Оттам нататък, както казват съседите, седи и викай “халва, халва” и чакай да ти стане сладко в устата…

    Reply
  49. Б.Павлов

    @Григор

    Ако ползвахме езика на Дзен, по-малко щяхме да тракаме по клавиатурата. 🙂

    Да пробваме да нагодим към контекста на спор една истина от Дзен – според мен тук тя би могла да прозвучи така:

    “Всеки е собствената си вода и собствения си сапун…” 🙂

    Ние с теб се опитваме да “мием” хората, не е ли така?

    И аз ти казвам: ето моя Сапун, с друг аз не разполагам. Само него ползвам, независимо от случая.

    Ти обаче ми казваш – и аз имам такъв, но си го пазя за особени случаи, а за “говеда” ползвам ей този.

    Не, че в моя свят няма “говеда”, но аз наистина не разполагам със “сапуни” според конкретния случай…

    Темата е “хлъзгава”, а Сапуна е само един. 🙂

    Струва ми се, че затова не се разбираме с теб.

    Reply
  50. ~!@#$%^&*()_+

    @григор, подобен отговор би дал и някой убеден вярващ по повод съществуването на бога

    Reply
  51. Li

    Бях бясна срещу политиците. Започвайки от 89-та. Демонстрирах, крещях, протестирах. Нима можех да се примиря с толкова лъжи? Нима можех да приема заблужденията държали ни в плен толкова години. После се случи да изляза навън. И хоп, ето я първата ми разходка по Шан з’Елизе. Виж ти, оказа се просто улица. С магазини. С реклами. С коли. С тротоар и асфалт. Не можех да повярвам. Аз си мислех, че е нещо фантастично. Ами французите? Аз очаквах да срещна разумни хора. Е, нали тях поне не са ги лъгали като хората в изстрадалата ми родина. Пак не познах. Заблуди, предубеждения, лични интереси. Огромни кампании за заблуждение. Подмолно натрапване на чужди мнения. След това се преместих в друга страна. За някакви си 15-тина години посетих разни места, в Европа, от другата страна на океана, даже и някои екзотики като Индия, Китай, ЮАР. Нима си мислите, че хората от другите народи са по-разумни? Че са имунизирани против лъжи? Или може би, като мен навремето, се надявате, че тях не ги мамят? Ами. Водят си ги за носа, и с кеф. Тъй че аз почнах с огромен бяс срещу българските политици. После списъкът ми стана интернационален. Оказа се, че към политиците трябва да добавя и рекламаджии, търговци, банкери, научни работници, радио водещи, търговци, фирмаджии, компютържии, лекари, лечители, вестникари… (май не ги помня всичките)… а накрая добавих в списъка и майка ми. Тя, горката, обира всички точки, нали ме е заблуждавала най-дълго, още
    от пелени, и с много любов. Е, драги ми колеги в морето от заблудени. Драги ми съ-граждани, съ-добитъци, и другари по одрана кожа. Аз лично си промених мнението. Не ви виня, че ви водят за носа. Не ви мразя, защото безгрижно се подлагате под ножа. Нито пък вас, господа кожодери. И вие сте в кюпа, колеги по заблуждение. Подгонени от страха за утре. А и вас самите ви дерат… Не, не ви мразя. Просто се чудя над смисъла на човешкия живот. И по специално над процеса на кожоодиране. Боли. Много. После под одраната кожа пораства нова. По-мъдра. По-чувствителна. По-търпелива. Когато не мразя. Когато прощавам. Когато разбирам.
    А вие, драги съ-добитъци, много ли сте бесни?

    Reply
  52. Григор Post author

    @Б.Павлов: Разбирам те. Бил съм на този акъл. Просто сега не съм на него. И смятам не че твоята позиция е грешна – тя не е – а че моята също е нужна, може би в точно този момент дори повече.

    @~!@#$%^&*()_+: Така е. За щастие, има прост и лесен начин да се разбере кой от двама ни е прав.

    Застани където щеш сред България и се огледай. Ако виждаш чешка или словенска действителност, значи ти си прав. Ако виждаш българска, значи аз съм прав. (Надявам се, че не е нужно да обяснявам и какви са разликите.)

    @Li: Не, добитъците не са бесни. Нито пък са мъдри. Те са безразлични. Или пък даващи акъл, но никога непомръдващи си пръста.

    Това е, което ги прави добитъци.

    Reply
  53. ~!@#$%^&*()_+

    @григор
    какво да ти кажа, последния път бях 2011 или 2012. видях огромни пеомени, към по-добро, преди това бях 2007, същото
    само хората някак си бяха същите. на едни политиците им бяха виновни, на други, добитъците. а старците по селата 70+ по цял ден опъваха каиша, не че мизерстваха, но не спираха да работят та и на горките дечица да помогнат

    п.п.
    признавам че може да съм видял само демо версията

    Reply
  54. Б.Павлов

    @Григор

    Отдавна не влизам в сайта на Златко Енев, заради приказки от рода на “не случихме на народ, аз се дразня, когато такива думи се изричат от умни хора и реагирам като твърдоглав българин. 🙂

    Онова, което Златко вършеше и се надявам, че продължава да върши е много нужно, то е над всеки, нашенски спор. Та, при него, навярно все още стои един текст на на Мамардашвили със заглавие “Съзнание и цивилизация”.

    Текстът изглежда сложен и звучи апокалиптично, но самото му съществуване е комплимент за разума. Там нашата, “българска” ситуация е описана на възможно най-достъпния, философски език и, според мен, този текст трябва да се изучава задължително в последния клас на гимназията.

    Написан е през 1984, но достъпът до сътвореното от философа бе отворен едва след промените и на мен ми се наложи да се “върна” в последния клас десетки години по-късно.

    Изобщо не смятам, че някой от посещаващите сайта има нужда да се връща в гимназията.

    Искам само да посоча един от щастливите за мен случаи, които ми помогнаха да получа обратно онова, което ми бе откраднал “огледалният свят” – така Мамардашвили нарича сурогатния свят в който израснах – свят към който Li днес е така разточително и просветлено снизходителна. 🙂

    Reply
  55. Георги Иванов

    @Петър Петров
    Харесва ми това, което казваш, особено за лидерите и маскарите.

    @Григор
    Съгласен съм за мръсния и осъзнаването му, само че ти го обиждаш, че е мръсен. С тоягата го почваш като един същи добитък и докато се отнасяш с него като добитък той няма да разбере, че може да е друго.

    @Б. Павлов
    Намерил си интересен проблем, това със “сапуна”. Как смятаме, че общественото не част от нас и нашия свят и е нещо външно, от което не сме част.

    @Li
    Фантастичното на “Шанс е лизе” го има и там и в България, но човек трябва да може да го види.
    Не съм съгласен с черно бялата ти позиция. Всички са черни демек лъжат, дайте пък ние да сме бели демек да обичаме. От невинна лъжа за това дали си свършил домашна работа до лъжа струваща живота или засягаща съдбата на човек има много сериозна разлика.

    Reply
  56. gezatop

    @Б.Павлов

    И да стои текста гугъл се затруднява да го намери.

    Reply
  57. Григор Post author

    @~!@#$%^&*()_+: Включват ли тези огромни промени това хората да са много по-активни политически и да си пазят интереса от политиците много повече? Ако да, може и да си прав – но ще съм любопитен къде си го видял и спрямо кога е било. Ако не…

    @Георги Иванов: Как мислиш, дали аргументът „Станал си на добитък, а не бива“ ще накара въпросния елемент да не разбере, че може да е друго? Ако да, един от нас живее в друга вселена с други принципи на логиката в нея. Ако не, аргументът е зле подбран.

    Reply
  58. ~!@#$%^&*()_+

    @григор: естествено за 2-3 седмици няма как да знам, а и не съм се интересувал.
    политическата активност не е самоцел. ако нещата са се подобрили, какво значение със или без политическа активност

    Reply
  59. Георги Иванов

    @Григор
    Аз не предлагам решения, но това което се случи 400те дни е добро решение, накратко това е пример.

    Пак започна с реторични номера да извърташ. Казваш ми възможностите и резултата, като те далеч не са единствените както виждаш. Толкова ли е невъзможно това, което пиша. Аз не мисля така и ако използвам твоите изрази, в това отношeние и ти си донякъде добитък. Не че и аз в някакво отношение не съм.

    Reply
  60. Григор Post author

    @~!@#$%^&*()_+: Ще дам пример. Живеем в полусрутена къща, която тече при дъжд и е студена в студено време. За една дадена седмица нещата са се подобрили – не е текло от покрива и не е било студено. Има ли значение дали е било заради оправена къща, или заради случаен период на хубаво време?

    @Георги Иванов: За мен това, което се случи 400-те дни, е лошо решение. А именно: протести, неуспешни заради неучастието на над 99% от населението. Като резултат от неуспеха им – безумно обогатяване на мафията и вкарване на държавата в тресавище и на народа в гадни дългове. Би ли ми обяснил какво му е доброто на това? Аз не го виждам.

    И това реторичен номер ли е, или простичка констатация на очеваден факт?

    Reply
  61. Георги Иванов

    @Григор
    Ти си прав. За мен доброто на протеста е, че раздвижи духа и виждането дори на тези, които не са участвали в него.

    Reply
  62. Дончо

    Григор, респект за търпението, човече. Аз отдавна щях да съм се отказал да водя този спор.
    Спорът има смисъл само, ако води до обща точка или взаимен компромис. Същото е като правилото, че за да се отървеш от един проблем, първо трябва да осъзнаеш, че го има(ш).
    В случая нито едното, нито другото ще се случат.. Но ти, въпреки това, продължаваш.
    Респект!

    Reply
  63. Георги Иванов

    @Дончо
    1. Спора се прави от различията и целта му е да се научим от тях.
    2. Тука хора дето се имат за добитъци се съмнявам да има, с което не искам да кажа, че си прав, а че бъркаш в определянето. 😉

    Reply
  64. Б.Павлов

    @gezatop

    Просто напиши на “кирилица”: Мераб Мамардашвили, Съзнание и цивилизация – излизат няколко препратки към този текст.

    Струва си да се прочете, а и – всичко, написано от Мамардашвили.

    Reply
  65. gezatop

    @Б.Павлов
    Мерси, няма да го чета в момента, но все ми се струва че щеше да бъде по-лесно ако беше дал линк.

    Reply
  66. Григор Post author

    @Георги Иванов: Боя се, че това е хубаво, но невярно пожелание. Че „сламен човек – тенеке сурат“ и кукловодите му се справиха именно с духа на протеста. С вярата на хората, че могат да променят нещо. И че паднаха от власт, понеже заради некадърността и алчността си се изпокараха с други силни, а не защото ги принуди народът.

    @Дончо: Все се надявам да се получи някаква обща точка. Иначе и този спор ще е нахалост.

    Reply
  67. Георги Иванов

    @Григор
    Моята позиция е толкова крайна с цел, защото се опитват да омоловажат силата на Протеста и да убият духа, който не са убили.
    Склонен съм да се съглася с фактите ти, но не и с отношението към тях.
    Не мога да участвам тук и сега пълноценно за мое съжаление.

    Reply
  68. Григор Post author

    @Георги Иванов: Боя се, че докато си вярваме, че духът на протеста е спасен, кукловодите ще пият за наше здраве. Ще се уплашат когато се заемем да го възродим – а това може да стане единствено след като разберем, че не е спасен, че има нужда от възраждане.

    Reply
  69. Oleg

    Ами май верно сме си добитък!

    Днес ми се случи да гледам новините по бтв, една от водещите беше, че имало (поредния) протест ЗА незабавно отваряне на КТБ и да започне връщане на парите на вложителите. Какво ми направи впечатление? Че протестиращите са буквално една шепа хора- не повече от 50 човека.

    Все си мислех, че българина ще реагира тогава, когато пряко, директно, съвсем осезаемо някой му бръкне в джоба. Вероятно доста хора не разбират как точно биват ощетени, когато се заговори за източване на пенсионни и здравни фондове, нагласени държавни поръчки и др. “имагенерни” за техните разбирания неща. Но бога ми, да си дадеш личните спестявания, и да седиш безмълвно и безропотно да чакаш някой да благоволи да ти ги върне, е това ако не е поведение на добитък, не знам кое е!

    Предполагам, че огромния процент от вложителите са хора с влогове с размер далеч под гарантираните 100к евро- обикновени работещи и пенсионери. И не проумявам как цялата тази маса не е подкарала още с тоягите и камъните ноторно известните виновници и всички останали овластени безхаберници, а тихо и кротко си стоят по домовете… Точно като добитък, изчакващ своя касапин/дояч/стригач!

    Reply
  70. gezatop

    @Oleg

    И как да стане тая работа – всички налични пари и ликвидни активи трябва да са употребени в последните дни преди банката да затвори. Останалото е някакви кредити към свързани компании от които не се е и очаквало нещо да се връща, и някакви нормални кредити от които трябва време за да се натрупат някакви постъпления. Всички други решения включват “някой” да даде едни пари – като под някой се разбира такива като мен и Григор. Аз не съм съгласен. Цялата политическа сган беше навита на такова решение + покриване на следите по кредитите към свързани лица, с изключение на БСП, които най-вероятно нямаше да са против ако нямаше те да операт пешкира. Като цяло има големи шансове да се стигне до такова решение, просто трябва да се изчакат изборите – в предизборна ситуация даването на тия пари е политическо самоубийство.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *