Абсурдистан за всички – 3

Кратки абсурдистански новини (събрани от доста време насам):

Вчера е бил разкрит случай, когато следователи водели тайни преговори с разследвания от тях престъпник, чрез адвоката му. При внасянето на делото заместник-председателят на абсурдистанския Върховен касационен съд реагирал възмутено: “Какво като си определяли срещи – това нищо не означава! Аз постоянно си определям такива срещи. Това е непрофесионален подход…”

След убийството посред бял ден на известен абсурдистански банкер, вътрешният министър на Абсурдистан обяви, че това е посегателство срещу държавата. Тезата му беше подкрепена от специалисти по връзките между политиците и бизнеса. По думите на един от тях, “този човек беше държавата – каквото той наредеше, това ставаше”.

Обявени бяха строги полицейски мерки за прекратяване на криминалните убийства. От тези мерки нататък, полицията строго ще следи убийствата да бъдат определяни като некриминални.

Вследствие взетите мерки, убиец, нает от двама известни престъпници (бел.прев: бизнесмени? така и не го проверих това в речника кога какво значи) е дал показания пред властите. Според неофициални източници, причината убиецът да реши да даде показания точно сега е, че маскирани полицаи спрели джипа му и го изплашили до смърт с насочен спиртомер и заповед: “Документите на колата, моля!”. Други източници оспорват тази информация, но отказват да дадат своя.

Преди нещо време, в събота в столицата на Абсурдистан се проведоха кметски избори. В неделя беше обявено, че са спечелени от бивш главен шериф на държавата, същият още по-бивш пожарникар. Във връзка с това, в понеделник сутринта скорострелно бяха изпоасфалтирани сума ти улични дупки из столицата. Пътни инженери, попитани очаква ли се подобно асфалтиране като на пожар да издържи и след първия дъжд, отказаха коментар.

Сега наближават нови кметски избори в столицата на Абсурдистан. По този повод бяха асфалтирани още няколко улици. Вечно недоволните абсурдистански шофьори обаче веднага се размрънкаха: “За какво я асфалтираха специално? Ако искаха да стане като сега, можеше просто да изчакат стария асфалт да се доразвали още малко…”

—-

При предишните кметски избори в столицата на Абсурдистан подкрепата на избрания кмет клонеше към 100%. След година и нещо управление, тя беше започнала да клони към нулата. Абсурдистански източник, пожелал да остане анонимен, заяви: “По-добре кой да е друг!”. След като обаче основните политически партии определиха своите кандидати за поста, подкрепата за сегашния кмет отново наближи 100%, а анонимният абсурдистански източник си взе думите назад.

След последните проведени в Абсурдистан национални избори кметът на столицата, бивш пожарникар, беше избран за министър-председател. Измина известно време, и започна да прави впечатление, че той май не е разбрал, че е вече глава на правителството – държи се като селски кмет. Както преди правеше впечатление, че не е разбрал, че е кмет, а не пожарникар – правеше всичко като на пожар. Политолози предвидливо прогнозират, че вероятно трябва да бъде избран за президент, за да започне да си мисли, че е министър-председател.

Какво е нужно, за да започне да се смята за президент, засега не е ясно. Възможно е да трябва да бъде назначен отново за пожарникар.

Попитали радио Ереван: “Министър-председателят на Абсурдистан новият Исус ли е?” Радио Ереван отговорило: “Не. Няма как да го заковат на кръста – гвоздеите ще се затъпят.” Анонимен абсурдистански източник коментирал: “Вярно е. Каквото и да го доближи, моментално затъпява.”

9 thoughts on “Абсурдистан за всички – 3

  1. Кръстю

    Поздравления! Чудесен хумор…Знаеш ли, мина ми през ума, че школата в Симеоново е съвременен еквивалент на Магнаурската школа…Май, повечето Строители на най-съвременен Абсурдистан са нейни възпитаници ….независимо какво играят – бизнесмени, престъпници, или обикновенни политици…или полицаи и пожарникари…”Че в огъня се получава най-благородния метал”…както се пееше в една песен 🙂

    Reply
  2. ApoloN

    Поздравления! Много хубава статия 🙂 обичам хора с чувство за хумор и най-вече сърказма!

    Reply
  3. Аз

    Знаете ли какво означава стан?! От разочарование или не поне се усещайте какво пишете. Като искате да напишете, че нещата са абсурдни поне можете да напишете “Абсурдия”. Има огромна разлика! Или какво искате да е земя на турчелята?!

    Reply
  4. Милен

    @Аз
    А ти знаеш ли какво означава стан и откъде произхожда думата? Думата “стан” има толкова турски произход колкото и хан (кан). Думата означава временно селище, лагер. “Стан” най-вероятно води произхода си от конните народи в централна-западна Азия. Не случайно имената на пет от бившите съветски републики завършват на стан: Казахстан, Узбекистан, Туркменистан, Таджикистан и Киргизстан. В тези държави голяма част от населението е ислямско, но не винаги е било така. А корените на думата “стан” са от преди възникването на исляма. През XV век “стан” е било административна единица в Русия, съставена от няколко “волости” и част от по-голямата административна единица “уезд”. Казаците са наричали поселищата си “станица”. Впрочем думата стан и нейните производни в момента се срещат в доста от славянските езици: български – стан, руски – стан, белоруски – постаць, полски – stan, чешки – postava. Впрочем на старобългарски думате е била “станище”, докато на турски най-близката по-значение дума е “konak”. 🙂

    Reply
  5. Рада

    Хубаво “маркираме” какво се случва в Абсурдистан, но какво направихме, за да не живеем в него? Как да си го направим на Wonderland и дали ще сме едни щастливи Алиси???

    Reply
  6. Григор Post author

    @Аз: “-стан” в името иде от дълбоката и всепроникваща ориенталщина на тази държава. Тя се изявява навсякъде и във всичко. Дори в коментарите по блоговете… 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *