Поредното следизборно

Изборите минаха. Дойде денят за размисъл.

За тези, които са способни да мислят. Колкото и да ме ужасява фактът, все по-ясно го осъзнавам – те в България са скромно малцинство. Най-малкото защото тези, които могат да мислят безпристрастно, повечето отдавна не са в България. Видели са очевидното и са взели единствено адекватното решение.

—-

А аз, както е редно, ще поздравя спечелилите тези избори.

Същите, които спечелиха последните няколко избори – негласуващите.

Които с пасивността си избраха тези „политици“, които купуват най-много гласове. За да си откраднат обратно даденото с хилядократни лихви. За да се грижат да мизерстваме, че да купуват още повече гласове, и по-евтино (да сте видели някой с две хиляди лева заплата да си продава гласа за 20 лева?). За да игнорират абсолютно интересите на негласувалите и да се грижат, естествено, за тези на гласувалите – циганите, мизерстващите, продавачите и купувачите на гласове. Накратко – тези, които ни докараха дотам, където сме.

Негласувалите – мнозинството на последните 10 години. Все по-голямо, понеже неспадащите към него един след друг проглеждат и се спасяват накъдето могат. А там, където изтичат мозъците…

Поздравявам ви, негласували! Очаква ви още от това, за което гласувате на последните няколко избори. Да ви е сладко!

—-

Ако някой иска да ме пита „Бе кажи за кого да гласувам, като всички са маскари?“, нека не се хаби. Ще му отговоря както на един мой познат тази сутрин:

– Кой е длъжен да ти издигне хора, които не са маскари? Да ги убеди да се кандидатират, да им събере пари за рекламна кампания, да им тича тичането? Кой не си е свършил тая работа, а?… Ако не знаеш, ще те подсетя. Кой е длъжен да дойде у вас да ти измие чиниите? Да ти оправи бушоните? Да ти стегне счупените столове? ХЕИ, Електроснабдяване и общината ли?… Пич, много си прав, че не заслужаваш да живееш в такава държава! Проблемът е само, че на света няма и няма как да има толкова скапана държава, в каквато заслужаваш да живееш!

За кого гласувах аз, и защо ли? Ще ти кажа, за да видиш, че който иска да избере, намира кого и защо. Ако случайно моят избор не е твоят, значи имаш своя по-добър избор – защо не гласува? Защото те мързеше да си мръднеш задника, това е истината. Защото искаш не да се помръднеш дори колкото да пуснеш една бюлетина, а само да намираш маану. Е, сега ще получиш част от това, което заслужаваш. За съжаление само част…

Гласувах преференциално за Иво Божков. Това е момъкът, който отразяваше миналогодишните протести с предаване на живо. Който показваше истината за тях в едно царство на купени медии. Когото полицаите гонеха, за да счупят камерата му… Когато от Реформаторския блок го поканиха в листата си, той нарочно поиска да е на задна позиция, за да не се получи, че прави капитал от протеста си. И финансира цялата си кампания до стотинка лично – изтегли заем за нея. Който надали ще си получи обратно.

Не зная, може би един ден ще се научи на лъжа и подлост. Но към този момент той е човек, за когото дадох гласа си без колебание. Както и за всеки друг от протестиращите, които хабяха времето, силите и парите си, за да докажат, че не са добитъци. Те са моите истински сънародници – не ти, пич. Ти си сънародник на добитъка в оборите. Сори за острите думи, ама са хем верни, хем заслужени. Сърди се за тях на оня в огледалото.

—-

Каква се очертава ситуацията в този парламент ли? Безумна. Бойко с манията му да остане в историята като новия Стамболов можеше и да е полезен, но в тази ситуация няма как. Единственото, което му остава, е да краде. И ако ще прави правителство на малцинството, ще му се наложи, за да може да плаща на подкрепящите го. А г-н Златен пръст вдигна финансовата летва така, че почти фалира БСП. (И пак е в парламента – благодаря ви, негласували!) Без крадене като за последно просто няма как да бъдат събрани достатъчно пари за такова плащане.

За мен най-читавият вариант би бил избори до дупка. Така купувачите на гласове биха посвършили парите и ще има някаква надежда да изпаднат. Лошото е, че при този вариант ще има поне по 3-4 месеца между избори, тоест те ще успяват междувременно да наоткраднат предостатъчно. И той не ни спасява.

Виждам само един вариант, в който има някакъв шанс да се краде по-малко. Примерно само 99.9% от абсолютно всичко. А именно – коалиционно правителство на БСП и ГЕРБ. Точно защото са твърде несъвместими – защитават интересите на конкурентни мафии. Ще трябва да се споразумеят за вършене и на нещо полезно, че да си опазят имиджа поне малко… Уви, не виждам този вариант. В България сме.

Отчаян съм до степен да обмислям идеята да пусна документи за зелена карта. Не че съм чул някога да я е спечелил някой над 30-годишна възраст, а аз съм на почти 50. (Да, не вярвам, че това е наистина лотария и късмет.) Но ще е поне символичен протест срещу… не, не политиците ни. Срещу не-избирателите ни. Те са, които ни избират не-политиците.

47 thoughts on “Поредното следизборно

 1. Владо Георгиев

  Пускай, Григоре.
  Майка ми спечели зелена карта от лотарията когато беше на 57 🙂
  И като гледам какви образи идват редовно в САЩ със зелена карта от лотарията – май наистина е лотария 😉

  Reply
 2. Djgeorgie

  Григор, пускай спокойно за Зелена карта. Аз имам познати, които живеят в Америка, които са спечелили зелените си карти, макар, че са били над 30, когато са подавали. Това са митове за неспечелващите над 30. Аз пускам от няколко години, ей така за спорта, макар, че UK ми харесва далеч далеч повече от щатите, но все пак съм решил да го правя, докато има лотария, защото почнах да пускам, когато безрезервно вярвах, че Америка е the ultimate страната, а New York City – The Ultimate градът. Само имай в предвид, че кампанията за DV 2016 тече в момента и ще върви до 3-ти Ноември, та давай смело на https://dvlottery.state.gov/
  Успех!

  Reply
 3. Григор Post author

  Идеята не е да се махна оттук, приятели. Мога го от много отдавна и много лесно. Идеята е да се опитам с някакъв отчаян ход да пробудя поне някого. Ако случайно. Ей така, за пробата. Че вече от простотия и лайнодушие направо не се издържа…

  Reply
 4. +o

  Знам, че хората са доста изморени, но би ми се искало протестите срещу абсурдите в кочинката, която сме си сътворили да не спират. Според мен в условията на този парламент това ще има доста здравословен ефект, особено ако протестиращите искат не просто да си платят тока, а желаят те и децата им да свободни.

  Reply
 5. Григор Post author

  +o: Боя се, че почти всички, които биха протестирали, вече са вън от България. Вътре останахме стадо добитъци и шепа наивници, които се надяват, че има как да стане чудо и от добитъка да се получи човек.

  @hmuk: Радвам се да науча, че не само аз виждам реалността.

  Reply
 6. vlad

  Не е по темата, но искам да припомня за протеста на 11-ти срещу търговското споразумение САЩ/ЕС. Ако домакинът го счете за спам, няма да бъда огорчен 🙂

  Reply
 7. Григор Post author

  @hmuk: Винаги.

  @vlad: Въпросното споразумение в сегашния му вид има наистина отвратителни елементи – с удоволствие се присъединявам към идеята за протеста. 🙂

  Reply
 8. Кал

  Някой знае ли колко е (официалната) окончателна избирателна активност?

  Понеже вижте тук:

  http://kal.zavinagi.org/?p=524#comment-18419

  (Тоест – стига сме хленчили „не гласуваме, та не гласуваме“. Пак ни правят на маймуни… и добитъци. 😉 )

  Reply
 9. Кал

  P.S. Хрумна ми един простичък експеримент – да се допитаме до пълнолетните си познати дали са гласували. Само с „да“ и „не“, без необходимост да се аргументират.

  Ясно ми е, че _нашите_ познати вероятно са сред по-активните хора, тоест няма да са баш представителна извадка. И все пак – най-малкото ще разберем доколко личните ни усилия са дали някакъв плод. Хм… особено ако добавим допълнителен въпрос „Какво повлия на решението ви?“.

  Има ли навити?

  Reply
 10. Michel

  Иво Божков свърши чудеса и имаше много смелост и постоянство да отразява протестите на живо миналата година. 🙂

  Колкото до “побутването на масите”, забрави`! зарежия тая работа, по-добре си пусни лотария за зелена карта. Българинът няма да се събуди и последните избори го показаха нагледно, както и фактът, че миналата година не са протестирали повече от 5% от българите — на останалите им беше все едно кой е Орешарски и кой е “златен пръст” и изобщо какво ще се случи с България… 🙁

  Приятелите ми заминават един по един а останалите “емигрират навътре”. Това е положението.

  Reply
 11. Кал

  P.P.S. А цялата въпросителна „Какъв процент все пак гласуват?“ ми стърчи в главата, откакто си дадох сметка, че от 100+ души, с които съм си говорил за тия избори, само двама са казали, че не гласуват. Колкото ще непредставителна извадка да е – пак дава тема за размисъл и усъмняване…

  Reply
 12. Виктор

  Обаче пък много хора са гласували по своеобразен начин за Григор. Неговият сборник с разкази “Докосвания” е в първите 5 най-взимани книги за септември от художествения отдел на Столична библиотека на пл. “Славейков”. Вчера ми докладваха това и реших да го споделя. И ако разрешаваш, Григор, напиши и нещо друго. Вярно е, че от политиката и изборите ни всичко зависи, обаче, добитъкът се нахрупа от тоя фураш, байгън ни стана, пиши и за нещо друго, моля, мууу… 🙂

  Reply
 13. Григор Post author

  @Кал: В сегашната политическа ситуация е нормално и редно избирателната активност да е поне 95%. Щом и в нея е в най-добрия случай две трети, не знам какво да кажа.

  @Виктор: Направо съм смаян. Да не става дума за някакво съвпадение?

  И си напълно прав, трябва да напиша и много други неща. Има какво. Просто напоследък съм така претрупан, че събирам сили да пиша само под изключително силни емоции. Които, уви, в реалността са свързани с политиката – от нея реалността ни зависи най-много.

  Reply
 14. аман

  Която и партия да е на власт, било то герб, било то РБ, не можеш да очакваш че за 4 години държавата ще цъфне и върже, но явно го очакваш щом толкова много си се отчаял.
  Когато герб бяха на власт, много хора очакваха точно това- за 4 години държавата да им вдигне заплатите пенсиите и да им оправи живота, но не оценяват това че герб пое държавата точно когато дойде финансовата криза, явно и ти се от тези хора които имат свръх очаквания.

  Reply
 15. Григор Post author

  @аман: Погледни блога ми от това време, ще видиш какви са ми били очакванията. И ще си прецениш дали са се оправдали, и защо.

  Reply
 16. аман

  Почти на 50, обмисляш идеята за зелена карта… и така след 5-10 години пускане на документи и евентуално спечелил, на 60 отиваш в САЩ – браво. Доста странна форма на протест. Ааа да, след 10 години ти и още хиляди като теб ще са напуснали БГ и ДПС вече ще е мнозинство в парламента, но ти си свободен да си протестираш по твоя си начин.

  Reply
 17. Григор Post author

  @аман: Ако отидеш на „Славейков“ при продавачите на стари книги, може би ще успееш да намериш един дебел том – „Всичко за емигрирането в Канада“. Не се учудвай, ако ти поискат няколкостотин лева за него. Съдържа ама наистина всичко по въпроса – от към кое канадско посолство да се обърнеш, та до за какво да внимаваш, като си наемаш жилище вече там. Другото място, на което можеш да намериш тази книга, е бюрото на всеки емиграционен адвокат в България – всички са се учили от нея.

  Аз нямам нужда от нея. Написах я, преди двайсетина години. (И първоначалният обем на ръкописа беше почти два пъти по-голям, с още повече инфо.) Така че вече от поне двайсет години мога да се вдигна в Канада ама точно когато си поискам. Хем там емигрантите живеят по-добре, отколкото в САЩ… Не съм отишъл. Да те навежда това на някакви размисли?

  Не отидох, за да се боря тук. Борих се двайсет години. Мисля, че имам право най-сетне да разбера очевидното – истинските българи са вече в чужбина, тук е почти само добитъкът. Остана ли с него, мога да постигна само едно нещо – децата ми да израстат в обор и да се учат как да живеят от добитъка. И дори при това положение, както виждаш, разглеждам подаването на документи за зелена карта като морален протест, а не като възможност да избягам – повтарям, нея я имам от десетилетия, когато си поискам.

  Хайде сега е твой ред. Обясни как имаш пълната възможност да се вдигнеш оттук от десетилетия, но не си го направил никога. Иначе просто няма как да имаш моралното право да ми кажеш каквото и да било по въпроса.

  Reply
 18. Кал

  Гри – а имаш ли представа колко процента от РЕАЛНО съществуващите гласоподаватели са гласували?

  Понеже мен много ми се ще да разбера.

  Reply
 19. Кал

  П.П. Моята бърза сметка не е „най-добрият случай“. Единият милион „мъртви души“ се базира на приближение, направено преди 5-6 години. Вероятно са станали повече.

  Reply
 20. аман

  Не искаш да емигрираш само плашиш гаргите, но ти е писнало да се бориш, та чак до отчаяние си стигнал.

  Доста не съм съгласен че истинските българи са в чужбина а тук е почти само добитъкът. Далеч не си единствения който е останал тук и се бори. По-скоро нещата са 80/20. Конкретно за щатите над 80% от българите там са студентчета отишли на work&travel и останали в нелегалност. В Европа картинката е подобна – може би 30% интелигентни хора и 70% берачи на ягоди, чистачи, градинари и общи работници. (Ако случайно не си гледал видео материалите по ТВ за гласуващите в чужбина, виж ги следизборно, като изключваме тези за Турция) Колкото до моралния протест – не мисля че някой ще го оцени, освен читателите ти на блога и ефекта ще клони към 0. Не искам да те критикувам на тази тема защото не те познавам и не знам на каква възраст са децата ти, но ако си на 50 и тепърва децата ти ще израстват в “обора” малко си позакъснял.

  Колкото до мен- вдигал съм се няколко пъти от тук и съм се връщал, просто съм адаптивен спрямо ситуацията и ако преценя че има нужда ще се вдигна пак.

  Reply
 21. ~!@#$%^&*()_+

  да стоиш и да будиш “събудените” с които дружно да плюете “говедата”
  щото май не си отишъл при “говедата”, а и да отидеш надали ще помогне като им обясниш какви са “говеда”
  тая “работа” и от чужбина можеш да я вършиш

  Reply
 22. Григор Post author

  @аман: Да, не искам да емигрирам. Но не плаша гаргите. Докато имам надежда, че от добитъка ще станат хора, ще се боря – както досега. Изгубя ли я окончателно, ще се вдигна. Просто и лесно е.

  А ти? Тук положението си е все едно и също последните 25 години. Ама ти ту си се вдигал, ту си се връщал. Не знам конкретно при теб как е, но повечето ми познати, минали по този път, са хора, дето никъде не ги искат, понеже за нищо не стават. А те си мислят, че е защото нямат късмет или другите им мислят лошото, и си търсят място където заварят… Дано не си от тях. Иначе много има да плюеш по чужди блогове и да те съжаляват иронично читателите им.

  От тези, които четат блога ми, има и добитък. За който се надявам да осъзнае това и да вземе мерки да се очовечи. А има и хора, които не осъзнават колко много е добитъкът наоколо и какви перспективи вещае това на страната. За тях се надявам да го разберат.

  А за клипа – във всяка страна ще се намерят тинейджъри, които ще направят подобно „геройство“. Те не ме безпокоят. Безпокоят ме тези, които очакват някой друг да им открие и издигне свестния политик.

  Reply
 23. ~!@#$%^&*()_+

  @+о Says
  споделих я няколко пъти в този блог, отидете при “говедата” и им говорете на техния език, дрогото е _интелектуалщини_

  Reply
 24. Григор Post author

  @~!@#$%^&*()_+: Добитъците и сега имат кой да говори на техния език. Него надали ще го надминем в тази дисциплина. А проблемът е, че те очевадно и него не слушат. Защото друго освен „Ето ви зелена тревичка, вкусна помийка и топла кошарка“ друго не чуват, на никой език.

  Това е, което ги прави добитъци.

  Reply
 25. Кал

  Важният протест, за който писа vlad, е днес:

  http://choveshkata.net/forum/viewtopic.php?p=18502#p18502

  (Аз и Илка няма да можем да дойдем, защото Жожо, котаракът ни, си отива. Но разкажете после как е било.)

  Вчера също имаше важен протест, заради това: https://bivol.bg/%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%81%D0%B2-%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D1%8A%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D0%BD.html

  Призовавам ви да наблюдавате избраниците си отсега – как се държат към случващото се.

  Reply
 26. дрън-дрън

  по описания от автора на блога метод добитъците надали ще се превърнат в хора
  най-много в добитъци с поведение което задоволява автора
  той навярно само толкова иска понеже смята себе си за цвят на нацията

  Reply
 27. Петър Петров

  Нещо много взехте да плюете по автора на блога? Че чак и да обяснявате какво е искал да каже всъщност, и какво трябва да направи 🙂 Да напомня, че мнението е като задника — всеки си го има, но е неприлично да си го даваш непоискано, особено ако не е хубаво.

  Reply
 28. Григор Post author

  @Петър Петров: Не се безпокой. След като блогът ми е публичен, съм склонен да търпя в него несъгласия, които казват нещо. дрън-дрън може и да не е прав, но ме накара да се замисля. Ако успее да накара и други, ще си е струвало. 🙂

  Reply
 29. basstoon

  Имам забавна идея. За съжаление е невъзможно да се изпълни в най-евтиния си вариант днес, но си струва да се помисли.
  Последните дни се говори постоянно, че на всяка цена трябва да има правителство (дори на малцинството), да преглътнем различията си и национално отговорно да подкрепим напълно несъвместими идеи в една формула на управление. Че нови избори означават катастрофа, много са скъпи и ще настъпи хаос и окончателно пропадане на страната.

  Има три полезни извода, които могат да се извадят от това масово налагано мнение.

  1) Фактът, че е така масово налаганият извод, показва че това е съобщение на задкулисието.
  2) Задкулисието е доволно от ситуацията. Дори бих казал това беше нещо като програма максимум.
  3) Поради очевидния факт, че „всяка цена“ се плаща за всъщност малко неща, трябва да се усъмним в катастрофалноста на нови избори.

  Поради особености на народопсихологията в момента (имам надежди това да се промени някога), денят за размисъл на българина е непосредствено след изборите. Мисля че очевидното решение на проблема е в рамките на две, три седмици да се проведат нови избори. Нещо като балотажите. Тази постановка решава наведнъж много проблеми и едновременно с това има няколко положителни ефекта. Не виждам на пръв поглед сериозни проблеми пред реализирането и.
  Хитреците подвизаващи се неизменно на политическата сцена не са подготвени добре за такъв сценарий. Най-хубавото е, че купените гласове, ще им струват още веднъж едни пари и шансът този път да настъпят мотиката е многократно по-голям. Особено ако се съобщи масово, че това е единствения начин да се намали тежестта на платения вот. Имам някаква надежда, че денят за размисъл е мотивирал достатъчно тези които са се чудили какво да правят.
  Освен увеличените разходи за платения вот, става много забавна ситуацията с избирателите на ДПС. Ясно е, че няма начин отново да организират масовата екскурзия. Разбира се там ситуацията е леко робовладелска, така че едва ли ще им паднат гласовете много, а и не това е моята цел. Предпочитам рязко да се увеличи броя на хората които гласуват.
  Реакциите на партиите в момента говорят много повече за истинските им намерения, в сравнение с предизборната кампания. Това също е много полезен ефект от „Нови избори веднага!“.
  Друг полезен ефект е, че не е нужно да се изхарчат отново милионите изхарчени за първия тур. Не съм напълно запознат с финансовата страна на организацията, но съм убеден, разходите ще са много по-малки, в сравнение с избори след 6 месеца с нови партии и сдружения и съответно нови бюлетини. Регистрацията остава същата, особено като се има предвид, че избирателната активност е била слаба, би трябвало допечатките да са в рамките на изхарчените бюлетини (а не теоретичният им максимум). Поне от страна на организацията до голяма степен нещата са предвидими и могат да се повторят в голям процент.
  Разбира се има и проблеми. Корупционните схеми, организацията и участниците в тях могат да се повторят и при това да подобрят ефективността си. Добре е този път да се помисли за предотвратяване на известни такива. И някакъв начин за подобряване на доверието в изборите. Независим начин за броене на гласувалите. Разместване на наблюдателите в други секции, за да се предотврати евентуално повтаряне на лоши практики…

  Григоре, интересно ми е да чуя мнението ти.

  Reply
 30. дрън-дрън

  правителство на всяка цена ама кой /кой?кой?кой?/ ше се бърка в портомонето да плаща
  болотажите не са безплатен обед — та кой?кой?

  Reply
 31. Кал

  +1, basstoon

  (Един минус за мен обаче е, че още не съм си възстановил силите да разгласям и навивам приятелите ми да гласуват. Може би пък така е по-добре? Да го направим втори път, без убеждаване? Да видим дали нещо е попило…)

  Reply
 32. дрън-дрън

  на чужд гръб сто забавни идеи са малко
  сто полезни ефекта и те
  защо не

  Reply
 33. Григор Post author

  @basstoon: От една страна, в идеята за правителство на всяка цена има и рационално зърно. Просто държавата ни е толкова зян, че без централизирана власт ще идем по дяволите. (Най-много се краде точно при безвластие – тогава крадат не само тези отгоре, а всички.) Проблемът тук е, че централизираната власт не е гаранция, че няма да идем по дяволите. В България е по-скоро обратното.

  И на мен ми е интересна идеята за „избори до дупка“. Но надали ще бъде позволена, особено толкова скоро. Именно защото купувачите на гласове няма да са смогнали да насъберат пари отново. А най-вече заради отчайващата добитъчност на останалата тук част от народа ни. На тези избори девизът „Гласувайте, за да намалите тежестта на купения вот“ проглуши всички уши до втръсване. Колко масовост доведе, в такова отчаяно положение?!… Кога такъв народ ще се оправи? 🙁

  Просто не знам какво да предложа, че да доведе до добро.

  Reply
 34. Делибалтова

  Такъв народ ще се оправи, когато прогледне за реалността. Или няма да се оправи, ако не прогледне и в един недалечен момент ще изчезне. Някой ще тъгува ли за един бездушен, безличен, безполезен и хленчещ народ?

  И какво друго ни остава, освен в мъглата от лъжи да се опитваме да прозираме истината? Добрата новина е, че отровната мъгла започна да чезне. Злото не е безсмъртно – убивайки нас се самоубива.

  Reply
 35. дрън-дрън

  *Добрата* новина е, че отровната мъгла започна да чезне защото пада друга мъгла
  Някой ще тъгува ли за една бездушна, безлична, безполезна и хленчеща интелигенция?

  Reply
 36. Григор Post author

  @Николай: Не съм съгласен с това мнение, но уважавам правото ти да го имаш.

  @Делибалтова: Уви. И за щастие. 🙂

  @дрън-дрън: В България интелигенция няма. Има културтрегери – много различно нещо е. Интелигенция предполага интелигентност, а интелигентност предполага отдавна вече да си другаде и да не щеш и да си спомняш за тук. 🙁

  Reply
 37. дрън-дрън

  много си докачлив за истината когато не ти се нрави
  чао няма да ми липсваш

  Reply
 38. дрън-дрън

  прав си че няма доказваш го с личен пример
  ай ся вече гудбаю

  Reply
 39. Anonymous

  дрън-дрън, типичен сънароднико! Като ти е паднала някаква мъгла кой да ти я отвее? Роби с ветрила ли чакаш?…

  Твоето мрън-мрън е отровата. Назови разобличаващите факти или подкрепи достойните. Друго поведение е безумие.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *