Здравни вноски и образование

Гледам днес едно предложение на Българския лекарски съюз – здравната вноска да се увеличи от 8 на 12% от заплатата. За да имало пари за българското здравеопазване.

Личната ми прогноза е простичка – че дори ако вноската стане 120% от заплатата ни, здравеопазване пак няма да имаме. По простата причина, че и 8% са абсолютно предостатъчни, ако отиват за здравеопазване. Проблемът е, че отиват за нечии гуши – като се почне от тези на индивидуални „медици“, та се стигне до министри и други мафиоти. А гуша насита не знае. Хващам бас за това с който иска на каквото иска.

Чувам около мен да подмятат как конкуренцията щяла да коригира този проблем. Само че там, където мафията си има държава, конкуренцията е враг номер едно. Пречи на пълненето на гушата. Затова и ще се случи след като налъмите цъфнат и прасетата литнат. Много след.

Как ще ѝ се попречи ли? Погледнете примерно частните клинични лаборатории. По закон няма как да получат лиценз за работа, ако не ги сертифицира специален орган. А размерът на рушвета за този орган, който ми казаха наскоро, ме остави безсловесен. Когато проговорих отново, първият ми въпрос беше: „Че тогава как се оцелява финансово? Освен да переш пари?“ И отговорът беше: „Аааа, ето че се сещаш каква е целта на идеята…“

Не зная какво е положението с частните болници. Пробвам да се сетя. Познайте какво е предположението ми. Жокер: не падам току-що от Марс.

Същото, впрочем, е положението и с образованието ни. Преподаването било лошо, понеже заплатите били ниски. Според мен истината е напълно различна – преподаването е лошо, понеже лошите преподаватели не понасят последствия. В особено безчовечни моменти стигам дори до идеята на учителите да се плаща според постигнатите резултати – само дето три четвърти ще измрат от глад… Не че няма начини да се справим с дори наглед безнадеждни ученици – има ги. Как обаче да се справим с неспособността си да осъзнаем, че политиците ни никога няма да вземат нужните мерки, без ние да ги принудим със сила? Без да похабим времето и силите си и да рискуваме какво ли не?

Та, да се върна на темата. Нищо чудно скоро да си честитим нови, по-високи здравни вноски. И още по-лошо здравеопазване. Защо не? Добитъкът търпи. Не е луд който яде чуждия зелник, ами.

Луд е и е за лишаване от дееспособност който си му го дава. Защото е опасен и вреден и за себе си, и за другите – включително за здравите.

24 thoughts on “Здравни вноски и образование

  1. EP

    Григочо мамин, а какво ще кажеш за любимия си РъБ, след като проглуши ушите на хората да гласуват за тая измет. Сега се събраха с Тиквата.

    Reply
  2. Валентин Стойков

    Една прясна новина:
    Съд на ЕС: библиотеки: цифровизиране, разгласяване, възпроизвеждане

    Накратко: съдът налага ограничение на библиотеките, копираните електронни копия на книгите да не напускат библиотеката – читателите да ги гледат през специални терминали (в сградата на библиотеката) и да не могат да си ги запишат на флашка (за четене извън библиотеката).

    Иначе в мотивите си, съдът пише:

    „Съдът подчертава, че основната мисия на учреждения като общодостъпните библиотеки е да служат на обществения интерес от насърчаване на частните изследвания и проучвания чрез разпространението на знания.“

    Ако книгата може да се купи в книжарниците (включително и онлайн книжарниците) това не е сериозен проблем – който има пари ще си купи книгата. Обаче ако книгата я няма? Тогава читателят ще трябва да си мести тялото в библиотеката. А това в много случаи може да е проблем – може читателят да се намира на голямо разстояние. Може да не му е удобно работното време на библиотеката.

    Reply
  3. ~!@#$%^&*()_+

    ваксински въпрос

    по принцип съм твърдо ЗА ваксинирането
    с изключение на противогрипното, защо
    – ваксинират те срещу ланшния грип
    – обикновено карам 1 грип ако не отида на ски преди това, ваксинираните карат по 2, 3, наблюдение

    понеже имам високо мнение за медицинските познания на григор (за разлика от политическите му убеждеия ;-)), ще се радвам да прочета какво мисли по въпроса

    Reply
  4. Григор Post author

    @ЕР: Като гледам с какво настървение плюеш дясното, ми се иска да те попитам кой е твоят избор. 🙂 Аз поне имам своя, а ти… мамин?

    @Валентин Стойков: На който има пари да си купи книгата не му трябват библиотеки. Така че въпросното ограничение май е елемент от модерния напоследък поход срещу свободата на използване на информацията.

    @~!@#$%^&*()_+: Горе-долу на същото мнение съм за противогрипното ваксиниране, поне това в България.

    Reply
  5. gezatop

    @Валентин Стойков

    Пореден левашки опит да се ограничи разпространението на информация, с всички шансове да излезе неуспешен, защото не си представям как библиотекарите ще следят да не снимаш екрана на специалния терминал с телефона си и така да изнесеш книгата.

    Тя цялата идея че държавата ще ти учреди монопол върху някаква информация и следващите N на брой години само ще събираш приходите според мен е напълно невъзможна в съвременния свят. Просто няма как ефективно да се наложи монопол върху разпространението на информация.

    Reply
  6. Виктор

    @Валентин Стойков, Точно такива правила за библиотеките въведоха преди няколко години в Русия. Даже ако не се лъжа почти така буквално описани в закон. Например, може да има електронна библиотека, ама трябва да е в сградата на хартиената и т. н. ЕС има значи още какво да научава от Русия. Вечна дружба, со малко кротце и малко санкции.

    Reply
  7. Кал

    От доста време обмислям идеята да спра да си плащам осигуровките и вместо това да заделям съответната сума във фонд „лично здраве“. И когато се налага, да плащам на частни заведения – така поне ще знам, че парите отиват по предназначение, към хора, които си вършат работата съвестно.

    (Въпреки че направо ми призля от това с рушвета… 🙁 )

    Аргументи против?

    Reply
  8. Виктор

    @Кал, Става, става, само гледай да не къташ парите в банки като КТБ… а дали има други, не знам, не знам. То и в злато да ги сбираш, кой знае, утре може да докарат отнякъде злато с милиони тонове и да не става… Трудна работа е тая. А съответната сума, както казваш, не съм правил сметки, но може и съвсем да не ти е достатъчна. В стила на Григор ще си позволя да кажа, че най-добре е да контролираме тия, които сбират парите и ги харчат, а в стила на Шаркан бих ти казал и други работи, ама хайде да не го замествам, първо, че не ме бива, второ, че ако го заместя успешно, Григор ще ме натири. 🙂

    Reply
  9. Григор Post author

    @gezatop: По-скоро пореден не толкова левашки опит да ударят онлайн библиотеките.

    А колкото до учредяването на монопол… то по принцип учредяването на монопол върху каквото и да е изглежда невъзможно в съвременния свят (кой може да те спре да печаташ банкноти на принтера си?), ама на практика работи доста ефективно.

    Мечтата на властимащите винаги е била да създадат някакъв вид феодализъм – тоест, да присвоят изцяло едно ключово благо и да живеят от рента за използването му от нямащите. През Средновековието това е била земята, и тя е била много успешно монополизирана в продължение на над хиляда години. Сега е информацията.

    @Виктор: Където хората не си контролират политиците с желязна ръка… 🙂

    @Кал: Преди няколко години водих Ели в „Пирогов“ със съмнение за счупен крак. Там отказаха да я прегледат, понеже осигуровките ѝ имаха някакъв проблем, а счупеният крак не бил животозастрашаващо състояние. Така че ще ти трябва и частна Бърза помощ.

    По-тъжното е, че по мои наблюдения частниците често са още по-некомпетентни от държавните заведения, ако и да са заинтересовани… от портфейла ти. От некадърника има само едно по-опасно нещо – работливият некадърник. Така че ще ти трябва доста и доста внимателно подбиране на свястно частно заведение.

    Моята идея за алтернатива е да бъде махнат де факто монопола върху здравните фондове. Само че това ще стане когато бъде махнат монопола и навсякъде другаде…

    Reply
  10. gezatop

    @Григор

    Е, земя трудно ще си отпечаташ на принтера докато книга можеш да размножиш в колкото искаш екземпляра с натискане на няколко клавиша. По-сложния въпрос е с производството на лекарства, където големите разходи са докато го пуснеш в продажба, а всеки с подходящо оборудване може да произведе практически същото лекарство, със същата активна съставка и да те конкурира.

    “От некадърника има само едно по-опасно нещо – работливият некадърник”

    Наскоро попаднах на интервю на немски генерал, командващ армията в началото на 30-те години на 20-ти век, където го питат как се взимат решенията за повишаване на офицерите, на което той отговаря така:

    Хората могат да се разделят на четири категории, в зависимост от това дали са умни или глупави и дали са енергични/решителни или мързеливи/нерешителни.

    Тези които са умни и енергични привличаме в генералния щаб.

    За тези които са умни и мързеливи са запазени висшите командни позиции, защото това са хората чиято умствена нагласа е да взимат внимателно обмислени решения, дори когато са под напрежение.

    При определени обстоятелства има полза и от хора които са глупави и мързеливи, но на всяка цена трябва да разкараме хората които са глупави и енергични, защото те ще взимат грешни решения и ще ги прилагат на практика, без грам съмнение че може и да грешат.

    Reply
  11. Кал

    Това с Ели е странно – ние ходихме в „Пирогов“ по същата причина с Илка наскоро, прегледаха я без проблеми, а единствената разлика, ако нямаше осигуровки, е, че щеше да си платим за услугите. (Както ни се наложи с Наско навремето, като падна в квартирата ми.)

    Reply
  12. hmuk

    Какво левашко има в мерака за монопола в информацията?
    Обикновена буржуйска алчност
    При здравеопазването същото

    Reply
  13. Григор Post author

    @gezatop: Точно по тази причина се вземат мерки размножаването на книги да е точно така забранено и наказуемо, както е размножаването примерно на пари. И разбира се, тъй като книгата има стойност дори без да има какви ли не маркери за оригиналност, ще се наложи далеч повече намеса в личния живот на хората, за да се следи да не крадат интелектуална собственост. Нищо лично, просто бизнес.

    @Кал: Ако имаш осигуровки, наистина най-често нямаш проблеми. Иначе обаче е май според колко е пиян лекарят…

    Reply
  14. Eli

    Няма да кажа нищо повече, само че докторите в кабинета, където ми прегледаха крака ПУШЕХА КАТО КОМИНИ! Вътре!!! В кабинета. Това ако не олицетворява достатъчно нивото на здравеопазването и смисъла от здравни осигуровки… Не се опира до пари, а до морал, до култура човешка, до отношение на човек към човека. Никакви проценти не могат ни спаси от доктори без морал.

    Reply
  15. Валентин Стойков

    „На който има пари да си купи книгата не му трябват библиотеки.“

    По-горе обясних защо това е проблем. Има твърде много книги, които не се продават и ги има само в библиотеките. Или ако се продават са на някакви абсурдни колекционерски цени.

    Дори и да се продават стари хартиени копия на книгата – изпращането им физически (вместо електронно) е проблем (отнема време, хабят се излишно ресурси и т.н.).

    Reply
  16. gezatop

    @hmuk

    Мерака си е мерак. Левашки са специалните екрани дето нищо няма да променят, само ще се наложи библиотеките да ги купуват.

    Reply
  17. hmuk

    Ясно не било левичарско а точно левашко значи кьопаво
    Разбрах те.
    Да го духат копирастите

    Reply
  18. hmuk

    В москва лекарята се вълнуват стачкуват
    Хората им предложили да ги подкрепят с доброволни отреди парамедици
    Лекарята се разсърдили искат само повече заплати
    Много лошо племе тези лекаря
    И сега си стоят щръкнали в пикети с плакати но самички
    Пациентите не са с тях
    Тъпаци лакоми

    Reply
  19. Божо

    Това за частните клиники звучи разумно, само дето у нас и те не са като хората.
    От опит с мои близки и то многократен знам, че и те са едни машини за пари, които могат тежко болни хора да ги прекарат няколко пъти през операция, за да вземат повече средства…
    Оказва се, че държавните клиники си вършат по-добре работата, а да речем в Турция са по-добре оборудвани и много по-съвестно си вършат работата.

    Reply
  20. Кал

    Божо: с някои частни клиники може да е така, с други – не. Или да има разлика според вида на процедурата.

    За „Токуда“ например разбрах, че предлагат процедура за еднократно лечение на някакъв вид склероза, което работи толкова успешно, че ги посещават хора от цял свят.

    Reply
  21. Григор Post author

    @Кал: Лечението на склерозата е изключително твърдение, така че изисква изключителни доказателства, за да му се вярва. Ти например имаш ли добър познат, за който си се убедил лично, че преди лечението е бил със склероза, а след това му е минала? Ако нямаш доказателство от този порядък на достоверност, те съветвам по дефиниция да не вярваш на подобни твърдения.

    Reply
  22. Pingback: Съмнението | Блог на Zelenkroki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *