За толерантността

Наскоро попаднах в един руски сайт на публикация на тема толерантността. Колко вредна е тя за възпитанието на Истинските Хора. Тезата на публикацията гласеше:

„Толерантност“ е медицински термин, взет от трансплантологията. Означава неспособност на организма да отличава чуждите и враждебни клетки от своите. Това състояние се постига чрез постепенно съсипване чрез отровни лекарства на имунната система на организма, и довеждането ѝ до апатия и безразличие. Пълната толерантност означава смърт.

Защо в Русия подобно мнение е на почит в момента няма да се спирам. Достатъчно хора нямат нужда от обяснения. Достатъчно пък никакво обяснение няма да убеди в нищо… Вместо това ще предложа своята теза.

„Загуба на толерантност“ е термин, взет от трансплантологията, имунологията и други медицински области. Означава състояние, при което имунната система на организма, която трябва да го защитава, развива нетърпимост към нужни на организма клетки и започва да ги атакува.

В класическия случай имунната система напада собствени клетки на организма. Резултатът е различни болести, според това какви клетки страдат. Ако например това са невроните или поддържащите ги клетки, резултатът е множествена склероза или друг вид дегенерация на мозъка и периферната нервна система. Ако това е съединителната тъкан, която е „свързващата среда“ на организма, се развива обща неспособност за функциониране, и т.н.

В трансплантологията е по-популярен друг вариант. Нерядко хора губят един или друг свой орган и се нуждаят от присаждане на външен, за да останат живи. Имунната система неизменно подхожда към външния орган с подозрителност и обикновено подема кога тормоз, а кога и открита война срещу него. Тази ѝ война е причината за смъртта на почти всички болни, чийто живот е бил спасен чрез трансплантация.

Най-сетне, повечето хора без медицинско образование не знаят, че от клетките в човешкото тяло само една десета са човешки – останалите са най-различни бактерии и други организми. Свикнали сме да мислим за тях като за в най-добрия случай нежелани натрапници, а в най-честия агресори и убийци. Но истината е, че нищожна част от тях са вредни, а немалка са полезни или дори ключови за оцеляването на организма ни. Унищожаването им, от имунната система или други фактори, може да доведе до болести или дори смърт, ако не бъде спряно.

Овладяването на излязлата от контрол имунна система не е лесно. Налага се срещу нея да бъдат използвани отровни препарати, които вредят на целия организъм. Обикновено е нужна раздяла с поне 90% от „личния ѝ състав“. Не много рядко единствената животоспасяваща възможност е пълното ѝ унищожаване до последната клетка и внасянето на имунна система от друг организъм. Показателно е, че обикновено внесената имунна система се отнася към „чуждия“ ѝ организъм по-отговорно и толерантно, отколкото изпуснатата от контрол бивша негова собствена.

Истина е, че пълната толерантност прави живота на организма много труден. Въпреки това обаче той е възможен – немалко хора доживяват до зрялост и водят богат и полезен живот, въпреки че са родени без част от имунната си система или дори изобщо без нея. Докато загубата на толерантност в значима степен, дори все още далеч от пълна, обикновено води до смъртта на организма, често в кратък срок.

36 thoughts on “За толерантността

 1. skoklyo

  Винаги е интересно, когато пишеш за медицина. Нямах никаква представа и дори ми се струва невероятно това за едната десета човешки клетки, пълната липса на имунна система и присаждането на чужда такава.

  Първият факт обаче звучи по-нормално с това обяснение: The average human body, consisting of about ten trillion cells, has about ten times that number of microorganisms in the gut.

  Reply
 2. Ivo

  „Толерантност“ е медицински термин, взет от трансплантологията. Означава неспособност на организма да отличава чуждите и враждебни клетки от своите.
  „Загуба на толерантност“… Означава състояние, при което имунната система на организма, която трябва да го защитава, развива нетърпимост към нужни на организма клетки и започва да ги атакува.

  В крайна сметка толерантността хубаво нещо ли е, или не е? Защото на мен малко противоречиво ми звучи. Иначе ми беще безкрайно интересно да прочета тези факти, които не ми бяха известни.
  А какво мислиш за толерантността в другия смисъл, извън медицинската терминология?

  Reply
 3. Григор Post author

  @skoklyo: И не само в червата. По кожата, в устата, в дихателните и пикочните пътища… И, за да съм изчерпателен, дори вътре в нашите клетки. Митохондриите са именно древни микроорганизми, които са влезли в симбиоза с клетките ни. Благодарение на тях можем да разграждаме веществата аеробно.

  @Ivo: Медицинската терминология тук е аналогия за другия смисъл. Той е много по-актуален в обичайния ни живот.

  И на първия ти въпрос: липсата на прекалена толерантност е важна, но наличието на достатъчна толерантност е още по-важно.

  Reply
 4. ~!@#$%^&*()_+

  когато толерантността се превърне в толерастия е също толкова добре както когато свободата стане слободия

  Reply
 5. Григор Post author

  @~!@#$%^&*()_+: Може да е случайно съвпадение, но изрази като „толерастия“, „либерастия“ и прочее напоследък ги чувам от една характерна категория хора. Над четиридесет и пет, с мек говор и твърд поглед. Най-често и с характерна подстрижка – къса и на черта отзад… Надявам се да не спадаш към тях.

  Да, в някои държави толерантността може да е и прекалена, макар и рядко. За разлика от повечето, в които е недостатъчна често, да не кажа непрекъснато.

  А ако имаш предвид държавите, които са нетолерантни към свестните хора и толерантни към престъпниците, надали има нужда да го поясняваш – повечето читатели на тоя блог живеят в такава. В една друга пък, която щедро плаща да ѝ лижат задника зад граница, недопустима толерастия е примерно да не мразиш всеки различен в каквото и да било. Или пък всеки, който не мисли, че Президентът е помазан от Бога самодържец…

  Reply
 6. Ч!@№$%€§*()_+

  @григор за погледа и говора не знам, ама годините и подстрижката съвпадат 😛

  всеки си има дефиниция, ето 2-3 неща които според мен са толерастия:
  12 годишни майки, музики по нощите и т.п. защото такива им били етническите особености
  замяната на “весела коледа” с “честити празници”
  да не смееш да кажеш че дадена група има проблем, само защото единични представители на групата го нямат тоя проблем

  Reply
 7. Григор Post author

  @~!@#$%^&*()_+: За мен музиката по нощите има значение само ако пречи на околните. Ако не пречи, а пък някой има нещо против, да не очаква да го толерирам. Би било именно и точно толерастия.

  Замяната на „весела коледа“ с „честити празници“ я одобрявам горещо – откъде-накъде някой ще ми налага обичаите на религията си? Аз трябва да го зачитам и да му честитя Коледата, а той мен не трябва, така ли?! Това също бих го нарекъл толерастия.

  А „да не смееш да кажеш че дадена група има проблем, само защото единични представители на групата го нямат тоя проблем“ по мои наблюдения почти винаги се оказва „да се пънеш да изкарваш цяла група, че има даден проблем, понеже единични нейни представители го имат“. Толерирането на подобно изопачаване за мен е още един пример за толерастия.

  Така че, както виждаш, нещата имат два края. Опиташ ли се да мислиш и за двата, установяваш, че понятието „толерастия“ започва да се губи.

  Reply
 8. ~!@#$%^&*()_+

  @григор явно имаме различни виждания
  ти приемаш, че малцинството може да тероризира мнозинството, за мен това е толерастия

  Reply
 9. Григор Post author

  @~!@#$%^&*()_+: За мен толерастия е самопровъзгласило се мнозинство да тероризира истинското, или пък дори реално малцинство. Под предлога, че да тероризираш другите е нормално, а да не ги тероризираш е толерастия към тях.

  Естествено, приемането на подобен предлог представлява най-истинския вид толерастия. Единствено нормалното положение е да не го позволявам. Ако някой не го разбира, го поставям в положението на „малцинството“, докато го разбере. Примерно ако е жена, я съветвам да иде в Саудитска Арабия, където ще ѝ забранят да кара кола или да излиза на улицата с открито лице и без съпровод на близък мъж, и ще я предупредят да не очаква толерастията да ѝ го позволяват. Или ако е мъж, го пращам да живее във фундаменталистки квартал в Израел, където ще го замерят с камъни, ако посмее да върши нещо в събота. И ще му обяснят, че да търпят това е толерастия… Ако случайно е съгласен, ще му призная, че е честен в подхода си. И ще му изпиша подходящо лечение. Ако ли пък не е съгласен, ще му обясня какви точно думи се използват за такива, дето се мислят за богоизбрани и единствено прави. И ще му препоръчам като лечение достатъчно арбопресура.

  Reply
 10. @#$%&-+()

  Докато “малцинствата” си стоят там където са мнозинство, да вършат каквото си искат
  Като отидат в рим обаче да правят каквото правят римляните
  Ако очакват “римляните” да им тръгнат по акъла, настояват за това и земе та се случи, това си е баш толерастия
  Не се смятам за месия да оправям саудитците или евреите, но когато дойдат да живеят при мене да си налягат парцалките

  Reply
 11. Григор Post author

  @~!@#$%^&*()_+: Какво ще правя аз ще го решавам аз, където и да отида. Ако то пречи реално на другите по някакъв начин, е нормално да се съобразя с тях до степента на оптимален компромис. Ако обаче някой реши, че ще ми го налага за свой кеф или възгледи, ще му доставя необходимите за перманентното му отказване количество и вид убедителност. Нормално, нали?

  Интересното е, че ти мислиш по точно същия начин. Иначе не би имал никакво намерение да се месиш на околните, каквото и да правят. Така че въпросът не е дали си съгласен – си – а дали не се смяташ за поставен над другите и в правото си да им заповядваш. Ако да, естествено е те да реагират така, както би реагирал ти, ако те започнат да нареждат на теб какво да правиш. Обикновено това поражда спирала реакции, която бива прекратена чрез необходимия брой парчета олово. Затова не е хубаво да отваряш подобна спирала – правиш ли го, винаги в нея се намира някой по-подготвен от теб в логистиката на оловото.

  @Кал: „Арбос“ означава на латински дърво. „Пресура“ означава физически контакт с нещо, който оставя съответни следи или променя формата по съответен начин.

  Reply
 12. Иван

  @Григор, ако не си забелязал, троловете те накараха да започнеш да използваш думата “толерастия”….

  Reply
 13. @#$%&-+()

  @григор, което се опитвам да кажа е,че в чужд манасти4 със свой устав не се ходи
  Ако на мюсулманите не им харесва, че европейките ходят разголени, а европейците без бради и пият, да си ходят от където са дошли
  Ако на европейците и американците не им харедсва, че мюсулманите обличат жените си като пингвини, а севррнокореец нр може да кръдти сина си ким чен ун, да си седят в европа или америка

  Ако на мюсюлманките уили северноко4ейците им уврят тиквите, бих помогнал, но в никакъв случай няма да се опитвамда им наложа моите ПРАВИЛНИ виждания. Нека и тре не го правят, ако дойдат да живеят при мен, да се съобразяват, аз не съм длъжен да им угаждам

  @иван, благодаря за комплимента ☺☺

  Reply
 14. Григор Post author

  @Иван: Толерастията наистина съществува. Търпенето на нетолерантността какво е според теб?

  @~!@#$%^&*()_+: Твоят манастир е твоят дом, и то ако живееш сам в него. Извън него е колкото твое, толкова и на всеки друг наоколо, освен ако случайно не си кралят-слънце. Ако не си съгласен и се опитваш да принуждаваш другите да ти уйдисват на акъла, ще си носиш последствията. И ако някой те търпи да го принуждаваш, той е моят пример за толераст и демонстрацията ми колко и с какво е опасна толерастията.

  Reply
 15. ~!@#$%^&*()_+

  @григор, значи според тебе твоя град или твоята страна където си избрал да живееш не е твоят дом и всеки от на майната си може да дойде и да изисква да правиш каквото на него му уйдисва?

  Reply
 16. Григор Post author

  @~!@#$%^&*()_+: Да, те не са мой дом. Те са дом на всички, които живеят в тях – и мой, но не само. Ако някой изисква от мен да правя каквото му уйдисва, вече описах какво да очаква. И точно по същата причина пък аз няма да изисквам от него да прави каквото на мен ми уйдисва – иначе аз трябва да очаквам същото, а не ми се мре за глупости.

  Това, което казваш ти, е пример за философията „да ми забраняват да тормозя другите го смятам за тормоз върху мен“. Ако не си най-добрият стрелец на света, ти препоръчвам да се избавиш от нея колкото се може по-бързо.

  Reply
 17. ~!@#$%^&*()_+

  @григор, спирам, явно нямаш нищо против да дойдат да те накарат да се обрежеш и да не пипваш работа в събота

  Reply
 18. gezatop

  @Григор

  “„Арбос“ означава на латински дърво. „Пресура“ означава физически контакт с нещо, който оставя съответни следи или променя формата по съответен начин.”

  Сигурен ли си че знаеш за какво говориш? Учебника ми по дървени конструкции започва с въвеждането на 62 страници специални понятия, а се предполага да го четат хора които са си взели изпитите по Съпромат, т.е. да са усвоили напрегнато и деформирано състояние на идеално еластично тяло. Само изчислителните съпротивления са 6, и не са прости числа – математически функции представени в графичен вид са. Ако реша да ги привеждам в аналитичен вид за да ги напиша в коментара ще ми отнеме поне 20-30 страници изчисления и 2-3 страници да представя отговора. Та, ако може, да поясниш каква е тая “арбопресура” дето ще я предписваш за лечение.

  Reply
 19. Григор Post author

  @~!@#$%^&*()_+: Наистина няма смисъл – според мен за всички стана достатъчно очевидно на кой къде му е проблемът.

  @gezatop: Има се предвид контакт с дървен предмет, при който следи оставя предметът върху нещото, с което контактува, а не обратно. 🙂

  Ефективността на въздействие на дървените предмети, достигаща почти до всесилие, е известна на човечеството отдавна. Почти всеки народ има еквивалент на израза „дървен господ“…

  Reply
 20. gezatop

  Нямам представа как се поставят емотикони. Иначе бих поставил силно изчервен такъв.

  Reply
 21. walker

  Е тази малоумна дума “толерастия” откъде придоби толкова популярност, така и не можах да разбера… Разбира се, когато не искаш да се съобразяваш с X си казваш “Аз да не съм ши**н толераст!” и ей го на – имаш извинение, оправдание и пълното морално право да обявиш война на X (замести с котката, съседа, децата пред блока, данъците, хора с друга религия и т.н.). Желязна логика – работи безотказно. Щото да си “толераст” звучи много обидно, макар и никой да не е дал дефиниция какво точно е това животно.

  Reply
 22. Lyubomir Tsenev

  Реших да сложа част от писмото си до теб за реалностите тук във Великобритания защото ми се струва достатъчно добро за коментар по темата а и отчасти отговаря на ivo.Ето и още някои нюанса – правителството на торите упорито работи да спре ИЗЦЯЛО всякакви помощи за имигранти от ЕС докато не направят И ДОКАЖАТ 4 годишен период на престой и работа тук.Освен това ако до 6 месеца не започнат работа автоматично ги гони от Великобритания без право на повторно идване – това важи и за всякаквите там просяци,цигани /особено румънските са най-гнусни,нашите орки пред тях трева да пасат/и лапачи на помощи с много деца и т.н.Причината – англичаните от доста време насам от разбиращи и толерантни хора са станали страшно нетолерантни заради кризата и заради по-горните индивиди и гласуват масово за UKIP/тукашната АТАКА но Найджъл Фарадж няма нищо общо с Волен Сидеров умел и хитър политик е/която се заканва ако спечели изборите да изкара страната от ЕС и да изхвърли моментално всички емигранти и тези от ЕС и да изчисти Великобритания от всичката измет.Колко ще успеят не знам ама на последните междинни избори сринаха тотално тори лейбъристи и всички други традиционни партии та те и затова така.В тази връзка мога да ти разкажа случай за който се вдигна много шум тук през 2009.През лятото дойде един русенски циганин с 9 деца и се настани на палатка на моравата точно пред Уестмистъското абатство до Биг Бен.Спазиха закона и като на гражданин на ЕС му дадоха веднага общинско жилище/cancel house/ достатъчно голямо за семейството, child benefit който е 700 паунда месечно за 2 деца и за всяко следващо се увеличава не знам с колко беше покриване на всички разходи за храна и т.н. и който като получи всичко заяви ухилен до ушите пред камерите:
  – Ей бате че аз ако вас простите англичани не преметна и не дойда да си живея живота тук на ваш гръб и за ваша сметка,че кой друг бе?
  Коментара оставям за теб……
  Не зная какво ще кажеш тук за необходимостта от достатъчна толерантност а и не смятам че дървения господ би помогнал специално за горния случай

  Любомир

  Reply
 23. Григор Post author

  @Lyubomir Tsenev: Според мен дървеният господ би помогнал в този случай чудесно, просто трябва да е в достатъчно количество. Англичаните очевидно са щедри хора – бих ги посъветвал да не го скъпят в този случай.

  Не мога обаче да отрека и комизма на ситуацията. Нали ни учат да интегрираме циганите – защо не са го интегрирали, вместо да го хранят? Нищо не учи по-добре от личния пример…

  А за Фарадж и прочее – не ме безпокоят ама изобщо. Извадят ли Великобритания от ЕС, внуците ми ще приемат британски гастарбайтери. Навсякъде има гнили ябълки, сред имигрантите също, но като цяло именно те са най-инициативната и работеща част от населението. Който не го разбира, сам си изхвърля просперитета през прозореца.

  Reply
 24. Djgeorgie

  @Lyubomir Tsenev:
  Farage си говори тези глупости за изгонването на емигрантите само за да спечели повече на идните избори през 2015.
  Никой не е луд да гони емигрантите, при положение, че те правят от UK това, което е.

  А иначе за ЕС и членството на UK в него, по-добре да замълча, защото съм забелязал, че в България хората виждат ЕС като някакъв месия, срещу който е грехота да се каже и думица. А и като цяло, виждането на Българите и Британците за ЕС е доста различно, меко казано. Само едно малко наблюдение – гледам, че в България напоследък хората са започнали да се вживяват като по-големи Римляни от самите Римляни като стане въпрос за ЕС. Интересно, при положение, че преди 10 години се чудехме дали изобщо ще ни допуснат до съюза, как така стана, че сега изведнъж ревностно започнахме да издаваме присъди, кой трябвало и кой не трябвало да влиза или излиза от ЕС? 🙂

  Reply
 25. Иван

  @Григор, @walker,

  По същество, думичката “толерастия” е ново-говор (newspeak).

  По същество тя комбинира две думи, толерантност и педерастия, но втората не се ползва в нейната историческа, а в нейната улична смислова форма. Емоционалния заряд на често ползваната псувня “педерас” се използва за да предаде негативен смисъл, на по принцип положително натоварената дума “толерантност”.

  Затова ти Григор нямаш никакъв шанс еднолично да промениш смисъла на думата, в това което ти искаш да назовеш с нея.
  Но всеки път когато се опиташ да я ползваш, ти изричаш псувня.

  Затова по-добре поддържай чисти езика и блога си. Сигурен съм, че ако искаш, можеш да измислиш много по-точна и добре звучаща дума която да описва толерантността към нетолерантните.

  Reply
 26. Григор Post author

  @Иван: Благодаря за загрижеността, но мисля че тази описва на този тип хора нещата най-точно. Нея ще разберат най-добре.

  Reply
 27. ~!@#$%^&*()_+

  все пак толерастията може да е до време 🙂

  “Повечето швейцарци против бурките
  Повечето от швейцарските граждани искат носенето на бурка на обществени места в Швейцария да бъде забранено. Според проучване, направено сред 1019 души, 62% от швейцарците искат забрана за носенето на дрехата, която покрива цялото тяло на мюсюлманките. 32% от анкетираните са против забраната, а 6% не са изразили мнение.Забраната е одобрена от мнозинството във всяка възрастова група и всеки регион на Швейцария.”

  Reply
 28. Григор Post author

  @~!@#$%^&*()_+: В случая на швейцарците май ще мине бая време, преди да я отпратят. Щом само 32% разбират, че не можеш да налагаш на другите своите правила, и търпят тези 62%, които го мислят, ситуацията няма да се оправи скоро.

  Трябва в Швейцария да се стигне до мюсюлманско мнозинство, то трябва да наложи на въпросните 62% да се обличат както мнозинството реши, пък чак тогава сигурно 32%-та ще стигнат до идеята, че търпимостта към въпросните 62% им е докарала на главата белята. И че единственият начин да не си я докарват занапред е да престанат да бъдат толерасти към въпросните 62%.

  Reply
 29. wel

  Надявам се от статията да става ясно, че се сравняват две болестни животозастрашаващи сътояния.
  И в коледен дух си пожелавам следващата да е за здрав не изпаднал в крайности организъм.

  Reply
 30. Валентин

  Нациите, етносите и религиите са колективни халюцинации.

  Повечето спорещи по теми свързани с нации, етноси, религии и т.н. изобщо не споменават това. Държат се като деца, които спорят за това чий въображаем дракон, живеещ в килера е по-силен.

  Reply
 31. Бяло кръвно телце

  Към всички, които обичат да развяват шареното знаме (с цветовете на дъга), черното с драсканиците, както и към модерните, напредничави, така обичащи да ни поучават, как трябва да живеем и какво да мислим! Моля Ви! Много Ви се моля! От сърце Ви се моля! (също така от любопитство и малко жажда за старото кърваво зрелище) Насочете енергията, страстта, тези прогресивни, така възвишени, над човешки, полу или напълно божествени житейски философии и тези, към масово халюциниращите Израел и Саудитска арабия. Не ни досаждайте на нас първобитните, невежи ганьовци! Оставете ни да си мерим драконите, да си живеем в колективна заблуда за добро и лошо. Трябва да ни приемете такива, каквито сме! Длъжни сте да го направите, според собствената Ви тъй хуманна гледна точка!
  п.с. Бъдете поне малко толерантни към прякора ми. Кръвната клетка води своето съществуване в свят, в който постоянно я обвиняват в расизъм, само за това защото някой я е нарекъл БЯЛА!

  Reply
 32. Григор Post author

  @Бяло кръвно телце: Ние сме толерантни към толерантните. Да си толерантен към нетолерантните, ако не си смазващо по-силен от тях, е не добродетел, а глупост. А уви, нетолерантността засега е разпространена и страшна чума.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *