„Шарли Ебдо“ и останалото

Покрай клането в „Шарли Ебдо“ се наслушах на какви ли не коментари. Преобладаваха антиислямските. Авторите на доста от тях оставяха впечатление не толкова да са против убийците, колкото да им завиждат, че са устроили качествена касапница.

Атеист съм. Изпитвам към исляма точно толкова симпатии, колкото и към всяка друга религия. Силна антипатия изпитвам обаче към тежките форми на идиотизъм и нежелание за мислене. А те май са много разпространени напоследък… поне в българския Нет. Та след доста не-писане май е време да си го кажа.

През Средновековието „терористи“ (в тогавашния еквивалент) са били само една религия – християните. Кръстоносни походи, изтребления на неверници (включително „други“ християни), горене на вещици, Света инквизиция… който не е учил история, той не знае колко може да се изреди тук. Всички други религии тогава са образец на търпимост на фона на християнството.

Защо тогава християните са били такива? Много просто е. Не защото са били ултра-религиозни, фанатици, надъхани убийци и прочее. Християнството е било само димна завеса. Чисто и просто някой е имал изгода от това.

Каква ли? Кръстоносните походи са носели някому пари и власт. Изтребленията на неверници са били законен начин да им бъде плячкосано имуществото. Горенето на вещици – кои управник набеждавал за некадърността си, кои били пречка за някого в нещо, кои просто не били пуснали на някого. Светата инквизиция – доносниците са получавали дял от имуществото на осъдения, а инквизиторите са се издигали до пост и власт чрез „ревност в служба на Бога“… Това и нищо друго е причината християните да са били „терористи“ – нечия изгода.

Оттогава са минали само няколко столетия. Човешката природа не се е променила особено. Както тогава, така и сега има хора, способни да изтребват до безкрай за пари, власт или кефа си. И както тогава, така и сега те са движени не от религиозен фанатизъм, а от изгодата си.

Както тези убийци, така и „Ислямска държава“, „Ал Кайда“ и изобщо ислямският радикализъм и фундаментализъм са движени от само едно нещо – нечия изгода. Някой печели нещо от това да ги има и да са такива, каквито са. За мен голата истина е тази. Конкретните убийци са просто луди, които този някой е опазил от влизане в лудницата и им е пъхнал автомати в ръцете. Премахнете ги – ще проима нови и нови. Докато някой има интерес това да се случва.

Той е, който трябва да бъде превърнат в пример, дето да кара подобните му да се посират от ужас. Докато гоним извършителите, а не издирваме и наказваме него, ще приличаме на оня персийски цар, дето наредил да набият морето с тояги, че му потопило корабите.

Кой има изгода, и всъщност само един ли е? И да знаех, нямаше да го напиша. Не защото ме е страх – вече съм публикувал тук мнението си по въпроса. Ще го кажа отново: присъединявам се от сърце и душа към журналистите и карикатуристите от „Шарли Ебдо“. И приканвам всеки с ум и достойнство да направи същото. Нека откачените убийци знаят, че трябва да избият и мен. Дано им преседна, или поне ги забавя в убиването на някой по-свестен.

Няма да го напиша, за да се замислите кой е със собствените си глави. Не за да прочетете на тази страница поредното мнение в Интернет. Който има пари, може да купи появата на стотици лъжи по въпроса. Вместо това мислете със собствените си мозъци – тогава ще стигнете до истината. Може отначало да сгрешите – още по-добре, докато се поправяте, ще се научите да мислите. Не е чак толкова трудно, а може да е спасяващо живота и здравия разум.

Ако не знаете откъде да започнете, препоръчвам за начало думите на един дълбоко религиозен човек. Ако и да е просто герой на Александър Дюма:

Открий кой има изгодата, и ще откриеш извършителя.

38 thoughts on “„Шарли Ебдо“ и останалото

 1. Nomad

  Уф, най-накрая един разумен глас! Мислех, че съм си разчистила контактите от идиоти и пак днес във фийда ми се промъкнаха някакви статии от ПИК и Мартин Карбовски за НИЕ и ТЕ. Много са податливи хората в такива моменти …

  Reply
 2. skoklyo

  Григор, извинявай, но въобще не съм съгласен с теб, дори се възмутих. Точно вчера четох как е бил убит карикатуристът Райко Алексиев. Кажи ми как всъщност извършителите са имали “жълти книжки” и ще те призная. Хайде и изгодата да проследим, остави дребните крадящи балтони и столове кокошкари, ще стигнем накрая къде, при Сталин. И какво, оставил е мултинационални корпорации на синовете и дъщерите си ли, като средновековните барони с техните имения? Нали си чел Оруел – върховната ценност е властта заради самата власт. Да убиеш някого е власт. Да наложиш с насилие своите възгледи над обществото е власт. Да заповядваш и да ти се покоряват. Властта дори възбужда, властта е опиат, да държиш оръжие и да го използваш възбужда. Чел си, нали? Какви лудници сънуваш и какви изгоди. Всички отвътре от дадено ниво надолу сме “луди”. Обещай на някой тийнейджър оръжие, пари и сексуални робини и само гледай как ще се обреже – то и без друго в гето-музиката само за това се пее. Обещай на някой богат чичка, че градове и народи ще му играят по свирката и гледай щедрост. Дай на някой амбициозен лидер войници и ресурси и виж възхода на Чингиз Хан Втори. Всичко се омесва и взаимно причинява.

  И изобщо, какъв според теб е бил светът през “средните векове”?! Ацтеките и масовите религиозни кланета по пирамидите как ги тълкуваш, монголските касапници образец за човеколюбие ли ги имаш, всички са управлявали чрез терор, защото винаги това е била властта – ботуш, размазващ човешко лице. Или размазващ полови органи, като в случая с карикатуриста.

  Reply
 3. Валентин

  Конкретните убийци са просто луди, които този някой е опазил от влизане в лудницата и им е пъхнал автомати в ръцете.

  За съжаление има много “нормални” (т.е. без психични заболявания), които стават мемоиди (мемоидите са субекти, чието поведение е дотолкова повлияно от мем, че собственото им оцеляване остава без значение).

  Кой?

  Какъв е най-често срещаният профил на екстремиста? Статистически става дума за млади мъже на възраст между 15 и 25 години. Жените са под 5%. Повечето от екстремистите са от средната или горната средна класа, голяма част от тях са и добре образовани.

  Психични разстройства

  Много мнения има, че за да извършва човек такива зверства, трябва нещо издълбоко да не е наред в него, да е психопат, лишен от емоции и емпатия. На практика обаче абнормалност при мнозинството от екстремистите не се открива.

  Психология на екстремизма

  Чел съм части от книгата “Истинският вярващ” на Ерик Хофър и останах изненадан от това, че екстремистите не са най-бедните.

  Откъс от книгата:

  Беднякът на границата на гладната смърт живее изпълнен с цели живот. Да си зает с отчаяна борба за хляб и подслон означава да бъдеш напълно освободен от чувството за безполезност. Целите са конкретни и незабавни. Всяко хранене е постижение; да заспиш с пълен стомах е триумф; всяко неочаквано благо е чудо. Каква нужда могат да имат те от “вдъхновяваща над-индивидуална свръхзадача, която би могла да даде смисъл и достойнство на живота им”? Те са имунизирани срещу съблазните на масовото движение. Анжелика Балабанов описва влиянието на крайната бедност върху революционния плам на известни радикали, които се струпват в Москва през първите дни на болшевишката революция. “Тук видях мъже и жени, посветили целия си живот на идеите, отказали се доброволно от материалните придобивки, свободата, щастието, и привързаността към семейството заради реализацията на своите идеали. Тези хора тук бяха напълно погълнати от проблемите на глада и студа (1).”

  Когато човек се трепе от сутрин до вечер за мизерното си съществуване, той не се оплаква от нищо и не мечтае за нищо. Една от причините за липсата на революционност в китайските народни маси са невероятните усилия, които са необходими, за да можеш едвам да свържеш двата края. Жестоката борба за съществуване “оказва по-скоро статично, отколкото динамично влияние(2).”

  Недоволството като че ли е най-голямо, когато мизерията е поносима; когато условията толкова са се подобрили, че идеалното състояние ни се струва много близко. Болката е най-мъчителна, когато е почти преминала.

  Reply
 4. Григор Post author

  @Nomad: Първи закон на Григор: В България вересиите на образованието еволюират във вересии на здравеопазването.

  @skoklyo: Точно това е проблемът ни – че извършителите са имали власт вместо жълти книжки. Специално Сталин е чудесен пример – бил е изключително тежък случай на параноя… Преди много години видях един български Осама бин Ладен или Сталин. Беше където му е мястото – в лудницата. Проблемът ни е, че не всички като него са там.

  За властта не съм съгласен. Да, за някои тя е опиат. Принципно, в механизма на нещата обаче, тя е върховната ценност. По-важна и по-древна от парите. В стадата индивидите са се биели до смърт кой да е водачът много преди финикийците или дори питекантропите. Но както към наркотиците, и към властта има по-слабо податливи хора. Дай им неограничена власт – ще направят някакво количество простотии, но няма да са Сталиновци и Чингис Хановци. Тук проблемът е, че в социални условия, където има неограничена власт, лудите са по-пригодни за нея, отколкото здравите. Ако Сталин не беше клиничен параноик, нямаше да разчиства всичките си заместници дълго преди да са успели да му скроят преврат, нали? Ако социалните условия не позволяваха неограничена власт, нямаше и да има как да ги разчисти лесно.

  Ацтеките и религиозните им кланета са в доста порядъци под християнството. Монголските касапници са се случили няколко пъти за историята на Монголия, докато християнските са били по няколко пъти годишно. Християнството е избило през Средновековието повече хора, отколкото всички други религии за съществуването си. Не заради конкретните си възгледи – просто е обхващало области, където властниците са били в удобно положение да постъпват така и да се оправдават с него.

  Reply
 5. wel70

  Смятам, че третия абзац от поста ти е не верен (виж конкистата – имам предвид оригиналната арабска прегазила пиринеите и стигнала до днешна швейцария). Дори и да беше верен, не разбирма за какво ти е в светлината на изказаното от теб твърдение – всичко е в полза на някого. Да всяко събитие носи на някого полза и на някого вреда, но ти отиваш по- нататък, събитията се случват защото носят полза на някого (т.е. той ги провокира?). С други думи има някакви сенчести силуети които осмислят и направляват историята. Може би ще е по-просто да станеш вярващ.
  За да се убива извън състояние на афект, с план е необходимо да гориш във вярата си, убийстовото е труден и гаден процес. За да го оправдаеш пред себеси трябва да имаш стройна система или ярък пример, който да те оправдава. За тези убйци яркият пример е налице – хуманитарните касапници в средния и близкия изток (грешка затрива афганистанска сватба, грешака взривява кафене в Мосул, равносметката от втората иракска война е 780 000 убити и ранени иракчани). А врагът е ясен. Той е всеки член на консуматорските общества в полза на които се водят тези войни. И знаменосците на този враг ще бъдат под прицел. Срещу тях ще се използва всяка възможна тактика.
  Що се отнася до съгласието ти да бъдеш от убитите – това ли е посланието на постата ти? Да се превърнем в жертвени агнета?
  В заключение – няма той (когото ни призоваваш да открием) – той е всеки един от нас стремящите се да са присъединим към златния милиард и превърнати в в част от системата му за самоподръжка.

  Reply
 6. Жилов

  Гриша, пропускаш че християнството, комунизма и исляма са перфектните инструменти за подобни цели. Те са перфектните идеологии, които да насочат към лов на вещици. Те сами произвеждат опасните хора и това, че могат да съществуват и в беззъбо състояние, не променя същността им.
  А за “загадката” ти, като уж самобитен, уж мислещ човек, за какъвто ме имаш, имам лошо мнение. С времето установих, че не само мисленето, а и правилна информация са нужни, за да стигнеш до отговора. На този фон ти слагаш някаква загадка от типа “разбери какво е станало!” Това е като да хвърлиш някакво малко дете в гората – “оправяй се”.
  Кой може да има изгода? САЩ, разбира се! Световните империалисти и масоните. Майка ми веднага ще ти каже, че са масоните. И това ще я научи… на какво?

  Reply
 7. Жилов

  P.S. Иначе за твоя наратив предположението ми е, че се насочваш към позицията на 9/11 truther – правителството е устроило терористичния акт, за да може после да ни държи в страх и да ни контролира. Подобна интерпретация считам за много нелепа, защото в реалния свят е нестабилна като молив, който човек балансира на пръста си.

  Reply
 8. Григор Post author

  @wel70: Един простичък пример: как си представяш Ал Кайда или Ислямска държава да бъдат организирани и задвижени без едни много пари?. Някой е дал тези пари… Не отричам, че крайните изпълнители обикновено са откачени фанатици, и че в процеса има много грешки. Това го прави по-кървав, но не променя факта, че е задвижен и най-вероятно все още поддържан от някого.

  И да, не мога да отрека, че “златният милиард” (членове на който сме и ние) носи своята морална отговорност. Че искаме да сме богати, без да помогнем на другите също да бъдат. (Примерно като ги научим как да си уредят обществата и да работят здраво, така че да създадат богатството, което биха искали да имат.) Това е точно както с познанието. Най-страшните творци на зло обикновено притежават големи познания, иначе не биха имали средствата да са толкова продуктивни злотворци. Масовият източник на злоба, ненавист и глупост, които сътворяват повечето от злото по света, обаче са именно тези, които нямат познанията. Които са неграмотни до степен да не могат дори да разберат колко неграмотни са. Иначе казано, видим и скланян от обществото е синдромът на д-р Менгеле, но истински масовото зло бива причинявано от синдрома на Дунинг-Крюгер.

  @Жилов: Всяка една вяра може да насочи към лов на вещици, дори проектираните специално да го избягват. Християнство по принцип не съществува – има мое, твое и нечие християнство. Всеки го твори според себе си. Затова и религиите сами по себе си не са нито добри, нито лоши – добри или лоши са вярващите.

  За информацията – да, има хора, които ведната ще кажат, че са виновни масоните (империализмът, комунизмът, ционизмът, марсианците, ненужното да се зачертае). Само че на тези хора колкото и да им казваш истината, те няма да я чуят, с тях е безсмислено да се общува по въпроса. Можеш единствено да им се подиграваш и да ги правиш за смях с надеждата, че в един момент срамът ще им отвори умовете. (Алтернативата е да ги биеш и да се надяваш, че болката ще им ги отвори.) Можеш да дадеш истината единствено на тези, които искат да мислят, за да я получат.

  И точно на тях не бива да я даваш наготово – поне не такава истина, до която лесно могат да стигнат сами. Иначе ще свикнат да разчитат на теб за всичко. Ако имаш късмет да отгатваш често, може и фюрер да станеш… Не, благодаря. Моята позиция нарочно няма да я дам, по тази причина.

  Reply
 9. CTEHATA

  Всъщност един от проблемите е, че ако застана в училище в Берлин и кажа едно от следните неща:

  1. “Всички евреи трябва да бъдат изгорени в пещи”, със свастика на ръкава и изпъната по характерен начин ръка с изправена длан.
  2. “Всички неверници трябва да живеят според шериата или да умрат”, с ислямска религиозна книга в лявата ръка и вдигната в юмрук дясна ръка.
  3. “Всички мюсулмани трябва да приемат християнството, да напуснат страната или да ги заколим”, с кръст в едната ръка и снимка на убит журналист в другата.

  За 1 ще лежа в затвора (или в психиатрия), на 100%.
  За 2 – ще ми се размине, на 99%.
  За 3 – ще ми се размине, на 80%

  Не виждам никаква, ама никаква разлика между тези три варианта. Не виждам защо свободата ми, като атеист, да кажа за някоя религия “това е глупост” е по-маловажна от тази на вярващия да каже “Исус е велик”.
  Но докато не е забранено да се инсталира религиозен фирмуер на невръстни деца, не виждам как може да се промени нещо.

  Reply
 10. CTEHATA

  Берлин да се чете Париж. В Берлин е по-вероятно да пострадам и за 2 или 3, но не колкото за 1 🙂

  Reply
 11. Валентин Стойков

  Има един много сериозен проблем с твърдението “търсете кой има изгода – той е виновен”.

  Много често хората грешат. Мислят си, че имат изгода от нещо, а в същност не е така.

  Освен това има и по-просто обяснение – хората правят глупости не защото имат изгода от тези глупости, а защото са глупави. Мемоиди са не защото някой има изгода да бъдат мемоиди, а защото това е в тяхната природа. Защото са хора. Хората вършат глупости (включително и да бъдат мемоиди).

  Експериментът на Милграм доказва, че не е нужно човек да бъде луд (ненормален, психопат, откачен, чалнат) за да прави лоши неща. Достатъчно е да му се каже, че го прави за голяма кауза и да му се каже, че той само изпълнява заповеди (не носи отговорност). Често е достатъчно асоциирането с голяма кауза и да се убеди, че така става част от някаква общност (хората имат нужда да бъдат част от общност – желание за принадлежност). Може да бъдат убедени, че “лошите” (които трябва да избият) са по-малко хора (дехуманизиране) – убиването им е като убиване на вредители.

  Reply
 12. Жилов

  Изгода имат партиите, които искат да затварят границите за чужденци. Може би и Русия има някаква изгода от това да има повече дестабилизация, параноя и ксенофобия. Това не е достатъчно, за да си направя извод.

  Reply
 13. emo

  Но пък петоколонниците забелязвам, че са свръхчуствителни. Екзалтирани са май, че в Европа се случи нещо, което поне частично засенчва золумите на техните кумири…
  Разбира се, прогнозират настъпващият бърз и трагичен край на омразният им ЕС.

  Reply
 14. Иван

  Не започваш добре от самото начало добре, но щом стигнах до: “През Средновековието „терористи“ (в тогавашния еквивалент) са били само една религия – християните.”, осъзнах, че си тотален, и вероятно напълно неспасяем кретен.

  Reply
 15. Валентин Стойков

  Партията не може да има изгода, защото партията не е личност. Личностите могат да имат изгода.

  Reply
 16. emo

  @Валентин – напротив, даже имаме сдружения официално и законно създадени изцяло с идеята за собствена изгода.

  Reply
 17. Григор Post author

  @Валентин Стойков: В експеримента на Милграм също има някой, който казва на подопитните, че поема отговорността, нали?

  За партиите – разбира се, че могат да имат изгода. Просто трябва да ги разглеждаш като конгломерати от личности. Да разглеждаш само личностите е технически правилно, точно както е технически правилно, ако си лекар, да разглеждаш един болен като голяма група елементарни частици. Само дето познай дали ще го излекуваш по този начин…

  @Жилов: Във всяко общество винаги има хора, които искат да затворят границите за чужденци.

  @emo: На петоколонниците за това им плащат – да предсказват бързия и трагичен край на ЕС, САЩ и всичко освен Русия. Ако ще поводът да е пръдването на слона в зоологическата градина.

  @Иван: Съжалявам, че съм нагазил толкова скъп на сърцето ти момент.

  Reply
 18. Валентин Стойков

  Това, че членовете на партията имат изгода от едно и също нещо не значи, че партията е личност (и следва да се разглежда като такава).

  В една партия може да членуват личности, които по много въпроси имат съвсем различни мнения за това кое е изгодно за тях (или за колективни халюцинации като нации, партии, етноси и т.н.).

  Reply
 19. Григор Post author

  @Валентин Стойков: Да, партията не е личност и няма как да се разглежда като такава. Напълно съм съгласен и че членовете на партията могат да имат, и често имат твърде различно мнение какво е изгодно за тях в много отношения.

  Същността на партията е, че има един (или повече) въпроси, по които членовете на партията обикновено имат единодушие или почти единодушие какво е изгодно за тях. Това съвпадение на интереси е, което ги обединява в партия – без него тя няма да съществува. Именно то е същността на тази партия.

  @Жилов: Честно казано, се съмнявам – поне като извод от действията на петоколонниците. Те са като латерни – каквото и да завърти ръчката, латерната свири едно и също.

  Reply
 20. udjs

  “През Средновековието „терористи“ (в тогавашния еквивалент) са били само една религия – християните. Кръстоносни походи, изтребления на неверници (включително „други“ християни), горене на вещици, Света инквизиция… който не е учил история, той не знае колко може да се изреди тук. Всички други религии тогава са образец на търпимост на фона на християнството.”
  Виж какво Григоре уважавам те заради ФАНТАСТИКАТА,но това е прекалено-забравяш турското робство точно през средновековието,забравяш рязаните глави,набитите на кол,забравяш кой и с каква “ТЪРПИМОСТ” стигна под стените на Виена,забравяш татарите измели или погълнали Волжка България,
  забравяш пазарите за роби християни-които между другото и сега процъфтяват под сянката на една религия -може би образец на търпимост?Да и аз съм атеист и много от това което пишеш е вярно-за светата инквизиция-между другото ако не я уважаваш не трябва да я кръщаваш с главна буква.Но има една човечна религия донякъде подчинена на социалното учение на Исус,и доказала се ,че не е агресивна-ПРАВОСЛАВИЕТО.
  И затова не могат да се правят такива велики обобщения,като горецитираните.Може би ако светът оцелее,религиите ще отпаднат,но моралът на бъдещото атеистично общество ще легне на някоя от тях -и аз предпочитам това да е най-човечната,истинският наследник на Този дал летоброенето на Европа.
  Между другото ако света стане атеистичен ,то ще е благодарение на отвращението към “правдивата” религия на исляма.

  Reply
 21. Григор Post author

  @udjs: Не, не забравям нищо от това. Просто не си затварям очите за това, за което някои хора си затварят.

  Държава (не религия), която да не е рязала глави, набивала на кол, стигала до под нечии стени и измитала друга държава през средновековието просто няма. А чрез държавите – и религия. Така че не виждам в каква връзка привеждаш този довод.

  Че ПРАВОСЛАВИЕТО се било доказало като не-агресивна религия – моля те, не го казвай пред хора. Умрелите от смях ще тежат на твоята съвест. И апропо, ще ми назовеш ли един пазар за роби-християни, който процъфтява и сега? Имам един приятел мюсюлманин, ще го помоля да ми купи няколко роби християни оттам…

  И, между другото, за пръв път виждам атеист, който пише “Този” (Христос) с главна буква, а също и “ПРАВОСЛАВИЕТО“ с главни букви. Някак ми звучи като примерно антикомунист, който обаче пише “Комунизъм“ задължително с главна буква, както и „Този“, когато става дума за Ленин или Сталин. 🙂

  Което и ми дава отговора за причината за разминаването в мненията ни и привежданата „фактология“. И ме кара като един Паисий да се провикна: „Поради що се срамиш…?“ 🙂

  Reply
 22. skoklyo

  “Още през септември Amnesty International публикува доклад, според който “Ислямска държава” поробва и насилва “стотици, ако не и хиляди” язидски жени и деца.

  Едва миналия месец екстремистите официално признаха тази практика в англоезичното си списание “Дабик”. Оттогава в медиите бяха публикувани много истории на избягали от такъв плен, но видеото е първият запис, в който бойци от “Ислямска държава” обсъждат поробените жени.”

  “Анализатори посочват, че е трудно да се установи точно къде е е снимано видеото, но според акцентите им мъжете са от Саудитска Арабия, а “пазарът” най-вероятно е разположен в иракския град Мосул.”

  Ако си наистина сериозен, можеш съвсем буквално да помолиш приятеля ти да ти купи, вече имаш ориентировъчни координати. Друг е въпросът как ще го направи, а и как ще ги ползваш, понеже ще ти се наложи да идеш на място, после разни хора ще искат откуп за теб, или ще се появиш по новините, или ще ти предложат неустоима оферта да влезеш в правата вяра, все ненужни усложнения 🙂

  Reply
 23. Григор Post author

  @skoklyo: Язидите не са християни, така че просто не влизат в примера. И тук е интересният момент.

  Християнските сирийски общности са като цяло пощадени от ИД. По същия начин, Израел не е сред най-първостепенните им врагове. Има известни атаки, но са не по-голям процент от тези срещу „недостатъчно правоверни“ мюсюлмани. От една страна, това наистина доказва известен религиозен елемент – ислямът признава християните и евреите за „хора на Книгата“, които истинският мюсюлманин трябва да уважава и защитава. От друга страна обаче атаките срещу аврамити, както и изобщо войнстването на ИД, показват недвусмислено – тя е просто едра категория банда, маскирала се като ислямска. Ако се развиваха на територията на Западна Европа или САЩ, вероятно щяха да са фундаменталисти-християни. И където и да се развиваха, щяха да си останат по същност просто банда, за която съответната религия е само маскировка.

  Reply
 24. udjs

  ….да се наречеш вярващ християнин ли?”Ако това имаш предвид трябва да ти кажа,че би било радост за мен ,ако можех да вярвам ,но за жалост не мога.
  И ако беше по-малко умен и повече мъдър-като Паисий,щеше да разбереш ,че няма по-голяма сила от искрената вяра.
  Тази вяра е направила от човешкото животно нещо ,което го доближава до духа и отдалечава от зверското.
  Но да започнем едно по едно.
  -Не ме разочаровай и карай да мисля,че си от онези които ,тъй като нямат достатъчно разум да отговарят по форумите с факти,само обиждат!
  -Не умирай от смях ,а преведи факти,че ПРАВОСЛАВИЕТО е (според теб),агресивна религия и не ми излизай с номера да слагаш знак за равенство между него и другите течения в християнството-те са се разделили почти от утвърждаването му.
  -Да атеист съм,но това не означава .че не мога да уважавам този,който е опитал да направи света ,по човешки и чиито нравствени правила лежат и в основата на атеизма-или считаш че атеиста не трябва да цени свободата,свободният избор,Истината?
  -“И апропо, ще ми назовеш ли един пазар за роби-християни, който процъфтява и сега?”По повод на това ще те запитам в кой Ортодоксален свят живееш,та
  не знаеш ,че милиони християни бяха избити в арабските страни-Сирия ,Ирак,Египет,Нигерия(последно в януари бяха избити близо 2000 християни),а тези които бяха оставени живи се разпродават по робските пазари в Рияд-Саудитска Арабия,на територията на измислената Ислямска държава,в Йемен-“Арабската пролет върна робството („Watan“, САЩ)”-прочети го!
  „Религията на мира“ изби 2000 души за 24 часа в Нигерия”-“В превзетите територии приматите на Боко Харам отвличат момиченца на възраст над 5 годинки, изнасилват ги и онези, които оцелеят, биват продавани на пазарите за роби в мюсюлманска Африка (например в Мавритания, един от най-големите пазари за хора до ден днешен). Над 90% от тези жертви са християнчета, уточнява британският в. „Телеграф“ от 27 октомври 2014 г.”
  Мога да ти посоча още много примери,но защо да те улеснявам-човек сам трябва да открие Истината-така ще я цени!
  -” Имам един приятел мюсюлманин, ще го помоля да ми купи няколко роби християни оттам…”По добре да те заведе на някой от тези измислени според теб пазари,но внимавай-мюсюлманина цени истината само ако е в интерес на исляма-да не се окажеш ти предмет на търговията по тези пазари.
  А сега със здраве! -Поздравявам те най-вече за “Музиката” и “Ортодокс”-последното би било едно гениално разрешение за днешният свят,в който никой никого не понася и чува единствено себе си!Прекалено е невероятно за да стане-но какво пък ,аз вярвам че само това ,което човешкият разум не може да си помисли,само то не може да стане.Пиши ФАНТАСТИКА -там ти е силата,не в историята ,а още по-малко в политиката!

  Reply
 25. Григор Post author

  @udjs: За мен атеист и фанатичен православен са две различни неща, които не се смесват. Не искам да те обидя, но ако си твърдо убеден, че „ПРАВОСЛАВИЕТО“ стои над всички други религии и е специално и милостиво, за мен ти си фанатичен православен. Дори ако ти мислиш другояче. Просто контекстът на спора ни е такъв.

  Православието във Византия (която е не гръцка или римска, а православна държава!) е натворило ужасяващи касапници срещу араби и персийци. В по-ново време руското православие е натворило подобни касапници срещу народите на Кавказ и Средна Азия. През Балканската война се е отличила и православната българска армия срещу родопските села, ако и в несравнимо по-малък мащаб. Който иска, може с лекота да приведе стотици примери.

  Най-смешното е, че за мен тези касапници са устроени от психопати и властогонци, за които православието е само маска – тоест, то не е виновно за тях. Ти си обаче, за който убийствата са дело на религията на хората – редно е, ако не ползваш двоен аршин, да придадеш тези убийства към „ПРАВОСЛАВИЕТО“.

  Информацията, че в мюсюлманските страни са били избити милиони християни, може и да е вярна… в някоя паралелна вселена. За цялото им съществуване – сигурно да. Но за това време там са избити и още повече мюсюлмани.

  В Нигерия „Боко Харам“ предимно избива хора, и голям процент от тях са мюсюлмани. Отвличат момичета почти само над 12-годишна възраст, повечето от тях също мюсюлманки. (Че ги продавали на робските пазари в Риад, Саудитска Арабия – моля те, посочи един такъв пазар с точност. Амнести Интернешънъл моментално ще те наградят за такава ценна информация, която даже те не знаят.) И те са като цяло най-убиващите християни ислямски терористи.

  – „Ислямска държава“: най-много пострадали от нея, приблизително в този ред, са: шиити, язиди, алауити, кюрди. Язидите не са християни – имат своя религия, близка до зороастризма. Шиитите, алауитите и кюрдите са мюсюлмани.

  – „Ал Кайда“: почти 100% от жертвите ѝ са мюсюлмани. (Основни региони на убийствата: Афганистан, Пакистан, Либия, Йемен, Южен Йемен.)

  Подобно е положението и с останалите ислямски терористични групи.

  Reply
 26. Валентин

  Истината е, че убиването на другите (нашистите (нашите) убиват вашистите (вашите), защото са вашисти) е дълбоко залегнало в човешката природа.

  Не религията създава злото в хората. Злото в хората създава религията.

  Религията не е възникнала от нищото. Съвременните масово разпространени религии са мемплекси, които са оцелели, с времето се е доказало, че те отразяват човешката същност.

  Пак да повторя: хората вършат гадости, защото това е в тяхната природа. И са написали свещени книги, в които се описва какви точно гадости да се вършат, защото вършенето на тези гадости е заложено в тяхната същност.

  Reply
 27. Кал

  @ Валентин: Не виждам на какво се позовава авторът на блога „Психология на екстремизма“, но според невробиолога Дейвид Ийгълман повечето _престъпници_ (не само екстремистите) имат някакви особености в психиката. Липсата на емпатия е от най-честите. Подробностите са в книгата му Incognito: the Secret Lives of the Brain:

  https://www.goodreads.com/book/show/10999812-incognito

  (Която впрочем предлага и доста различен подход към криминалните наказания.)

  Reply
 28. Тома Палеолог

  Извинявам се, че “разчепквам стари рани”, но цялата публикация се базира на погрешно твърдение:

  “През Средновековието „терористи“ (в тогавашния еквивалент) са били само една религия – християните. Кръстоносни походи, изтребления на неверници (включително „други“ християни), горене на вещици, Света инквизиция… който не е учил история, той не знае колко може да се изреди тук. Всички други религии тогава са образец на търпимост на фона на християнството.”

  Който е учил история, той знае, че т.нар. “Свети земи” са исконно християнска, и то в частност Византийска територия до момента, в който въпросните мисюлмани, под вещото ръководство на не особено миролюбивите си халифи не завладяват въпросната територия от Източната Римска империя. Империя, срещу която са били насочени (голяма) част от въпросните “кръстоносни” походи.

  Reply
 29. Григор Post author

  @Тома Палеолог: Който е учил история наистина, знае нещо по-важно – че “исконно нечии” земи няма. Като изключим Исландия, Мавриций и още няколко подобни места, всяка земя е била по различни времена на толкова различни племена, че използването на подобни термини може да предизвика в наистина училия история единствено съжаление към изказващия.

  Reply
 30. Тома Палеолог

  И все пак: твърдението за “тероризма” на кръстоносците спрямо мисюлманите не е издържано историографски и е фриволна интерпретация, търсеща несъществуваща аналогия спрямо съвременни феномени. Халифата на Абу-Бакр (оригиналния само че, не съвременния) да не е бил хипи-комуна? Реконкистата да не би да е просто “нацистка проява на нетолерантност”?!

  Reply
 31. Григор Post author

  @Тома Палеолог: Да, никой халифат не е бил особено толерантен по съвременните критерии. Но твърде рядко са правили това, което за християнството е било обичайна процедура, особено на държавно и църковно ниво. Примерно масово избиване на пленници (включително ако тези са изказали желание да приемат съответната Единствена Вяра). Или пращане на кръстоносни походи срещу по същество единоверци – Византия е не национална, а верска (християнска) държава, единствената по това време. Или… да не изброявам. (Ислямът се прочува като нетърпим в доста по-ново време. Уахабизмът например е създаден чак в края на 18 век.)

  Така че интерпретацията май не е толкова фриволна. С редки изключения, докъм 15 век ислямът се придържа в рамките на „нормалното“ за тези времена като цяло. Докато християнството тогава си има доста забежки, които дори по тогавашните критерии минават за тероризъм, или тогавашния еквивалент на думата. Сега е обратното, до степен да ни е трудно да повярваме, че може да е било иначе. Но е било.

  Reply
 32. Григор Post author

  @Тома Палеолог: О, забелязвам и още как.

  Къде е завоевателната битка на кръстоносците с Калоян? Дето касае конкретно нас? Май я няма на картата.

  Къде е битката им да превземат Константинопол? Май и нея я няма.

  Да изброявам ли още?

  Иначе нищо чудно. Фалшива теза само с фалшиви аргументи може да се крепи.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *