Първа лястовичка

В петък клиенти ми връчиха да инсталирам новозакупен от тях компютър. Успях да стигна до него чак днес. Познайте с какво удоволствие открих в кутията Ubuntu 5.04, и The Open CD – продуктът на новородения тази година OpenArtCon!

Не искам да правя реклама на никого. Но мисля, че е заслужено да го спомена – тази конфигурация е закупена от Jar Computers. И отговорникът на фирмата по свободен софтуер твърди, че лично е проверил използваните елементи за съвместимост с Linux.

Докато инсталирам компютъра, си мисля – зимата най-сетне свършва и при нас. Ето я първата лястовичка. Сигурно не бяла – но все пак, първа лястовичка. Свободният софтуер започва да си пробива път и на българския пазар.

Значи ли това “смърт на Windows” или “смърт на Microsoft”? Поне за мен – не. Мразя идеята, че един софтуер, затворен или не, трябва да загине. Мразя идеята, че една фирма, брутален монополист или не, трябва да загине. Такива идеи са несъвместими с истинската свобода.

Не зная дали ще се сбъднат розовите ми мечти един ден Windows да е свободен софтуер, а Microsoft – заслужено уважаван член на общността на “свободните хора”. Но това няма толкова значение.

Значение имат изборът. И свободата.

И това, че и аз съм помогнал, според силите си, за тях.

П.П. Да си призная некоректността: вместо Ubuntu инсталирам на компютъра Debian. Пропускам ценна възможност да разуча Ubuntu, но съм страшно притиснат откъм време, а съм по-свикнал с инсталацията на Debian… И с това не нарушавам ничии права.

Това е то свободата, на практика. 🙂

4 thoughts on “Първа лястовичка

  1. Penguinhead Wannabee

    Ами той Миро преговаряше с Ubuntu да му пратят към 1000 комплекта дискове и доста време не му ги пращаха, пък аз си поръчах скромно количество (16 броя, нали трябва да е степен на 2 🙂 и пристигнаха за няколко седмици. Може би ако Миро беше поръчал 1024, щеше да ги получи много по-скоро 🙂 Но… явно идеята им работи много добре 🙂

    Вкъщи и жената, и детето, и моя милост сме с компютри от JAR, доволни сме 🙂 Но в качеството на най-богата и удобна за конфигурации дистрибуция считам openSUSE. Mandrake 10 инсталира кодеци и филмите тръгват, но откъм настройки в графичен режим е доста зле, не знам версия 2006 как е…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *