In memoriam: Сър Кристофър Лий

От много време не смогвам да напиша някой запис. Теми – колкото искаш. Красоти пред очите ни, които не забелязваме. Политически обстановки в България и наоколо. Паметникът на цар Самуил – за него може да се изпише цял блог… Но внезапно сред темите се вклини една тъжна. С огромен приоритет – срамно е да бъде пропусната.

Днес стана известно, че светът е изгубил преди дни един велик актьор – сър Кристофър Лий.

На 93 години той продължаваше да играе във филм след филм и да прави планове за следващи. Списъкът дори само на култовите му роли е зашеметяващ. Много от тях са снети през последните 15 години, след като той наближи 80… И когато споменаваме тези роли, обикновено имаме предвид „истинските“ участия във филми. Без озвучаванията на анимации, без участията в радиодраматизации… На обикновен човек са необходими години, за да изгледа цялото актьорско творчество на Кристофър Лий.

Талантът му изобщо не се изчерпваше с актьорството. На 70 години той започна да пее – и се оказа чудесен певец с разкошен басов глас. От класика, та до хеви метъл – всичко му се удаваше. Колко певци могат да се похвалят с това?

Преди четири години отпразнува златна сватба. И след това също остана заедно със съпругата си, до края. Петдесет и четири години. Попитан веднъж как го е постигнал, той отговори просто: „Изберете изключителен човек, и няма да ви е трудно.“ Мисля си – сигурно и на съпругата му не ѝ е било трудно.

Защото зад планината от постижения често забравяме да видим изключителната личност. Големият човек и мъдрец, поклонникът на изкуството. Толкова пъти изиграл заради външността си злодеи, той беше категоричен поклонник и защитник на доброто.

Почивайте в мир, сър Лий! Не зная какво „отвъд“ ви се полага – толкова много са. Но за едно съм сигурен – никъде там няма да получите роля на злодей. Все си мисля – ако случайно има отвъд, там всеки ще да получава роли според същността си. Не зная дали ще ви се падне да сте рицар или магьосник, или и двете – но ще е на боец на доброто.

2 thoughts on “In memoriam: Сър Кристофър Лий

  1. vlad

    Напълно съгласен!
    Бих си позволил една малка корекция – би трябвало да е “Почивайте в мир, сър Кристофър!”
    Между другото, едва сега разбирам за кариерата му на певец – ще чуя хеви-метъл експериментите му…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *