Стрелби и застреляни

Наскоро ми попадна новина. Как един българин се опитал при соца да избяга през Берлинската стена. Западните граничари стреляли „предупредително, във въздуха“, при което българинът починал с куршум в тила. И онези се оправдавали, че куршумът е рикоширал. Сигурно от небесния свод – предупредително се стреля във въздуха. А е улучил момчето ни в тила не защото е бягало, а защото ги е нападнало гърбом… Човек трябва да е наистина зле с главата, за да не е наясно какви боклуци са мръсните западняци.

Оп-паа, обърках се малко. Не било при соца, а сега. Не бил българин, а афганистанец. И го застреляли не мръсните западняци, а нашите родни граничари… Това променя нещата. Афганистанците са диваци, те ядат хора, носят бради и са мюсюлмани, тоест терористи. И нападат граничари гърбом. Ура, да живеят нашите герои! Те ни пазят от мръсните чужденци. Без тях страната ни е на път да загази здраво. Браво, само така!…

Когато злото тръгне на поход към умовете на хората, първата му атака винаги е една и съща. Да извади от употреба понятията „добро“ и „зло“, да ги замени с „ние“ и „те“. Когато няма добро и зло, и изборът е между „нас“ и „тях“, всеки избира „нас“ без да се пита добрите ли сме, или лошите. И тогава е, когато очевидните престъпления, примерно да застреляш безоръжен човек в тила, могат да минат за героизъм… Инструментите за тази подмяна са много – страхът, неинформираността, мракът във всеки смисъл – но същността и целта ѝ са тези.

Какво точно се е случило между граничарите и групата афганистанци надали ще бъде доказано някога със сигурност. Надали обаче и има българин, служил на границата, който да не е абсолютно наясно. Принципът „първо стреляш, после питаш кой е там“ го знаем… Така че нека за момент си припомним кой е зад всички юнашки напъни понятията „добро“ и „зло“ да бъдат заменени с „ние“ и „те“. Да, разликата между маймуната и съвременния човек е, че маймуната помни по цели три минути. Но все пак.

И друго да си припомним. Дали страната ни не е загазила здраво и без мигрантите, благодарение именно и точно на „пазителите“ си. Дали философията, че по повод това убийство няма да има оставки, не е сама по себе си престъпление. (Като минимум, групата мигранти е посрещната от граничарите чак при Средец, а това по мои спомени е близо до Бургас. Ако целта на МВР беше доброто на България, само затова вече трябваше да има цял куп оставки. Отказът да бъдат подадени говори единствено колко важно е гьонсуратите да си идат. А ако стрелецът бъде награден, познайте дали ще е разумно да се намирате в обхвата на пазителите на реда.)

За щастие, повечето други държави и народи не са пропаднали до нашата степен и се възмущават от убийството. Напомнят ни, че това не е „талибан“, „нелегален“ и „нарушител“, а най-първо човек. И това убийство ще е поредната капка в чашата на отношението им към нас. Отношение, което сме заслужили – ако някой се съмнява, да погледне коментарите в Нета. Колко българи го осъждат?

(А в Търновската конституция беше записано: „Роб, който стъпи на българска земя, свободен става.“ Бедни, бедни Македонски, защо не умря при Гредетин?… Бедна, бедна ми родино, защо не си те поделиха съседите?)

Да, знам какво ще се опитат да кажат по мой адрес тези, на които се плаща, за да казват такива неща. Само че ще го кажат другаде – блогът ми не е обществена тоалетна, за да приема всякакви лайна. Знам, че ще има и наплашени наивници, които вярват на дрън-дрън-ярини. Тях може и да пусна да коментират, за да има от какво да се срамуват после, да е за поука на тях и на околните.

Всеки със съвестта си, всеки с позицията си, всеки после с доказателствата какъв се е показал в ключов миг.

16 thoughts on “Стрелби и застреляни

 1. николай теллалов

  Ситуацията е отвратителна. Още по-отвратителни са реакциите на одобрение на убийството.
  И никакво критично отношение към увъртанията и ЛЪЖИТЕ (буквално за всеки детайл!) на ченгетата по случая.
  Сякаш т.нар. ГРАЖДАНИ НЕ ИСКАТ да научат цялата истина, не ги притеснява, че “доблестните защитници” не смятат за нужно гражданите да са наясно с фактите.

  Политиците налитат като лешояди, медиите плямпат глупости.
  Много лош народец се оказахме. Много. А колко съм рипал да възразявам на това…

  Reply
 2. Петър Петров

  Григор, ситуацията е точно “ние” и “те”. Тук няма добри и лоши, или по-точно понеже тези понятия са субективни, зависят от гледната точка. Даже бих казал, че не е “ние”, а “тези” и “онези”. Понятието “държавна граница” какво значи? Окей че не е трябвало да го застрелват, но ако просто седи и се подчинява едва ли някой би тръгнал да го стреля за кеф. Влязъл е в нечия държава, ще се подчинява на държавните закони.

  Лично аз смятам, че употребата на оръжие за предотвратяването на нарушители на държавна граница е не просто нормално, но и задължително.

  Честно, не мога да разбера изобщо гледната ти точка. Хубаво, че имигрантите сами по себе си са хора, ценни и т.н. Но тези не са имигранти, те са просто нарушители на държавната граница.

  Може би трябва да дефинираме понятията:
  * Мигрант е някой, който просто е отишъл за постоянно в друга държава. Обикновено всяка държава си казва критериите, по които приема имигранти. Примерно знания, умения и т.н. Да се спазва закона на тази държава е нещо, което дори не подлежи на обсъждане.
  * Бежанец е някой, който не може да се върне в страната си, понеже ще бъде застрелян или измъчван там. Такива обикновено ги приемат в държавите, подписали конвенцията за бежанците от 1951 г. Да си бежанец подлежи на доказване — че наистина има проблем да се върнеш в страната си — примерно има гражданска война. И бежанците обикновено си носят най-ценното с тях — децата си. Също приемат законите на държавата, в която отиват.

  > „първо стреляш, после питаш кой е там“
  Мисля, че на държавната граница (извън ЕС) правилното поведение е първо “Стой, ще стрелям!” Ако обаче групата вече е установила контакт с граничарите и някой реши да избяга от тях, то мога само да поздравя граничаря за точната стрелба.

  > групата мигранти е посрещната от граничарите чак при Средец, а това по мои спомени е близо до Бургас
  Това важно ли е и защо?

  > да пусна да коментират, за да има от какво да се срамуват после
  Ако бъркам за нещо, обясни, моля.

  Reply
 3. gezatop

  В цялата работа има две възможни хипотези:
  1. Граничарят е стрелял директно в човека – ако попадението беше в лице сигурно би могъл да претендира за неизбежна самоотбрана; при попадение в тила по-скоро е за затвора.

  2. Граничарят е стрелял на халост в тъмното – в такъв случай куршума ще се е деформирал преди да удари тялото и това може да се установи при аутопсията. Освен това куршума е оставил отпечатък в бетона на моста който може да бъде намерен (поне ако по моста не се стреля често с подобно оръжие) – при тази хипотеза по-скоро е нещастен случай, човек който стреля по невидима повърхност и може да разчита че ще порази друг човек (при това смъртоносно), а не себе си,например, няма.

  “групата мигранти е посрещната от граничарите чак при Средец” – е, какво да направим, да разположим картечни гнезда които да ги избиват преди да минат границата?

  Reply
 4. Григор Post author

  @николай теллалов: Уви.

  @Петър Петров: Преди „ние“ и „те“ винаги има „добро“ и „зло“, „правда“ и „кривда“. Без изключение. Обратното е лъжата на престъпниците – не тези, дето прескачат границата, а тези, които превръщат страната ни в кочина. (Кои са по-страшните?)

  Никой, който е докаран дотам да минава нелегално граница, няма да седи и да се подчинява преди граничарите. Обикновеният побягнал още повече от джихадиста – вторият може да е хитър, да се предаде и да прави мили очи, първият ще е просто наплашен до смърт. От добро не се бяга. Моля те, замисли се над това.

  (Малко драстични примери: колко от бягалите през границата евреи от нацистка Германия, или соц-граждани, са били пресметливи и хладнокръвни в момента на бягството? Трябвало ли е да бъдат стреляни? Не случайно започнах този запис с „грешка“.)

  На българската държавна граница „първо стрелям“ винаги е било основно правило. Намери някой служил на границата и го питай какво са му набивали в главата старшините и офицерите. По въпроса за бягането от граничарите – виж през един абзац нагоре.

  Че мигрантите са посрещнати чак при Средец, на към 40 километра по права линия от границата, говори за нужда от оставки по две различни причини едновременно. Първата – че са стигнали толкова далече: нормалното е да ги хванат на километър-два, максимум пет навътре от границата. И втората – щом са ги срещнали граничари, значи са били видени и разпознати като нелегални мигранти; кой меверас е пратил само трима граничари срещу над петдесет души? Ами ако бяха въоръжени джихадисти? Щяхме да сме минус три момчета и плюс петдесет и кусур терористи вътре в страната… Само че „оставки няма да има“. Иначе казано, очаквайте варианта с джихадистите. Не ми харесва – аз призовавам за милост към бегълците, а не за безотговорност срещу престъпниците. Били те джихадисти или офицери от нашичкото си МВР.

  За коментирането – силата на страха и омразата, надъхвани от престъпниците на държавно ниво, са големи. Често успяват да огънат и зомбират дори свестни хора. А когато вълната „психооблъчване“ отмине, свестните удобно забравят как ги е превърнала в безмозъчни зомбита. Ето затова е добре да стоят тук доказателства, че такъв момент е имало. Да ги виждат свестните, да се срамуват и да се учат да противостоят на зомбирането.

  @gezatop: Колко вероятно ти се струва изстрелян във въздуха куршум да рикошира от мост и да улучи човек в тила? На фона на утвърдения принцип „първо стреляш…“, кое е по-реалистичното? Да, всички експертизи задължително ще сочат, че е случайност. Ще има и отпечатъци от куршуми в бетона на моста, и изваденият от главата на умрелия куршум ще бъде сплескан и със следи от удар в бетон. Съдът ще е в полза на граничаря. Битият бит, застреляният застрелян. Ако случайно някой има здрав разум и се сеща, че това няма как да го бъде в реалния свят, проблемът си е негов. Ние сме силата, бъдещето ни принадлежи!…

  Като чета коментарите по въпроса ме хваща срам, че съм българин… 🙁

  Reply
 5. asktisho

  Намирам това изречение:

  “Когато злото тръгне на поход към умовете на хората, първата му атака винаги е една и съща. Да извади от употреба понятията „добро“ и „зло“, да ги замени с „ние“ и „те“. Когато няма добро и зло, и изборът е между „нас“ и „тях“, всеки избира „нас“ без да се пита добрите ли сме, или лошите.”

  за гениално!

  И те поздравявам. Човечеството се е запътило към поредната си бездна. Само повече мислещи, осъзнати и влиятелни умове като теб могат да го отклонят от предизвестената му, трагична съдба. Защото “миналото прилича на бъдещето”, ако не се променяме. А точно по този начин в миналото са започвали много ужасни човешки беди…

  Единствената утеха е, че в настоящото и гласът на по-съзнателните може да бъде чут. На идеологически трезвите. На хората със самостоятелен интелект. На онези, които преди бяха само част от “мълчаливото мнозинство”. Дали призивът им ще бъде осмислен, разбран, това вече е съвсем друг въпрос. Само времето ще покаже….

  Reply
 6. Pingback: Grigor Gatchev – A Weblog » Blog Archive » Стрелби и застреляни – 2

 7. CTEHATA

  Не че има чак такова значение, но ДОРИ и граничарят наистина да е стрелял нагоре и това да е било рикошет, застреляният трябва да е бил с гръб.
  Неравности по бетона на моста и т.н. могат да променят някои ъгли на рикошета, но не могат да превърнат куршума в бумеранг…

  Така че очевидно застреляният е бил с гръб. И предвид масовата езикова грамотност на въоръжените сили, най-вероятно не е знаел от кого и какво точно бяга, нито дали искат да спре на място или да даде всичко, което има.
  При стрелба в тъмното, при това със жертва, няма как част от хората да не побягнат. Така ако наистина е изстрелян само един патрон, то най-вероятно групата е била по-голяма и имаме избягали. Те, а и заловените, вече не са безразлични към България. Вече имат сериозна причина да ни мразят.

  Единственото, което ме смущава е съотношението младимъже/жени/деца в групата. Ако е истина де.

  Reply
 8. Веско

  – Бягат предимно млади мъже, защото жените и децата могат да не оцелеят прехода, а ако след това тези мъже получат бежански статут, ще могат да изтеглят и жените и децата си по бърз и безопасен начин.

  – Влиза се нелегално, защото няма начин да се влезе легално – турските униформени пребиват и ограбват вещите, телефоните и парите на тези, които заловят.

  – Хората от Афганистан имат сериозен проблем с предразсъдъците спрямо тях – колкото и да се опитват да се докажат, че са свестни, нормални хора, страхът и омразата към тях са големи.

  Reply
 9. николай теллалов

  Веско, айде сега турците ги биели и ограбвали… Текашните са много цивилизовани, нали?

  Reply
 10. Савчо Савчев

  Поздравления за позицията!
  И аз се мъча да втълпя на доста млади хора поне малко повече хуманно отношение, уви, нещата са трагични. Държавата ни не само е управлявана, тя е водена за носа от неистов егоизъм, кадесарщина и изкривено мислене… И този случай е поредното доказателство за това.

  Reply
 11. Савчо Савчев

  Поздравления за позицията!
  И аз се мъча да втълпя на доста млади хора повече хуманно отношение, уви, нещата са трагични. Тази държава не само се управлява, тя е водена за носа от крайно тесен хоризонт, много често непонятен егоизъм, кадесарщина и пр. шаячена интелигентност (ако не Ви е попадало есето на Цветан Стоянов, което имах щастието да открия и публикувам в края на 1988 г., го потърсете в моя блог), която, все повече се убеждавам, е неизтребима.

  Reply
 12. Аквински

  Е те рикошетите улучват хора, дори когато хората са с гръб спрямо куршума. Не виждам проблем тук. Проблемът е, че скоростта на куршума след рикошета рядко е достатъчна, за да убие човек. Да го поодраска – да, но не и да го убие.

  Reply
 13. Григор Post author

  @Аквински: При улучване в окото, сънната артерия и други особено чувствителни и изложени на лесен достъп места, дори рикоширал куршум може спокойно да убие човек. Но по тила такова място няма – там трябва да пробиеш черепа и да влезеш в мозъка, за да убиеш човека. А черепът на млад здрав мъж не се пробива така лесно с рикошет.

  Reply
 14. Pingback: Една предизвестена смърт

 15. Pingback: Grigor Gatchev – A Weblog » Blog Archive » Мигрантите и наградите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *