Под сянката на илитератите

Както си спомняме от един tweet на Калоян Кирилов, има тайно общество, чието съществуване е заплаха за човечеството. Което непрекъснато се множи и завладява нови и нови територии.

Наричат ги илитерати. И светът около нас все повече попада под тяхната власт. А от нея по-разрушителна, унищожителна, опасна за всеки поотделно и всички нас заедно няма. И няма как да има. Няма зло на света, което да може да причини и малка част от страданията и бедите, които ежедневно причиняват на човечеството илитератите.

Наскоро бях в IKEA. На почти всичко гордо висяха надписи: „5 ГОДИНИ БЕЗПЛАТНА ГАРАНЦИЯ“. Очаквам следващия път да видя мебели от дървено дърво, огледални огледала, столове за сядане и легла за лягане. Където едното, там и другото.

Какво общо имат илитератите ли? Че заради кого са поставени тези надписи? Ако илитератите не съществуваха, ако не бяха основната сила в нашето общество, щеше ли някой дори да си помисли да слага подобен надпис? Или ако оборотът, доходите и съществуването на магазин дори с размера на ИКЕА не зависеха от тях?

Или пък друго. Преди нещо време гледах олио, което биваше рекламирано, че съдържа 0% холестерол. Не виждате ли и в тази реклама тайното могъщество на илитератите? Пред което се кланят и с което се съобразяват създателите ѝ?

Наскоро четох и някъде из Нета за съществуването на кампания за чист боклук. Не виждате ли и там, кажете ми, титаничната сянка на илитератите? Как се надига и смазва дори Интернет? Как го изсушава и изпразва от съдържание, и го изкривява към собствените си потребности?

Но може би най-категоричната демонстрация на влиянието на илитератите върху света на парите, която съм виждал, беше месо от крави, държани на вегетарианска диета. Специално предназначено за вегетарианци и вегани. Някой още да се съмнява след такова нещо в могъществото на илитератите?

Погледнете дори обикновените фирми. Какво ви говорят имена на фирми като „Пешкиров инкорпорейтид“, „Еднолична фирма Генов и син“, „Фирма Водопад Ниагара – водопровод и канализация“, „Бетон-Интелект“, „Микроинтелект ООД“ (боже, колко интелект имало на този свят, боже…) Кажете, че илитератите нямат тук пръст!

Вече на зная – има ли нещо, което да може да спре пълното ни завладяване от илитератите. Очаквам наоколо да се появяват все нови и нови признаци на зловещото им влияние върху всеки елемент на обществото. Ето някои предположения какво може да видим скоро:

– Вино без трансмазнини
– Вегетариански краставици
– Оцет без добавена захар
– Трапезна вода без изкуствени оцветители и консерванти (накратко – био)
– Биологично съвместими чаршафи
– Домати, непреминали високотемпературна обработка
– Ножове с дръжки, обувки с подметки и чанти с дъно
– Еко-смартфони (в природосъобразни цветове)
– Електроуреди, които работят с електричество от възнобвими източници
– Сол без ГМО
– Безалкохолни напитки с намалено съдържание на дихидрогенмоноксид
– Системи за медитация, които предпазват мозъка от ранно набръчкване
– Хомеопатични книги (текстът е толкова разреден, че не съдържат нито една буква)
– Минерална вода без Е-добавки
– Бензин, получен без влияние на кемтрейлсове

Все повече се безпокоя, че борбата ни срещу илитератите е загубена завинаги, че бъдещето им принадлежи. Но нека поне окажем някаква съпротива на бъдещите си господари и владетели на този свят. Не че те изобщо ще я усетят – твърде са могъщи…

Но поне да пробваме.

14 thoughts on “Под сянката на илитератите

  1. Виктор

    Мен пък вчера или онзи ден ме стреснаха от Мобилтел. Имам телефон с предплатена карта. Купувам си за 15 лева каквото е там, ваучер ли беше, и зная, че имам да говоря за 15 лева и не ме интересуват “безплатните” им минути към това и онова. Имам тая карта от доста години вече. Обаче получавам оня ден есемес, че при следващото зареждане, ще ми се случи нещо много хубаво, ще имам това и онова безплатно, толкова и толкова минути, и два лева и нещо такса. Ох. Обаждам им се. И се почва… ама вие ще имате това, ама вие ще имате онова. Не искам, моля ви, да имам нищо безплатно, нито такса, искам да си остана както съм сега, може ли? Излезе, че май можело, и трябвало да пратя на еди-кой си номер есемес с текст stop u1, или нещо подобно. През седмица-две също ми се обаждат я от БТК, я от Вивакоми почват: Вие, като лоялен клиент, така и така, имаме за вас специално предложение, телевизия и интернет, първите месеци за 5 лева и т. н. И когато имам време се забавлявам и почвам: Бихте ли пресметнали колко средно на месец ще плащам, след като първите 4 месеца ще плащам 5 лева, пък после 20? Защото съм зле с математиката, имам дислексия и т. н. Веднага по тона им почва да се забелязва как ме намразват. После ги питам: А давате ли само интернет, без телевизия? Ама защо, телевизията така и така, предавания назад, цифрова, и прочее. И тогава вече почти окончателно ги сразявам, като им обяснявам, че съм сляп, напълно без зрение, че сме по цял ден на работа и не обичаме предавания като Биг брадър, гласът на хикс фактор и прочее. Някои обаче и тогава не се отказват и продължават да ми обясняват колко безплатни неща ще получа. Горките, аз ги разбирам, служители са, вероятно им дават и нещо за всеки спечелен клиент. И ако не се откажат и след всичко това, тогава им казвам: Е, наистина хубави предложения имате, но аз имам още 9 месеца договор с тези и тези. Бихте ли ми платили неустойката за тия договори, пък ще се абонирам при вас?

    Reply
  2. ~!@#$%^&*()_+

    тука има extended warranty примерно 5 вместо 1 година, която обикновено е платена
    а в магазина има eggless egg salad

    Reply
  3. kall

    Виктор, браво, определено ми оправи настроението:-) И мен Мтел така са ме ядосвали с тия техни оферти, че не е истина…

    Reply
  4. Виктор

    @kall: Забавлявам се. Например веднъж като ми се обаждат от Софийска вода, така и така, трябва да си платите, и аз почвам:
    Ама вие да не сте от телефонните измамници, я си дайте данните аз да ви дам на милицията!
    После превключвам: А, добре, вярвам ви, че не сте измамници, ама какво да ви кажа… Тия дни ще взема заплата, ама като се знам какъв съм, първо ще прескоча до казиното, после и по жени си падам, пък тото ще пусна, лотария, ще си платя тока, защото иначе ще ми го спрат, пък ако остане за водата, ще видим, ха дано остане! Ако искате ми се обадете точно на 12-и, че тогава взимам заплата, да не ви забравя!
    И едно нещо, някой ми го препрати от Фейсбук, не му знам автора:
    Взех заплата, платих сметките, и после не мога да заспя, чудя се, уж всички сметки платих, пък ми останаха пари, какво ли съм пропуснал да платя!

    Reply
  5. ridiculous

    В рекламния бизнес вече са се усетили. Обещават ни “хигиенична чистота”, стига само да си купим някакъв препарат.

    Reply
  6. emo

    за кравите, нали една от предполагамите причини за разпространяване на “лудата крава” беше, защото съвременните крави са един вид канибали, слагат им стрити на прах кости и вътрешности във фуража 🙂

    Reply
  7. amon

    😀 Хомеопатичните книги отдавна съществуват и са настолно четиво на илитератите.
    А това което описваш, мисля, е съвременната цивилизация.

    Reply
  8. Симеон В.

    Чудя се само защо използувате такава сложна чужда дума?
    Нима не ви харесва звучната нашенска думичка “простотия”?

    Reply
  9. Григор Post author

    @ab: Идиотизмът не е ендемичен за българите, колкото и невероятно да изглежда.

    Reply
  10. АдвокатоДеИлетерато

    @Григор: Имам един спомен за проблем засегнат още в “The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy” (или някоя друга част на трилогията от пет книги, писани преди доста години), тоест не са от вчера някои тенденции. Като се разровя в паметта си, за такива “бисери” са ми разказвали хора, сблъсквали се с тях преди близо век, но тези истории не са публикувани и вероятно ще избледнеят с времето, за разлика от “Пътеводителя”, където един от героите на писателя Дъглас Адамс, след сблъсък с инструкции за употреба върху кутия с клечки за зъби, решава ясно и категорично да се разграничи от “лудницата” пораждаща такива творения 🙂

    На пръв поглед има сходства с Вашата публикация.
    Ама на втори нъ-хъъм.

    Надписите из магазини могат да са дразнещи (ако не бъдат експертно игнорирани), психо трик са – да, но в никакъв случай не са надежден показател за интелектуалния, духовния, образователния или някакъв друг статус на клиентите или потенциалните такива.Тези надписи са показателни и характеризират само и единствено конкретните търговци и по-точно избрания от тях подход за привличане на клиенти в силно разнородна среда по отношение на интелектуално равнище. А понякога такива надписи могат да са просто плод на неволен гаф. Нормативните недомислици, измислици и премислици може също да имат нещо общо. А универсално-идеален търговски подход, в случая няма.

    Търговеца може да сложи този надпис за 5 от 100 клиента, за 3 от 100 или дори за 1 от 100 – търговеца си е търговец и от търговска гледна точка, дори един клиент повече е нещо хубаво. За някои браншове да си подбираш клиентите, е равносилно на загуба, от която неминуемо ще се възползват твоите конкуренти, които не си подбират клиентите. Това, че ги има тези писаници около нас, не показва малко ли са или много “илитератите”, голямо или малко е тяхното влияние. Показва просто, че по света има и такива, както и че има търговци, които с готовност биха се възползвали от тях, но това изглежда си е било така от край време и вероятно ще си бъде така и занапред.

    Ако пък толкова ви дразнят подобни прояви, в личен план може да бойкотирате търговците, които прилагат такива подходи, като обезателно преди или след бойкота еднозначно ги информирате защо точно го правите. В случай, че нормален търговец загуби 10, а би привлякъл само 5 клиента с този подход, той вероятно ще се усети и ще се коригира сам. Но при положение, че накъдето и да се огледаш в конкретна пазарна ниша, подходите за привличане на клиенти са твърде сходни в порочността си, за да сте честни пред себе си, ще трябва да бойкотирате всички. Затова и индивидуалните бойкоти в реалността се случват най-вече заради лошо качество или високи цени, не заради дразнещи писаници. Опасявам се, че отдавате на тези писаници много по-голямо значение, отколкото имат.

    Но дори да е успешен един такъв принципно-философски бойкот на определени търговци и търговски практики, той сам по себе си няма да промени ситуацията с “илитератите”, за влиянието на които се безпокоите толкова. Няма да промени магически интелектуалното им равнище или психоустойчивостта им на подобни трикове. Нито ще промени броя им. Просто ще премахне нещо дразнещо от вашето обкръжение и в общи линии с това би се изчерпало полезното му действие.

    От друга страна оплакванията, че водата е мокра, че това е апокалиптична конспирация на “другите” ( дето не съм от тях Како Сийке) и че е обречена но правена борбата за внедряването на суха вода също са откакто свят светува 😉

    Интересно ми е само, щом ще се делим на “илитерати” и духовно превъзхождащи ли, юбер адекватни ли или нещо друго, не знам, това ли ще са определящите признаци – уязвимостта към незначителни лингвистични гафове и търговски трикове от една страна и склонността за създаването им от друга ? И още нещо, щом самоопределящите се като духовно извисени са допуснали да се стигне до такава предапокалиптична ситуация, това поне малко не ги ли приземява от духовно-интелектуалните им висини, поне доколкото да ги замисли, дали аджеба, сардоничния формат насочен срещу неперсонифицираното множество на тези опасни и духовно по-низши същества, е най-подходящ в случая. Последните ми параграфи използват именно такъв непродуктивен формат, предимно за постигането на заземяващ ефект. Нещо турбо илитеративно в мен или около мен може също да им пръст в язвителността на коментара ми, но какво да се прави, съдба.

    Иначе, блгодаря, Григор – изглежда винаги когато поискам да потърся добре написана публикация, с която да изразя несъгласие, блогът Ви, ми предоставя тази възможност. И все пак бих се радвал, в бъдеще да ме разочаровате…парадокси, парадокси.

    Reply
  11. Григор Post author

    @АдвокатоДеИлетерато: Да, търговецът може да сложи такъв надпис за 1 от 100 клиенти. А пък посетителят на ресторант може да си завре отзад порцията, вместо да я изяде. И двата случая ще са твърде редки изключения, за да си струва да им се обръща внимание.

    Но въпреки това все повече търговци използват такива трикове. А това иде да каже точно едно нещо – клиентите, върху които въпросните трикове работят, са преобладаващата част от населението. Което пък поставя древноримския въпрос „к’во вадиш“. И кара останалите клиенти да си правят разни изводи…

    Reply
  12. АдвокатоДеИлетерато

    @Григор: Както споменах и преди, отдавате прекалено голяма тежест на този признак.Отделно съпоставката с порцията и задните части не е подходяща според мен. Не защото е екстремна и хиперболична или защото съм гнуслив, а защото в случая описан от мен, търговеца прави това, което прави за да постигне реалистичен, полезен за него ефект – това че е рядкост, е мнение, което съвсем не споделям. В случая с порцията в задника, няма реален полезен ефект. Това наистина е рядкост. Сравняване на ябълки и тикви един вид. В случай че дейсвително повече търговци хвърлят такива въдици, както твърдите, това което описвате би било само една от вероятните причини. От мои лични впечатления, за последните 30+ години, особена разлика в средното количество на залъгалките и тези които им се връзват няма. Индиректно, от четено в книги, видяно и чуто по филми и други, моят неемоционален извод е, че равнището не се е променило от много време, с кратки изключения. Естествено, това, както и Вашите изводи са въпрос на лично мнение, но от друга страна механизмите по които всеки работи за да формира мнение (доколкото са демонстрирани), би следвало да се базират повече на логика и по-малко на емоция или нещо друго. Става дума само за изводите, в други случаи емоцията е повече от необходима.

    Ще дам няколко примера относително назад във времето, които са показателни как стигам до извода, че не бива да се направи с “лека ръка” извода, за който, Вие настоявате.

    Първа частна банка, Анжел, Колонел, Ийст уест, Лайф чойс, Югоагент…

    На техните трикове се вързаха много хора – директно, а една още по-голяма част от хората (и то хора, които предполагам няма да причислите към “илитератите”) индиректно, с толерирането на публичните практики за привличане на клиенти демонстрирани от пирамидите, които се свеждаха до нещо от рода на 3+2=65.
    Тук става дума примерно за множество “експерти”, хора на изкуствоо приемащи тяхното спонсорство, журналисти пишещи за вестници, които бяха препълнени с техни реклами, и т.н. Масовост и обхват, сравнени с които “безплатната” гаранция и другите примери по-горе, са нещо, което може да предизвика не-повече от горчива усмивка.

    Не забраяйте и това, когато си правите изводи с емоционален заряд за увеличаването на”илитератите” и също така, не забравяйте никога да отдадете дължимото на духовно извисените, които са допринесли с действия или бездействия за ситуацията, такава каквато е. Или още по-добре не прибягвайте до ширпотреба етикети, които могат да бъдат лепвани на почти всеки, от всеки. Да, звучат смислено, дори някак интелектуално изглеждат, но моето мнение е, че който ги употребява, прави крачка именно в тяхна посокоа. ОК, има хора които понякога се връзват на плитки номера, но не виждам как точно бууу-хукането по тях, в тяхна посока или дори на общо основание, би променило нещо към по-добро. Защото нали за борба става дума по-горе. Няма ли как тази енергия отделена за бууу-хукане, да бъде използвана за нещо по-ефикасно? А като гледам, енергия тук има доста. Но това е въпрос, на който всеки сам за себе си е добре да отговаря, от време на време. И ако тези мои думи изглеждат не на място, идващи по този начин, просто се запитайте – това прави ли ги повече или по-малко верни.

    Ако си припомни историята, някой дори може да си направи извода, че като цяло хората донякъде са поумняли по отношение на тъговските трикове, но все още недостатъчно. От друга страна, последните години са показателни че хората или не знаят или забравят уроците на историята в множество други насоки, но това е различна тема.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *