Терористи и тероризъм

Какво за съжаление стана в Париж вече знаете.

И как за съжаление реагира на него солидна част от целокупния български народ – също. Като народ, на който патриотизмът му се крепи на изпросен хляб, харизана сланина и откраднат лук. Когато учителката по литература ми разправяше, че Ботев бил безсмъртен, не ѝ вярвах. Ех, детство с вирнат нос…

Добре, че има един Венци Мицов да отсрами народа ни. Да напише с какво не е съгласен и да иде да остави цветя пред френското посолство. Гордея се, че съм му сънародник. И се срамувам от тези, които можеха, но не го направиха. Дето ще изкарат Мицов луд. Без да се сещат за приказката „Лудите, лудите – те да са живи“. Понеже, както е написал един друг безсмъртен, „Те, и никой друг умиха лицето на България, когато умните и свестните се криха под миндера.”

И колкото и да нямам време, все пак имам блог и понякога по някой се обърква да ме прочете. Така че не е достатъчно да оставя и аз цвете – длъжен съм да заявя мнението си. За тези, които искат да го прочетат. Който не иска, не е длъжен.

Франсоа Оланд побърза да заяви, че това няма да остане без последствия. Какви ще са последствията обаче тепърва ще видим. Ако се изчерпат с джобен тенис и полумерки, следващите удари наистина ще са във Вашингтон, Лондон и Рим. И пак в Париж. И още другаде. Бесните кучета не спират да хапят, когато ги нахраниш и им се поклониш – спират единствено след като бъдат застреляни. Колкото и да се кланяме на такива като „Ислямска държава“, милост за нас ще имат колкото имаха за французите. Спокойни можем да бъдем само след като ги погребем.

Отвратително? Безчовечно? Абсолютно. Достойният човек не изтребва другите, дори ако те са недостойни и търсят как да го изтребят… Вярно? Уви, пак абсолютно. Можем да опазим скъпите ни хора единствено когато бесните кучета бъдат избити.

Има ли път, по който можем хем да дадем сигурност на близките си, хем да запазим достойнството си? Много е трудно. Но мисля, че има.

Едно време е нямало лечение за чумата. Антибиотиците все още са били ненаучна фантастика. Когато е пламнела епидемия в някой град, са го ограждали с войска и не са пускали да излезе никой. Въпреки че хората вътре са били честни и свестни. Просто това е било единственият начин да спрат чумата да не настигне и убие още много и много други, също честни и свестни хора… Когато са открили стрептомицина, нещата са се променили. Но дотогава е нямало как иначе.

Сега сме в същото положение. Крещим „Да избием терористите до крак!“, но не се сещаме най-важното – терористите са болни, болестта е тероризмът. Да избиваме терористите, без да се борим срещу тероризма като идеология, би било все едно лекар да воюва с пациентите си, но не и с болестта, която ги мъчи. (Психиатрите вероятно го разбират много добре.) Да, все още стрептомицин против тероризма няма и се налага да избиваме заразените, преди да са донесли смърт и доразпръснали заразата. Но трябва и да знаем, че това е временно и недобро решение – истинският ни враг е идеологията на тероризма.

Срещу терористите могат да отидат и да се бият далеч не всички – заради възраст, здраве и какви ли не други причини. Срещу тероризма обаче може да воюва всеки. И според мен всеки достоен човек е длъжен да го прави. Това е цената на правото да се смяташ за достоен. Глас има всеки, в тази война оръжието са думите ни. Те са, които могат да спасят зомбирания болен, който може би ще се окаже честен и свестен. И те са, които могат да поразят и убият болестта.

Думите са, които могат да покажат, че тероризмът не е героизъм или достойно дело – че е обикновено избиване на деца, старци, невинни и беззащитни хора. Че ако терористът е бил дори на косъм мъж, е щял да иде да воюва срещу войници, а не да стреля с автомат по безоръжни жени и деца. Че това му действие е най-истинското признание колко неописуемо уродлива, паднала и жалка е идеологията му. Че с нея може да примами само такива, дето искат да са касапи на беззащитни хора. Че това и толкова ѝ е „героизмът“. Че тя е идеологията на еталонната, завършена човешка измет.

Думите са, които могат да покажат, че терористите нямат религия. Да, конкретно тези терористи убиват в името на исляма. Андерс Брайвик пък изби близо сто деца в името на християнството. Някои израелци убиват палестинци в името на юдаизма. Сталин е избил милиони в името на комунизма, Хитлер – на нордизма… Всички тези убийци имат една и съща религия – „моите прищевки оправдават смъртта и страданието на другите“. Тя се крие зад всяка религия, която ѝ падне, но истинското ѝ лице е това.

Думите са, които могат да покажат, че терористите, декларирали различни „религии“, не са врагове – че са кръвни братя. Пол Тибитс – командирът на бомбардировача, пуснал бомбата над Хирошима – по повод един друг атентат беше заявил: „Изличете с атомно оръжие всички арабски столици, да видим ще посмеят ли да правят пак атентати!“. Докато има Пол Тибитсовци, ще посмеят с гаранция. Той ще се погрижи на света да има достатъчно араби, загубили невинни близки от ръката на американците, европейците или там който, престанали заради болката от загубата да са честни и свестни, и готови да избиват на свой ред невинни хора в отговор… Истинският ни враг не са „тези“ или „онези“ терористи, „наши“ терористи няма. Всеки терорист, откъдето и да е, е истински враг на достойните хора. И най-вече този, който им предлага помощта си – така той насъсква други достойни хора срещу тях, принизява ги до себе си, превръща ги в същата измет.

(Напоследък екраните преливат от една прекрасна научно-фантастична аналогия на реалността – шестте серии на „Звездни войни“. Една чудесна илюстрация как злото грижливо и търпеливо скарва добро с добро, кара ги да воюват и се издига върху разрухата им. Да, може би в реалния свят няма Палпатиновци и световни конспирации, но идеологията „прищевките ми оправдават средствата“ я има. И както невеществената, но напълно реално съществуваща наша личност командва и координира веществените ни и конкретни крайници и органи, така и тази невеществена идеология командва и координира реални хора. Всеки от тях, чрез служенето на своята част от този интерес, се координира неусетно с другите и създава общото зло, нашия истински враг.

Да, него няма как да го победим бързо и лесно, точно както няма как да изгребем бързо и лесно дълбок вир. Спрем ли реката, която го пълни, бавно и трудно, но ще го изгребем. Не я ли спрем, ще го изгребваме завинаги.

А докато изгребем този вир, аз лично смятам да не се страхувам, когато отивам до магазина. Да пиша и занапред в блога си срещу всякакви изроди – терористи от някъде си или родни корупционери и престъпници. И да им се противопоставям с всичко, което мога – и думи, и действия. Който умре прав, умира веднъж; две смърти няма, вечен живот също. Който живее на колене обаче умира всеки миг. И не го разбира само когато е паднал до степен не просто да няма капка достойнство, а да не знае какво е това и че може да бъде имано. Който иска, нека живее такъв живот.

Аз предпочитам дори по-малко, но истински. Само той е живот.

43 thoughts on “Терористи и тероризъм

  1. Виктор

    Аз чувам, че САЩ, пък и не сам оте, подкокоросали, обучили, въоръжили разни хора, финансирали ги, научили ги да воюват днеска с тоя, утре с оня, пък чат-пат тия обучените вземат че направят нещо и по своя инициатива. Оня ден пък чувам призиви да се справят… май беше светът да се справи с тероризма. И се питам, а отговор нямам. След като тия, които имат сила да въоръжават и обучават хора да убиват хора са на власт, даже казват, че народът бил ги избрал, то какво може да се направи… Ще изкажем съболезнования, ще поставим цветя, ще си осветим нещо в цветовете на Франция, утре на Германия, и какво? Нищо. Някакви арабски страни, понеже са първи приятели със САЩ, доколкото съм чул, май Саудитска Арабия, богати са, защото им купуваме петрола, въоръжаваме ги, и после ох, тероризъм.
    Светът няма желание да спре войните, напротив, организира ги. Пуста алчност. А е толкова просто. Ето ви според мен християнството с най-малко думи от Дъглас Адамс:
    “Но ето че един ден — беше четвъртък — близо две хиляди години след като един човек бил прикован за някакво дърво заради това, че разправял колко хубаво би било, ако започнем ей тъй, за разнообразие, да бъдем добри един към друг…”
    Е явно не става, и за две хиляди години не става… Пък дано за двеста хиляди да стане. или може би за двеста милиона… ха дано, ама надали.

    Reply
  2. николай теллалов

    а това с цветята… колко цветя и от кого бяха поднесени след падането на руския самолет? след други масови убийства нейде извън ЕС и САЩ?

    Reply
  3. николай теллалов

    стрептомицин срещу тероризма има – премахване на причините, които го пораждат и подхранват.
    Те са: неравенството и несправедливостта, върху които стои съвременната система на управление и стопанисване.

    Reply
  4. Даниел

    През Април 2015 година, около 200 човека са убити в християнски университет в Кения, от сомалийски джихадисти.
    Повтарям ХРИСТИЯНИ !
    Светът не реагира а вие сигурно и не сте чували за този случай.
    Клането напомня много на джихадистите от „Боко Харам” в Нигерия, които редовно нападат християнски училища и отвличат девойки, а в началото на година извършиха брутално прочистване с 2000 жертви в град Бага, разположен на границата с Чад.

    Та…
    Някой да направи нещо за това?
    Някой да почете Руските туристи?
    Защо ли пак се вижда двойния стандарт и студеното лицемерие?
    Гйоринг може само да завижда за нивата на днешната пропаганда и очерняне.

    Reply
  5. bggb

    1. Дотук с мита за бедните, отрудени и миролюбиви бежанци. Горките хорица за преминали всички европейски граници бягайки от терора в родината си .. за да направят едни зрители на рок концерт на салата с AK47.

    2. “Едно време е нямало лечение за чумата. Антибиотиците все още са били ненаучна фантастика. Когато е пламнела епидемия в някой град, са го ограждали с войска и не са пускали да излезе никой.”
    Ако приемем тероризмът за чума, то трябва да изолираме страните си и да не допускаме заразени с тероризъм, ислямизъм и примитивно родово-племенно разбиране хора да преминават безпрепятствено границите ни и да ги заселваме на наша земя. Продължавайки разсъжденията ти за едно време – използвали са войска за да спре на всяка цена опитите да се наруши периметъра – в това число вероятно са и убивали тези които не са се подчинявали на заповедите /да виждате паралел с граничаря ни/. Както и тогава и сега със сигурност сред обсадените е имало свестни и разумни хора .. може даже някой от тях паникьосано бягащ да е загинал опитвайки се да пробие обсадата, но това не променя правотата на карантината да не се допусне никой който е може да е заразен да премине.

    3. Сещам се и още нещо – именно атомната бомба срещу Япония и тоталната разруха на Германия причинена от огромните бомбардировки на съюзниците над немските градове им избили от акъла имперските амбиции. Именно безжалостният военен отговор на Израел срещу всяко нападение към тяхната страна и преследването и ликвидирането от Мосад на всеки терорист /говори се и за семейства и сподвижници също/ помислил си да атакува кара арабелите много сериозно да се замислят преди да извършат някоя глупост.

    4.Как се държи Европа – пробва се да интегрира, издържа и подпомага войнствени, агресивни и затворени племенни общества желаещи да я превърнат в ислямска кочина точно като собствените си кочини от които са избягали. За тях все още е нормално жените да са със забрадки, да имат по 3-4 деца, от джамията да се носи вой от мощни говорители 5 пъти на ден и всички да се дупят седнали върху килимчетата си. Тези хора живеят в 19-ти век и мястото им не може да бъде в Европа. Справка – изнасилванията в Норвегия и Швеция … от политкоректност медиите не споменават че извършителите са муслита, точно както тук не споменават че нападателите над бабите и дядовците ни в обезлюдените села са основно цигани.

    5.„Изличете с атомно оръжие всички арабски столици, да видим ще посмеят ли да правят пак атентати!“ – Бих отговорил с : вържете попа да е мирно селото – Ако тихичко арестуват/отвлекат/ликвидират арабските шейхове които финансират цялата тази свинщина могат да се спестят доста бомби хвърлени по полуразрошени села. Могат после да разширят фронта и с брадатите имами дето пък я набиват в кухите лейки на наивниците мисля че резултата би бил доста по-добър отколкото масова война срещу вятърни мелници. В момента според мен се работи по този въпрос чрез цената на петрола.

    Reply
  6. Григор Post author

    @николай теллалов: Цветя бяха поднесени. Просто ти не си го разбрал. Както, уви, и аз го разбрах твърде късно. (Но оттам ми дойде идеята да го направя след атентата в Париж.)

    Неравенството и несправедливостта са напълно валидни причини за поява на възмутени хора. Не са обаче никаква причина за тероризъм – причина за това са интересите и психопатията. А, между другото, има и още един проблем: в свят, в който хората не са еднакви до най-малките детайли, равенството и справедливостта се изключват взаимно. Не е хубаво, но е факт. Точно както не е хубаво да е невъзможно да се построи вечен двигател, но е факт, и ако някой не се съобразява с него, е не свестен а луд.

    @bggb: От влезлите досега в Европа към един милион мигранти само един е участвал в атентата. Всички останали участници, идентифицирани до момента, са родени и израсли в Европа. Сред загиналите и ранените има мюсюлмани и мигранти. Изводи?

    Именно начинът на действие на МОСАД и Израел поддържа жива интифадата сред арабите. И иначе щеше да има джихадисти, но щяха да са шепа луди, презирани и от своите. Този начин на действие кара масата нормални хора да ги подкрепят. Който мисли, че арабите са си по принцип специални, родени терористи, демонстрира единствено нивото си на интелект.

    Че основните извършители на изнасилвания в Швеция и Норвегия са „муслита“ е твое лично откритие, или на група съветски учени. Там по принцип почти няма мюсюлмани, че да могат да изнасилват. Но за сметка на това се знае със сигурност какъв е основният убиец в Норвегия за последните над 100 години (около 70 деца) – великохристиянинът Андерс Брайвик. Коментар?

    За интегрирането – Щатите успешно интегрират всякакви, от радикални мюсюлмани през ултра-ортодоксални евреи та до китайци-ксенофоби. Щом там може, и в Европа може. Германците успешно интегрираха 10 милиона турци – дори там, където живеят в затворени общности, младите турци изповядват германските ценности. Точно както и японците интегрират всякакви. И знаеш ли защо успяват? Именно защото са научили, че психопатът с оръжие е загубеняк, без значение какво знаме вее.

    Коментар? Ще ти помогна. Какъв процент от българите в чужбина са престъпници и убийци? Много далеч над един на милион. При това положение, по твоята логика трябва да ни затворят до един в България и да ни пазят да не излизаме с огнепръскачки. За кратко време – докато прицелят и изстрелят атомното оръжие, за да ни изличат от лицето на земята… Съгласен ли си? Ако си, ще си спестя характеристиката за теб. Ако не си, нямаш право да изказваш подобни позиции за мигрантите. А ако мислиш, че за мигрантите трябва така, а за нас иначе, си един от терористите – те мислят така, и това е, което ги прави терористи.

    (Въпросът на Кал не е случаен – и аз се присъединявам към него.)

    Reply
  7. Светлана

    Гриша, като цяло предимно чета блога ти и рядко коментирам. В конкретния случай искам да изразя рязко несъгласие с теб по въпроса за “успешното” интегриране на “всякакви” в САЩ, а още повече в Европа. Може би не си гледал филма Crash … Имам роднини, колеги и приятели в САЩ и оттам непрестанно получавам сведения и коментари по повод на това, именно в кавички, много успешно интегриране. Но и новините, филмите, актуалните теми на обществото в САЩ са достатъчни – интеграцията е гореща тема именно защото не е много успешна. По едно стечение на обстоятелствата се занимавам с интеграция – вярно на висококвалифицирани специалисти, в Европа. Примерите, които даваш са наистина примери, но за обратното. Говорим за германски, френски и британски модели и за съжаление нито един от тях не е достатъчно успешен, за да го вземем за пример при създаването на стратегия за интеграция. И трите обаче могат успешно да послужат за подбор на нещата, които НЕ трябва да се правят. Изобщо интеграцията според мен е един много сложен личностен проблем и при големи групи хора е трудно да се направи работещ модел за всички, дори не и за по-голямата част. Пак само според мои наблюдения мерките, които се вземат за интеграция на настоящия поток мигранти са 0-ви навсякъде в Европа и никъде не виждам изследване, статия или само маркиране на ситуациите, които възникват, когато интегрираните в конкретна област, район или само населено място станат повече от интегриращите. За стратегия дори не говорим… Моля ако знаеш, или някой друг от четящите тук знае такъв източник, моля да ми посочите.

    Reply
  8. Григор Post author

    @Светлана: Американското общество обикновено има проблеми с интегрирането на собствените си маргинални общности – с това на чужденците рядко има проблеми. Въпреки че за първото взема мерки, а за второто на практика не… В Европа е по-скоро обратното – там своите маргинални общности обикновено са по-кротки, а чужденците създават повече проблеми, въпреки че за интегрирането на чужденците се говори, а за това на маргиналите – не. Така че си напълно права, че и на двете места от мерките може човек да се поучи по-скоро как НЕ се правят нещата.

    Но може да се поучи и как се правят. Липсата на социална система в САЩ се оказва доста ефективна при интегрирането на чужденците, съчетана с малко повече внимание към тях отначало. Които не са антисоциални типове, се принуждават да работят и така се учат да носят социалната отговорност за себе си. Които са антисоциални, се опитват да влязат в престъпността, и ако са наблюдавани по-внимателно отначало, биват хванати и екстрадирани (след съответния срок в затвора, и без право да се върнат). Внимателно подбрана помощ (подпомагане на адаптирането, но не и на издръжката им да живеят добре) може да качи значително процента на успешно адаптиралите се… Общата социална система на Европа пък, колкото и да не ми харесва, в някои отношения може да е за поука на САЩ. И т.н.

    Reply
  9. Виктор

    А според мен много хора не са наясно що е интеграция и що е асимилация.
    Например аз мисля, че това, което отличава циганите е, че не обичат да работят 8 часа на едно и също място, обичат да пътуват, обичат да се веселят и т. н.
    И ако някое общество ги “научи” да работят плътно 8 часа, да не пътуват и прочее, то те ще са асимилирани, а не интегрирани и вече няма да са цигани, дори да имат някакъв клуб и там да си демонстрират да речем занаятите и да си пазят културата в снимки и спомени.

    Reply
  10. николай теллалов

    Григор, това че не разбираш що е равенство и как то е част от справедливостта, е проблем на либерално-буржоазния ти мироглед, с който няма да споря, защото е безполезно.

    Reply
  11. emo

    @Виктор, така като чета описанието ти – всички хора са цигани, с малки изключения които наричаме работохолици.
    И е нормално, защото те не са друг животински вид а култура. Тяхната култура обаче ако беше склонна към интеграция, да се е интегрирала преди векове още.
    Асимилацията не е задължителна, примерно в САЩ са емигрирали различни народи и не се асимилират, просто се интегрират. Резултатът пак е нещо ново.
    В Австралия е имало политика на асимилация, взимали са децата на аборигените в пансиони към църквата, но за това сега се смята, че е било несправедливост и грешка.

    Reply
  12. Виктор

    Не съм се изразил достатъчно добре, но си ме разбрал, Емо.
    То прочее тия неща, асимилацията и интеграцията са доста близки, поне според тълковния речник:
    асимилация ж. 1. Претопяване, уподобяване, поглъщане на една народност (обикн. по-малобройна или политически зависима) от друга.
    интеграция ж. книж. Обединяване, сливане, свързване в едно цяло, присъединяване към дадено цяло; интегриране. Икономическа интеграция. [от лат.]
    Та не знам… Четох преди години, че в Англия от соц. грижи давали на циганите не жилища, а каравани, защото да си пътуват, нали, катун, понеже ако ги принудят да живеят на едно и също място, ще посегнат на културата им. Но май тия екстри вече свършиха.

    Reply
  13. bggb

    @Кал – любимата ми книга е на Бернардо Гимараес – Робинята Изаура
    Сега сериозно: ако ти е по-удобно можеш да приемеш че съм с бръсната глава , израстнал с “Моята борба” и чета за лека нощ смахнати наци книжки. Ще си доста далеч от истината ама това е твое право ..

    @Григор – Говори се за двама атентатори засега които са минали през Балканите, единият даже е бил спасен давещ се от потънала/обърната лодка или поне така пише /няма как да проверя истинността на информацията/, но дори и един да е мисля че пак се връщаме на историята за чумата и града. Ако написаното наистина е вярно – не ми е ясно как ще интегрираш такива хора ..

    Агресията на арабите в Израел се дължи на постоянните опити да заграбват земята им , да разрушават палестински селища и на тяхно място да вдигат израелски такива .. освен това конфликтът там е толкова древен, че едва ли някой се е замислял откъде въобще идва. Не казвам, че Израел на са брутални окупатори, само казвам че политиката на жестоко смазване на всеки опит за тероризъм кара арабите мноого да се замислят преди да правят глупости.

    За Швеция и Норвегия … аз говоря с факти. А ти ? : https://en.wikipedia.org/wiki/Rape_in_Sweden, The latest published report that indicates the association between immigrants and rape was published in 2005 and revealed that foreign born individuals were 5.5 times more likely to be charged of rape than individuals born in Sweden to two Swedish parent.

    За Америка : мисля ,че ти е ясно че в Америка никой няма да допусне тълпа юрнали се през мексиканската граница да я преминат безпрепятствено … не и живи …. ако има нещо което работи в САЩ то това са силовите ведомства. За интеграцията – Светлана ти е писала, аз ще допълня: първо – никой не те пуска в Америка защото си бил беден, просто ти се живее там или ей така си решил да щурмуваш границата. Второ – имигрантите подлежат на много строг контрол /след 11-ти/ и цялата визова система е основана на това. Системата е проектирана така, че да пропуска основно качествени хора, които могат да дадат принос към обществото. Съчетано с липсата на социално подпомагане за което говорехте и в по-горните постове това я прави по-устойчива на паразитите които са привлечени към Европа. Ето и един линк, за да разберете прости ли са американците: http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/17/2650729_v_sasht_gubernatori_na_17_shtata_otkazaha_da_priemat/

    За атомната бомба – някъде да видя да съм писал , че трябва да я хвърлят някъде?!?! … В момента обаче се хвърлят “атомни бомби” към ислямските държави и Русия – посредством цената на петрола. Като посвършат петродоларите ще видим как ще се променят и определени разбирания на тези държави. Да се върна на тезата си : вържи попа да е мирно селото . В момента във Франция точно това правят : ще преследват радикални ислямски водачи и ще екстрадират/арестуват проповядващите радикален ислям. За шейховете финансиращи тероризма е ясно – САЩ още след 11-ти ги натиснаха много сериозно, но сега прогнозирам и други по-сурови мерки.

    Луди като Брайвик има навсякъде , в това число и в САЩ – виж колко често се случва някой да нахлуе въоръжен в училище и да избива невинни деца .. понякога извършителите са също деца ..
    Да го цитираш и сравняваш простотиите му с целенасочената ислямистка политика за джихад срешу друговерците е нелогично поне за мен.

    Reply
  14. Светлана

    Гриша, и аз като Виктор, май не съм се изяснила добре. Основното, което исках да кажа, е че интеграцията е личностен проблем. Останалото може да усложни и в отделни случаи леко да услесни процеса. Май Виктор разбира най-добре за какво говоря. Викторе, напълно съм съгласна с теб – в чужда културна следа избора на личността е доколко да бъде асимилирана… За мен представляват огромен интерес процесите, които биха протекли при нарастване на числеността на външните за една култура хора до степен да станат повече от местните.

    Reply
  15. Виктор

    Ами да. Може да звучи малко крайно, обаче ако един циганин почне да работи редовно, всеки ден, че даже и на бюро, ако спре да пътува, ако никога не покрадва поне по малко, ако не прави всичките тия неща, които го характеризират като циганин, той вече няма да е циганин, сиреч, ще бъде претопен, асимилиран. Та всички много добре трябва да си изяснят асимилация ли искат или интеграция, особено тия в Европа, които изгониха нашите цигани, пък сега ох, ислямисти.

    Reply
  16. Григор Post author

    @Виктор: Съгласен. (Със забележката на emo, че това ще е не асимилация, а интеграция – и това според мен е по-добрият вариант.)

    @николай теллалов: Нека читателите тук си преценят кой е по-прав. (А това за либерално-буржоазния мироглед е шедьовър – ще си го запиша! :-))) )

    @bggb: Някои хора наистина няма как да бъдат интегрирани. Но това са двама от милион. Може би има още десет, сто или дори хиляда като тях. Но погледни колко българи – не цигани, а чисти българи – няма как да бъдат интегрирани в обществото! Убийци, наркодилъри, корумпирани политици и съдии… Всеки от тях е по-опасен дори от тези терористи. Оттам и примера, който дадох – че ако мигрантите трябва да ги изгонят заради терористите сред тях, по тази логика нас трябва да ни унищожат с атомно оръжие.

    За Израел – наскоро бях чел изследване на израелски журналист, който живял под самоличност на палестинец една година в Газа и проучвал лагерите, където тренират самоубийци. Почти всички от тях са изгубили някого вследствие на безпричинни израелски жестокости. Ако тези жестокости ги нямаше, палестинците щяха да протестират повече, но да убиват много по-малко.

    За изнасилванията в Швеция и Норвегия – глупости. Тегли едно сравнение с разпределението на изнасилванията по доход на престъпника и погледни къде се падат по доход семействата, в които единият или двамата родители са емигранти. Нещата моментално си идват на мястото, нали? Има разлика между „факти“ и факти. Помисли сам къде точно е.

    За Америка – нелегалните емигранти там се изчисляват в момента на около 36 милиона. 12% от населението. Не ми е известна друга страна в света, която дори да се доближава до този процент, без точно до нея да има многонаселена държава в критично бедствие. Излиза, че силовите им ведомства са най-зле справящите се на света, с голяма разлика от следващите… Иначе да, системата им наистина е проектирана да допуска основно качествени хора. Това е, на което трябва да се поучим от тях.

    За „атомните бомби“ – такива бомби се хвърлят непрекъснато. Sony я хвърли по музикалните и видеокомпаниите с касетофоните и видеорекордерите, Хенри Форд – по конските карети, самолетостроителите – по корабостроителите… Нарича се „прогрес“. В конкретния случай – въвеждането на технологиите за добив на шистов петрол. Тук съм описал подробно откъде дойде това и как. (Между другото, в момента САЩ се чудят как да вдигнат цените на петрола – прекалено ниските му цени им съсипват новоизлюпилата се петролна промишленост, и чрез това икономиката и бюджетните доходи. Мисленето, и особено смятането е доста полезно при преценка дали една политическа теза има как да има каквото и да е общо с истината.)

    За лудите – Брайвик не е израсъл на гола скала. Зад него стоят стотици сайтове на омразата към всичко емигрантско, друговерско, ляво и прочее. Зад тях – общностите, които ги поддържат. Там е, където той се е научил да убива. Точно същото, както с ислямските терористи. Подобно е положението и при повечето от училищните деца убийци – порови малко из Нета и ще намериш и техните „хранилки“. Така че съжалявам, но разлика няма. Просто за едните се говори повече, отколкото за другите.

    @Светлана: Интеграцията наистина е личностова и индивидуална, тук съм съгласен. А процесите, които биха протекли при размяна на мнозинството в културите също са интересни. Опитвал съм се да моделирам за себе си теоретичен вариант, при който турците в Германия стават повече от германците. Наистина се получава подмяна на културите, но се оказва, че преди това турците ще са приели много от германските ценности, до степен да запазят всичко или почти всичко типично германско.

    @Вени Марковски: Наистина е впечатляващо. Благодаря от сърце!

    Reply
  17. Светлана

    🙂 Гриша, при достигане на превес по численост, турците в Германия със сигурност ще се приели някои германски ценности. Дори много преди това. Но процесът на всички етапи е двустранен или многостранен, ако учасват повече от една култури. Т.е. през цялото време говорим за двустранно приемане на ценности. В случая личната ценностна система с всичките наслагвания на изходните културни особености на всички участници се налага да се промени. На всички етапи в различна степен. Проблемите до голяма степен се пораждат от липсата на нагласа на приемащата страна за промяна… Не зная с кои точно ценности ще се разделят германците, но е добре всички ние да помислим над тези въпроси. Сериозно! Личността, заедно с ценностите й се гради дълго, по най-трудния метод и евентуална промяна не става лесно – осъзнатостта на тези факти и реалности помага при всички етапи на участниците и от двете страни.

    Моят опит е с хора, които са се преместили в друга (някоя европейска) култура по собствено желание и с пълното съзнание, че не са тук завинаги. И въпреки това изпитват невероятни трудности при адаптация – дори и да знаят, че е достатъчно да изтърпят само срока на програмата (3-5 години). И при положение, че тук имат осигурени всички необходимости за живот още преди да са дошли, както и добре платена висококвалифицирана работа. Дори, при повечето случаи университетие или научните институти, където пристигат тези хора, полагат известни усилия за социализация. Въпреки това процесът е мъчителен. А най-голямата трудност им предстои, когато се завърнат – както казваш вече са приели някои неща и поради това вече не се вписват добре и у дома…

    Но по-важното е, че неочаквано за мен, най-големият проблем е у приемащата страна. В момента започнахме да обучаваме колегите ми от европейските страни, които приемат чуждестранните специалисти, защото установихме, че в повечето случаи те не осъзнават необходимостта те също да се променят. Понякога се среща съпротива дори да научат за трудностите, с които се сблъскват новодошлите, камо ли да демострират желание за промяна на своето поведение. За отстъпление от ценности дори не говорим. Личностните особености и ценности, често усложняват картината. Когато преминат обучението излизат доста замислени, но до промяна е все още далеч – с 1 обучение не се постига почти нищо.

    И това се получава при един доброволен, приет и искан от всички процес на специализация на чуждестранен докторант или гостуващ лектор. Няма война, няма нелегални мигранти, няма лагери.

    Интересно ми е ти с какво би се разделил, лично, в името на интеграцията на бежанците. Не говоря за споделяне на общо жизнено пространство и добросъседство, макар и това да е трудно понякога. Питам за ценности – с кои ценности сме готови да се разделим ние – културни и личностни?

    Ами хората и не помислят за това! Никой не говори, не пише – важното е да ги натъпчем в лагерите и после какво? Повсеместно за тези бежанци и мигранти никой не е планирал никакви мерки за въпросната “интеграция”. Дори и според теб, както схващам, е достатъчно да им предоставим курсове по език и да си отворим трудовия пазар, а ако затворим социалната система дори би било екстра. Останалото ще се получи от само себе си. Но може би не съм схванала добре рецептата ти за интеграция. Извинявам се ако звуча малко рязко, но за мен това е ежедневен въпрос. Пиша и едновременно много лични съдби изплуват пред очите ми – иска ми се да мога да им осигуря реална помощ…

    Reply
  18. Светлана

    Вени Марковски, видеото наистина е много интересно и важно! Там има един такъв момент – детето казва “трябва да си сменим къщата”. Пред камерите е добре да си даваме кураж и изобщо да даваме пример на децата с отстояване на ценности. Майката обаче у дома е повдигнала най-важния въпрос в живота й – готова ли съм да подложа на риск живота на детето си в името на тези ценности или по-добре да се преместим? Защото риска не се е намалил от поведението и думите на репортера и бащата – просто успокоиха детето.

    Всеки трябва да мисли върху това.

    Според мен не е добре да демонстрираме, че не ни е страх. По-добре е да насоча демонстрацията на това, че ме е страх към тези, които участват във вземането на решенията, които са довели до несигурността в Европа, както и към тези, чиито интереси доведоха до вземането на тези решения.

    Reply
  19. Любо Николов

    Трябва да се разбере едно: всички съвременни войни се печелят на ИДЕОЛОГИЧЕСКИЯ фронт.
    Сталин спечели когато убеди света, че той е един пакостник, а Хитлер е злодей.
    Виетнам спечели когато цялата американска общественост се обяви срещу войната.
    Студената война беше спечелена от САЩ след като Горбачов проведе цели 5 години масирана пропагандна атака, наречена “перестройка”.
    Затова и войната срещу тероризма няма как да бъде спечелена само с военни средства. Военните средства са безогледни и често създават нови мъченици и нови отмъстители.
    А на идеологическата война никой не обръща внимание.

    Reply
  20. skoklyo

    “Звездни войни” са фикция, понякога изсмукана от пръстите. Много трябва да се внимава, когато реалният живот се съпоставя с книги и филми. В тях всичко може да се нагласи. Независимо колко добре е направено, това не ги превръща в исторически и научни факти, подлежащи на изследване и изводи.

    Reply
  21. николай теллалов

    На идеологическия фронт Западът реално нищо не може да противопостави на джихадистите в очите на ислямския свят (а и на собствените си граждани в нарастващите гета), освен демагогия (особено подчертана на фона на съюзничеството на западните правителства със Саудитска Арабия – същата като ИДИЛ идиологически и в практиката си; и на фона на растящото социално неравенство в самата Европа и САЩ).
    В крайна сметка остава единствено дежурното “ние сме по-малкото зло”.

    (дори реално и тихомълком простиха на Путин и Украйна, и Грузия, а Чечня – отдавна; за вътрешния терор в Русия да не говоря – скоро в Таганрог предстои съд над наши хора за листовки, оценени като “разпалване на омраза към социалните групи «чиновници» и «служители на полицията»” – така се прочитат там протестите срещу произвола на бюрократите и ченгетата)

    Резултатът е, че на арената се бият две злини.
    Бият се за награда.
    Победителят изяжда публиката.

    Пардон, не просто буржоазен, а дребнобуржоазен.
    Всички го носим, такова беше възпитанието още от държавния капитализъм на БКП.

    Reply
  22. Григор Post author

    @Светлана: Има много варианти какво може да се случи при промяна на културното мнозинство.

    Един от тях е римският. Към началото на нашата ера вероятно под една десета от римските граждани са от истински римски произход – останалите произхождат от асимилирани не-римляни. Въпреки това римската култура е предимно запазена през вековете; в най-важните си аспекти – напълно (доколкото познаваме историята). Американският вариант е много подобен: реално надали и една десета от гените в Щатите са от британски произход, но културата е базирана предимно на британската. Причината е, че британците образуват културното ядро на първите 13 колонии, което после присъединява и асимилира нови хора. Затова мисля, че при правилно подбрана държавна стратегия (всъщност, при всичко освен много агресивна и брутално сбъркана държавна стратегия) дори малка част от хората могат да асимилират много по-голяма.

    (Предполагам, че те безпокои ранният американски вариант – как преобладаващите по численост англоезични пришълци изместват като култура американските индианци. Страхът от този варант се дължи на непознаване на историята и незамисляне над фактите ѝ. Англоезичните налагат културата си не с численост – към момента на налагането ѝ те все още са по-малко от местните – а чрез военното си превъзходство, доказано в по същество продължителна война срещу индианците. Където е имало война и победител по цялата територия, е реалистично победителят да наложи своята култура. Мисля обаче, че нямаш предвид чак такива обстоятелства.)

    Да, страната-домакин обикновено не приема лесно културата на мигрантите, и това е нормално, за добро или зло. Както вече писах, мигрантите обикновено носят със себе си културата, която е докарала страната им до разруха – логично и редно е да изоставят големи части от нея. Дали това ще са подгонени от войната в Сирия бежанци в мирна България, или подгонени от бедността в България бежанци в богата Западна Европа / САЩ / …, принципът е същият. Нали не ти се струва странно или скандално, че подхождам към нас и към другите с един и същи аршин?

    Ако посрещам бежанци, не бих се разделил с много ценности, за свое и тяхно добро. (Макар че от много бежанци има какво да научим в България. Специално от типичните араби – на достойнство, трудолюбие, гостоприемство, човечност, доброта, съвест…) Ако пък аз съм бежанец, бих запазил някои от най-добрите български ценности, но бих се разделил с доста български „качества“ без много съжаление. Нека не ги изброявам.

    За мен лично системата за интеграция, било на мигранти, било на наши си неинтегрирани групи, включва доста мерки. Задължителната първа и най-важна е разчистването на собствената ни държава от корупцията, ако изобщо е възможно, ако тя не се е превърнала вече в същност на народа ни. Втората по ред и важност мярка е разрушаването на нежелани социални структури в интегрираните групи (престъпни баронства сред циганите, фанатизирани имамства сред арабите и т.н.). Третата би била настаняване на бежанците при скромни, но прилични условия на живот и целодневни курсове по език и социална интеграция. Четвъртата би била осигуряване на простичка общественополезна работа, от която може да се живее скромно, на всички минали курсовете мигранти, които не могат да си намерят по-добра на отворения за тях трудов пазар. Социалната мрежа би трябвало да бъде достъпна единствено за тези от тях, които работят нещо и си плащат съответните осигуровки (с изключение на професионални курсове и спешна помощ, които трябва да са достъпни за всички), и за деца, много възрастни хора или инвалиди, които са реално неспособни да работят. (За децата – с условието да посещават училище, от което биха били изключени, ако не полагат усилия да учат или не спазват обикновена училищна дисциплина.)… Има и още много мерки, в един коментар няма как да изброя всичко и да опиша системата му, а и сигурно не съм измислил перфектната система.

    @Любо Николов: Именно. Войната срещу тероризма се печели на идеологическия фронт, чрез оръжието „морално превъзходство“.

    @skoklyo: Наистина е така – фантастиката далеч-далеч не винаги е приложима директно в реалността. Но има и друго. Добрата фантастика – а „Звездни войни“ за мен е такава – не е и мислена да бъде приложима в живота, да е прозрачно и неизкривяващо стъкло. Тя е предвидена да е увеличителна лупа, през която да погледнем определени неща. Всяка лупа изкривява – това е цената тя да увеличи и да ни покаже по-ясно това или онова.

    @николай теллалов: Значи БКП е възпитала у нас дребнобуржоазен мироглед? И това ще си го запиша… 🙁

    Reply
  23. николай теллалов

    а нима според теб БКП е “строила социализъм”?
    Обърканата представа за същността на предишния режим е повсеместна.
    Интелигентните хора нямат извинение, че поддържат заблудите у себе си и околните.

    Reply
  24. николай теллалов

    Западната “цивилизация” няма никакво реално морално превъзходство.
    ИДИЛ и източниците й на съществуване (финансови и човешки ресурси, механизми на използване на всичките тези ресурси) са рожби на капитализма.
    Единственото бледо превъзходство е лекото преобладаване на светското начало над религиозното – но и то се стопява.

    Но не очаквам да разберете това, след като отказвате рационално да анализирате строя, в който сте израснали. Предпочетохте просто да смените старите илюзии с нови.

    Reply
  25. Григор Post author

    @николай теллалов: Каквото и да е строила БКП, фактът е че не ни е учела на дребнобуржоазен манталитет. Затова и няма как да съм го попил тогава от официалната пропаганда. А това ме навежда на мисълта, че не аз отказвам рационално да анализирам реалността.

    Има и друга причина, която ме кара да не търся проблема в себе си. Аз постоянно върша реални неща, включително в отношения, пряко свързани с тези аспекти на мирогледа ми. Разминаване с реалността би се усетило веднага и болезнено. Анархистите в България са, които много шумят, но никога нищо не вършат. Затова и могат да говорят и вярват каквото си искат – риск да влязат в противоречие с реалността, от което да ги заболи и да го усетят, няма. 🙂

    За съжаление обаче някои “западни цивилизации” наистина нямат никакво морално превъзходство пред ИДИЛ. Все си мисля, че ако онези дойдат да взривят парламента и правителството ни, народът масово ще се ислямизира доброволно и с кеф, и ще ги пази от който и да било с живота си…

    Reply
  26. Любо Николов

    Да допълня.
    Джихадистите могат да бъдат победени само със собственото им оръжие. Да бъдат представени като еретици и осквернители на истинската вяра.
    Всичко е въпрос само на повече или по-малко гръмогласност. Да им се каже:
    Абре шайтани с шайтани, кой ви резреши да си присвоявате правото на Аллах да решава кой да живее и кой да умре?
    Как смеете да оспорвате онова, което е казал Пророкът: Не закачайте Народите на Книгата (мюсюлмани, юдаисти и християни)?
    Как смеете да твърдите, че действате в името на правата вяра? Кой ви я изтълкува – Мохамед или самият Аллах?
    Вие спорите с нас заради пророк Иса – не сте съгласни, че е син Божи, защото Бог не се нуждае от син. Вярно, въпросът е спорен. Но как може в същото време да посягате на човешкия живот, след като всички ние сме чеда Божии – и най-вероятно именно за това е говорил пророк Иса.

    Reply
  27. Виктор

    @Любо Николов: Това е много хубаво! Страхотно е! Да бях един Барак Хюсеинов Обамов, тъй както съм донейде не съвсем така да се каже от вярващите в Иса, като едното нищо бих дръпнал тая реч на тези от тая ислямска държава. Да бях едно ЦРУ или ФСБ, щях барем един сайт да засиля по тоя въпрос. Хаха, или пък едни позиви от бомбардировачите да нахвърлям.
    И едно голямо лазерно светлинно шоу в чистото нощно небе над тия джихадисти с образа на Мохамеда, Аллах да го благослови и с мир да го дари, пък и с други работи, все хубави.

    Reply
  28. Вени Марковски

    Как ще наречем това, което “е строила БКП” няма голямо значение – това беше наложен от Сталин болшевишки и човеконенавистен режим (в смисъл: режимът ненавиждаше хората, но и хората ненавиждаха режима). Нарича се по целия свят социализъм и няма особено значение дали ние ще твърдим, че не е, след като в продължение на 45 години сме обяснявали, че е.
    По-тъжното е, че хората, които “строиха” социализЪма, бяха оставени да строят и пазарната икономика. След като всички знаехме добре какви специалисти са, ние ги оставихме да се пробват отново.
    Това е все едно да отидеш повторно на операция при същия хирург, който те е осакатил първия път…

    Reply
  29. Григор Post author

    @Вени Марковски: За съжаление твърде късно осъзнахме, че именно те дърпат конците на промените у нас – и именно с целта да подсигурят те да са „още от същото“. (Или по-точно казано, твърде късно повярвахме на тези, които ни предупреждаваха.) Оттам нататък, резултатът е единствено възможният.

    Reply
  30. Божо

    Едно мнение на човек “отвътре”:
    http://www.segabg.com/article.php?id=778928#.VlLmFwqzJXw.facebook

    “Мисля, че разпадът на Арабския свят в този му вид е неизбежен и вместо да се опитва да спре нещо, което не може да бъде спряно, е по-добре Европа да се заеме по-сериозно с изграждането на надеждна защита на собствената си демокрация. На Стария континент вече е внесен и отгледан много ислямски радикализъм. Мисля, че е крайно време тези държави да се заемат по-отговорно с неговото изкореняване, защото е заблуда, че няколко ареста ще оправят проблема.”

    Reply
  31. skoklyo

    “Все си мисля, че ако онези дойдат да взривят парламента и правителството ни, народът масово ще се ислямизира доброволно и с кеф”

    Абсолютно съм сигурен, че логическата грешка, която допускаш в това съждение, е много известна и си има име.

    А по темата, много хора пишат за това как коренът на проблема е Саудитска арабия и нейния активен износ на уахабизъм/салафизъм. По същия начин едно време СССР е изнасял революция и е имало много атентати по цял свят, включително в България, вдъхновявани и финансирани оттам. Абсолютно същите методи – идеологически проповеди сред младежите, нелегална литература, терористични групи, самотни вълци и пр., същата психология за радикализиране и вербовка. Единствената привидна разлика е, че не са се самовзривявали толкова масово, но мнозина са загивали с оръжие в ръка.

    Откакто СССР рухна, не съм чувал за въоръжена комунистическа активност, освен самофинансиращите се с наркотици “маоисти” из джунглите. А ти?

    Reply
  32. gezatop

    @skoklyo

    Иначе съм съгласен с коментарите ти, но за въоръжената активност има пример – Непал.

    Reply
  33. Григор Post author

    @skoklyo: Да си призная, не мога да си видя грешката. Би ли я посочил?

    Иначе, износът на салафизъм и уахабизъм на Саудитска Арабия определено има роля, нищо чудно да е водеща, но ми се струва че не е единствената опора на ислямския тероризъм. Където има разочаровани, обезнадеждени и озлобени хора, винаги сред тях има и още по-озлобени и наивни. И по правилото „където има шарани има и въдичари“, там се намират други хора, които да използват първите за своите цели.

    Reply
  34. Валентин

    Врагът е психически вирус (силно заразителен мемплекс*).

    * Мемплекс – мем, съдържащ други меми; компелкс от меми.

    Проблемът с психическите вируси е, че нямаш контрол над тях, те мутират.

    Начинът да се борим срещу тях е само един – чрез разпространяване на добри меми (ваксеми*; англ. vaccime), с които да имунизираме потенциалните гостоприемници на вредните меми.

    * Ваксемата е мем, който създава устойчивост към един или повече меми, позволявайки гостоприемника да бъде излаган без риск от заразяване. Мозъчен антивирус.

    Ползването на думата „заразяване“ в контекста на меметиката може да е подвеждащо. Заразяването с меми не е болест. Все едно да кажеш, че компютър, който е заразен с вирус е повреден – в повечето случаи нищо му няма (някои вируси повреждат компактдисковото устройство), просто изпълнява програма, която собственикът на компютъра не иска да бъде изпълнявана.

    Напълно здрави и нормални хора са заразени с множество меми. Думата „заразени“ може да ви подведе – не става въпрос за патология.

    Това, което шокира много хора е, че много от екстремистите (мемботи* и мемоиди**) са психически здрави. И не само това – сравнително богати (не са някакви бедняци, които мразят света, защото са бедни).

    * Мемботът е индивид, чийто живот е подчинен на разпространяването на мем, автоматично и на всяка цена. Примери: Свидетели на Йехова, сциентолози, кришнари. В резултат на вътрегрупово съперничество, най-агресивните мемботи се издигат в социотипната си йерархия.

    ** Мемоидът е индивид, чието поведение е дотолкова повлияно от мем, че собственото му оцеляване остава без значение. Може да се разглежда и като саморазрушителен мембот.

    Reply
  35. Валентин

    За да си екстремист (мемоид) не се изисква да си психично болен. Трябва само да си успешно заразен с опасен психичен вирус (мемплекс).

    Прочетете повече за психическите вируси в книгата на Ричард Броуди „Психически вируси“.

    Религиозните психически вируси са толкова разрушителни, защото са еволюирали хиляди години. Трябват ни изкуствени психически вируси, с които да противодействаме.

    Но проблемът е, че психическите вируси мутират. Излизат извън контрол. Готови ли сме да поемем риска нашите „добри“ психични вируси да излязат извън контрол?

    The Meme is mightier than the Nuke.
    – Finnegan “Jerry” Dann, Interplanetary Age Social Engineer, Avalon Orbital

    Reply
  36. Григор Post author

    @Валентин: Абе ти да не ми четеш черновите в блога?! Не би трябвало да са достъпни отвън. 🙂 Не съм чел книгата, но цитираното е едно към едно записката ми, само дето в нея няма термини – не съм ги измислил…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *