Stellardrone

Наскоро се натъкнах на музиката на този композитор – и я харесах.

Всъщност това е псевдоним на литовския аматьор Едгарас. Роден през 1987 г. и започнал да създава музика през 2007 г., той пуска всичките си албуми за свободно сваляне и поощрява свободното им споделяне. (Точният лиценз е CC-BY 3.0 Unported – свободно разпространение при условие единствено за позоваване на името на автора.) Да, има и такива композитори – точно както има и такива писатели, и всякакви други творци.

Музиката е в стил… ами, има по малко от ambient, trans, space rock и new age. Генерирана е изцяло със софтуер. Чудесна е както за слушане за удоволствие, така и за отпускане или дори просто за фон, докато работи човек. До момента са излезли 8 албума – към по албум на година.

Основният му сайт май е stellardrone.bandcamp.com. Всички произведения могат да се стриймват оттам свободно. За да си ги свалите като файлове е необходимо да ги купите (минимална цена няма – тоест, би трябвало нулева да е ОК). На други места из Нета можете да ги намерите спокойно и в MP3 и други формати.

Препоръчвам ги на всеки любител на научната фантастика или дори просто ентусиант на приятната музика.

4 Responses to 'Stellardrone'

 1. Васил Says:

  Опитай (ако не си) и музиката на Altus на altusmusic.ca Той ми е любим в този жанр.

 2. Григор Says:

  @Васил: Не съм – благодаря от сърце за чудесния съвет! 🙂

 3. Кал Says:

  От мен препоръка за Георги Стрезов, когото открих покрай анимационния проект „Златната ябълка“:

  http://www.strezov.net/bg/

 4. Виктор Says:

  Хубаво, обаче аз пощраках по тоя сайт и не можах да чуя нищо. Вярно, малко пощраках, после ще пощракам още. Но все пак ще го потърся тоя композитор на Пиратския залив, че да си ги изтегля тия работи лесно и бързо, та да ги чуя.

Leave a Reply