Палатките и къмпингуването

Наскоро Министерство на туризма внесе проектозакон, с който се опита да забрани къмпингуването – тоест, поставянето на палатки – из цялата страна. Навсякъде освен на специалните за това места – платените къмпинги. Иначе казано, каквото не е разрешено е забранено, в името на напълването на близки до властта гуши. И на охотни рушветодатели.

Е да, ама аз не съм съгласен. И не съм единственият несъгласен, оказва се. Мой приятел ми изпрати линк към споделен във Facebook запис на Радост Маринова. С конкретни обяснения защо идеята на проектозакона е крещящо глупава, и с конкретни предложения какво в него да бъде оправено.

Записът всъщност е текстът на писмото, което тя е изпратила до Министерството на туризма. Както обикновено при про-корупционни законопроекти, предвиденото за реакция на общността време е съвсем кратко – до 15 март. Според мен обаче все още имаме предостатъчно време, за да можем и ние да изпратим по едно писмо до Министерството, с този или наш текст.

Не зная дали ще има ефект. Абсолютни гаранции дава само Господ, а той напоследък май е зает с други неща. Но поне може да пробваме. Както с много горчилка съм писал в предишни записи, ако дойде ден да не издържим и да тръгнем да се махаме от България, поне да е със самочувствието, че сме направили каквото ни е било по силите.

2 thoughts on “Палатките и къмпингуването

  1. Владимир Кабрански

    Виждал ли си следите от така нареченото “свободно” къмпингуване? Аз всеки почивен ден съм сред природата и ми се повръща от човешките отпадъци. Преди година видях един човек, който без да е природозащитник всеки ден носи чувал и събира чуждите боклуци. Опитах се и аз, но се отказах, защото боклука става все повече и битката е загубена. Наистина глобите са прекалено сурови, но трябва да ги има. Друг въпрос е, че няма кой да ги налага и събира. Свободата е огтоворност, а не свободия. Аз нямам проблем, да спазвам правила, когато съм сред природата. Повечето хора, които срещам при разходките си също.

    Reply
  2. Григор Post author

    @Владимир Кабрански: Не разбирам нещо. Повечето хора сред природата нямат проблем да спазват правилата, но въпреки това трябва къмпингуването да е забранено и да се налагат глоби?

    Аз също често събирам чуждите боклуци. Но почти не съм забелязал такива около къмпинг на свободно къмпингуващи. Обикновено кочините са на места, където отиват за по час-два да „разпуснат“ хора, които не знаят как изглежда палатка. Законът няма да спре тях – ще спре и ще наказва опитните къмпингуващи, които пазят чисто, включително често чистят боклука на другите. (Забелязвам че повечето, подкрепили този протест, са точно от тази категория.)

    Има една стара английска гатанка: „Един фермер имал два коня и две крави. Колко коня е имал, ако наречем кравите коне?“ Отговорът е „Два. Колкото и да наричате кравите коне, те няма да станат коне.“ По същия начин, колкото и да наричаме корупционните закони свобода, те ще станат свобода колкото крава ще стане кон. А изразът „Свободата е отговорност“ обикновено се чува в България като подкрепа на именно такива закони.

    Нека излезем най-сетне от комунизма и започнем да вярваме не на телевизора, а на очите си.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *