Интернет измами

Скъпи господине / госпожо (име),

Пише ви X, мениджър по развитието във фирмата Y. Ние сме бързо развиваща се западна фирма с над 10 000 души персонал, над 4 милиарда годишен оборот и над 200 милиона годишна печалба. Поради отличните приходи и силния растеж на фирмата търсим начини да стъпим в нови страни.

След старателен преглед на Вашия (профил във Facebook / LinkedIn / Google+, CV в еди-кой си сайт за работа, други места за лични данни в Мрежата, ненужното да се зачеркне) ние преценихме, че Вие имате точно търсената от нас комбинация от качества. Затова имам честта да ви предложа работа във фирмата ни, като един от първите служители в новооткриващия се клон във Вашата страна.

Ключова за нас е преценката на специалистите ни по човешки ресурси, че на вас може да се вярва и разчита. Затова смятаме да ви поверим ръководството на отдел според Вашата специалност, когато го попълним кадрово. Това се очаква да отнеме около два месеца.

Междувременно можем да ви предложим длъжността мениджър на финансови потоци в клона ни. Наши дистрибутори вече извършват продажби във вашия регион, но заради големия им брой срещаме проблеми с координирането на парите от продажбите. Длъжността е временна, но ако се справяте добре и проявите желание, ще можете да я превърнете в постоянната ви работа. Заплащането е отлично, както се полага на мениджърска позиция и за отговорна работа с пари.

Ако проявявате интерес, моля пишете ни.

С уважение,
X
Мениджър по развитието
Фирма Y

—-

Уважаеми Х,

Предложението ви ми се струва интересно. Бихте ли могли да предоставите повече информация?

(име)

—-

Разбира се, (име) – за мен ще е удоволствие!

Работата изисква от Вас да координирате, обединявате и документирате приходите от различните ни дистрибутори. За целта е необходимо да си направите банкова сметка, може повече от една, по която дистрибуторите да изпращат парите от продажбите. Не давайте достъп до тези банкови сметки на никого, дори ако някой твърди, че е наш представител – напоследък измамите са взели драстични размери! Информация за тях можете да дадете дори на нас единствено след назначаването Ви и постъпването Ви на работа в наш офис.

Изпратете ни след това номерата на банковите сметки. Ние ще ги предадем на дистрибуторите ни, за да могат да Ви изпращат парите. (Повтарям: погрижете се от тези сметки да не може да тегли пари никой освен Вас! Други хора трябва да могат единствено да превеждат пари по тях.)

След като плащанията започнат да пристигат, Вашата работа е да попълвате ежедневно размера на сумите и от коя сметка са пристигнали в онлайн софтуер, до който ще Ви дадем достъп. При текущото натоварване това се очаква да е между час и три часа работа дневно. Самият софтуер е изключително интуитивен и няма да имате никакви проблеми с използването му.

На всяка четна дата Вие трябва да превеждате 80% от постъпилите по сметките пари на наша сметка, която ще ви изпратим. Останалите 20% са вашето заплащане. При текущия оборот то се очаква да е около 15 000 месечно. С нарастването на продажбите и работата Ви то ще расте.

Това е всичко. Ако сте съгласни, ни изпратете номер на една или повече сметки за превеждане на пари, а ние ще Ви изпратим сметка, по която да ги превеждате и линк и достъп за софтуера, в който трябва да описвате приходите.

С уважение,
X
Мениджър по развитието
Фирма Y

—-

След малко колебания решавате да разпитате в някоя банка. Служителите там потвърждават информацията – да, по обикновена сметка може да внася пари всеки, но може да ги тегли и да се разпорежда по всякакъв друг начин със сметката само титулярът. Предпазливо си правите една сметка и пращате номера ѝ на любезния X от фирма Y.

Още същия ден получавате от него номер на сметка, по която да препращате парите, и линк, юзер и парола за софтуера за описване на приходите. А след ден-два, за най-голямо ваше изумление, започват да пристигат и те. Отначало не са много, но след първите няколко дни нарастват значително. Правите най-добрите пари в живота си. С нетърпение очаквате момента, в който фирмата Y ще ви покани в офиса си за официално назначаване. За да ѝ кажете, че искате да продължите работа като мениджър парични потоци…

Само че вместо това на вратата ви почуква полиция. Без много обяснения ви щракват белезниците и закарват в ареста. За щастие ваш добър приятел е адвокат и се опитва да ви помогне. От него и научавате истината за нещата.

Фирмата Y не съществува, както и вероятно любезният господин X – или поне не се казва така. Имали сте работа с банда киберпрестъпници. Парите, които сте получавали, идват от източени банкови сметки, кредитни карти и така нататък. Следвайки пътя им, полицията е стигнала до вас.

След като се съвземате от шока, вие разказвате цялата история. Обяснявате как сте мислели, че работите честно, и т.н. Давате на полицията всичко, което знаете за киберпрестъпниците. Това обаче не ви изкарва от затвора. И приятелят ви адвокат хич не е оптимистичен.

От полицията всъщност не се иска да хване престъпникА. Иска се да хване престъпник. Вие сте приемали откраднатите пари и сте ги препращали на банкова сметка в страна, където банковата тайна не се разкрива за разследвания. Нещо повече, вие сте задържали процент от парите, което не само сте имали глупостта да кажете в показанията си, но и ясно си личи от списъка на преводите ви. (Защото в България банковата тайна не е така строга и съдът лесно задължава банките да сътрудничат на полицията.) Иначе казано, вие отговаряте на всички без изключение критерии за важен съучастник в престъплението, ако не и негов организатор. И понеже другите престъпници няма как да бъдат хванати, се налага вие да оперете пред закона целия пешкир.

Така и свършва сладката „работа“. Полицията е отчела залавяне на престъпник. Следствието – разкриване на престъпник. Прокуратурата – изправяне на престъпник пред съда. Съдът – осъждане на престъпник, с радваща обществото тежка присъда. (За който освен другото и няма кой важен да се застъпи, така че е ох как добре дошъл…) Честито!

… Напоследък Нета е пълен с подобни измами. Конкретно тази бива наричана на английски “money mule”, „финансово муле“. Писал съм за нея и преди, но гледам, че напоследък зачестява – полезно е да драсна пак. Едного да опазя да не се хване, ще си е струвало единия час безсъница.

… Напоследък е пълно и с фирмени измами – чудя се дали да не спретна една хубава лекция на тези тема. Или изобщо на тема компютърна сигурност и предпазване от проблеми – то ще е не лекция, а направо семинар, ще глътне поне един ден. Мисля обаче, че ще си струва. Като гледам какви ги вършат моите собствени клиенти, като си обърна гърба, май имам предостатъчно, което да кажа на типичната българска фирма. Петнайсет години опит в ИТ поддръжката на фирми не е малко.

11 thoughts on “Интернет измами

 1. djgeorgie

  Супер полезен ще бъде такъв семинар. В България още хората вярват на писмата, че са спечелили зелена карта от лотарията, макар, че никога не са играли в нея! А това което описваш е просто велика измама за бедни хора, които биха направили всичко, само и само да изкарат някои и друг долар. Жалко, че на Български нямаме израза ‘If it’s too good to be true, it probably is!’, мисля най-точно описва ситуацията.

  Reply
 2. Валентин

  „Информация за тях можете да дадете дори на нас единствено след назначаването Ви и постъпването Ви на работа в наш офис.“

  Това противоречи на:

  „С нетърпение очаквате момента, в който фирмата Y ще ви покани в офиса си за официално назначаване. За да ѝ кажете, че искате да продължите работа като мениджър парични потоци…“

  Първо казват на мулето да не им казва банковата сметка преди да е постъпило в офис, а после се оказва, че мулето дава тази сметка предварително.

  Текстовете бяха грамотно написани. Това оригиналните текстове от измамите ли са?

  Reply
 3. z

  Аз такова точно не съм получавал, но сега се замислям дали когато дъщеря на починал африкански министър на нещо-си, или американски войник воювал в Авганистан, иска да сподели 30% от милионите си с мен, в замяна на това да й/му помогна да изнесе парите, да се пренесе тук и да й/му дам съвети как да инвестира парите си, не става въпрос отново за същото. Следващият път да взема да им отговоря тогава. 😀
  Аз не мисля, че хората, които се връзват на това са чак толкова много, но и тези, които се връзват са достатъчни. Преди време бях шокиран да прочета случай на телефонни измамници в САЩ – обаждат се на жертвата и му казват, че са мексикански наркодилъри и брат му им дължи пари, поради което сега е при тях и ако жертвата не изпрати парите до няколко часа – ще убият брата. Някакви ваучери го бяха карали да купува, или нещо от сорта.
  Не знам дали семинар ще помогне – ще обхване толкова малко хора, че чисто статистически вероятността някой от тях да попадне на измамник е доста малка. Освен това, хората знаят как функционират телефонните измами, но въпреки това, когато им се обадят се хващат. Това не означава, че хората не трябва да бъдат предупреждавани, но според мен трябва да става по-масово.

  Reply
 4. Петър Петров

  Да ви се похваля, получих писмо от Нелсън Мандела, лека му пръст. От него научих, че съм извършил много добри дела за бедните, ощетените, и най-вече за хората в затворите, и затова съм посочен поименно в завещанието му. И понеже той е умрял, аз трябва да си взема ЕДИНИЯТ МИЛИОН ЩАТСКИ ДОЛАРА. Ей така написано с главни букви, да не би да не схвана нещо. Не знам, страх ме е да отговоря на писмото. Животът ми харесва, не искам да се забърквам с мъртви. Току виж се окаже, че не съм свършил чак толкова много за затворниците, какво ще правя тогаз?

  Reply
 5. Djgeorgie

  @Z: обикновено тази измама е или с чекове, или с плащания по Western Union. Тук обаче измамниците никога не изпращат пари, а обратното. Подобна измама с преводи по Western Union има и при търсене на апартаменти. Да речем, трябва човек да се премести в някой голям световен град като Амстердам, Торонто, Ню Йорк и т.н., и почва да си търси апартамент в даденият град. Не се усеща, обаче, че без огледи, в реалният живот, никой не би дал под наем нищо. Почва нашият човек да търси по сайтовете за обяви, и намира супер добри апартаменти на супер изгодна цена. Бие мейл или се обажда на рекламодателите обаче това което те му казват е, че тъй-като живеят извън даденият град и сега не могат да му покажат апартамента, а наистина трябва бързо да го дадат под наем, той може да изпрати депозит, с който да гарантира, че е сериозен за сделката, а те, като се върнат след няколко дни в града, ще му покажат мястото. Ако човека се върже и изпрати пари – край, губи ги безвъзвратно. Естествено, няма защо да казвам, че изобщо такъв апартамент не се дава под наем и обикновено измамниците дори не живеят в страната, в която е била пусната обявата. Аз преди години бях попаднал на една и съща измама едновременно и в Лондон и в Амстердам, за едно и също място. Беше много интересно, че с човекът си разменихме над 20 мейла, докато накрая му признах, че зная, че е измамник, но че ми е било интересно да си общувам с него. До там бяхме стигнали, че за да му изпратя парите му поисках копие от паспорта и той наистина изпрати, което ме навежда на мисълта, че схемата е много сериозна и бизнеса, ако може така да се нарече, не се води от прости измамници, а от добре подготвени организации със структура, финансиране и дори ако щеш, държавни протекции, където е необходимо.

  Reply
 6. Виктор

  Ако нямаше случаи, в които например лекари искат пари на черно, нямаше и бабите да се хващат на телефонните измамници. Но понеже години наред това се чува често-често, затова и бабите се хващат. Подобно е и с наследника на президента на африканската република и с паричните преводи. Хващат дикиш, защото много хора са чували, че такива далавери има, понякога хора така придобиват пари, полузаконно, далавера, прочее. Тоест пак корупцията е първопричината, това, че държавата не работи добре

  Reply
 7. z

  @Виктор, Не е достатъчно човек да е “чувал”, че съществува корупция. Ако някой е склонен да даде подкуп, това означава, че той приема и подкрепя нещата да се случват по този начин. Може би не всеки има волята да се бори срещу корупцията, но най-малкото, което всеки може да направи е, да не става част от нея. Т.е. хората, даващи рушвети не са жертви – те са част от проблема.
  А за вземането на пари – да, именно далаверата стои в основата на всичко. И често тази далавера е ако не незаконна, то най-малкото на ръба на закона. Тук наистина държавата има голям принос.
  @Djgeorgie, Простите измамници са тези, които от време на време чуваме, че са ги хванали. Тези, които оперират с години, понякога и десетилетия, със сигурност са добре организирани. А за тези, които оперират в България съм убеден, че го правят с държавна протекция, или най-малко са под покровителството на местното подразделение на МВР – също както сутеньорите, нарко-дилърите, джепчиите, просяците и т.н. А те вече на кого се отчитат – не знам. Това обаче не е задължително да е някой, заемащ официално някой държавен пост.

  Reply
 8. Виктор

  Григоре, това може и да го изтриеш ако прецениш, обаче точно днеска ми дойде, култово е, класическо, само да не беше тоя превод, хаха, те са си го превели, не съм аз:

  От мис Естер Дезмънд.

  Здравей скъпа,

  Надявам се това да ви изпратим отговаря добре, моля, позволете ми да се представя за вас, аз съм мис Естер Дезмънд Дъщерята на покойния г-н и г-жа Michael Дезмънд от Кот д’Ивоар. Кой е бил известен какао търговец базирани тук в Абиджан на Икономическата столица на Кот д’Ивоар (Кот Д ‘Ивоар). Аз търся за вашата помощ, за да ми помогне да прехвърли сумата от $ (7.500, 000.00USD), че съм наследила от покойния ми баща към банковата си сметка.

  Аз съм готов да ви предложи 20% от общия фонд като режим на компенсация след трансфера за отделеното време и усилия. Всички необходими документи, свързани с този фонд са непокътнати. За повече информация относно този фонд и аз също така ще ви изпратя моите снимки, така че ще видим и знам кой съм.

  В очакване на Вашето съдействие,
  Благодаря и Бог да благослови
  Искрено Ваш.
  Esther Дезмънд.

  Reply
 9. Григор Post author

  @djgeorgie: Много хубави и полезни изрази нямаме на български, не само този…

  А за изпратеното копие от паспорта – държавно участие надали има в толкова ниско ниво схема, на държавно ниво се краде другояче и в други размери. Просто паспортът е фалшив или краден.

  @Валентин: Мулето дава на измамниците само номера на сметката си. Достъпът не бива да го дава на други освен на тях в техен офис.

  Текстовете са компилат от последните няколко измами, които съм получил. Преводът от английски е мой (на английски са наистина добре написани)

  @z: Ако направя семинар, ще е за фирми. Обикновените хора наистина ми е непосилно да обхвана в учебни занятия, затова пиша тук.

  За корупцията – не е толкова просто като хората да не дават рушвети. Да не дадеш двайсет лева на катаджия и да си платиш вместо това акт за сто лева е лесно. Ако обаче детето ти е болно, а лекарят иска рушвет – което е стандартното положение в България – оставяш ли го да умре? (Да, би трябвало, понеже лекарят тук обикновено няма да си мръдне пръста за него и с всички рушвети на света. Но все пак нормалният и отговорен родител не би рискувал.)

  @Петър Петров: Кофти работа е да ти пишат мъртви – не си ли гледал филми по въпроса?

  @Виктор: Уви, абсолютно вярно е. Корупцията е трупна отрова номер едно за всяко общество.

  @Ива: Мило момиче, чудиш ли се защо коментарът ти е изтрит? Защото е mуснат само с цел SEO, за да сложи в блога ми линк към клиент на вашата рекламна агенция. Това се нарича „коментарен спам“ и е добре дошъл из блоговете точно колкото другият спам е добре дошъл в пощенските кутии. Ѝскреният ми съвет е да не предлагате тази услуга. Иначе много скоро в Интернет ще има купища линкове и към клиентите ви, и към вас – но на места, които ще им смъкват SEO рейтинга вместо да им го вдигат.. И не само никой няма да може да ви отърве, но и никой няма да иска…

  Reply
 10. Кристина Ламбрева

  Скоро и аз се сблъсках с въпросните измамници, като получих това писмо:

  Кутия
  the WILL OF GOD.
  От:”Florence Pierre.”
  До:undisclosed-recipients:;
  Дата:15.06.2020 15:29
  For the glory of God,

  I bring you calvary greetings’ am Mrs. Florence Pierre from Abidjan
  Côte d’Ivoire, i’m married to late mr. Dominique Pierre, I and my late
  husband was into, Oil & Gas marketing and also a contractor before my
  husband death. He was kidnapped and murdered with his French associate
  in Gulf Hotel by the rebels during the presidential electoral crises
  in my country Cote d’Ivoire. My late husband also has an oil tanker
  truck renting company which was totally burnt by the rebels after he
  was killed. We were married for 12 years without a child due to my
  fibroid problem. Since over seven months now I have been diagnosed
  with pancreatic cancer. Recently, my Doctor revealed to me that I
  would not last for the next Five months due to cancer problem. From
  all indications, my condition is really deteriorating and is quite
  obvious that I may not live more than two months, because the cancer
  stage has gotten to a very dangerous stage. When my late husband was
  alive he
  Deposited the sum of $3.8 Million (USD) in a bank here in COTE
  D’IVOIRE (Ivory Coast), presently this money is still in the bank.
  Having known my condition I have decided to donate this fund to good
  person that will utilize this money the way I am going to instruct
  herein. I want to you use at least 80% of this fund to build orphanage
  homes, poor aged widows, help woman with cancer problems, poor sick
  ones at the hospital as I want this to be the last good thing I did on
  earth before my death, then take the remaining 20% to take good care
  of your home because every worker deserves his wages. I am not afraid
  of death hence I know that I am going to be in the bosom of the Lord.
  My happiness is that I lived a good life. Assure me that you will act
  accordingly as I Stated herein. As soon as I receive your reply I
  shall give you the contact of the Bank and I will also issue a letter
  of authorization to the bank that will prove you the beneficiary of
  this
  Money. I also want you to always pray for me.

  Thanks and remain blessed in the lord.
  Yours sister in christ
  Mrs Florence Pierre.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *