Кой назначи Пеевски?

Напоследък из страната ни се вихри поредната приказка за малки деца от всякакви възрасти – как Пеевски бил притиснат и изчезвал от пейзажа. Махал си бизнеса нанякъде (винаги без доказателства, че е натам), фалирал, бягал в Южна Америка, бил подменен с рептил – според приблизителната интелектуалната възраст на слушателите. (Подсказка: слушайте какво ви разправят по въпроса, и ще разберете за колко годишни ви смятат.)

Истината, естествено, е че Пеевски се маха към същото място, където са Васил Божков – Черепа, Любен Гоцев, Виктор Вълков, Ахмед Доган и другите „неспоменаеми в медиите“. Фирмите му биват „продавани“ за „необявени суми“ на „европейски“ и „американски“ фирми, които на свой ред е много трудно да се провери чия собственост са. (Не е невъзможно. Оказват се собственост на офшорни фирми, които на свой ред се оказват „собственост“ на фирми за прикриване на собственост. На кого са собственост всъщност е сложна задача, за деца над 5-годишна възраст…)

Целта на изчезването на Пеевски е да изчезне въпросът „Кой назначи Пеевски“ – той насочва хората в посока, за която се влагат стотици милиони годишно да ги отклонят от нея. (Не вярвате ли? Помислете си колко пари струва медиите в цяла държава да бъдат ограничени само до притежаваните от „неспоменаемите“ почти „несъществуващи“. И след това дори в тях да се следи някой подпийнал журналист да не вземе да наруши омертата.)

Не, не в смисъл „кой назначи Пеевски за шеф на ДАНС“. Този отговор е по-очеваден от копие на спартанец – Пеевски се назначи сам, чрез аватара си Орешарски. „Кой назначи Пеевски“ е важен въпрос в едни други смисли.

Кой го назначи за шеф на борда на Пристанище Варна на крехката 21-годишна възраст, без ценз? Формално отговорът е Пламен Петров, министър на транспорта в правителството на НДСВ. Но кой нареди на Пламен Петров? Като знаем чии марионетки бяха Симеон и НДСВ? Тогава пристанището се владееше от ТИМ – всички знаем кои са и че тръгнаха с подкрепата на руските служби, също както и „кръстниците“ на НДСВ и кукловодите на Симеон.

Кой се погрижи Пеевски (и майка му) да се окажат собственици на почти всички български медии? Медиите са ключова власт във всяка държава, която претендира за демократичност. Кой го счете за толкова верен и има мощта да сервира всичко това в ръцете му? (Заедно с доста от разпространителските дружества.)

Кой при Станишев – уж върл противник на Симеон – назначи Пеевски за член на комисията, която издава лицензи за търговия с оръжие, и зам-министър, който отговаря за Държавния резерв? (Ако някой не знае с какво са пословични и двете длъжности, да се обади. Ще му осигуря приемане с предимство в детска градина. За деца с нужда от асистиране в развитието.)

Кой се погрижи в ръцете на Пеевски да се окаже „Булгартабак“ – една от най-златните кокошки на България? Кой имаше властта да се разпорежда с нея така категорично?

Кой спусна нареждането всяка възможна конкуренция на фирмата на Пеевски „ЛаФка“ да бъде ликвидирана и разчистена по административен път? Така, че кметове от всички цветове и регулаторни органи от всички сфери я изпълниха безпрекословно и без задръжки? Да, после завинтиха на веригата други бушончета, но ако някой мисли, че реалният собственик се е променил, плаче за прием в същата детска градина.

Ето това е истинският въпрос „Кой?“. Бушончета е имало и ще има. Повечето ще „изгарят“ – самоубили се, загинали при инцидент, получили инсулт. Някои ще „изчезват“, издигайки се до „неспоменаеми“ – като Черепа, Гоцев и Вълков, после след тях Доган, сега Пеевски… Не бушоните са интересните. А „агрегатите“, които те предпазват и прикриват от нас.

Тези, които наричаме „#КОЙ“. Или „мафията“. Те са истинският отговор на този въпрос.

… Съжалявам за количеството кавички. И се смайвам как Джани Родари е успял да напише „Джелсомино в страната на лъжците“ с по-малко. Защото ние живеем именно и точно в страна на лъжците. Или по-точно на лъганите.

11 thoughts on “Кой назначи Пеевски?

  1. Стоян

    Много слабо пасквилче. Определено ще е добре за теб да се насочиш в друга посока, тъй като политическите анализи явно не ти се отдават. Да не говорим, че един голям процент от написаното са си само и единствено догатки и предположения, зад които не стоят никакви факти.

    Reply
  2. Росен

    Пристанище Варна никога не е било частно. Винаги е било държано и държания апарат е избирал назначенията. Пеевски го назначиха още млад и незавършил образование от тогавашните управляващи.

    Reply
  3. Григор Post author

    @Стоян: Ако съдя по критиката ти, вероятно „анализът“ (всъщност простото изброявяне на фактите – защото всичко от изброеното е неоспорими факти) ми се е удал чудесно и определено е добре, полезно и важно да продължавам в тази посока.

    @Росен: Именно. Назначи го, както писах, Пламен Петров от НДСВ – а по чие нареждане не знаем, но не е трудно да се досетим.

    Reply
  4. gezatop

    “Кой се погрижи Пеевски (и майка му) да се окажат собственици на почти всички български медии? Медиите са ключова власт във всяка държава, която претендира за демократичност.”

    Всъщност това се отнася за печатните медии и не е необходимо нищо за да се окажат Пеевски и майка му собственици на почти всичките – пари струва издръжката на медиите, те иначе са си на загуба. Единствените изключения също са на издръжка от други муцуни…

    Reply
  5. Марков

    Личи си, че си запознат с много неща, но не и с Варненското пристанище. Само едно ще ти кажа по въпроса – БСП + ДПС. Много “успешна” комбинация беше за пристанището. Към днешна дата е пак в техните ръце. Продължители на делото започнато по времето на Пеевски (сега много внимателно следи мисълта ми) – Папазов става шеф на пристанището, негова съпруга е туркинята Гюлка, която е братовчедка на Ерджан Ебатин. Същият Папазов беше министър на транспорта, назначен от гражданската квота на ДПС, с пълната подкрепа на агента от ДС Павел Димитров, който беше изритан най-брутално от ГЕРБ.

    Reply
  6. Марков

    P.S.: Забравих да обясня кой е Ерджан Ебатин, но съм сигурен, че ще си го провериш в гугъла.

    Reply
  7. Любо Николов

    Ех, Стояне, Стояне…
    Върни се в курса за тролове, явно си го завършил с тройка минус.
    Не се прави така. Започва се с похвала, после се пуска тъничко съмнение и чак тогава вадиш баданарката с катрана – и пак е за предпочитане да не е от най-големите.

    Reply
  8. Божо

    Страхотна статия!
    Само дето овцете не четат такива, а ако им попадне случайно, не могат да смелят, за какво става въпрос.

    Reply
  9. JJ

    Григор, интересно е да научим твоята хипотеза конкретно кой стои зад цялата дандания с “фалшивите герои” като Пеевски, Божков, Илия Павлов и много други ….

    Относно Пеевски – момчето е рожба на властна и амбициозна майка, която доста отрано му е предначертала съдбата … и го е жертвала в името на амбициите си . Това, че с време се е ориентирало в “правилната посока” се вижда и на тази снимка ..
    http://www.mediapool.bg/mladiyat-peevski-na-razhodka-s-iliya-pavlov-news207634.html

    Ако разгледаме мафията като огромна корпорация , то тогава Пеевски , Василев и т.н ще са CEO-та/мениджъри. Интересното е кой би могъл да е толкова силен че да ги управлява и те да му се подчиняват безусловно и същевременно как би могъл да остане незабелязан от всички. Не е възможно да е някой тип Дон Корлеоне, дето докато си копае доматите да ги привиква в градината си да му се отчитат. Да е някакво тайно общество / братство / ложа също ме съмнява и е в областта на конспирациите.

    Та въпросът е много правилен – кой би имал силата, властта и ресурса да сменя пионки, да се разминава безнаказан, невредим и незабележим в тяхната сянка .. Кой е ел. техника , сменящ изгорелите предпазители … Аз лично нямам идея, а само хипотеза : филиал на чуждо разузнаване опериращ у нас. Финансиран щедро и с дълбоки корени, мутирал от политическа в икономическа машина и от време на време връщащ инвестираните в него средства обратно посредством измамни схеми. Примери за кражби много : опорочена приватизация и източване, хиперинфлация, понци-пирамиди, фалит на банки. Ако съм прав, то имам и няколко други предчувствия за бъдещето : следват пенсионните фондове, вкл сребърния, фалит на други банки , атака срещу борда – внезапна промяна в курса на валутата, огромни заеми /тип Гърция/.

    Reply
  10. Григор Post author

    @JJ: Властната и амбициозна майка на Пеевски на свой ред е много послушен и изпълнителен кадър на „ел.техника“, още от бай Тошово време.

    Въпросният „ел. техник“ е група хора, които аз наричам събирателно „Онези, Които Не Бива Да Бъдат Споменавани“ – понеже имената им са на практика забранени за поява в медиите. Част от тях са някогашният кръг „Монтерей“ – Любен Гоцев, Виктор Вълков и компания. Донякъде една от тях вече е и Ирен Кръстева. За присъединяване към тях е подготвен Доган – нещата се поразвалиха покрай нареждането от Кукловодите да бъде изритан по спешност Местан, но сега пак името му потъва в неспоменаемост.

    А зад тях стои, както ти казваш, едно определено разузнаване. То е, което има силата да ги командва, сменя и т.н. Те са негови служители, били са такива от десетилетия и ще бъдат до гроб. Корупцията в България за него е не само начин да действа – тя е и цел сама по себе си. Ние сме членове на потенциалния икономически и военен враг на това разузнаване, а то знае – корупцията е хем по-избирателно, хем по-разрушително оръжие от атомното. И може спокойно да бъде използвано и в мирно време, като част от „хибридна“ война…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *