Windows 10 – нова степен на нахалството

В коментар тук беше пусната вест как Майкрософт са направили нова крачка в натъпкването на Windows 10 насила в гърлата ни. А именно: когато изскочи въпросът дали искаш Windows 10, ако просто го затвориш, Windows 10 ти бива инсталиран. Единственият начин да не го получиш е изрично да цъкнеш на “No”.

Засега.

Статията с новината е тук.

Не работя под Windows и в момента не съм на работа, така че нямам представа дали това е истина. От една страна ми се струва твърде абсурдно и нагло, за да е възможно. От друга страна, когато става дума за Майкрософт, „твърде абсурдо и нагло“ са думи без смисъл. Затова просто не мога да преценя. Очаквам повече информация или възможност да се уверя лично.

Дотогава просто бъдете предупредени – изскочи ли на компютъра ви подобен въпрос, отговорете изрично с “No”. Освен ако не искате отведнъж да се окажете потребители на Windows 10.

(Дали е хубаво да си потребител на Windows 10? Какво е безплатно, без да е свободно знаем – сиренцето в капана. А когато това сиренце ни го тъпчат в гърлата все по-насила, човек с IQ над стайната температура би трябвало да си прави изводите.)

Това е засега. Очаквам още инфо.

35 Responses to 'Windows 10 – нова степен на нахалството'

 1. jet Says:

  Може и да се наложи да го преглътнем този Уиндоус 10 все пак. От два дена се мъча да инсталирам (преинсталирам) един Уиндоус 7. Инсталира се ок, но няма ъпдейти. Таралянка напред назад вече цяла нощ и нищо. Пробвах и на голо желязо, и на виртулка- нъц.

 2. gezatop Says:

  Миналата седмица, докато бях командировка, служебния ми компютър се е ъпгрейднал до windows 10. Аз не съм му давал позволение, така че или е спантанно действие на поддръжката или статията е вярна. Ще мога да потвърдя в първите работни дни.

 3. Веско Says:

  Най-наглото с Windows 10 дори не е това. А това, че с огромно закъснение правят Windows Store, който да е подобен на AppStore-a и планът е да се опитат да направят така, че всички програми да минават през Windows Store. Кратка пауза, в която да осмислим какво би означавало това… В начертания нов свят на Microsoft се говори, че ще можеш да си инсталираш неща и ръчно, извън магазина, но това изумително действие от страна на потребителя е наречено с нова лоша думичка, чиято цел е да го накара да изглежда като “необичайна”, “опасна” и “лоша” постъпка. (Вече не помня думичката). Тоест, те продължават да се опитва да превърнат компютъра ми в ограничен смартфон.

  Въпреки казаното, аз съм с оригинален Windows 7 и най-вероятно ще направя ъпгрейда скоро. Аз ненавиждам компютрите и не ги разбирам, интересуват ме единствено игрите, а с Win10 ще мога да играя най-добрата игра, правена за телефон – Lara Croft GO – директно на компютъра си. Сигурно поведението ми ще изглежда абсурдно на всеки, който има други приоритети.

  Във всеки случай, Microsoft едва ли ще успеят с този план, който описах по-горе: те винаги правят всичко тромаво, със закъснение, и с липса на новаторство. Типичен пример за корпорация, започваща да клони към ефективността на комунистическа държава. Мисля, че вече ги срязаха за Windows Store-a. А опитът им да станат втори Apple е много злополучен – пазарът им на Windows базирани телефони е малък, и поради това последна грижа на повечето разработчици.
  На фестивала за независими игри, един от хората им намина да ме убеди да портна играта, която правя, за Windows телефони с обещания за това какви благини и светло бъдеще ме очакват. 🙂

 4. Петър Петров Says:

  Хаха, не е за вярване, нали? Просто са сложили Windows 10 като “optional update”, което обаче е включено по подразбиране! Също така изглежда странно като седи в списъка наред с другите, но заема над 2 GB.

  Майка ми миналата седмица е видяла компютъра си да инсталира Windows 10 и веднага го е изключила. След това го е пуснала, показал се е надпис “инсталацията не беше успешна” и предишният Windows се е възстановил.

  А дочувам че Windows 10 е на абонаментен принцип, т.е. всяка година ще трябва да си подновяваш абонамента, за да го ползваш. Някой знае ли нещо повече по въпроса?

 5. Siff Says:

  Предполагам, че статията е вярна: компютъра на моя позната се upgrade-нал до Windows 10 и тя твърди, че не е разрешавала инсталацията и се чудеше как е станало. Аз съм склонен да й вярвам, тъй като знам, че тя има инсталиран софтуер, който все още не работи с Windows 10 и ИЗ чакваше с upgrade-а докато се появи новата версия на този софтуер. А аз предполагах, че тя е разрешила инсталацията без да иска…

 6. Korgoth Says:

  https://www.grc.com/never10.htm

  Easily Control Automatic and Unwanted
  Windows 7 & 8.1 Upgrading to Windows 10

 7. Nick Angelow Says:

  А аз очаквам съвсем скоро Microsoft да направят прехода към Windows 10 необратим. Просто някоя сутрин, като си включиш компютъра, ще ти изскочи надписа да чакаш, понеже се в момента се прави този преход.

  Така, че тази новина никак не ме изненадва понеже се вписва в подхода на Microsoft към налагане на Windows 10 и съм склонен да я приема за достоверна, още повече, че от Microsoft са заявили амбиция за достигане на 1 милиард потребители в края на втората година от пускането в обръщение на Windows 10.

 8. gezatop Says:

  @Nick Angelow

  Необратим няма как да го направят, дори да се налага форматиране на харда. Просто ще стимулират търсене на старателно прочистени от напъни за обновяване версии на стари windows-и.

 9. gezatop Says:

  В добавка към първия ми коментар – след ъпгрейда windows 10 вади (еднократно) прозорец с въпрос дали да се даунгрейдне до предишното състояние – ако пропуснете да му отговорите положително си остава.

 10. Петър Петров Says:

  > дали да се даунгрейдне до предишното състояние
  В посочената статия хора с опит споменават, че даунгрейдът понякога не работи. Или остават компоненти от Win 10, или казва че старият (орригиналният) лиценз за Windows не е валиден.

 11. Григор Says:

  @jet: Ако желязото ти не е наистина бързо, в някои случаи първият голям пакет ъпдейти (след Service Pack 1) може да отнеме до 48 часа. На особено бавни машини ми се е случвало да отнеме и повече. Не губи надежда, просто го остави поне две денонощия.

  Иначе, ако трябва да се преглъща, моят съвет е да преглътнеш Линукс. За здраво свикнал уиндоусаджия със средна интелигентност първите две седмици са родилни мъки. След това обаче пожелалите да се върнат към Уиндоус са много малко. 🙂

  @Веско: Microsoft просто копират Apple и Google. Да, и Google. Принципът “Don’t be evil” там май е изхвърлен на боклука доста отдавна…

  И аз съм имал срещи с подобни убедители. Обикновено проявявам горещ интерес към човека, поканвам го да седнем някъде, след което му казвам: „Виж какво, моето нещо няма пазар на Windows. Затова да го портна към Windows е изгода не за мен, а за Microsoft. При това положение, и при положение че нямам пари да правя безсмислени портове, ще го направя ако Microsoft спонсорират порта. Срещу скромната сума Х. Ако случайно не са съгласни, аз не виждам смисъл в този разговор, а времето ми е пари. Но тъй като съм отворен човек, съм съгласен да го продължа – разбира се, срещу стандартно почасово заплащане.“

  @Петър Петров: Не знам със сигурност за абонаментния принцип, но ми се струва логично.

  @Siff: Това още не е окончателно потвърждение. Човешко е да цъкнеш някое разрешение по невнимание, без да го забележиш.

  @Korgoth: Благодаря!

  @Nick Angelow: Ако това наистина се случи, с малко помощ от хора като нас Microsoft могат да постигнат скоро 1 милиард потребители… на Linux.

  @gezatop: Изпуснеш ли питомното, гони после дивото. (Апропо, Петър Петров е написал това, което мислех също да спомена.)

 12. Nick Angelow Says:

  „@Nick Angelow: Ако това наистина се случи, с малко помощ от хора като нас Microsoft могат да постигнат скоро 1 милиард потребители… на Linux.“

  Де да беше толкова лесно. Не съм спирал да убеждавам хората от моята мрежа поне да опитат Linux. Само един мина твърдо на него, а двама-трима се оплакаха, че нямали време и им било трудно. Така, че съм скептик в това отношение.

 13. Григор Says:

  @Nick Angelow: Забелязвам, че демонстрирането на практика колко глупаво решение е да останат на Windows постепенно повлиява. Особено ако е съчетано с примера на такива, които са минали и са доволни.

 14. Nick Angelow Says:

  Явно още не са стигнали до точката на пречупване.

  А химиците-органици имат и сериозна причина да се въздържат засега — искат им част от публикациите да са във формат, който го има засега само под Windows. Става дума за ChemOffice. И за капак, колегата който мина твърдо на Linux не е успя да го подкара под Wine.

 15. vlad Says:

  Хора, като става дума за преминаване от Уиндoус на Линукс – някой може ли да ми каже за сериозни, професионални алтернативи на Фотошоп, Илюстратор и Индизайн например? Има ли начин човек да се занимава професионално с графичен дизайн за печат под Линукс?

 16. Петър Петров Says:

  Photoshop под WinE

 17. Григор Says:

  @Nick Angelow: Трябва някой път да се пробва човек да го подкара. Под Segeda върви дори Microsoft Office.

  @vlad: GIMP някои хора го смятат за достатъчно професионален, други – не. Един познат казва, че комбинацията от GIMP и Krita напълно му заменя Photoshop. Вероятно е до конкретно използвани средства и техники, и до лично удобство (интерфейсът на GIMP е доста различен от този на Photoshop).

  За векторна илюстрация може да пробваш Inkscape. Не зная колко добър е, не съм опитвал. Ако ти трябват сложни 3D, вероятно ще се зарадваш на Blender – с него са правени ефектите на немалко филми, и няколко анимационни филма.

  Като алтернатива на InDesign пробвай Scribus. Приятелката ми е предпечатар и го е пробвала – твърди че става. За големи книги бил бавен (пробата е отпреди почти две години – оттогава може да са отстранили проблема), но иначе имал всичко нужно.

  (Абе що ли не взема аз да спретна една лекция за свободни софтуери в бизнеса? 🙂 )

 18. vlad Says:

  @Григор: Благодаря ти за отговора!
  Да, значи наистина няма други програми, освен тези, които и аз знаех – жалко, искаше ми се да има и други, за които не съм чувал 🙂

  От изброените тук не съм използвал единствено Scribus – вероятно ще я изпробвам, просто за да знам как изглежда и какво може.

  Blender го ползвам от около версия 2.6 – наистина амбициозна среда за моделиране, анимация, композитинг, пост-процесинг, видео-монтаж, че даже и за визуално програмиране на 3D игри. След като човек преодолее нестандартния потребителски интерфейс (особено ако идва от друга 3D среда), наистина оценява колко много получава. Мисля, че вероятно една от причините
  Autodesk да пуснат безплатна версия на 3DS Max е именно огромният напредък на Blender и фактът, че наистина може да им бъде сериозна конкуренция.

  За Inkscape мога да кажа почти само положителни неща – импорт на голям брой формати, експорт на PDF (особено ценно), великолепни алгоритми, алернативни на безие-кривите – така наречените спиро-сплайнове. Като недостатък мога да посоча наистина ужасното менажиране на цветови градиенти.

  Лично аз с удоволствие бих прочел лекция (поредица от лекции) или ревюта на свободни програми в областта на графичния дизайн. 🙂

 19. Григор Says:

  @vlad: Най-вероятно има немалко други програми – просто аз знам само тези, защото съм далече от тези дисциплини.

  За лекциите – идеята ми е, че ще се опитвам да водя някакви курсове, и мога да направя курс по използване на свободен софтуер в бизнеса.

 20. Петър Петров Says:

  Хахаха, тоя Windows 10 вече масово е за подигравка:
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10207683836866276

 21. Веско Says:

  Гриша, има ли разумна причина линкове към YouTube да бъдат забранени при теб?

 22. Григор Says:

  @Петър Петров: Подигравката май е за (и е заслужена от) нашите специалисти.

  @Веско: Антиспамът ми не го харесва. А е иначе много добър и не искам да го сменям. Пробвай да пуснеш линка някак на части?…

 23. Петър Петров Says:

  https://www.safer-networking.org/spybot-anti-beacon/

 24. Assenoff Says:

  jet: Наистина напоследък след инсталация на нов Уин 7.1 , дори и на сравнително бърз компютър ъпдейтите понякога въобще не зациклят. Решението:
  Сваляш KB-3138612 и SUR Tool. Спираш Интернета. Рестартираш, все още не се свързваш с мрежата. Инсталираш ъпдейта. Рестартираш. Инсталираш инструмента (голям е). Последен рестарт и вече може да разрешиш връзката с Интернет.
  Иначе аз махам подканите за уин 10 по “нормалния” начин, без външни инструменти – чрез създаване на запис в регистъра и промяна на group policy.

 25. Dobromir Georgiev Says:

  Единствения начин да спреш ъпдейта е да го махнеш от списъка с ъпдейти.

  Една сутрин отидох на работа. Пуснах компютъра и отидох до кухнята да си направя кафе. Като се върнах Win 10 вече се инсталираше. Не ме е питало преди това.

 26. Петър Петров Says:

  Не мога да повярвам, че чак дотам са стигнали: при компилиране на програма с Visual Studio C++ към нея тайно бива добавена функция “telemetry_main_invoke_trigger”.

  https://www.infoq.com/news/2016/06/visual-cpp-telemetry

 27. Григор Says:

  @Петър Петров: Ако на клетката на слона видиш надпис „Бивол“, не вярвай на очите си! ((C) Козма Прутков.)

 28. Петър Петров Says:

  Графиката е по-бавна под Windows 10:

  http://lionrender.com/2016/06/16/top-gpu-cards-performance-comparison-in-blender-gtx1080-titan-x-and-gtx980ti/

 29. Петър Петров Says:

  А също си изключете “NetBIOS over TCP/IP”, независимо с кой Windows сте. За съжаление настройката е индивидуална за всеки мрежов интерфейс.

  Network > Properties > Local Area Connection > Properties > Internet Protocol Version 4 > Properties > Advanced > WINS > Disable NetBIOS over TCP/IP

  http://www.forbes.com/sites/thomasbrewster/2016/06/14/microsoft-badtunnel-big-brother-windows-vulnerability/#67a3bbb85c64

 30. gezatop Says:

  @Петър Петров

  “А също си изключете “NetBIOS over TCP/IP”, независимо с кой Windows сте……”

  За уин 10 пътеката е settings > network&internet > vpn > Local Area Connection, след което няма видимо споменаване на NetBIOS по какъвто и да било начин.

 31. Петър Петров Says:

  You will use Cortana, Microsoft says

 32. Петър Петров Says:

  Microsoft removes policies from Windows 10 Pro

 33. Григор Says:

  @Петър Петров: Ако имах време, щях да драсна някое програмче, което прави същите неща през registry-то. А сигурно някои ще имат време…

  Да живее Линукс.

 34. Петър Петров Says:

  Microsoft умишлено остави отворена софтуерна вратичка, за да инсталирате Windows 10 безплатно

 35. Петър Петров Says:

  Извинете, предишният линк е към рекламен сайт. Ето страницата на Майкрософт: https://www.microsoft.com/en-us/accessibility/windows10upgrade

Leave a Reply