Веганство, суровоядство и… деца – 2

В предишния запис си позволих да дам някои съвети на един определен тип хора. Отзвукът ми създава усещането, че май само съветите не са достатъчно.

По-долу давам извадки от форуми, посветени на веганство и суровоядство. Български, руски, английски (преведени). Четете и се „радвайте“. 🙁

(Имената съм ги заменил с номера, за все пак някаква анонимност. Частите, които са от ключово значение, ги курсивирам. Тук-там смятам да добавя мои коментари в скоби.)

—-

1: На 2.5 годинки сме. Другите деца вече карат велосипедчета и скачат уверено. Нашата даже в пясъчника понякога влиза колебливо, слабичка е в лице, сининки под очите, бледа кожа. Настроението ѝ е отлично ( Григор: ?), подвижна е като всички, интелектът ѝ е в норма, всичко е наред. Ако не е сравнението с другите деца, е идеална. Наглед нищо особено, нормален ръст, лекарите не ни се карат, просто е слабичка.

Тежи към 13 кг. Яде сурово към 70-80%, останалото е кашичка от прораснали зърна, плодово рагу, понякога вега-борш при баба, още по-рядко гречкова каша. И сурови жълтъци.

Плодове и сокове – всичко от плод-зеленчука, екзотики, авокадо и прочее. Мляко от бадеми с банан сутрин и други сурови блюда, без излишен фанатизъм.

Анализ на кръвта – в норма.

Сега главното. Имахме два пъти световъртеж. Невропатологът намира съдови проблеми, даде ни Танакан. Ние засега не го вземаме, искаме първо да се консултираме с форумите.

Знае ли някой, лъжат ли анализите за витамини от групата B? По-специално за B12?

Как смятате, може ли храненето ни да е причина за слабостта и световъртежите? Ще ни спаси ли ако почнем да варим храните? Или в краен случай да даваме и риба?

2: Нашата като тръгне да се разхожда, се уморява бързо. Иначе настроението е отлично, активна като всички, подвижна… КВО СТАВА???????

3: @2 – Абе ние изкарахме, докато костите на детето не почнаха да се чупят сами. Две години беше само на плодове, и двете деца имаха дефицит на B12.

4: @1 – дадохте ли за анализ за паразити?

1: @4 – да. Там всичко е наред. Май не ни достигат разни елементи заради ограниченото хранене.

(Григор: Проблясък на нормалност?)

5: Синът е на 1 година, тежи 8.7 кг, ръст 70 см. Защо толкова малко? Таткото е висок, майката е среден ръст. На пълно суровоядство е – не би трябвало да е от храната!

6: Привет на всички! Минах на суровоядство от януари тази година. Щерката е на година и месец, до година беше само на кърма и плодове. Почнах да ѝ давам и суровоядски каши. Тежи 7.800, ръст 70 см. Изтормозиха ни в поликлиниката, че детето било изоставало в ръста и теглото. Но ми е много жива и подвижна, една минута не седи на място. Споделете опит, как растат децата ви на суровоядство?

7: Привет! И моят е дребничък, 8.500 на 1 година и 7 месеца. Аз съм на суровоядство отдавна, той е само на кърма и от време на време по някой плод да посмуче. Също е подвижен и жизнерадостен и сравнително охранен, но е по-дребен даже от доста едногодишни. Нямаше да се безпокоя, ако не ми обръщаха постоянно внимание на това, особено роднините. Преди време четох една статия за семейства на суровоядци. Там лекарката разказваше, че сега заради месото се получава дегенерация и ранно полово съзряване. Така че не може да се каже със сигурност ние ли сме прекалено дребни, или другите са прекалено едри.

6: @7 – благодаря ви за отговора. Стана ми малко по-спокойно.

(Григор: Питайте „форумите“, те ще ви успокоят!)

1: Не съм чел за това, но и аз подозирам, че децата суровоядци не са дребни, а нормални. Че просто децата дето ги държат на трупове и химия мутират.

1: Защо обаче двегодишната ми щерка постоянно иска да яде? Даваме ѝ пълен асортимент плодове, даже прораснали зърна ги попарваме и ѝ правим каша. Кашата я яде винаги и иска още, а тревните не ѝ харесват. Подскажете на какво да обърнем внимание? Какво да прочетем? Детето изглежда гладно.

8: @1 – МЕСО пробвали ли сте? Би трябвало да помогне.

1: @8 – и ние така мислехме, ама не е така. Не препоръчвайте месо на никого, то е много опасно.

(Григор: Дотук с проблясъка на нормалност. Тежките психични болести не могат да се излекуват с доводи – нужни са ЛЕКАРСТВА. Спешно, докато детето още е относително здраво.)

9: @1 – Привет! Четох при една лечителка, че трябва да се направи дехелминтизация. Най-мекият начин е 300 гр. почистени тиквени семки, за дете съобразно теглото. После се прави клизма или се дава слабително. И повече да се приемат дехелминтни растения – чесън, лук, карамфил, пелин и пр. А може и просто заради периода на активен растеж да ѝ се яде повече.

(Григор: Това „слабително“ дали не е ХИМИЯ?… Контекстът му дори не ми се коментира.)

Малко радости и на тема хигиена на зъбите – не са веганство или суровоядство, но са от същата психична категория:

1: Момичета, какви са тия дивотии? Конци, салфетки, хигиена два пъти дневно? Аз моите изобщо не ги карам, заради принципа. Ще се научат, когато те поискат. Какво като са им с дупки млечните зъби? Голяма работа. Така или иначе ще паднат, и сигурно природата го е измислила не напразно. Да ги лекуваш, или по-точно да вземаш мерки, може само ако болят и пречат да се живее. Всичко останало е измама. Как да вярваш на паста за зъби, дето ти я били препоръчвали най-добрите стоматолози? Тези хора са заинтересовани зъбите на хората да се развалят по-често.

2: И какво, да седим и да чакаме докато не се разпаднат? Себе си сигурно ще идете да лекувате. На децата ще им порастат нови, докато са още с инфекция в устата. Ама нали най-важното е да не идете на доктор…

3: @2 – На децата не им ги лекувам, така или иначе ще ги сменят. И на тия басни за инфекциите не им вярвам, никога не съм виждала бацил. Всичко това са празни приказки на стоматолози.

4: А на мен баба ми казваше: „Ние като бяхме деца, нищо не си чистехме и пак бяхме здрави! Издърпваш моркова от земята, отръскваш го от пръстта и ядеш. Даже не ги миехме. Чистене на зъби ли? А вие си ги миете от деца, и пак ви падат до един!“

И още други мъдрости. Не са показателни за веганството като цяло, но са червена лампичка на тема пропуските на съвременното здравеопазване. И на силата на някои форуми като развъдник на психични епидемии.

1: Веганите не миришат – проблемът е обратният. Обонянието ни се обостря и усещаме всеки мирис на разстояние, тъй като слузта ни е излязла от организма и сме чисти. Извинявайте, ама затова вие може да не харесате на някоя веганка. Не искам да ви обиждам. Минете на веганство, супер е!

2: Всеки ден се мият само clean freaks. Ако се миеш често, се отмива защитният слой на кожата. Не се мия всеки ден, и изобщо не мириша. В нашите времена, когато прясната вода на планетата не достига, да се миеш всеки ден определено не е веганско.

3: Ако ще говорим за човечеството, баните са се появили в историята му сравнително скоро. Точно когато се е появила нуждата да се изкарват от организма шлаките, натрупани от умряла храна. По времената, когато суровоядците са били колкото са сега трупоядците, баните не са били нужни.

4: През 2014 забременях. На 14-тата седмица дадох кръв за анализ. Намериха ми СПИН. Добре че е мъжът, прерови Интернет и намери много важни неща. Че има доктори с висше, дето са се опълчили на лъжата за СПИН и фарма-мафията ги преследва. Че има 70 причини, поради които тестът може да е положителен. И разни други… Не сме наркомани, жизнерадостни и активни сме, не всеки умее да живее като нас… Това за СПИН-а ме стресира. Добре че е мъжът, да ме подкрепи. СПИН няма, има недомогвания. Примерно недостатъчен имунитет може да доведе до пневмония и туберкулоза. Ракът също не съществува… Та, мъжът ме пита – имаш ли бели налепи в устата, скъпа? Увеличени лимфни възли? Температура? Нямам, казах. И решихме, че на него не му трябва тест, и на мен също ми трябва само щастието да родя… Не съм взимала никаква терапия. Детето се роди и също не е взимало. И ваксини не му слагаме. На 13 месеца е, боледувало е един-два пъти и е здраво!… Желая на всички успех и разбиране, че медицината не винаги е полезна. Защо да се тъпчеш с аспирини, когато има лук, чесън, хрян, пелин и прочее?… Добре, че е групата тук! Винаги ще съм активна участничка!

Чудите ли се от кого е хванала алтернативно интелигентната дама СПИН? И откъде ще поддържа занапред същото ниво на интелигентност и информираност по здравни въпроси? Чудете се по-добре дали детето, горкото, не ходи в една детска градина с вашите…

Хората от тази подборка са не само алтернативно интелигентни. Те са също така алтернативно образовани, начетени и знаещи. И от алтернативна полза за децата си и околните. Става ли ви се едни от тях?

13 thoughts on “Веганство, суровоядство и… деца – 2

  1. Виктор

    Григоре, това не мога да го прочета цялото. Само моля ти се, кажи още веднъж, че това са истински хора, хора, които имат право да гласуват, а може би някъде в чужбина и да притежават оръжие.

    Reply
  2. Иван

    Григоре: аз като неспециалист винаги даван на подобни форумни корифеи само един съвет: не ваксинирайте и не хранете правилно всичките си деца. Само тези, които искате да запазите.

    Пробвай и гледай реакции 🙂

    Reply
  3. gezatop

    @Григор

    Напомнят ми за един мой потенциален клиент toyaga entertaintment…
    (с тунинговане на коли се занимават) но toyaga entertaintment е попадение и за тоя случай

    Reply
  4. JJ

    Григор, а доколко може да е вредна прекалената употреба на месо. И въобще къде е “златната среда” … интересно ми е мнение като лекар какъвто си ..

    Reply
  5. foxthroth

    за всички хора които се предполага да са писали в тази статия (ако съм разбрала правилно) искам просто да им кажа едно
    оставете децата на социалните поне да си намерят по-хубаво семейство и fuck off

    Reply
  6. Григор Post author

    @JJ: Мненията са доста противоречиви. Сериозно изследване не ми е известно (признавам си, не съм търсил). Чувал съм, че два месеца на диета само от месо може да са смъртоносни, но не ми се вярва. Ескимосите и чукчите са карали по цял живот само на месо – какво можеш да посееш в тундрата? – и не са измрели.

    Иначе, на практика няма съвременна хранителна традиция – поне в цивилизования свят – в която месото да е над 50%. Така че според мен, когато човек се храни в рамките на нормалното, не рискува да си навреди с твърде много месо.

    Златната среда вероятно е различна за различните хора. Принципно е напълно възможно да се състави изцяло вегетарианска диета, на която повечето хора могат да проживеят целия си живот (освен детската и старческата възраст) – просто твърде малко вегани реално разбират достатъчно от хранене, за да го направят. Но има примерно хора, на които по разни причини им е необходима силна белтъчна храна – такива като минимум без много сериозна употреба на млечни продукти няма как да не се разболеят. А има хора, за които белтъчините са поносими само в минималните жизнено необходими количества. Затова няма универсална рецепта.

    Reply
  7. skoklyo

    @Григор, @JJ: Ако е сухо месо, буквално умираш от глад с натъпкан корем. Индианците го наричат “заешки глад”, защото месото на дивите зайци е с много малко мазнини, а организмът има ограничени възможности за глюкогенеза от протеини. Хищниците се справят, защото изяждат и вътрешностите. Има един доста известен случай на неподготвен авантюрист, загинал по този начин, филмът по него беше “Into the wild”. Ескимосите по правило ядат много мазнини, дроб, сурова кожа. Месото съставлява само около 1/3 от диетата им, иначе организмът се претоварва от метаболитните отпадъци, при това те имат големи черни дробове и консумират много вода. Интересно е, че суровата тюленова кожа с прилежащата й мазнина съдържала витамин С почти колкото портокала. Т. нар. ескимоски сладолед представява разбита смес от мас, боровинки и сняг. http://whatscookingamerica.net/History/Akutaq_EskimoIceCream.htm

    Reply
  8. Бико

    Страхотна статия, която ме накара да се хвана за главата. По принцип не ми харесват псевдонауките на попкултурата, но това вече минава всякакви граници и мисля наистина социалните служби трябва да отнемат децата от тези хора. Споделих те във FB, но някак сега като препрочетох пак статията (и първата част) пак искам да го направя. Браво! Повече такива адекватни мнения са нужни срещу масовата неграмотност на хората! Продължавай!

    Reply
  9. Нина Йорданова

    Браво г-н Григор, аз се изморих да го обяснявам.
    Дано повече хора Ви прочетат и най-вече Ви разберат !

    Reply
  10. Григор Post author

    До биоботовете: Няма смисъл да се пробвате. Спам-линкове, както от текста, така и от сайта „ви“, се махат автоматично.

    Reply
  11. Григор Post author

    @skoklyo: Здравият организъм има достатъчно възможности за глюкогенеза от протеини, за да покрие базовите си нужди. Ще е сериозно натоварване за бъбреците и черния дроб, но напълно по възможностите им, ако са здрави.

    А повечето хищници могат да карат цял живот дори само на месо. Семейство Котки например почват да боледуват, ако месото слезе в диетата им под 90% (средностатистически – виждал съм котки, които са в поносимо състояние дори на само 50% месо). От вътрешностите само черният дроб им е от сериозна полза, заради витамините. (Доста хищници, най-вече пак от семейство Котки, могат да го заместят с растителна храна – затова понякога можете да видите котки да гризат зеленината наоколо.)

    Reply
  12. Pingback: Детето ми не консумира животински продукти | Налазвай

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *