„Неуспелият преврат“ ли?

В предишния си запис писах за неуспелия преврат в Турция и поуките от него. В този ще се поправя. Превратът в Турция успя, напълно.

Просто не имитацията, която видяхме – а истинският преврат. Този на Ердоган срещу демокрацията.

Наричам опита за преврат имитация, защото всъщност беше театър, разигран от хора на Ердоган. За който има глава не само за да носи шапка, ето и доказателства по списък:

– Започна там, където ще се вижда, а не там, където ще свърши работа. Танкове и войници по мостовете над Босфора, декларации по телевизията… Но не и блокиране на полицията или несъгласните армейски подразделения. Грешка, която не биха допуснали поне 50% от децата на и над 12 години.

– Също, часът на започването е около 10 вечерта – времето, когато ще се вдигне най-много шум. Несравнимо по-логично би било да почне около 3 или 4 сутринта, тогава най-лесно ще хване противниците си неподготвени. Още една грешка, която дори кръчмарски превратаджия не би допуснал.

– При преврат срещу силен държавен глава ликвидирането му е първата задача. Всичко друго е после – тогава е лесно, без царя царството рухва. (И излизането на военните изглежда естествено и не буди подозрения.) Да, хотелът на Ердоган бил взривен – но чак след като Ердоган излетял за Анкара. Повече от час след началото на събитията по мостовете на Босфора. (Погледнете видеото с обръщението на Ердоган, заснето на мобилния му телефон. Вижте часа и задния фон – Ердоган го е записал в стая, не в самолет.) Тия превратаджии от коя детска градина са излезли?

(Висши турски политици твърдят, че военното разузнаване е надушило преврата няколко часа предварително и е уведомило Ердоган навреме. Това обаче продължава да не обяснява горното разминаване във времето.)

– Още през първите 20 часа след преврата бяха арестувани около 3000… съдии! Когато светът се учуди, висши турски политици заявиха, че списъците за арестуване са били готови и то се е предвиждало, и затова „враговете на Турция“ са направили опит за преврат. (И не е успял, понеже е бил скалъпен набързо.) За арестуването на 3000 съдии обаче са нужни поне три пъти по толкова полиция. В условия на преврат, инспириран от съдиите, те сигурно ще се крият и ще са охранявани от въоръжени симпатизанти – това прави нужна за арестуването им поне десет пъти повече полиция, тежко въоръжена. Кой държавен глава би заделил тези хора и оръжие в самия разгар на истински преврат срещу него, когато още нещата не са решени? И при положение, че превратът го правят военни – тоест, съдиите със сигурност нямат командна роля, че да са приоритетни за арестуване…

– Съгласно изтеклата до момента информация, ръководител на преврата (или един от ръководителите му) е командващият военновъздушните сили. На страната на преврата обаче участваха само два хеликоптера, които бяха свалени именно от изтребители. Само на мен ли това ми се струва леко странно? Да, сред военните може да има и поддръжници на Ердоган, но точно военните ще знаят с голяма сигурност кой от своите чий е и на кого могат да разчитат.

– При преврат, организиран от командира на ВВС, няма по-глупава идея за държавния глава от тази да излети със самолет. Всички авиодиспечери на страната, военни и цивилни, ще видят веднага самолета му на радарите си, заедно с и най-малката промяна на курса му. Все едно е да се разгърди срещу дулата на превратаджиите – всеки техен изтребител наоколо ще се надпреварва да го свали, да отчете заслуги пред командира си и бъдещия президент. Не питам как Ердоган е оцелял – питам как е посмял, ако превратът е истински!

– Ердоган се хвали, че самолетът му бил взет на прицел от два изтребителя F-15 на превратаджиите, но те го изпуснали или се отказали. Горките турски военновъздушни сили, в които два изтребителя F-15 изпускат пътнически самолет! И в които пилотите не изпълняват заповедите на командването си!

– Мостовете на Босфора са блокирани от танкове „Леопард“ и автоматчици. Срещу тях излиза полиция с камионетки с водопръскачки, пистолети и автомати. И смело открива огън по танковете с ръчно оръжие и с водопръскачките! Не мога да си представя колко уверени трябва да са били, че танковете няма да отвърнат на огъня. Отвърнеха ли, превратът щеше да успее на минутата. Каквото останеше живо от полицията щеше да се разбяга като пилци – свикнала е тя да стреля и бие, а не по нея да стрелят.

– При стрелбата на полицията само на Босфора са убити десетки войници от превратаджиите. Каква е нормалната реакция на кой да е танкист, когато види, че по другарите му стрелят и ги убиват? „Леопард“ е изключителна машина, от танковете на въоръжение в момента го конкурира само израелският „Меркава“. Дори танкистът да не открие огън с оръдието или тежката картечница, просто газта да настъпи, от полицаите барабар с камионетките им нищо няма да остане. Как нито един от танкистите не го направи? Горката турска армия – какви пацифисти са танкистите ѝ до последния човек, без нито едно изключение за цяр! Или може би турската полиция е смела, понеже си има щатни пророци и те знаят, че танкистите са пацифисти?

(При Ердоган полицаите получиха такива привилегии, че масово се изявяват вече не като пазители на реда, а като ецилопи. Познайте колко ги обича турският наборник (а танковете са управлявани от наборници), и дали те не го знаят.)

– Турските политици твърдят, че хората масово са се противопоставили на преврата. Конфронтирани с войниците тълпи с турски знамена обаче се виждат и на кадри отпреди изявлението на превратаджиите. (Обръщението на Ердоган дойде още по-късно.) А че това е преврат, а не да речем учение, се разбра именно от това изявление. Да не би не само полицията в Турция да има щатни пророци?

(Поддръжниците на светското в Турция, които са противници на Ердоган, в Истанбул са мнозинство сред хората, които биха излезли на улицата. И повечето от тях охотно биха подкрепили преврат на светски настроените военни срещу Ердоган. Те обаче очевидно нямаха щатни пророци – не се появи нито една тяхна група.)

– Ердоган пусна изявлението си в Туитър и Фейсбук (каква ирония – той редовно ги забранява). Заяви, че реакцията на хората е, която е провалила преврата, и че те са гарантите той да не успее. Само че почти веднага след това забрани Туитър, Фейсбук и Ютюб. Доста странна постъпка за държавник, който разчита на реакцията на хората. Логична за държавник, който се бои от тази реакция.

– Съвпадение ли е, че това се случва две седмици след като Ердоган си говори с Путин? Налаганата от турските власти хипотеза е, че Ердоган се е сдобрил с Путин и е видял ръцете си развързани. Само че Путин не е човек, който ще пропусне възможност да се намеси с военна сила при първа бъркотия някъде. Доказал го е в най-близки братски държави – защо да пропусне традиционно вражеска Турция? И Ердоган знае това отлично. Ако не го знаеше, отдавна вече нямаше да е президент. Какви точно гаранции от страна на Путин са го убедили, че може да си позволи преврата?

(Ако предполагате, че Путин няма да се намеси, понеже НАТО пази Турция – НАТО я пазеше преди преврата още по-охотно. Тоест, Ердоган е нямал нужда да се унижава. А човек като него няма да го направи без нужда за нищо на света… Ердоган е получил уверения, на които би повярвал. Надали заради извинението си – Путин не е емоционално-сълзлив тип. Какви са те?)

… Спомням си как на последните избори в Турция всички прогнози бяха, че Ердоган ще ги изгуби, а кюрдите ще спечелят много. Точно преди изборите обаче се случи страхотно кървав атентат, който Ердоган приписа на Кюрдската работническа партия. Тя отрече (странно – друг път гордо поема отговорност), но турците се обединиха и го подкрепиха. Още тогава си рекох, че този атентат му дойде толкова удобно, че ще е направо странно да не го е спретнал той. Кому е изгодно, Едмонд Дантес?… Същия въпрос си задавам и сега.

Възможно е част от информацията ми да е погрешна и някои от нещата, които изброих, всъщност да не са така. Твърде много са обаче, базирани на най-различни информации, и за да е верен изводът от тях е достатъчно да са верни едно-две. Затова мисля, че тезата може да се смята за доказана.

… Тук този запис трябваше да свърши. Но на мен продължава да не ми дава покой въпросът какви гаранции трябва Путин да е дал на Ердоган. Гледам, че на Султана изобщо не му мигва окото не само от заплахите да му спрат преговорите с ЕС, но и от заплахите да бъде изхвърлен от НАТО. Без НАТО Турция няма на какво да се надява срещу Русия. Да не би…?

(Да, на турска територия има към 90 атомни бомби, но всичките са американски. При изхвърляне на Турция от НАТО американците ще си ги приберат. Без тях ръцете на Путин са развързани – формално Турция не е съюзник на Русия, че да си оцапа авторитета, ако внезапно я атакува. Примерно под предлог, че помага на Ислямска държава. Ердоган няма как да не се сеща за това. Чудя се дали Русия няма да даде рамо на Турция да задържи тези атомни бомби?…)

Е, това последното е само спекулация.

Засега.

30 thoughts on “„Неуспелият преврат“ ли?

  1. Иван

    Според Гръцките военновъздушни сили, никакви изтребители не са прихващали самолета на Ердоган.

    Давам линк към дискусията, защото оригиналната статия е на гръцки.

    Официалната история е, че самолетът се е представил за пътнически, затова метежниците са се поколебали да го свалят. Докато са се чудели, са дошли двата изтребителя от ескорта и са започнали преследване…

    Но в дискусията се посочва, че в небето над Истанбул е нямало други пътнически самолети, защото летището е било затворено часове преди това, съответно целият трафик е бил пренасочен.
    Да не говорим, че появата на изтребители е сигурно потвърждение, че този самолет не е пътнически.

    Заблудата може да има само една цел, да скрие факта, че Ердоган не е бил в никаква опасност във въздуха. Което е много учудващо, след като главният метежник е главнокомандващият на ВВС.

    Reply
  2. Григор Post author

    @Иван: Изтребителите от ескорта как така не са били със самолета на Ердоган, че метежниците изобщо да се приближат и да го заразпитват необезпокоявани? Нормалното положение би било с приближаването си да го свалят без разпитване. Затова работата на ескорта от изтребители е не да дойде впоследствие, а по начало да не допуска никакви други самолети в близост до президентския.

    Абе, нещата заприличаха на вица с празните позиви – „защо да пише нещо, като всичко е ясно“…

    Reply
  3. Григор Post author

    @noemis: Право в десятката. Браво на Алекс Алексиев. Някои от информациите му не са особено верни (финансовите нужди на Турция), но идеята като цяло е вярната.

    Reply
  4. sid

    http://clubz.bg/42589-opoziciq_i_vlast_pod_znamenata_na_atatiurk_v_istanbul_snimki
    http://clubz.bg/42517-erdogan___zvezda_na_demokraciqta_snimki

    Надявам се, че не само на мен ми прави впечатление нездравото (в стил “стокхолмски синдром”) отношение на опозицията към случилото се в Турция като цяло (т.е. приемането от тях на “преврата” за напълно легитимен и пълното игнориране на случващите се репресии в страната). Поведението им изглежда напълно абсурдно и, меко казано, самоубийствено…
    На пръв поглед масовите уволнения би трябвало да са основният аргумент на опозицията *срещу* властта на Ердоган, който те всъщност биха могли да използват, за да възпроизведат отново протестите от 2013 г. Но вместо това те отиват на митинг *в подкрепа* на правителството само защото на него се осъжда т. нар. опит за преврат? Как така изведнъж станаха толкова добри приятели с Ердоган? Цялата тази работа ми изглежда доста съмнително…
    Освен това реакциите на политици и дипломати по цял свят варират между безрезервна подкрепа за “демократично” избраната власт (???) и вяли, безхарактерни подмятания за запазване на конституционния ред в страната… Сякаш те не осъзнават сериозността на ситуацията, и че тя е симптоматична за наскоро влошилата се криза на демокрацията по света? Или пък знаят, но предпочитат да си замълчат…
    Има и още много други въпроси по темата, на които все още не мога да намеря адекватен отговор…

    Reply
  5. sid

    Освен това е странно, че никъде в Турция не се забелязва организирана форма на протест срещу правителството (поне като този от 2013 г.). Може би в момента организаторите вече са в затвора или под арест, или пък ги е страх да не попаднат там…

    Reply
  6. Григор Post author

    @sid: Самоубийствено поведение за хората в Турция в момента би било да протестират срещу репресиите по какъвто и да било начин, и те вероятно се сещат. А за позицията на повечето дипломати нямам обяснение. Както писах по-горе, Алекс Алексиев е прав в основната си теза – виждаме в момента раждането на един нов Сталин. И тъй като сме в началото не на 20, а на 21 век, и турската икономика е сравнително отворена, нищо чудно да си посъсипе страната изрядно…

    Reply
  7. Любо Николов

    Сид, не забравяй, че с още един безумен ход Ердоган може да си осигури ядрен арсенал.

    Reply
  8. Григор Post author

    @Любо Николов: Опита ли, ще изправи Русия и САЩ на ръба на ядрена война. Ако Тръмп стане президент, ще успее от раз. Ако обаче е Хилъри, не е ясно – тя е непредсказуема.

    Reply
  9. skoklyo

    Извинявайте, но това за кражбата на ядрения арсенал са пълни глупости. Първо, тези неща си имат механизми за блокиране, а реалният свят е доста по-различен от хакерските екшъни. Второ, едно е да свиеш Крим от Украйна, съвсем друго е да свиеш ядрено оръжие от САЩ. Ще трябва да утрепеш доста техен персонал най-малкото, а и военните им по-скоро ще бламират президента, отколкото да оставят такъв страшен удар по националната сигурност безнаказан. Трето, за да посмее Ердоган изобщо да си помисли за такава стъпка, първо трябва години наред да зомбира населението си в анти-американизъм и да превърне Турция във втори Пакистан, примерно. Тоест, да има пълна подкрепа в евентуална война, защото колкото и да арестува и затваря, тръгнат ли да падат истински бомби, превратаджии ще изскочат и от собствената му партия.

    Reply
  10. skoklyo

    Само си помислете за реакциите: “Тръмп остави ядрени бомби в ръцете на ислямисти, изцапани с кръвта на американски войници”. Буквално си представям как поддържащите го реднеци собственоръчно ще го обесят на моравата пред Белия дом. Тръмп е популист и именно в ролята си на такъв няма да се поколебае да обяви война на Турция. Дали това ще бъде хубаво за света е друг въпрос, ама моля ви се, недейте така с фантазиите.

    Reply
  11. Божо

    А другият сценарий – вземат бомбите и казват – а сте обявили война, а сме ги използвали!
    Колкото до блокировките – когато хардуерът е в ръцете ти – блокировката лесно се маха.

    Reply
  12. Петър Петров

    > когато хардуерът е в ръцете ти – блокировката лесно се маха
    Абе точно американските не са така. За да се смачка правилно плутоният трябва всичките шестоъгълни и петоъгълни експлозиви около него да се детонират едновременно. Това обаче не означава, че електрическите импулси към тях трябва да се подадат едновременно. Именно тази информация — времевите закъснения — е нещо, което се съдържа в електрониката на бомбата, а за там трябва код за достъп.

    Reply
  13. Григор Post author

    @Петър Петров: Електрониката може да бъде подменена, както впрочем и експлозивите. Дали новите ще свършат работа е под голям въпрос, но кой отговорен управник би рискувал да заложи, че няма да свършат?

    Reply
  14. Петър Петров

    > Електрониката може да бъде подменена, както впрочем и експлозивите
    Мани ти тая работа. В най-добрия случай ще станат мръсни бомби, в най-лошия — никакви.

    Reply
  15. Любо Николов

    За електрониката не знам. Но завладяването на базата е напълно осъществимо. Достатъчно е да се погледне операцията на руснаците срещу Хафизула Амин. Около 60-70 човека, почти всички ранени, но нито един убит.

    Reply
  16. Иван

    @sid, Съжалявам, но засега нямаме никаква причина да вярваме на нещата които се твърдят от турската пропаганда, официална или не.
    Фетхуллах Гюлен е единственият останал противник на Ердоган, и затова бива обвиняван във всяко възможно прегрешение и престъпление.

    Ето едно видео, което показва до какви абсурди стига турската пропаганда в опитите си да изфабрикува някакви доказателства:
    youtu.be/AfTzwtOX87o

    Reply
  17. skoklyo

    “завладяването на базата е напълно осъществимо”

    Като бях в първи клас гледах карта на Балканите в атласа на вуйчо ми и си мислех, как ако обявим война на Истанбул, дето е 12 милиона, пък ние цялата страна сме 8, как ще загубим веднага. Много игри играеш. Войните и международните отношения не работят така.

    В тоя ред на фантазии дай тогава да поканим Путин на гости, след това да му утрепем мижавата охрана с нашата армия, да го вземем за заложник и стой та гледай как цяла Русия с всичките й там танкове и ракети ще ни играе по свирката! България на три морета!

    Reply
  18. Григор Post author

    @skoklyo: И според мен е напълно осъществимо. Американският персонал в Инджирлик, където е почти всичкото атомно оръжие, няма и две хиляди души, почти всички от тях специалисти или по поддръжка на атомното оръжие, или по пилотиране или поддръжка на самолети. Двеста-триста дори не най-фърст десантчици е реално да се справят с тях.

    Reply
  19. gezatop

    @skoklyo

    Някакъв порив към писателски драматизъм са усеща във въздуха…

    200 -300 спартенци превземат военно съоръжение със 2000 души персонал (явно готвачи и тоалетни хигиенисти), а наоколо хвъркат изтребители които като брой не отстъпват на турската авиация, но никой не си и помисля да стрие базата на прах, което е възможно дори с конвенционални оръжия…

    Тръпна в очакване каква ли ще бъде развръзката….

    Reply
  20. Григор Post author

    @gezatop: Извинявай, а какво ще стане, ако базата бъде атакувана от десантчици? Спецовете по поддръжка на атомните бомби ще се бият срещу тях с дозиметрите и калибриращите апарати? Обслужването на самолетите ще се бие срещу тях с гаечни ключове и щанги? Пилотите, да кажем, ще вдигнат самолетите (ако нападателите не са ги попилели вече с артилерия, танков огън или с чадър от изтребители, и ще открият огън по базата, където е въпросното атомно оръжие и където на 1 десантчик се падат 10 свои, половината от тях цивилните семейства на обслужващия персонал и на същите тези пилоти?

    Това е основната уязвимост на всяка една атомна база, без значение дали е шахта, подводница, мобилна установка или каквото и да е друго. Влязат ли там вражески десантчици, стандартният протокол е атомното оръжие да бъде изстреляно, за да не попадне в ръцете им. Защото шансовете да бъдат спрени клонят към нулата.

    Reply
  21. Иван

    @Григор,
    Аз пък си мислех, че само президента на щатите може да изстрелва ракетите. Все пак, ако руснаците засечат изстрелването им (а те имат добър радар наблизо), може да се изнервят и да направят някоя глупост.

    Затова аз си мислех че стандартния протокол е да се взривят ракетите в силозите им. Което по същество прави нападението над базата напълно безсмислено.

    Reply
  22. Григор Post author

    @Иван: Доколкото съм чувал, при такова развитие оръжието се изстрелва не по вражеска територия, а където ще причини минимални вреди, обикновено в открит океан. Също, да атакуваш противника с една-две атомни бомби е безпредметно – ще е очевидно, че е някакъв инцидент. А и великите сили имат отработени процедури за експресно уведомяване при подобни случаи.

    Да взривят ракети в силозите им ми се струва лоша идея. Ще е плитък подземен взрив – най-заразяващият околната територия, за най-дълго време. Също, в силози обикновено са най-тежките ракети с най-мощните бомби, тоест пораженията върху своя територия ще са огромни. (Което прави нападението над базата по-смислено, отколкото дори ядрена атака върху нея.)

    @Божо: Следваше да се очаква. С всички последствия от него. Боя се, че едно от тях може да е за Украйна…

    Reply
  23. Петър Петров

    > Ще е плитък подземен взрив
    Абе хора, как ги мислите тия работи не знам. Бойните глави имат сума ти защити, една от които е, че трябва да се случат поредица от събития, като например първо да се подложи на претоварване (пуск), после да седи в безтегловност известно време (балистичен полет) и чак след това се армира (arm, не знам как е тази дума на български).

    Reply
  24. Петър Петров

    Апропо, това важи за балистични ракети. Това, което Божо е дал на снимката прилича на тактическа крилата ракета, там не помня точно какви бяха защитите.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *