„То бива безобразие, бива…“

– Добър ден, търся Григор?

– Да, кажете?

– Имам проблеми с компютъра – трябва да се пре… пре… как се казваше? Преинсталира! Та, един ваш познат ви препоръча. Каза, че вие умеете да инсталирате една програма, казвала се Линукс, дето била много хубава! Можете ли да ни я инсталирате?

Ох, аман от познати… Днес ми се очертава работа поне до 2 през нощта… Май ще мога да го инсталирам, докато обработвам едни данни.

– Мога, госпожо. Можете ли да го донесете към седем и половина днес в офиса ми?

– Ама как така да го донеса? Тежък е. Ако взема да го изпусна и да се повреди? Не можете ли да дойдете тук да го инсталирате? Ние сме близо, на Бъкстон.

Да правиш услуга на мисис Каприз. Дето е „близо“ – сигурно до себе си… А, не! Приятел не приятел – втора седмица вече съм като в центрофуга, жив човек съм, трябва да оцелея някак! Но пък ако я отрежа директно, де да знам на кой приятел после ще пили на главата. Нека поне на него му го спестя.

– Няма да е лесно, госпожо. Трябва да си донеса всичкото оборудване. Ако сте ходили да ви инсталират компютъра другаде, сигурно сте видели колко техника имат.

– Добре де, нали сте специалист? Нямате ли си кола за оборудването? Или там камион?

Значи тя да носи компютър ѝ е много, а другите да товарят камион е малко. Как да не ѝ услужиш от сърце!

– Много работа е, госпожо. Ще ви струва повече пари.

– Ама как така ще ми струва пари?! Нали Линукс е безплатен?!

Пардон – другите да товарят камион безплатно ѝ е малко.

– Работата е прието да се плаща, госпожо. За без пари никой не иска да работи.

– Уфффф! Ще говоря със съпруга ми.

След половин час – отново позвъняване. След две-три секунди има ли смисъл да вдигам все пак се обадих. Така е професионално.

– Съпругът ми беше много разочарован и възмутен, че не искате да дойдете! Каза, че истинският специалист трябва да си има грижата за транспорта и прочее. Всички така работят!

И то безплатно, предполагам.

– Ами госпожо, имам предложение за съпруга ви. Би ли искал той да дойде да ми помогне да натоварим колата, да я разтоварим при вас и после обратно? Ако да, няма да ви взема пари за транспорта.

– Ще говоря с него.

Усмихнах се. Човек, който мисли, че другите трябва да товарят камиони безплатно за негов кеф, няма да има желание да помогне.

… Следващият ден. Отново центрофугата, на макс. Вдигам телефона автоматично, без да погледна кой звъни. За съжаление.

– Здравейте, пак съм аз за компютъра. Обаждам се да се оплача от колегите ви!

„Аз за компютъра“…? Ох, да, спомних си! Господи!… Да се оплаче от колегите ми? Май инсталирането за нея ми се е разминало. Сега само да устискам да съм възпитан.

– Слушам ви, госпожо.

– Днес ходих при едни ваши колеги, и те го преинсталираха! И всичко са оплескали и омазали, нищо не е както трябва! Страшно съм недоволна!

– Мммм… да?

– Сложили са ми някаква програма, казаха че се казвала Гугъл Хром! Нищо не мога да ѝ разбера, всичко ѝ е на латиница! И е една сложна, омотана, изобщо не мога да се оправя в нея! На какво прилича това? То бива безобразие, бива, ама тяхното никъде го няма!

– Ммммммм…

– А, и са ми оплескали и друго нещо! Сложили са ми на компютъра кирилицата да е на английски, а латиницата – на български! Можете ли да ми оправите тези неща?

– Ъъъъ… боя се, че не, госпожо. С такъв проблем не съм се сблъсквал никога досега. Нямам представа как може да бъде решен. Страх ме е, че не съм компетентен да се справя с него…

… Седя и гледам току-що написаните редове на екрана. И се чудя – това наистина ли ми се случи, вчера и днес, последният разговор преди по-малко от осем часа? Ако някой друг ми го беше разказал, надали щях да му го повярвам. По дяволите, на себе си ми е трудно да повярвам!

Да не дава Господ. Никому. И на най-злите ми врагове даже.

20 thoughts on “„То бива безобразие, бива…“

 1. Петър Петров

  Войнстващата простотия често успява да постигне желанията си за сметка на строшени гръбнаци, унищожени съдби и изпепелени личности. Ти си могъл да се защитиш, без особено усилие, но не всеки е така. За съжаление деца и незрели индивиди често стават жертви на подобно “успяване”.

  Reply
 2. Дончо

  Ох, искрено се посмях!

  Нямал съм “чак такива” познати, засега. Но съм излизал от виновен, защото “ама той не иска да свърши работа”.

  Оффтопик, като така и така говорим за нахалство: кога ще ни зарадваш с поддръжка на мобилни браузъри? Знам, че ти си над тези неща, ама ние, твоите фенове, ползваме?

  Reply
 3. Веско

  Един човек, който има сервиз като теб, беше направил едно видео, в което обяснява как му е омръзнало хората да му искат безплатни услуги, понеже е “приятел”, без да си дават сметка какво означава тази дума.

  /watch?v=7yFFBBFqe-E

  знаеш в кой сайт…

  Reply
 4. Григор Post author

  @Петър Петров: За съжаление да.

  @Дончо: Темата ми е прастара, ама си е лично моя, та ѝ се радвам. При възможност ще помисля няма ли как да я преработя, да става и за мобилен браузер.

  @Веско: Тъжно, и уви, в много отношения вярно.

  Reply
 5. Дончо

  Темата е много трудна за мобилен браузър.

  Мисля, че ако просто сложиш WP-Touch или подобно и го разрешиш, би било много добро начало?

  Reply
 6. Веско

  Аз ползвам мобилната Опера и ми изглежда доста удобно, тя сама подрежда текста добре за малко екранче, та не виждам много място за подобрение.

  Reply
 7. z

  Как не ви е срам, да откажете помощ на човек в нужда. С какво право се наричате човек? Може да е нямала пари жената, и за това да се е обадила на вас. Заради такива като вас утре ще започне да се смята за неморално човек да бъде компютърен техник, хаха. И изобщо – ако не си раздавате времето и собствеността на всеки, който я поиска – това е неморално. Сега, за да си изкупите греха, обадете й се, отидете, свършете работата, даже може да й почистите апартамента и да й сготвите. Виждате ли сега какъв е вашият морал? Ами ако е бежанка? Не сте я виждали на живо – няма как да знаете. Трябва да разберете, иначе как ще спите тази вечер?

  Reply
 8. Григор Post author

  @z: Зает съм.

  Първо трябва да изгоня всичките си клиенти, включително тези, които си плащат редовно. Всички те са мигранти. Прабългарите – от Азия, славяните – от Централна Европа, траките (заедно с предците на прабългарите и славяните) – от Близкия Изток, а там пък са дошли от Африка. Номади мръсни! Ще ми търсят на баницата мекото, вместо да се хванат да си оправят родните места, а?

  А, и трябва да си намеря какво ще ям после. Ама това са подробности. Важното е шибаните мигранти да бъдат преследвани и гонени. Че иначе ще ни затрият горката България! И ще ни взривят и ще ни изнасилят жените!

  И също, от потомък на мигранти акъл какво да върша не вземам!

  Reply
 9. Дончо

  Safari / iOS е като Chrome / Android.

  Много по-добре от преди, но в никакъв случай истинско, мобилно решение.

  За толкова популярен блог си ти е направо време за истинска мобилна поддръжка! ?

  Reply
 10. Григор Post author

  @Дончо: Странно. Значи WP AppTouch не върши особена работа. Или може би понеже основната ми тема е на 10 години, ръчно преправена от тогавашна WP…

  Reply
 11. Петър Петров

  Григор, твоята страница започва с <!DOCTYPE html PUBLIC “-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN” “http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd”>. Това означава, че не е HTML5. Пробвай да го заместиш с <!DOCTYPE html> и виж дали става по-добре.

  Reply
 12. Григор Post author

  @Петър Петров: DOCTYPE-а е част от стандартната ми тема. Появява ли се, значи е на въоръжение тя, а не мобилна тема. Трябва да видя защо не се реагира на мобилни браузери с мобилна тема.

  Reply
 13. Петър Петров

  А, не знам, аз го взех от десктоп машина, ако за мобилни се сервира друго — не съм гледал.

  Reply
 14. JJ

  Позвъняване от клиент,

  Клиент: Вашите колеги са мошенници … може ли за една преинсталация на Windows да вземат 250лв.
  Аз: Ами вероятно се притесняват от проверки и ви предлагат напълно лицензиран със стикер продукт който е на стойност 220лв + 30лв инсталация
  Клиент: Ха , ами досега винаги са ми го слагали за 20-30-40лв .. сигурно се опитвате да ме мамите. Всички сте мошенници ..

  Reply
 15. Петър Петров

  > досега винаги са ми го слагали за 20-30-40лв
  Явно и е харесало. В различни браншове сте, не се учудвай че не ти искат услугата.

  Reply
 16. Влади Симеонов

  Леле леле, няма такъв смях. Донякъде е чак плашещо. Явно е, че жената нищичко не отбира, но пък за сметка на това тона й е доста красноречив и не подлежи на договаряне. Аз до края се надяах, че ще й преинсталираш компютъра и ще й завъртиш едни палачинки дори…

  Reply
 17. Григор Post author

  @Влади Симеонов: Пустите палачинки все не ги докарвам като хората. Не им се научих и това е…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *