HP принтерите – вече само с касети на HP

По информация от различни места, няколко модела принтери на HP на 13 септември са престанали да приемат касети, които не са произведени от HP. Засегнати са моделите Office Jet, Office Jet Pro и Office Jet Pro X. Възможно е да има и други засегнати модели.

Типични съобщения за грешка, което тези принтери вече показват при поставяне на касета, не-произведена от HP, са “cartridge problem”, “one or more cartridges are missing or damaged” или “older generation cartridge”.

Фирмените касети на HP обикновено струват значително повече от техни аналози, произвеждани от други производители.

По информация от HP, промяната е дошла с последния ъпдейт на фирмуера за тези принтери. По данни на други източници обаче, фирмуерът на тези принтери не е получавал ъпдейти от 16 март 2016 г. – иначе казано, датата на отказа е била предварително програмирана във фирмуера.

Запитани по въпроса, HP не са коментирали кога е бил последният ъпдейт на фирмуера на тези модели. Съобщили са, че ъпдейтите на фирмуера са периодични. Декларирали са, че целта на този ъпдейт е да защити иновациите и интелектуалната собственост на HP.

По информация на HP, произведени от тях касети, които са били презаредени с друго мастило, ще продължат да работят. (Не зная дали презареждането на HP касети с друго мастило е юридически позволено и доколко лесно е. Чувал съм, че за касети на други производители е изрично указано, че презареждането им е забранено, и/или че се налага чипът на касетата да бъде сериозно модифициран при презареждане. Модифицирането на чипове масово производство като правило представлява посегателство над интелектуална собственост и се преследва от закона.)

По информация на холендския производител на не-маркови касети за принтери 123inkt, проблемът не е изолиран. Те твърдят, че всички производители на принтери често пускат ъпдейти на фирмуера, официално за подобряване на работата на принтера или решаване на проблеми със сигурността. Според 123inkt обаче големият процент от тези ъпдейти вършат само едно – премахват възможността на принтера да работи с изгодни като цена не-маркови касети.

—-

Да вярвам ли на 123inkt? Не зная. Те са страна в спора и потърпевши от действия като това на HP, така че твърденията им е задължително да се приемат с едно наум.

Не зная и дали новината за спряната съвместимост е истина – от 13 септември насам не съм имал работа с HP принтер от тези модели, за да го проверя лично. Ако съдя обаче по насоките в развитието на ИТ индустрията и света, е много вероятно да е истина. Включително да е истина и това, че датата на прекъсването на съвместимостта е била вградена във фирмуера на принтерите много по-рано.

Изкарвам си хляба с програмиране, а хобито ми е писателстване – тоест, би трябвало да съм най-големият поддръжник на интелектуалните права. Видът, в който биват упражнявани сега обаче ме е направил сериозен поддръжник на ограничаването им. А ако тази новина е вярна, вероятно всеки нормален човек би станал техен противник. Защото биват използвани за изнудване и дране на купувача.

Предполагам, че ако група мераклии организира кампания на Kickstarter, лесно ще събере няколко милиона, за да реализира open-source принтер. Като минимум производителите на касети от типа на 123inkt сигурно ще ги спонсорират с удоволствие. Китайците вероятно няма да имат нищо против да го произведат, тайванците и корейците – вероятно също. Отначало сигурно ще е в сравнително ограничени бройки, така че ще е мъничко по-скъп, но това с гаранция ще се изплати много бързо от разликата в цената на касетите. Така че покупката му ще е изгодна. И да, съвсем сигурно дистрибуторите на принтери ще бъдат подложени на бесен натиск от големите производители да не работят с този принтер – но надали има как всеки магазин да бъде смачкан, особено в ерата на онлайн търговията.

Лично аз с удоволствие бих подкрепил такава инициатива – и с труда, и с парите си. А дотогава смятам да проверя дали новината за спряната съвместимост е вярна.

Ако е, това ще означава за мен, че от HP може да се очаква да разшири „защитата на интелектуалната си собственост“ и върху другите си принтери, също така без предупреждение. (А вероятно и върху други техни продукти, които могат да се нуждаят от съвместимост с нещо.) Иначе казано, като ИТ специалист и консултант аз ще престана да купувам продукти на HP. И ще предупреждавам клиентите си да не го правят, ако не искат да се окажат малко по-нататък с добре изгребани джобове.

Тъй като клиентите на HP не са получили предупреждение за това ограничение, HP вероятно ще могат и да бъдат съдени. Една от формите в американското право – така нареченият class action lawsuit – изглежда особено подходяща.

Но… нека видим първо истина ли е. Някой наоколо има ли наблюдения върху тези модели принтери? Изчезнала ли е съвместимостта им към касети на други производители от 13 септември насам?

12 thoughts on “HP принтерите – вече само с касети на HP

  1. Djgeorgie

    В България имам Hp Office Jet Pro 8600 принтер, но не съм там, за да проверя от кога е последният firmware update. От любопитство обаче, когато съм пак вкъщи, ще проверя, нищо, че до тогава HP може и да са си променили решението и да са пуснали нов firmware, който да връща нещата в предишният им вид. Е, естествено, ако са достатъчно умни, разбира се. Спомням си, че на времето имаше други фирми, които се опитваха да налагат подобен диктат, но честно казано, не си спомням какво стана тогава и как се развиха нещата.

    Но явно, лошата новина ще се окаже вярна. Ето малко източници:

    HP detonates its timebomb: printers stop accepting third party ink en masse – Boingboing,
    HP printers start rejecting budget cartridges – BBC

    Reply
  2. Григор Post author

    @Петър Петров: Моят опит е скромен. Най-сериозната роля, в която съм използвал такъв принтер, е мрежов принтер в офис с десетина компютъра. До този момент впечатленията ми са отлични.

    Reply
  3. Иван

    @Григор,
    Чувал съм, че мастиленоструйните принтери на HP и компания са толкова евтини защото се продават на дъмпингови цени, тоест под тяхната себестойност. Разликата в цената и печалбата се избиват от надценките на специалните патрони с мастила.
    Тоест, дори китайците да ти произвеждат принтер, той пак ще струва по-скъпо от този на HP с еквивалентно качество и клас.*

    Далеч по-малко усилия изисква Reverse Engineering-а на чиповете в патроните с мастило. Още повече, че вероятно също като принтерите и те се произвеждат в Китай, съответно китайците имат достъп до схемите им. Просто все още пазара е пълен с патрони от старото поколение.

    Иначе играта е добре познатата въртележка. HP изкарват патрони с чипове, някой R.E. тези чипове и изкарва техни клонинги. HP изкарват нови чипове, но приемат старите за валидни, поне докато се изчерпят количествата от тях. По някое време принтерите започват да работят само с новите чипове.
    Ако тези които продават клонинги не са въвели новите чипове, при смяната изгарят. (Целта е по-скоро да се разруши доверието в производителите на клонирани патрони. FUD. )
    Разбира се, евентуално новите чипове също ще бъдат клонирани, което ще принуди HP да изкарат още по-нови чипове и така въртележката продължава да се върти.

    DMCA позволи на производителите да създават свои лични монополи. Вграждат нещо което е обект на авторското право в дадена част (чипа) и законът забранява тази част да бъде копирана или заобикаляна. Поне в САЩ.


    *
    Мастиленоструйните принтери се взимат от хора които не печатат много и редовно, и съответно търсят ниска цена на устройство. Те си правят сметка, че високата цена на консумативите не е толкова страшна, защото ще ги ползват рядко.

    Разбира се, тук идват мръсните номера на производителите. Примерно:
    – Принтера идва с полупразни патрони с мастило, което налага купуване на нови скоро след покупката на принтера.
    – Чипа на патрона брои отпечатаните страници и твърди че мастилото е свършило, въпреки че мастилото е използвано само наполовина.
    – Мастилото по принцип е на водна основа. Ако принтера се ползва рядко, мастилото изсъхва по дюзите и ги запушва. Отпушването им става с помпане на мастило, което просто го хаби в големи количества.

    След като човек се опари, започва да търси алтернативи. Понеже вече е инвестирал в устройство, той първо търси по-евтини мастила. Напълване на патрони със спринцовка, купуване на клонинги. Производителя разбира се старае да попречи на това.

    Купуването на по-скъп принтер, който работи с по-евтини консумативи, обикновено става след като се развали стария.

    Reply
  4. Григор Post author

    @Иван: Докато има шарани, ще има и въдичари. Няма как. Затова образоването на хората е толкова важно. В случаи като този свободата не ще Караджата – иска екзарх…

    @Юлий: Класика на жанра.

    Reply
  5. Григор Post author

    @Петър Петров: Без юридически обвързващи гаранции от HP, че няма да си го и помисля за в бъдеще, няма вариант да купя от тях или да ги препоръчам на клиенти за каквото и да било. А без подобааващо извинение и финансова компенсация за засегнатите клиенти ще продължавам да ги смятам за нежелана фирма дори ако дадат такивз гаранции.

    Reply
  6. Григор Post author

    @Петър Петров: Без юридически обвързващи гаранции от HP, че няма да си го и помислят за в бъдеще, няма вариант да купя от тях или да ги препоръчам на клиенти за каквото и да било. А без подобааващо извинение и финансова компенсация за засегнатите клиенти ще продължавам да ги смятам за нежелана фирма дори ако дадат такивз гаранции.

    Reply
  7. Пешо

    миналата седмица сменях патрони на някакъв ХП офис джет и нямаше проблем, но и аз чух няколко подобни оплаквания.
    По принцип неприемането на консумативи от други производители е ОК, ако е ясно в момента на покупка. Под ясно разбирам голямо предупреждение на опаковката, като на цигарените кутии, а не просто споменаване някъде в ръководството.
    Въвеждането на ограничения след закупуване си е чисто и просто измама и изнудване, и не мисля, че може да бъде успешна практика. Дори никой да не ги съди (все пак инк джетовете са евтини и просто да ги изхвърлиш е по-изгодно от каквито и да било разправии), подобни трикове неминуемо ще доведат до отлив на клиенти. Цената на консумативите е много съществена част от цената за притежание на инк джет, и това е ясно на почти всеки, който купува такова устройство – дори и на иначе неграмотни във всяко отношение юзъри. Ако за някой принтер се знае, че работи само със скъпи консумативи, това неминуемо ще доведе до спад в продажбите.
    Лошото за ХП в случая е, че след подобни глупави трикове за принтерите им дълго време ще се ‘знае’, че работят само със скъпи консумативи, дори отдавна да работят с всякакви.
    Като цяло, ХП си отбеляза глупав автогол.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *