За наследството на Плевнелиев

Илиан Василев има чудесен запис по темата. Препоръчвам го на всеки, който се интересува от политика.

Няколко цитата:

Хората на Мултигруп се стараят оценките за неговото президенство да бъдат в тъмни краски, за да блокират перспективите за неговата бъдеща кариера, както и “тежестта” му в бъдещия обществен и политически живот. Най-вече искат да блокират възможността за следващ Плевнелиев на върха на българската държава.

Нека бъдем наясно – налаганата представа за това, че България е традиционно русофилска нация е огромна манипулация, върху която стъпва лъжата за предопределения ни нисък капацитет за синхронизиране на собствените ни с европейските и атлантически ценности.

Точно така, както скриха цялата история на горяните, които са първата и най-масова съпротива в следвоенната история на Източна Европа срещу съветската окупация. Защото не отговаря на основаната лъжа – за предпроставената и непроменима симпатия на българите към царска, съветска и сега към Путинова Русия.

Лъжа е, че преобладаващите нагласи в българския народ предполагат задължително, дори генетично русофилство и “спънатост” на българските държавни мъже в провеждането на политиката на ЕС и НАТО спрямо Русия. Защото тези нагласи се мерят на фона на въпроса “Искате ли НАТО и ЕС да напада Русия?” в разновидността на санкциите и тогава естествено отговора на почти всеки нормален европеец е “не”. Така и у нас, нищо по-различно.

Но ако проведете проучване и то не само сред фиксирани групи у нас, а сред всички българи в чужбина, с отговор на въпроса “Смятате ли, че вместо да даваме 5 милиарда долара без търг за внос на руски нефт и газ, трябва да въведем европейските стандарти за състезателност чрез открити, прозрачни и състезателни процедури” – какъв отговор ще получите? Същото се отнася и до проекта Белене и до опитите да бъдат ограбени активите на КТБ с участието на руски банки. Изобщо поставяте въпроса на подозирани като преобладащи русофили български граждани на кантара на собствената им материална изгода – колко пари им вземат от джоба?

След приключването на мандата си Първанов разкри, че е станал неусетно /семейно, не лично/ мултимилионер и най-вече хотелиер. В други държави и страни, това се нарича гранд корупция, хората се разследват и влизат в затвора. Тук прокуратурата разследва поръчка за телефонни централи.

Колкото и да се мъчат да намерят нещо /бъдете уверени, че Цацаров и Пеевски работят на високи обороти/ няма да успеят да намерят нищо по отношение изрядност и почтеност за президента Плевнелиев. Както не намериха и за президента Стоянов.

В текста на клетвената си реч на Румен Радев има много тревожен текст, в който той определя бъдещото си поведение в ЕС и НАТО като приятел на Русия. Не като глас на ЕС и НАТО в Русия, а на Русия в ЕС и НАТО.

Преди да мрънкаме, че Тръмп ще ни остави в руската сфера на влияние, което е поредната опорна точка, ние сами трябва да се измъкнем ментално от руския си комплекс и страха да провеждаме една или друга линия в политиката си, защото тя може да се хареса или не от Москва.

Медиите и анализаторите на Пеевски и сие ще продължават руската операция срещу Плевнелиев, защото имат материален интерес и защото неутрализацията му остава ключова задача.
Дълбоки анализи, разсъждения, арументация, съдържание не очаквайте. Плащат им за информационни битки, за тролене без да задават въпроси.

Ако на всяка цена трябва да дадете оценка днес и сега – сравнете с Първанов. Няма да Ви бъде трудно. Единият Ви бръкна в джоба. Ако Ви е харесало – тогава имате пълното право да критикувати и мразите Плевнелиев.

Той просто не е един от Вас.

13 thoughts on “За наследството на Плевнелиев

 1. stealth

  Може би трябва да мине известно време, за да оценим Плевнелиев. Но аз не съм историк и ще хвърля няколко мисли (камъка).

  Не ми хареса крайната позиция срещу Русия. Правилна или грешна, няма да коментирам. Не ми допадна, че беше изключително крайна.

  Не ми хареса, че за разлика от външната политика, на практика липсваше мнение по вътрешната. Оригиналната статия засяга въпроса с КТБ, където Плевнелиев се явяваше страна в спора Капитал/КТБ. И с първото служебно правителство въведе правила за парите на държавните фирми. Изключително правилно и уви… изключително закъсняло действие.

  Не съм гласувал за Първанов, не съм гласувал и за Плевнелиев. Без да ги мразя, мога да критикувам и двамата 🙂

  П.П. Търсих тревожен текст в речта на Радев, ама не намерих – http://www.marica.bg/%D1%86%D1%8F%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D1%87-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2-%28%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8-%D0%B8-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE%29-news691025.html

  „Очевидна е кризата между Европейския съюз и НАТО от една страна и Русия от друга. Засилването на конфронтацията не е път за нейното решаване. Студената война е печален опит от миналото. В този контекст смятам, че ролята на държавния глава не е да екзалтира тревогите и да посочва враг, а да способства за разрешаването на кризата с механизмите на съюзите, в които членуваме.“

  Само тук намерих да се споменава Русия и съм абсолютно съгласен. Разбира се, не с политиката на Русия, а със заемането на позиция различна от екстремална крайност.

  Reply
 2. Иван

  @stealth,
  1. Няма никакъв смисъл да съдиш каква е позицията на някой политик, по речите които чете. Гледай го какво прави и с какви хора се обгражда.

  2. Речта на Радев не е писана от него и той доста се измъчи да я срича…

  3. Можеш ли да ми разтълкуваш, думите на президента които си цитирал:
  – В какво точно се състои кризата?
  – Каква е конфронтацията за която говори? Кой с кого и за какво се конфронтира?
  – Какво означава, че студената война е печален опит от миналото? За кого е печален опит? Какво означава това в този контекст?
  – Как точно държавния глава може да разреши кризата?
  – С какво точно е по-различна позицията на Плевнелиев, от позициите на съюзите в които членуваме – ЕС и НАТО?

  Reply
 3. Григор Post author

  @stealth: Според мен позицията на Плевнелиев към Русия беше напълно обективна. Когато някой е откъснал с военна сила и анексирал чужда територия, той е агресор и трябва да бъде третиран като такъв. (За илюстрация: завладяването и анексирането на Судетите от Хитлер е точен аналог на това на Крим. Както в Крим има руско мнозинство, така в Судетите има немско. И т.н.) Само такава позиция е различна от подкрепа за агресията.

  Мога да дам и други позиции за екстремални крайности. Например че животът на човек трябва да е свещен и неприкосновен. Че тайното слагане на камери в нечия спалня е недопустимо. Че грабежите са неприемливи – изцяло, а не само отчасти или само в определени случаи. И т.н.

  Бих повторил и въпроса на Иван – с какво позицията на Плевнелиев е различна от тази на съюзите, в които членуваме? И с какво тази на Радев съвпада с тяхната?

  Reply
 4. stealth

  Иване, как да отговоря на 3., щом с 1. и 2. казваш, че отричаш речта, защото: а) не е писана от него; б) сричал е, мъчейки се да я чете; в) няма значение думите, а действията. 🙂

  Но мога да кажа, аз какво мисля по въпроса. Кризата представлява прокси война между САЩ и Русия, маскирана като гражданска война в Украйна. Студената война беше същото нещо в по-голям мащаб. Остава само да се надяваме провокациите да не доведат до по-сериозен въоръжен конфликт.

  Позицията на Плевнелиев не е различна, но е значително по-крайна от тази на ЕС като цяло. След като турците свалиха един руски Су24 бях гледал карта, къде не летят руски самолети. Украйна и Турция бяха ясни. Третата и единствена страна от ЕС беше България. А наскоро имаше призив към Тръмп, да не подобрява отношенията си с Русия. Той беше единственият действащ президент и най-високо поставен от подписалите тази декларация – https://nova.bg/news/view/2017/01/10/170522/%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF-%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D1%89-%D1%81-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F/

  Наливане масло в огъня не води до решаване на проблеми. Провокациите могат да доведат само до ескалация на напрежението. Аз лично не съм съгласен с такава политика. Принципно Плевнелиев може да е прав и да има справедлива кауза, но действията му са контрапродуктивни.

  Reply
 5. Григор Post author

  @stealth: С някои от положенията не съм съгласен.

  Кризата в Украйна започна като прокси война между САЩ и Русия, но само няколко дни след началото ѝ американските изпълнители – първият майдан в Киев – бяха шкартирани от самите украинци. Оттогава кризата е директна война между Русия и Украйна, в която Русия е агресорът. Подкрепата на САЩ за Украйна е дори по-дискретна от тази на ЕС, която на свой ред е брутално недостатъчна.

  (Писнало ми е от всякакви, които обясняват как Хитлер е злодей, Путин е злодей и прочее. Никое от двете няма общо с истината. Когато един държавник види, че може безнаказано да осъществи агресия срещу съседна страна, той е длъжен да го направи, поне по критериите от началото на 20 век. Хитлер превзе Полша, а после и Европа, защото видя, че може да превземе Судетите безнаказано, и си направи правилните изводи. Путин сега вижда, че може да превземе части от Украйна безнаказано – какви са според теб правилните изводи, които следва да си направи от това? Какво е длъжен да направи, като държавен глава (като имаш предвид, че манталитета и мисленето му идват от началото и средата на 20 век)? При пръв удобен момент да превземе и останалото от Украйна, естествено. Какво друго?… Ако след това бъде изблъскан със сила обратно до старите си граници, и в добавка загуби територии и позиции, е длъжен да си преосмисли политиката. Ако бъде само изблъскан до старите си граници, е длъжен да пробва отново при възможност. А ако не бъде дори изблъскан обратно до старите си граници, е длъжен да продължи напред. Първо към Прибалтика и Балканите, след това към останалото от Европа, и т.н. Такива са правилата на играта „имперска политика“ – не сме ги измислили нито аз, нито ти, нито някой трети, те са обективна реалност. Путин просто я спазва. Не я ли спазваме ние – а именно, не принудим ли Русия да върне обратно Донбас и Крим, и да изгуби още в добавка – можем да очакваме само още от същото.)

  Затова и действията на Плевнелиев са не само правилни, те са недостатъчни. За съжаление България няма възможностите да извърши правилното в случая – да отблъсне Русия от Украйна с военна сила. (А ако го имаше, сигурно щеше да е на свой ред империя и да е откъм мръсната страна на тази игра – тоест, щеше да е правилно нас да ни отблъснат.)

  В крайна сметка, налагането на санкции на Русия – но по-сериозни от сегашните – и подготовката за водене и спечелване на война срещу нея, ако тя я започне, са правилните ходове в ситуацията. Не защото това е Путин, Русия, ЕС, САЩ, ние или който и каквото и да било. Просто такива са правилата на играта. Който не го разбира, я губи.

  Reply
 6. Пешо

  ако трябва да сме реалисти, наследство на Плевнелиев няма. Няма наследство и от предшествениците му, освен може би от д-р Желев. Не заради хората. Поради спецификата на политическата ни система, президента, макар и пряко избран, е декоративна фигура. Много малко се различава от фикуса на входа на президентството.
  След като вече мина известно време, какво е наследството на Петър Стоянов? Не беше ли почти напълно заличено от гнусотията, с която (п)Резидента ГоцЭ заля страната?

  Росен Плевнелиев без съмнение е чудесен човек и политик, сравнен с 98% от одиозните фигури в законодателната, изпълнителна и съдебна власт. Позициите му по отношение на почти всички вътрешно и външно политически въпроси си бяха съсвем точни. Позицията му срещу Рассия изобщо не беше ‘крайна’. Всъщност как би трябвало да изглежда умерената позиция при нахлуването на армията на една държава в друга? Нормално ли е да има не-крайни, умерени позиции при престъпления?

  Както и да е, след Плевнелиев идва днешното глуповато генералско Барби, което изглежда като ГоцЭ с лоботомия. Това глуповато Барби е френд на Рассия, и изглежда по тая линия ще ни набута в поредната каша преди изобщо да осъзнае, че са го сложили за президент.

  Reply
 7. stealth

  Всеки желаещ може да отиде в Украйна и да воюва, срещу когото има мерак. И да умре за каузата, която подкрепя. Има хора, които го правят. Лично решение.

  Държавната политика е нещо различно. Явно е по-добре да нямаме военна сила, че да не се окажем на първият ред при един реален Д-р Стрейнджлав (How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb).

  Reply
 8. Иван

  @stealth,
  Питах те как ти разбираш цитата, именно за да видя тълкуването му от някой с различно от моето мнение за Радев.

  Явно все пак и двамата тълкуваме думите му по един и същи начин. А именно, че думите му са в подкрепа на руската политика.

  Това че ти не намираш нищо тревожно е разбираемо. Ти явно също споделяш руската позиция.

  Щях да те питам дали ако бъде насрочен референдум, с въпрос “Дали да напуснем ЕС, НАТО и да се присъединим към Руската Федерация”, ще гласуваш на него с Да или Не…

  Но последния ти коментар ясно подсказва какъв ще бъде твоя избор.

  Руският мир е просто нещо. Когато руснаците атакуват, другите не трябва да им оказват съпротива, защото това води до конфликти, страдания, война и смърт. Бийте се и ще имате война като в Донбас. Предайте се мирно и ще живеете щастливо и доволно, както сега живеят в Крим.

  Наясно си, че тези които искат да продължат да съществуват, не могат да следват твоята логика, нали ?!

  Точно това е причината, да приемаме намеците на Радев за доста обезпокоителни, защото е национално предателство начело на държавата да седи човек, бивш военен, който не би защитил съществуването ѝ.

  Само да те питам, случайно да си симпатизант на някоя от българските “патриотични” партии? Атака, ПФ, etc …

  Reply
 9. Григор Post author

  @Иван: С руски зомбита обикновено е безсмислено да се спори. Зомбировката е изключително качествена – не само логиката, а дори сблъсъците с реалността не я нарушават.

  Преди две години си направих с един приятел не много хубава шега. Иначе интелигентен и свестен момък, но руско зомби. Велик български патриот – което за него се изразява в това да мрази гадните кравари и смотаните гейропейци, да се прекланя пред майчица Русия и величието на руския народ, пред руската космическа и бойна техника, пред православните добродетели и т.н. Което изобщо не му пречи да работи в европейска фирма, срещу прилична заплата. Неведнъж съм го питал защо не отиде да работи в руска или поне българска фирма – не ще, малко плащали. А гейропейците плащали повече, понеже обирали целия свят, и него също. Питал съм го как така тези, дето го обират, му плащат повече от тези, дето не го обират – започва да лее „логика“, която кара и децата наоколо да се смеят. И никакви аргументи не могат да му отворят очите за какво приказва…

  Казах му, че преди половин година, когато ме помоли да му платя телефона, съм направил грешка. Че съм плащал през Интернет и по погрешка съм изпратил данните му и за зелена карта, заедно с моите, и за молба за руско гражданство, заедно с тези на мой (измислен) познат – и че е спечелил зелена карта и е получил положителен отговор на молбата за руско гражданство. Даже му показах отговорите (направени от мен – добре, че знам езиците.) Похвалих го за късмета му и му предложих да обмисли какво ще прави – дали ще ходи в Щатите, в Русия или в България… Седмица по-късно се наложи да разкрия шегата, защото беше тръгнал да продава апартамента си. Познай къде смяташе да се мести. И колко се раздразни, когато започнах да го разпитвам защо при гадните кравари, а не в майчица Русия, която го чака с отворени обятия, или поне в родната България, дето толкова я обича. Познай също и дали мнението му за САЩ се беше оправило и на косъм, въпреки че смяташе да ходи там. И най-вече познай дали намираше нещо странно в това разминаване…

  Друг мой приятел упорито не ми вярваше, че ходя на протестите срещу Орешарски безплатно. Когато веднъж го поканих специално да дойде на протест и да ме следи, за да види взимам ли пари или не, после ме поздрави колко умело съм го направил, та изобщо не е успял да разбере кога и как. Предложих му да идва и той за пари – моментално се заизмъква, че то се плащало не на идващите, а на тия дето ги докарвали. Попитах го – нали преди точно минута уж беше на мен, дето просто ходя? Оплете се като пиле в кълчища, но продължи да приказва все по-очевадни глупости, без да вижда, че лъже себе си. Не издържах и му вдигнах скандал – все пак сме съученици от първи клас, познава ме и има логика да ми вярва повече, отколкото на който му е промивал главата за парите. След миг мислене заяви, че сигурно някой друг взима парите заради мен, а аз съм просто зомбиран наивник. Попитах го кой отговаря за мен и как проверява ходя ли или не – такива световни конспирации насъчини, че се облещих. Подхвърлих идеята, че може да е жена ми – мигновено захапа…

  Разликата между тъпото и интелигентното зомби е само една. Интелигентното зомби е в състояние да съчини и повярва на повече и по-идиотски глупости, за да подкрепи зомбировката си. Гадно ми е да го кажа, защото имам такива приятели. Но това е положението. Ако утре Русия нахлуе тук и ги прати в концлагери в Сибир, ще им са виновни Плевнелиев, Америка и Западна Европа – включително след като девет десети от тях измрат в лагерите. Понякога си мисля, че трябва много професионален психотерапевт да работи с тях с години, за да ги излекува.

  Така е и със stealth, просто случаят е малко по-малко краен. Няма да гласува да се присъединим към Руската федерация, но ще гласува срещу всеки опит да се защитим от нея. И ако благодарение на това Русия ни превземе, ще са му виновни Плевнелиев, НАТО и предателството ни към Русия. Включително ако руснаците му вземат къщата и го пратят в лагер в Сибир. Ако му го кажеш, няма да повярва, но дойде ли моментът, ще го направи. И нито ако му го кажеш, нито като го направи ще види в това каквото и да е нелогично. Зомбировка руско качество. Не че други държави не се опитват да правят същото, но пред Русия всички те са на технологичното ниво на Папуа-Нова Гвинея. Руснаците са издигнали „маскировката“ – лъжата, измамата и манипулацията – в ранг на наука. Който не вярва, нека погледне резултатите ѝ около нас.

  Reply
 10. stealth

  Тц тц тц… сега научих, че споделям руската позиция (не желая нова световна война?). Освен това искам да се присъединим към Руската Федерация. Кога е референдума? О! И съм симпатизант на „патриотите“. Мога ли да си избера някоя от партиите или ти ще ме разпределиш служебно?

  Хайде малко по-сериозно! Приеми, че може да има хора, които не искат да се включат във въоръжен конфликт, с потенциал да нарасне неимоверно. Не защото това е руската позиция (това ли е?), а поради… ебаси… как да обясня, че водата е мокра!?

  Извинявам се, че си позволих да коментирам.

  Reply
 11. wel

  Що се отнася до президентът пневнелиев, икономическото му наследство от заемания пост е ясно – изгради без конкурси и със собствените си фирми т.нар. технологичен парк София, с пари на ЕС и на терен на Бъгарската държава. Присъедини към проекта и умишлено занемарените спортни бази в района. Искренно се надявам да спре с разширението на комплекса та дано се запази поне обект “неолитно селище”.

  Reply
 12. Григор Post author

  @stealth: Доста често единственият начин да не се включиш във въоръжен конфликт е да си подготвен да го спечелиш, ако ти го започнат. Точно за това става дума.

  Колкото до руските зомбита – аз имам за тях един сигурен тест. Еднакви чувства ли предизвиква в теб идеята да изпрати войски тук Русия и да изпрати войски тук Турция? Ако да, поздравления – не си зомби. Ако не – струва си да се замислиш.

  Апропо, понеже казваш, че руската позиция е да не желаят нова световна война – би ли посочил кой я желае? Например кой през последните десетина години е извършил военна агресия срещу съседна държава и е откъснал от нея територии, за да променя баланса на силите в региона?

  @wel: Може ли малко повече информация? Кои са изградилите парка фирми, как са свързани с Плевнелиев, как са спечелили изграждането без конкурси? Такива неща е полезно да се знаят с точност.

  Reply
 13. Петър Петров

  Плевнелиев се оказа добър министър на МРРБ и учудващо успешен президент. Показа поведение на политик от класа, която рядко е имало в България. България изгуби доста от европейския си облик без него.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *