Малко факти около гласуването за Брекзит

Попадна ми статия в BBC, която прави безпристрастен и доста обективен статистически анализ на гласуването за и против излизането на Великобритания от ЕС.

Като цяло, за излизане от ЕС са гласували по-ниско образованите, по-възрастните и по-хомогенните етнически. Да го кажа иначе – тези, които е по-лесно да бъдат наплашени със зли чужди терористи. Какво ги е наплашило, при положение че Великобритания прие само няколкостотин бежанци от Сирия (срещу около 1 милион за Германия) оставям да си прецените вие. И да си направите изводите.

Към края на статията има сваляема екселска таблица с резултатите от гласуването, разпределени по wards (това са административни деления за целите на гласуването, средно с по около 6-7 хиляди души в едно). Мисля, че ще е интересна и полезна за тези, които се интересуват от статистика.

Както казва Индиана Джоунс – „ние не се интересуваме от истината, ние се интересуваме от фактите“. Ето фактите.

1 thought on “Малко факти около гласуването за Брекзит

  1. Мартин

    Е, и, какъв е изводът от всичко това?

    Нискоквалифицираното мнозинство беше старателно отглеждано и развъждано в последния четвърт век (и процесът продължава). Но напоследък, о, изненада, това мнозинство си отмъщава – на много места и така, както може.
    В същото време висококвалифицираните кадри гледат умно пред мониторите си и пишат по блогове и по ФБ, какво прекрасно общество сме си съградили и как и последният бедняк няма право да се оплаква, че е беден, щото сам си е виновен за това и освен това винаги може да почне работа в някой кол център.

    Но тъй като репликата на Индиана Джоунс ми е любима, да се върнем на въпроса: И какво правим с фактите?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *