Администратор – рискова професия – 3

http://www.capital.bg/show/index.php?broi=2005-50&page=45-50-1&rubr=tech

Най-сетне една медия в България написа истината за арестуваните администратори на online.bg.

Написа я професионално и обективно. Без преиначаване, без търсене на скандалност, дори без пристрастия към админите. Просто истината, каквато е.

Искам специално да напиша имената на две момичета, които стоят зад нея – Катерина Огнянова и Десислава Митова. Защото те са, които отсрамиха цялото журналистическо братство. Всички тези “журналисти”, които щастливо наклепаха четирима души, че били “арестувани за педофилия”, пред всичките си читатели. И от които нито един до момента не е публикувал опровержение, за извинение пък да не говорим.

Искам и да благодаря на вестник “Капитал”. Заради доблестта и достойнството да бъде орган за информация, а не за омаскаряване. Напоследък изглежда, че това е изключителна рядкост в българската журналистика – и затова заслужава добра дума, и подкрепа.

Защото дори и съдиите са просто хора. И, както всеки човек, останат ли твърде дълго без обратна връзка, започват спокойно да творят глупости. А обратната връзка на всяка една власт, включително съдебната, са медиите. С това, че казват истината.

И същото важи и за журналистите. Колкото по-дълго те помпат в обществото помията на скандалното, било принуждавани от некадърни шефове, било умишлено, в името на кесията си, толкова повече обществото загнива, и се превръща в пускащо мехурчета блато. Което потреперва пред страховитата новина кой с кого май бил спал в къщата на Биг Брадър – но пропуска покрай ушите си, когато хора биват омаскарявани, и изкарвани педофили. Днес – тези четирима. Утре други. Вдругиден – може би аз, или вие. Както на вас не ви е пукало за момчетата от online.bg, така на съседа няма да му пука заради вас – освен че ще започне да ви предупреждава, че приближите ли детето му, ще ви счупи главата.

Така че – поклон пред две момичета! Защото те, без да са виновни, отсрамиха професията си. И умиха лицата на няколко момчета от калта, която други “журналисти” бяха нахвърляли по тях.

Благодаря ви! И ако някога имате нужда от помощ с нещо, ако е по силите ми, ще я имате.

5 thoughts on “Администратор – рискова професия – 3

 1. Таня

  Преди време спрях умишлено да чета Капитал, защото имаше едни статии, които ме ядосваха, пък и нещо постничък беше станал тогава. Но явно ще трябва пак да започна.

  А на мен ми е чудно, дали журналистическото братство – жадно предимно за клюки и интриги изобщо ще обърне внмание на нашия протест на 07 януари.

  Reply
 2. Евгени

  Танче, може и да обърнат внимание, щото това, да подчертаем пак, не е протест, а коктейл 🙂
  И в тази връзка дали не трябваше да го кръстим “тържествен банкет” и да го направим на закрито в някой соц-ресторант/столова… Е, тогава вече щяха да се изсипят всичките.

  Reply
 3. Григор Post author

  Освен журналистите и минувачите – а точно те са, които ни трябват.

  И аз ще напиша за него, но като събитието наближи. За да е прясна новината.

  Reply
 4. veni markovski

  Гриша,
  една Катя пролет не прави.
  На фона на това, което се изписа през последните дни… Нямам думи.
  Сравни например:
  http://www.foss.bg/blog/?p=20 с рекацията у нас по тази тема, в която нашите собствени вестници умираха да се кефят, че някакво булевардно издание е пуснало “скандална” статия за България. Слагам кавичките, защото някои хора си мислят, че голяма работа са написали в “Билд”. Да, но два дни по-късно виж реакцията на Брюксел, препечатана срамежливо от нашите медии: http://dnevnik.bg/evropa/show/Default.asp?storyid=10991&rubrid=101

  Проблемът е, че в България реално вече няма новини, освен криминални и спортни. Всичко останало използва “бъдещо несигурно пожелателно време”, напр. “Вдигат заплатите от 1-ви юли догодина”. Или “Няма да спират за превишена скорост”. И т.н. Ако прочетеш внимателно *източника* на новината, ще видиш, че това за заплатите е договорено, но само ако се изпълни нещо. Или че няма да спират колите, но АКО Парламентът приеме промени в Закона за движение по пътищата. И т.н., и т.н. При това всички вестници масово използват бъдещо несигурно пожелателно време. А има и друг тип медии, в които вместо новини се публикуват предсказания. Много ми е странно защо някой се прави на коментатор или политически анализатор, след като е репортер? Всичко е объркано у нас, това е тъжната истина.

  И затова във вестниците може да се появява непроверена информация като тази: http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2068&sectionid=3&id=0000701 (цитирам нея, защото си направих труда да пиша отдолу мнение). Хем Христо не е слаб журналист, но явно и той е жертва на “графика” – бързай, че ще изпуснем времето за печат. И се пускат по инерция материали, които са основани на лъжи от страна на BSA…

  Reply
 5. Григор Post author

  Ако се ориентирам правилно, нищо чудно тази статия да е… хм, не точно “поръчана”, но наложена. Имам добри приятели в доста компютърни издателства. В някои просто персоналът си знае, че само една дума в изданието им на тема Linux, OpenOffice, свободен софтуер или нещо от сорта, и ще има проблеми. Или ще изчезнат рекламите, които Майкрософт публикуват всеки месец, и които държат изданието им финансово. Или ще дойде шефът, който е ортак на еди-кой си, пък той е баджанак на еди-кого си, и ще обясни на сбъркалия по административно-финансов път да не прави грешката повече…

  Уви, това също е тъжна истина.

  (Което не пречи да продължаваме да се борим срещу него. 🙂 И част от тази борба е и благодарността ми към журналистките, които демонстрираха честност.)

  А иначе, липсата на всякакви новини освен криминални и спортни е типична за всички бананови републики, управлявани от мафиоти…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *