Администратор – рискова професия – 3

http://www.capital.bg/show/index.php?broi=2005-50&page=45-50-1&rubr=tech

Най-сетне една медия в България написа истината за арестуваните администратори на online.bg.

Написа я професионално и обективно. Без преиначаване, без търсене на скандалност, дори без пристрастия към админите. Просто истината, каквато е.

Искам специално да напиша имената на две момичета, които стоят зад нея – Катерина Огнянова и Десислава Митова. Защото те са, които отсрамиха цялото журналистическо братство. Всички тези “журналисти”, които щастливо наклепаха четирима души, че били “арестувани за педофилия”, пред всичките си читатели. И от които нито един до момента не е публикувал опровержение, за извинение пък да не говорим.

Искам и да благодаря на вестник “Капитал”. Заради доблестта и достойнството да бъде орган за информация, а не за омаскаряване. Напоследък изглежда, че това е изключителна рядкост в българската журналистика – и затова заслужава добра дума, и подкрепа.

Защото дори и съдиите са просто хора. И, както всеки човек, останат ли твърде дълго без обратна връзка, започват спокойно да творят глупости. А обратната връзка на всяка една власт, включително съдебната, са медиите. С това, че казват истината.

И същото важи и за журналистите. Колкото по-дълго те помпат в обществото помията на скандалното, било принуждавани от некадърни шефове, било умишлено, в името на кесията си, толкова повече обществото загнива, и се превръща в пускащо мехурчета блато. Което потреперва пред страховитата новина кой с кого май бил спал в къщата на Биг Брадър – но пропуска покрай ушите си, когато хора биват омаскарявани, и изкарвани педофили. Днес – тези четирима. Утре други. Вдругиден – може би аз, или вие. Както на вас не ви е пукало за момчетата от online.bg, така на съседа няма да му пука заради вас – освен че ще започне да ви предупреждава, че приближите ли детето му, ще ви счупи главата.

Така че – поклон пред две момичета! Защото те, без да са виновни, отсрамиха професията си. И умиха лицата на няколко момчета от калта, която други “журналисти” бяха нахвърляли по тях.

Благодаря ви! И ако някога имате нужда от помощ с нещо, ако е по силите ми, ще я имате.

5 Responses to 'Администратор – рискова професия – 3'

 1. Таня Says:

  Преди време спрях умишлено да чета Капитал, защото имаше едни статии, които ме ядосваха, пък и нещо постничък беше станал тогава. Но явно ще трябва пак да започна.

  А на мен ми е чудно, дали журналистическото братство – жадно предимно за клюки и интриги изобщо ще обърне внмание на нашия протест на 07 януари.

 2. Евгени Says:

  Танче, може и да обърнат внимание, щото това, да подчертаем пак, не е протест, а коктейл 🙂
  И в тази връзка дали не трябваше да го кръстим “тържествен банкет” и да го направим на закрито в някой соц-ресторант/столова… Е, тогава вече щяха да се изсипят всичките.

 3. Григор Says:

  Освен журналистите и минувачите – а точно те са, които ни трябват.

  И аз ще напиша за него, но като събитието наближи. За да е прясна новината.

 4. veni markovski Says:

  Гриша,
  една Катя пролет не прави.
  На фона на това, което се изписа през последните дни… Нямам думи.
  Сравни например:
  http://www.foss.bg/blog/?p=20 с рекацията у нас по тази тема, в която нашите собствени вестници умираха да се кефят, че някакво булевардно издание е пуснало “скандална” статия за България. Слагам кавичките, защото някои хора си мислят, че голяма работа са написали в “Билд”. Да, но два дни по-късно виж реакцията на Брюксел, препечатана срамежливо от нашите медии: http://dnevnik.bg/evropa/show/Default.asp?storyid=10991&rubrid=101

  Проблемът е, че в България реално вече няма новини, освен криминални и спортни. Всичко останало използва “бъдещо несигурно пожелателно време”, напр. “Вдигат заплатите от 1-ви юли догодина”. Или “Няма да спират за превишена скорост”. И т.н. Ако прочетеш внимателно *източника* на новината, ще видиш, че това за заплатите е договорено, но само ако се изпълни нещо. Или че няма да спират колите, но АКО Парламентът приеме промени в Закона за движение по пътищата. И т.н., и т.н. При това всички вестници масово използват бъдещо несигурно пожелателно време. А има и друг тип медии, в които вместо новини се публикуват предсказания. Много ми е странно защо някой се прави на коментатор или политически анализатор, след като е репортер? Всичко е объркано у нас, това е тъжната истина.

  И затова във вестниците може да се появява непроверена информация като тази: http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2068&sectionid=3&id=0000701 (цитирам нея, защото си направих труда да пиша отдолу мнение). Хем Христо не е слаб журналист, но явно и той е жертва на “графика” – бързай, че ще изпуснем времето за печат. И се пускат по инерция материали, които са основани на лъжи от страна на BSA…

 5. Григор Says:

  Ако се ориентирам правилно, нищо чудно тази статия да е… хм, не точно “поръчана”, но наложена. Имам добри приятели в доста компютърни издателства. В някои просто персоналът си знае, че само една дума в изданието им на тема Linux, OpenOffice, свободен софтуер или нещо от сорта, и ще има проблеми. Или ще изчезнат рекламите, които Майкрософт публикуват всеки месец, и които държат изданието им финансово. Или ще дойде шефът, който е ортак на еди-кой си, пък той е баджанак на еди-кого си, и ще обясни на сбъркалия по административно-финансов път да не прави грешката повече…

  Уви, това също е тъжна истина.

  (Което не пречи да продължаваме да се борим срещу него. 🙂 И част от тази борба е и благодарността ми към журналистките, които демонстрираха честност.)

  А иначе, липсата на всякакви новини освен криминални и спортни е типична за всички бананови републики, управлявани от мафиоти…

Leave a Reply