Изборите и гласуването

Още преди няколко дни обещах в коментар тук да напиша за кого смятам да гласувам. Вече няма за кога да отлагам.

А отлагах, понеже просто нямах какво да напиша. От месеци вече, успея ли да надвия погнусата си и да реша, че ще гласувам за някоя партия, тя веднага успява да направи нещо, с което да ме откаже.

И все пак гласуването е възможността ми да повлияя това, което става у нас. На дребно, според силите си. Или може би по-скоро морално оправдание, че поне съм се опитал. А лошото е, че това оправдание обикновено е потребно само в един случай – когато се насочваш към Терминал 2 с еднопосочен билет… Така че, честно казано, вече дори не мога да кажа защо изобщо още се старая. Може би защото някакъв усет ми казва, че целта на „Лошите“ в случая е именно да се предам. Че докато не съм се предал и търся, те нямат как да пият шампанско и да спят спокойно по повод мен.

Затова и пиша сега мнението си за кандидатите на тези избори. За да го изясня не толкова за другите – всеки има право на свой избор – колкото може би най-вече за себе си.

ГЕРБ подкрепях неведнъж за изминалото десетилетие. Правих го с надеждата, че има шанс те да бъдат алтернатива на „пост“комунистическата мафия, вместо да се обединят с нея и влеят в нея. Уви, те избраха обединението с нея. Вместо да прати Пеевски и собствениците му където им е мястото, Бойко Борисов се прегърна с тях и им се поклони… Изчаках немалко, дадох им много възможности да се променят. Това не се случи. За мен кредитът на доверие към тях е изчерпан, без изгледи да бъде върнат. Така че те са задраскани от списъка ми.

Откакто правя разлика между ляво и дясно не съм особен поддръжник на лявото. Някои от идеите му ми се струват отчасти рационални, но единствено ако са приложени в като цяло дясна среда. Затова и БСП никога не са били моят избор. Другата причина да не ги харесвам е, че те реално са най-старата партия на Русия у нас. А Русия към момента ни смята за свой икономически и военен враг, и води срещу нас хибридна война. Поощряване на корупцията, протекция на едрата престъпност, унищожаване на доверието между хората, поставяне начело на некадърни послушковци – всичко, което съсипва една страна. Класиката на жанра е сегашният ни президент – уж издигнат, но всъщност спуснат. Не, благодаря.

За АБВ не ща дори да мисля. Дори само името на Георги Първанов ме кара да се огледам къде мога да повърна, ако не успея да се удържа. А да е само той… Може да са много модерни. Може да са много умерени. Може да са много всякакви. Само че гласът ми няма да отиде за тях. Може да е емоционално – жив човек съм, имам право на емоции. Към момента не мога да си представя те изобщо някога да спечелят доверието ми. Дано ме опровергаят, но засега е така.

Патриотизмът ми допада, но национализмът – не. А нашенските патриоти са всъщност не особено прикрити националисти. (И то от клиничния тип, който мисли с тъпи лозунги вместо с главите си, и така ни вреди колкото всички външни врагове заедно не могат.) Друга тяхна обща черта е, че се ползват с не особено прикритата подкрепа, организационна грижа, инструктаж и нерядко пряко финансиране от Москва. (Което обяснява защо действат така, че са най-голямата вреда за страната ни.) Патриоти, или поне националисти – да, но май на „матушката“ повече, отколкото на България… БСП вече ги задрасках по същата причина – нямам причина да погледна на патриотите иначе.

Лично Марешки ми е изключително неприятен като явление, и доста хора от партията му само подсилват този ефект. Ако дори само една десета от това, което съм чувал за бизнеса и съществуването му е истина, той трябва да е в затвора под строг режим… Но не зная със сигурност дали е истина. А в същото време той беше единственият в България, който направи нещо срещу пълзящата картелизация, която ни съсипва. Убеден съм, че го направи с единствено политически мотиви, но това не променя факта, че го направи. А е изключително важно да се научим да мислим с джоба си и да гледаме не приказките, а делата. Затова не го задрасквам окончателно от списъка си, въпреки че погнусата ми е трудно преодолима.

ДПС дори не желая да ги обсъждам. Да ги нарека „партията на корупцията“ няма да е дори начало на това, което са. Да ги нарека „московска агентура“ – също. Още десетки други също толкова ласкави етикети мога да им лепна, и всеки ще е верен, но има ли смисъл да продължавам след тези?… Всъщност, единственият етикет, който не мога да им лепна, е „етническа партия“ – защото етническото им е единствено проформа. Делян Пеевски не ми прилича нито на турчин, нито на мюсюлманин, но надали бих гласувал за него дори под смъртна заплаха. А за отрудения бай Ахмед от някое родопско или делиорманско селце сигурно бих гласувал с удоволствие, само че него го няма и няма да го има в списъците им. Така че без тях.

Същото важи и за ДОСТ на Лютви Местан. Не съм тежко предубеден срещу тях – ако ги проуча внимателно и не открия тежко присъствие на мизерабили, бих ги обмислил като възможност. Само че не очаквам да си дам този труд скоро, по точно определена причина. ДОСТ разчитат основно на външна подкрепа – тази на Турция. Само по себе си това не би било твърде страшен проблем, Турция поне не води хибридна война срещу България. Страшен проблем там обаче в момента има, и той се казва Ердоган – турският Доналд Тръмп. Клиничен мегаломаниак и социопат от нарцистичен тип със самомнение на Господ и амбиции да заеме мястото му. Така че ДОСТ за момента губят дори чисто теоретичния шанс да ги одобря за себе си.

В Реформаторския блок не остана крило, което последните години да не ме разочарова жестоко. Всяко по своя начин. Също съм ги подкрепял неведнъж, и за разлика от ГЕРБ, съм влагал в тях искрени надежди. Да, глупаво е било, но човек трябва да се надява заради самия себе си. За да не изгуби способността да го прави. И да вярва и да мечтае за нещо по-добро. Умре ли надеждата в човека, е умрял и човекът… Затова сега ми е болезнено да си припомням излаганията и провалите им. Като капак, кметът на общината ни – железният гръб на незаконния строеж върху градинката пред блока ни – е техен член. Дори само това вече би било достатъчно, за да не получат гласа ми никога повече. И да приканя горещо всички вас – не им го давайте и вие. Първо да се изчистят от корупционерите, после да търсят доверие… А „Глас народен“ щяха да бъдат моят избор в тази ситуация, ако не се бяха коалирали с тях. Съжалявам, Светльо, Венци и компания – грешен избор направихте.

В „Да, България“ членуват много хора, които познавам и уважавам извънредно много. За съжаление членуват и други, които също познавам и не уважавам ни най-малко. И забелязвам, че първите някак все се оказват в ролята на работните магарета, а вторите – на седналите около трапезата. Това вече ме кара да си правя определени изводи. Също, че тръгнаха с пари на Иво Прокопиев не ме смущава особено, но че излъгаха че парите са от някаква американска фондация вече ме тревожи. Лъжата от самото начало рядко е предвестник в българската политика на нещо честно и заслужаващо доверие… Няма да ги задраскам от списъка си единствено за да имам някаква алтернатива на партията на Марешки.

Останалите партийки не ми се коментират – не ми се струва, че заслужават да бъдат обмисляни сериозно. Надявам се да ме опровергаят в това, но засега мисля така.

Така че когато се изправя пред урната, вероятно ще избирам между Марешки и „Да, България“. Дано дотогава не успеят да ме отвратят и едните, и другите.

Обещанието спазено.

30 thoughts on “Изборите и гласуването

 1. Иван

  За евтиното гориво:
  1. Със сигурност е продавано с печалба. Няма алтруистични мотиви.
  2. Едни хора обясняваха по телевизията, че то е вкарано и обмитено като друг тип гориво, което е с по-малко мито. Истина или клевата, аз така и не разбрах със сигурност как той продаваше под цената на картела.
  3. Картела си плаща нагоре по веригата за покровителството на държавната мафия. Тази мафия, която може да спретне обвинение на всекиго за всичко. Не е проблем продавача да го хванат за истинското престъпление.

  От това следва, че продаването на горива с ниска цена е било позволено, именно от картела и мафията.
  Извод. продавача е част от тази мафия.

  Вече на няколко поредни избори има по една нова неизвестна партия, която обира популисткия вот. Партия с неизвестни хора, без обявени политически асоциации с други партии, партия която ще се бори със статуквото, партия която е добре финансирана и която агенциите поставят в парламента. Бяха Яне Янев, Бареков… познайте коя е тя сега.

  Reply
 2. Григор Post author

  @Иван: Напълно е възможно. Но има и друго – по тази логика всеки, който предлага някаква алтернатива, задължително е част от мафията. (Иначе тя щеше да го е премахнала.) Ако мафията у нас е чак толкова всесилна, значи е крайно време да си хващаме багажа и да се спасяваме кой накъдето види.

  Вярно е и че на всички избори има по една (всъщност няколко, но обикновено една изплува) нови партии, които да оберат протестния вот. Само че за пръв път някоя от тях прави нещо реално за хората. (И, както казваш, е на печалба от това – не е „благотворителност“ с малка част от крадените пари.) Затова не съм ги задраскал от списъка си.

  Reply
 3. Божо

  Както съм казвал: “Българският националист – най-руският националист в света”.
  Относно герб, няма да казвам “аз казх ли” 😉

  Не си споменал “Нова република”. Те биха били избора ми, ако имаха шанс да влязат, но нямат за съжаление.
  За това ще гласувам за тези, които са на ръба да влязат с надеждата, че ще бъдат все пак някакъв коректив. Макар че по-скоро ще се съобразяват с герб (дано да греша).

  Reply
 4. Божо

  Иван е прав. Горивната мафия не допуска конкуренция. Помним (надявам се) едни от обкръжението Овчаров, които бяха убити даже в Истанбул.
  А Марешки открито си е проруски настроен (не само че парите му са от първата жена – рускиня) – във всяко изказване го подчертава.

  Reply
 5. Григор Post author

  @Божо: За „Нова република“ си прав – те май чакат гласовете и подкрепата да им дойдат заради хубавите им очи. Затова и не ги виждам в управлението.

  За Марешки и проруските му настроения – почнат ли да мислят хората с джобовете си, ще се появят и такива, които се грижат за джобовете им. Търсенето води до предлагане, не обратното. А пък проруските настроения ще започнат да се изпаряват.

  Reply
 6. gezatop

  Григор

  “ще се появят и такива, които се грижат за джобовете им”

  Тая порода никога не е изчезвала – кеф ти арабски принцеси, кеф ти нигерийски принцове (или генералски вдовици бяха, трудно е да си в час с модата)…

  А търсенето дето водело до предлагане е някаква абстракция от учебник по икономика, вероятно. И силно невярна – ако търсенето на мобилни телефони се беше появило при Тутанкамон, например, то сигурно е щяло да се появи и предлагане…

  Само че внезапно се е случило през 90-те, а каляските и волските каруци са просъществували през по-голямата от човешката история от едната любов към животинките, а тя пък внезапно изчезнала при изобретяването на двигателя с вътрешно горене…

  Reply
 7. Григор Post author

  @gezatop: Глупостите не са довод. Пробвай с нещо смислено.

  Reply
 8. Иван

  @Григор,
  Ти първи започна с глупостите. 😉

  От това което съм написал по никакъв начин, не произтича че “по тази логика всеки, който предлага някаква алтернатива, задължително е част от мафията.”

  Същината на моя предишен коментар е именно в това, как да отличим истинските алтернативи от фалшивите контролирани псевдо алтернативи.

  Ако следиш внимателно новините, щеше да си чул за мръсните номера с които се спъват определени нови партии.
  Някои от новите партии бяха принудени да влезнат в коалиции, за да се явят изобщо на изборите. Доколкото си спомням, за коалициите се изисква малко по-висок процент за да влезнат в парламента. Което си е сериозно препятствие за нова партия.

  Помниш ли главния прокурор на колко хора повдигна обвинения, някои от които напълно абсурдни и то точно в навечерието на тези избори? Помниш ли Костинброд?

  Относно мисленето с джоба си…
  Ако мислиш с джоба си, вместо с главата си – и двете ще останат празни. Защото мисленето с джоба също е чист популизъм.

  Това че продавача е “направил нещо”… не, нищо не е направил. Картела си стои. Продава евтино гориво, защото краде от мита, тоест от държавата, тоест от всички нас. (Другият вариант е да му го продават по-евтино, направо от Лукойл.)

  По същество, това да вземеш 50лв на ръка за да гласуваш за дадена партия, по нищо не се различава от това да гласуваш за друга партия, защото ти е продала 100л бензин с 50ст по-малко. И двете са правене на “нещо” за хората.
  Но това не е правилното “нещо”.

  Много от тези които гласуваха за Тръмп, също мислеха с джобовете си. По-добра здравна система, по-малко нелегални работници имигранти, повече производство в Щатите вместо в Китай и света, повече работни места… Знаеш какво ще получат, нали?


  @Божо, не вярвай на социологическите агенции, гласувай за тези които ти харесват повече. При малките проценти неопределеността е твърде голяма. Поради тази причина не могат да се открият манипулации, които дават предимство на една поставена партия, пред няколко легитимни алтернативи. Още повече, че хората като теб, ще се съобразят с прогнозите и ще гласуват тактически, превръщайки манипулацията в реалност.

  Отделно, тези избори са загубени. Ще има нов кабинет Орешарски, дори да имахме 100% повтаряне на предишния парламент.

  Reply
 9. Григор Post author

  @Иван: Твърдението, че мафията ще спре всеки, който не е част от нея, автоматично означава, че който е стигнал дотам да се яви на избори, е част от мафията.

  Мисленето с джоба си не е популизъм – то може би е единственото, което не е. Поне ако не става дума за раздаване на малка част от откраднатите пари. В случая с Марешки не е така. Бензиностанциите на картела работят с надценка към 30-35%. Доколкото ми е известно, той купува горивото по цена дори малко над тази, на която го вземат бензиностанциите на картела – просто си слага печалба само 3-4%. (Можеш да провериш колко е цената на едро на горивото в България, имаше някъде сайт с тази информация.) Затова примерите ти не са валидни.

  (Не зная дали Марешки изобщо може да внася гориво. Поне до едно време имаше положение, че гориво можеш да внасяш само ако имаш фискално оборудван по ДДС склад – а такива в България се строят само с разрешение на правителството, и такива притежава към момента само Лукойл. Не знам дали все още е валидно.)

  Тези, които гласуваха за Тръмп, гласуваха за празни обещания – точно както българите доскоро. Направиха го, понеже там изпълняването на значителна част от предизборните обещания е нормата – не са имали тотален лъжец кандидат на голяма партия от много десетилетия, така че се подведоха. И не успее ли Тръмп да си реализира обещанията, американците ще го изкарат през носа на Републиканската партия безмилостно. Познай защо Пол Райън е толкова бесен на Freedom Caucus, при положение, че трябва да е наясно, че преразтягането на партията до невъзможност за общи позиции в социалната сфера е обективен и непреодолим факт.

  В България Марешки е първият, който сложи някакви действия зад обещанията си. Да, това не прави по-вероятно те да бъдат изпълнени до дупка. Но ако хората започнат да гласуват само за тези, които слагат някакви действия зад обещанията си, малко по малко политическите партии ще се принудят да го правят, ако искат да бъдат избирани. А това ще е напредък в сравнение със сега.

  И да, всичко това продължава да не прави Марешки „моя кандидат“ – само пречи да бъде задраскан окончателно от списъка ми в ситуация, в която да се намери партия за не-задраскване е страшно трудно и става с много големи компромиси.

  Reply
 10. korgoth

  По същество, това да вземеш 50лв на ръка за да гласуваш за дадена партия, по нищо не се различава от това да гласуваш за друга партия, защото ти е продала 100л бензин с 50ст по-малко. И двете са правене на “нещо” за хората.
  Но това не е правилното “нещо”.

  По същество е коренно различно да ти платят да направиш нещо, в сравнение с това да избереш по-ниската цена за дадена стока. Да, вярно е, че по бензиностанциите и аптеките му има агитационни материали за партията му. Нормално. И все пак това не те задължава да гласуваш за него. И 100л бензин не са с 50ст по-малко, а с 20 лв по-малко.

  Така че в случая напълно важи правилото “всеки има глава на раменете си, за да прецени за кого да гласува”.

  Григор много добре е описал ситуацията с политика Марешки.

  Reply
 11. Божо

  @Григор – Защо „Нова република“ да “чакат гласовете и подкрепата да им дойдат заради хубавите им очи”
  Обиколиха хората страната няколко пъти. Познавам хора, на които им е попаднало вестниче “Нова република” и заради него ще гласуват за тях.
  Но въпросното вестниче други хора се грижат, да не се разпространява много.

  @Иван – гласувах за „Нова република“ , въпреки прогнозите.

  Reply
 12. Григор Post author

  @Божо: Да „обиколят страната няколко пъти“, като „обиколка“ значи да се срещнат в град като Пловдив или Варна с няколко десетки свои съмишленици, е именно и точно чакане на подкрепа заради хубавите им очи. Американците имат израза „preaching to the choir“ – обикалянето на Нова република е „preaching to the choir conductor only“. Не разбирам колко откъснат от реалността трябва да е човек, за да мисли, че това му печели каквито и да е гласоподаватели.

  Точно същото важи за вестника им. Той се разпространява почти само между техните най-запалени поддръжници. Да, факт е, че се полага много сериозна грижа да не се разпространява много. Но биха могли да се поучат от „Прас прес“ – за него се грижат да не се разпространява същите хора, и още по-усърдно, а той намери начини да се разпространява. И би могъл да намери още много други. Трудно е, но има как. Така че – още един параграф „заради хубавите им очи“.

  Трябва ли след това да се чудя, ако не успеят да влязат в парламента? Или трябва да се чудя на акъла на тези, които не разбират това? Начело с тях самите? Извинявай, ама ако една партия ме кара да се чудя на акъла на хората в нея, как точно ще ме убедиш да гласувам за нея? За БСП и ГЕРБ, които съм задраскал от списъка си, не си задавам този въпрос!

  Reply
 13. Веско

  Гриша, НР раздаваха вестника си на когото могат, това поне многократно съм го видял лично.

  Иначе, десетилетията изглежда показаха, че моята интуиция е била по-точна от твоята информирана преценка (или по-точно gamble). И по отношение на НДСВ, и по отношение на ГЕРБ, интуицията ми беше “опитват се чрез религиозни месиански номера да подменят неудобното за тях дясно в България, и ще успеят, защото всички хора инстинктивно кълват на религия”. А надеждата ти едната мафия да измести другата мафия ми напомняше на филмчето на Доньо Донев “Умно село”.

  На тези избори обаче, за първи път не гласувах в тъмно синьо. Да, според мен “Да, България” са една много спонтанна и “grassroots” организация, и можах да се убедя в това последните месеци, защото за всичко търсеха помощ от нас, нейните поддръжници. “Нужни са ни застъпници, кой има желание да бъде доброволец”, “Убедете близките си”, “Трябва ни следната сума за еди-какво си”. Помня цялата енергия при учредяването, едно усещане сред хората, че вече няма кой да ни помогне, нито отвън, нито отвътре, и ще трябва да вършим и създаваме нещата сами. Изпитах много странно усещане, как когато имаш нещо, за което лично да се бориш, дори победата да изглежда невъзможна, всичките приоритети в живота ти се променят и смисълът се връща.
  Що се отнася до това кой в “Да, България” ти е подозрителен и кой – не, и това, че били финансирани от Прокопиев. Възможно е, не бива да изключвам тези възможности, защото иначе бих попаднал в религия. Но не съм убеден каква част от вярванията си ги базираш на недоказуеми слухове, предназначени да очернят някого. Ти беше убеден (и сигурно още си), че Божков заслужено е имал прякора “мистър 10%”. Има нещо общо между тези, които биват очерняни в масовото съзнание – нещо общо между исторически личности като Костов, Стамболов, Чърчил, Тачър, Рейгън. Те са мразени и клеветени, и масовия човек знае, че са били “вредни”, въпреки че с визията си са дали нещо добро на света. В общи линии това да си универсално мразен (или пренебрегван) честно значи, че си свършил нещо добро. Истинските злодеи, като Сталин и Хитлер, и до ден днешен са почитани (или поне си ги спомнят) голямо количество хора, много по-малко хора ги мразят или не знаят за тях. Това е, защото злодеите резонират по-добре с религиозно-животинската природа на хората, докато визионерите са напълно неразбираеми за нея. Както и да е, отклоних се от темата, имах предвид, че за Нова Република и Да, България, излязоха цели две книги в “безплатни”, стохилядни тиражи, посветени на това да ги очернят. Това казва много.

  Reply
 14. Иван

  @korgoth, преди време бях чул че той продава на 1,5лв/л докато другите продават на 2лв/л. оттам 100л*(2-1,5)=100л*0,50лв/л=50лв.
  Това че сега продава само с 20ст по-малко от другите си е направо мизерно…

  Иначе, някои продават кебапчета със 100% намаление и то изпечени. Но само преди изборите.
  Принципна разлика няма. Келепир да има.

  @Григор,
  Отново сламеното плашило…

  Мафията няма защо да се занимава да смачква “всички” партии. Тя просто трябва да се справи с тези които са реална опасност за нея. При това методите са далеч по-разнообразни и подготовката започва от по-рано. Примерно инфилтрация, корумпиране, изнудване. Стандартните ДС тактики още от времето на СДС.

  Нека да го кажа така. Ако някой бърка в джоба на Мафията, а тя не реагира, тогава ще имам основателно съмнение, че това е постановка.

  Колкото за горивата.

  Не можах да намеря цените на които продава Лукойл на едро, но тази стара статия посочва няколко доставчика на едро.
  Сакса, дава цена на A95 от 1,911лв/л и euro дизел 1,854лв/л (арктик 1,822).
  Според този сайт VM Petroleum дава A95 за 1,88лв/л и дизел за 1,86лв/л .

  Я пак ми обясни как човека печели?
  Да наясно съм с положението за данъчните складове. Именно това се опитвам и да обясня, ако внася отвън, без данъчен склад значи нарушава закона, едно проверка и дотам. Провериха го, ама нищо.

  Остава само Лукойл да му дава гориво директно и с голяма отстъпка.

  Reply
 15. Григор Post author

  @Веско: Да, продължавам да съм убеден, че Божков беше заслужил този си прякор. Конкретно по този въпрос имам доста информация от първа ръка.

  Енергията при учредяване, която описваш, съм изпитвал и аз – при три различни партии. (Да, участвал съм в създаването на толкова.) За две от тях дължа извинение на българския народ. За третата – все още не (но се опасявам, че ако тя стигне до властта, ще дължа и за нея.) Затова тя сама по себе си все още не ми дава гаранция за нищо. Дава ми такава гаранция що за хора на що за позиции са в тази партия. Не искам да казвам повече публично по въпроса – но имам какво.

  Не отричам, че и Нова република, и Да, България са изключително мразени от определени кръгове. Това обаче не значи непременно че те са рицари на бели коне, нито дори ако са, че са способни да надвият ламята.

  Колкото до историческите личности – струва ми се, че попадаш в капана на „кой е по-чист – този с мръсното петно по него или този с чистото място по него“. Хората, които помнят с добро такива като Стамболов и Чърчил, са много повече от тези, които ги помнят с лошо. Тези път, които помнят Сталин и Хитлер с добро, са много по-малко от тези, които ги помнят с лошо. (Въпреки масовото промиване на мозъците в една голяма държава по адрес на първия.) И към двете категории има и двата вида отношение, но съотношенията са много различни.

  Най-сетне, аз не бих сложил Рейгън или Тачър в един списък със Стамболов или Чърчил. Тачър е доказателство за същото, за което е и Тръмп – че чрез директна наглост може да се постигне на високо политическо ниво доста. Само дето тя вместо да лъже извиваше ръце. А Рейгън е бащата на съвременните икономическо-социални проблеми на САЩ. Именно неговата политика на по-ниски данъци за най-богатите и помощи за най-бедните изкриви социалната гаусиана в САЩ, вдигайки краищата и смачквайки средата ѝ.

  @Иван: Мисля, че Марешки почти винаги е продавал около 30 стотинки под картела. Последния път, когато можах да ги сравня в един ден, картелът продаваше дизел на 2.12, а Марешки – на 1.85. За сравнение – една „верига“ от две бензиностанции, от която пазарувам, го продаваше същия ден на 1.91. Понеже оборотът ѝ е нищожен в сравнение както с картела, така и с Марешки, тя купува дизела на нещо към 1.84 към този момент, по данни на собственика. Марешки с гаранция го купува под 1.80, а картелът вероятно под 1.70. Оттам и че Марешки може да търгува горивата на тези цени и да е на печалба.

  Мисля, че към момента даже Ромпетрол не могат да си внесат гориво от Румъния – че го внасят през Лукойл. Мисля, че към момента всичкото гориво в България или се произвежда, или се внася от Лукойл. Възможно е да греша.

  За партиите – ако съдя по наблюденията си, си напълно прав за методите. Не съм съгласен обаче за липсата на нужда. Нашата мафия е политченгеджийска и е съградена върху манталитета и обучението на политченгетата. Важна част от този манталитет е, че те са овчарите, или поне кучетата, а другите са овцете, и човек може да мине от едната в другата категория колкото овца може да стане куче. И че положението е под контрол когато са под контрол не 31%, не 51% и не 99% от възможните опасности, а всяка без нито едно изключение, в пълна степен. Не зная как е положението с примерно Да, България, но с течение на времето ще разбера. Засега мога да кажа единствено че ситуацията вътре в нея вече съм я виждал неведнъж и знам от такова семенце какво расте. Ако в някой момент нещата тръгнат по различен път, ще се поправя, но засега са по този.

  Reply
 16. korgoth

  @Иван: това да ти дадат кебапчета точно преди да гласуваш и после цяла година да не ти дават е коренно различно от това да има по-ниска цена на дизела и ти да отидеш сам да си купиш. С пари. По твое желание. Цяла година. Не мога да си обясня, защо смяташ че по-ниската цената те обвързва политически да подкрепяш този човек.

  По въпроса за горивата: Марешки не е вносител, това че някой си бил казал че си внасял танкери – ЕЖК. Той купува от продавачи на едро. Цените които си намерил са официално обявените. Много добре знаеш, че като купуваш големи количества има отстъпки. Кой колкото се договори. А ако купува от Лукойл директно влизаме в голяма конспирация.
  Защо мислиш не можеш да намериш официално цените на Лукойл?

  Колкото до проверките – постоянно му правят такива. Това, че в новините се тръби само по определен повод учудва ли те?

  Reply
 17. JJ

  Григор ..аз така и не разбрах..в крайна сметка за кой гласува ти лично?

  Reply
 18. Иван

  @korgoth,
  Няма принципна разлика в това да гласуваш за даден човек защото ти е дал нещо, независимо дали е евтин бензин, безплатни кебапчета или пари на ръка.

  Никой не те кара да ядеш безплатни кебапчета, пък след това никой няма да ти ги вземе, ако гласуваш за друг, нали?
  А, това дали и доколко Марешки ще продължи да дава евтини горива, ще видим като се докопа до кокала.

  За мен обаче остава мистерия, откъде идват тези евтини горива.

  Ти и Григор споменавате че той върти големи обороти. Но миналата година той имаше само една бензиностанция и започна да продава дизeл за 1,59 и A95 за 1,69 , което е 30-40ст под картела. Дотогава той не е правил значителен оборот. А сега има над десет бензиностанции.

  Отделно, цените на едро, които съм намерил са базови цени, в тях не се включва превоз. Превоза се плаща на км и за превоза се правят отстъпки при по-големи количества. За да продават под базовата цена, доставчиците на едро трябва да се лишат от собствената си печалба…

  Така че, аз не вярвам, че някой доставчик прави огромна отстъпка на Марешки, само защото той прави голям оборот. Неназованата бензиностанция на Григор, явно купува по цените които аз съм посочил. Би трябвало да правят и доста добър оборот, ако наистина продават на цените назовани от Григор. Тогава защо нямат по-големи отстъпки?

  Нека бъда ясен. Цените на Картела са страшно високи и надути. Ако Марешки купува горива на реална производствена цена и ги продава с платени акцизи, данъци и нормална надценка, неговите цени вероятно ще са сегашните.
  Въпросът обаче е, Кой от Картела ще реши да загуби собствената си печалба, за да може Марешки да трупа активи? И защо?

  Нали сте наясно че Лукойл е този който крепи Картела? Лукойл решава на каква цена да продава горивото което произвежда. В момента в който Лукойл разбере кой дава отстъпката си на Марешки, Лукойл просто ще спре да му дава отстъпка. Лукойл може да разбере това и като продаде различно по качество гориво на различните си продавачи, и накрая да провери какво ще потече при Марешки.
  И накрая, Лукойл може просто да отреже отстъпките си за всички и да си прибира печалбите сам.

  Reply
 19. Петър Петров

  “Изборните резултати от чужбина доказаха, че няма никакво изтичане на мозъци.”

  Reply
 20. Данчо

  Изборите минаха, партиите започнаха да мислят за съставяне на правителство и се появи препъни-камъчето наречено “референдума на Слави”.
  Какво мислиш, новите депутати ще променят ли изборната система? И от ГЕРБ и от БСП заявиха, че ще подкрепят референдума.
  А мажоритарната система дали ще сработи? Купуването на гласове по места, както е на кметските избори става много по-лесно.

  Reply
 21. Григор Post author

  @JJ: Смятам този път да си запазя тази информация.

  @Иван: Бензиностанциите от „двойката“, за която говорих, продават средно по около два-три тона гориво на ден. Бензиностанцията на Марешки в Люлин по мои наблюдения продава толкова на час, ако не и повече. Така че оборотът му със сигурност е много сериозен.

  Някои от веригите бензиностанции в България, примерно Шел, имат много дебел гръб. Ако Лукойл не им продава горивото достатъчно евтино, те ще успеят да извият ръцете на правителството да им разреши да си внасят сами. Почнат ли, Лукойл трябва или да се махне от пазара, или да почне да продава на същите като сега или по-ниски цени, но вече на доста по-малко купувачи. Така че Лукойл няма избор – трябва да продава на едро сравнително евтино, а да печели от висока надценка в бензиностанциите си. (Дочул съм слух, не зная дали е верен, че именно те са били инициаторите на картела.)

  В същото време, доставните цени на Лукойл са доста зависими от оборотите. Резултатът е, че такива като Шел получават цени, при които не си струва да разбълникват блатото, а дребните вериги – значително по-високи. Съответно техните възможности да подбиват картела са малки, а възможностите на картела да купува тормоз срещу тях, ако се опитат – големи.

  Марешки можеше да си позволи да свали цените на горивата по две причини. Едната е, че още преди да отвори първата си бензиностанция той вече купуваше горива на едро, за транспортните нужди на собствените си бизнеси. И втората, че от тези бизнеси той получава значителни доходи, които може да инвестира в отбиване на тормоз срещу него. Затова още първата му бензиностанция вече можеше да продава на 30 стотинки под картела. (Бензиностанциите, от които аз пазарувам, и чийто общ месечен оборот е под седмичния на една бензиностанция на Марешки, и сега купуват горивото (от Лукойл – в крайна сметка всичкото е оттам) на почти 30 стотинки под продажната цена на картела.) Така че е напълно реално Марешки още от откриването на първата си бензиностанция вече да е можел да продава на 30 стотинки под картела и да покрива издръжката на бензиностанциите си, че дори и да има малко печалба.

  Има много сериозна разлика между това да гласуваш за който те подкупва с нещо евтино и да гласуваш за който подбива картелите в страната на дело, а не на празни приказки. Затова не съм съгласен с дефиницията ти.

  Да, Марешки с пълна и точна гаранция не държи цените ниски от алтруизъм. Реалният ефект обаче е, че той подбива картел в България и печели подкрепа с това. Ако подкрепата продължава и се засилва, други политически партии също ще започнат да обсъждат идеята да вършат нещо реално, за да получат подкрепа. Иначе казано, с подбиването на горивния картел и правенето на политическа партия той създава условия да се подбие политическия картел на празни обещания и голо крадене. Дали ще се получи – не знам, но поне е шанс. Който досега не сме имали.

  @Петър Петров: Не съм съгласен. Ако няма изтичане към чужбина на мозъци, как се получава натрупването в България на задници?

  @Данчо: Засега нямам надеждно мнение. Да видим.

  Reply
 22. korgoth

  Цитатът на Петър иска да каже нещо косвено.

  Между другото е интересно, че Марешки е получил 2% от гласовете в чужбина. Сигурно и там има бензиностанции?

  Reply
 23. korgoth

  Сигурно и Техномаркет няма, ама явно собствениците му се ползват с много вяра. Много. Пробвайте да ме оборите.

  В общи линии на хората винаги им се иска да има конспирации. Простите хора го постигат. За по-умните не е много сигурно.

  Reply
 24. Григор Post author

  @Божо: Между другото, току-що дочух нещо интересно. Официалното заключение е, че картел при горивата няма и веригите бензиностанции няма да бъдат разследвани. Вместо това на прокуратурата е даден Марешки – за дъмпинг. Изводи?

  Reply
 25. Иван

  @Григор,
  Много пишеш, но вече втори път избягваш да отговориш конкретно на въпросът ми. Просто пишеш много неща, които звучат смислено, но като почне човек да се рови, открива че не отговарят на реалността и човек започва да подозира, че просто си ги измисляш в движение.

  Примерно, това че Марешки имал голям оборот от другия си бизнес. Аптеките. Само дето сметките не излизат, човека трябва да зарежда по един тон лекарства всеки ден, във всяка от неговите 400 аптеки от 4-те си бази в страната, че да направи оборот колкото за една бензиностанция. За сведение, средния разход на 40т камион е между 30-40л/100км.

  С други думи, аз мисля че е обратното. Марешки е отворил първата си бензиностанция, за да увеличи оборота на горива и така да може да купува по цени на едро.

  Марешки отвори бензиностанцията си в София само 2 седмици преди изборите. Двойката бензиностанции на Григор също щяха да имат огромен оборот, ако и преди това бяха продавали със сегашните надценки…

  Колкото за това, какъв оборот трябва да правите, за да получите отстъпки под тези за цените на едро, трябва да знаете че бензиностанциите в България са 1500, към 160 в София и 110 в Пловдив. Големите доставчици на едро са 6.

  Относно това че големите вериги ще започнат да внасят гориво отвън ако Лукойл ги притисне. Въпросът е, че е необходимо технологично време за да се уговорят доставките, отворят данъчни складове, да се сключат договори, да се докара стоката. Дори това да е само месец два, този момент можеше да е точно преди изборите.

  Което навява следващата тема. Подобно картелно извиване на ръцете е твърде нагло в момент когато държавата те разследва за картел. Разследване което започна точно преди президентските избори и свърши точно след парламентарните. Затова и последвалото разследване срещу Марешки за дъмпинг е напълно логично. Ако разследването му беше почнато преди изборите, тогава може би щях да допусна, че все пак мафията може би не е на негова страна… но сега…Просто, веднъж след като той е вкаран в парламента, срещу него трябва да има някакъв лост, с който той да бъде коригиран, ако реши да своеволничи. И то такъв лост, който да дискредитира неговия най-голям политически апел.

  Още повече, точно подбиването на цените от бензиностанциите на Марешки беше цитирано като доказателство за липсата на картел. Така че “борбата” му с картела се оказва в ползва на същия картел. (Не че резултата щеше да бъде друг. )

  Марешки и преди се напъваше с политика, като се хвалеше с евтините лекарства, но тогава нещо по-малко хора му се връзваха.
  Вие какво ще кажете, евтини ли са лекарствата на Марешки?

  Reply
 26. Rumiana

  Ама това за Марешки – сериозно ли обмисляше да гласуваш за него?! А, стига бе… винаги си изглеждал сериозен и смислен човек…

  Reply
 27. Григор Post author

  @Иван: Лекарства се разнасят не с 40-тонни камиони, а основно с баничарки или леки коли. При веднъж дневно доставка на лекарства до всяка от 400 аптеки се навъртат приблизително 2-3000 километра на ден. Това са към 10 тона гориво на месец – достатъчно, за да може да бъде купувано на едро (ако и в самото начало на диапазона). Както вече споменах и обясних защо, голямата разлика в цените на горивата е между тези на дребно и тези, на които реално се търгува на едро. Успееш ли да се вместиш в диапазона на търговията на едро, ще си поне 35 стотинки под цените на дребно. Ако продаваш с 30 стотинки отстъпка, пак ще си на 5 стотинки печалба – достатъчно, за да покрие разходите по продажбата, ако и малко измъчено. А ако пазаруваш не 10, а 100 тона гориво на месец, вероятно цената ти на едро ще слезе с поне още 2-3 стотинки. Стигнеш ли 1000 тона на месец (само бензиностанцията в Люлин вероятно продава поне 2000 тона на месец, може би доста повече), вероятно ще си с поне 5 стотинки надолу спрямо 10 тона – това е 100% печалба спрямо разходите ти… Но и 10 тона на месец вече има откъде да ги пазаруваш по цени на едро – вероятно Марешки го е правел още преди да отвори първата си бензиностанция. (Но е вярно и че тя със сигурност му е вдигнала оборота и по този начин свалила цените още.)

  Двойката бензиностанции, за която говоря, продават на печалба от 8-10 стотинки откакто съществуват (аз ги знам от 3 години). И двете обаче са на доста трудни за откриване места – когато за пръв път отивах до едната, подминах входа към нея на два пъти, въпреки че ми бяха обяснили къде е. Значително по-големи обороти отсега не зная да са правили някога.

  Славата си на продавач на евтини горива Марешки я направи дълго преди изборите и преди отварянето на люлинската бензиностанция.

  Дали картелното извиване на ръце е нагло се определя не от дали те разследват за картел, а от как те разследват. Ако знаеш, че няма да те признаят за виновен, можеш да извиваш ръце колкото искаш. Че горивният картел няма да бъде признат за реален се знаеше още в момента, в който обявиха разследването.

  За лекарствата на Марешки – на разстояние от 100 метра близо до нас има 3 аптеки. Едната е на Марешки, и в нея цените на лекарствата са средно около 5% под тези в другите две. Не зная дали другаде е така, не съм обръщал внимание.

  @Rumiana: Именно.

  Reply
 28. Иван

  @Григор,
  Вече и на гаргите стана ясно, че си гласувал за Тръмп, затова и толкова фанатично си го защитаваш. 🙂 😉 🙂

  В моите сметките използвах твоите цифри от 2÷3т на ден за оборот на една бензиностанция. (Сега намерих статистика – 2730л/ден е средното за 2014г. ) При 2т и плътност от 0,832 кг/л имаме 2400л. При 40л/100km излиза, че в моите сметки съм вложил минимум 6000km път на ден, с камион(и) които харчат поне 4 пъти повече от 40 годишна Жигула (6,9 ÷ 9,4 л/100км).

  В крайна сметка, опровержението ти се свежда до това, че с 10т/м можеш да купуваш по цени на едро. Ами, аз не можах да намеря официален източник за това твърдение. Но намерих коментар който споменаваше 850л минимум за някои складове, което явно прави към 1 тон. Във всеки случай, Сакса обявява цените си в 1000л, и бих могъл да предположа, че това е минималното количество което може да се купи от тях.

  С други думи, считам че всичките ти сметки за тонове и стотинки са си твои фантазии. До доказване на противното.

  Едно е ясно, оборотът на Марешки от другият му бизнес, в никакъв случай не се доближава до този на една бензиностанция (2÷3*30=60÷90т/м) и няма как да му донесе големи отстъпки.

  Докато търсих колко харчат камионите, попаднах на информацията, че някои имат резервоари които събират над 1000л. Това означава, че дори малък бизнес би могъл да стане клиент на едро, просто трябва да си направят вътрешно ведомствена бензиностанция. В друг материал попаднах, че вътрешно ведомствените бензиностанции в България са 30’000 или 10÷20 пъти повече от обикновените бензиностанции.

  Подозирам че “веригата” бензиностанции за които говориш е от този тип, затова имат ниски цени и са трудни за откриване. Ако мислиш, че са си стандартна бензиностанции, може би ще бъдеш така добър да ни посочиш на карта (maps.google) къде се намират. Сигурен съм че имаш доста читатели които ще се радват да им станат клиенти.

  Докато рових, попаднах на тази статия за бензиностанцията на Марешки, която съдържа доста интересни официални цифри и сметки с тях.
  Приятно смятане.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *