Елхички

Наскоро прочетох в блога на Таня Джекова една чудесна идея за елхички в саксии. На Коледа – в къщи, празнично украсена. През другото време – на терасата. И така няколко години, докато не порасте и не я посадиш щастливо да расте някъде, горда и благодарна.

Днес обаче научих нещо важно – и ми се иска да предупредя всички, купили си елхичка в саксия.

Внесете ли я вътре, само за няколко дни затоплената елхичка решава, че е пролет, и се пробужда. Външно изобщо не й личи, но вътре в нея соковете са се раздвижили. Изнесете ли я отново навън, на януарския студ, тя ще загине. И красивата идея ще се превърне в тъжна… А това може да бъде избягнато.

Едната възможност е да държите украсената елхичка отвън, на терасата. Повярвайте ми, тя ще се вижда през прозореца не по-зле, отколкото и вътре в стаята. Ако отвън е толкова тъмно, просто я осветете с една лампа – и ще й се радвате не по-малко. А пък през пролетта тя ще се радва отново на слънчицето, и ще расте. И ще ви благодари за вниманието и търпението с крехките си нови връхчета. (Не зная дали го знаете – но растенията усещат болка, и им е приятно от добро гледане. Доказвано е неведнъж, с най-строги научни опити.)

Ако на всяка цена държите елхата да е вътре в стаята, внесете я в стаята само за няколкото коледни часа – за толкова тя няма да успее да се пробуди. Щастието тя да бъде жива ще си струва… А ако нямате тераса, или на всяка цена държите елхичката да стои много дни вътре, просто я запазете вътре до пролетта. С понамален набор играчки тя ще е все така красива, но и много по-приемлива в стаята. И когато дърветата отвън напъпят, я изнесете с чиста съвест. Отново през лятото ще се радвате на благодарността й.

Това е – и желая весела Коледа и на вас, и на елхичката ви! 🙂

11 thoughts on “Елхички

 1. dzver

  У дома сме с пластмасова елхичка. С помощта на допълнителни пластмасови иглички, нашата елха изглежда като истинска и не е нужно някое дръвче да умира за наше удоволствие.

  Reply
 2. случайна

  Това е хубав съвет. Аз нямам истинска елхичка в саксия, понеже не съм много грижовна цветарка. Но сигурно има хора за които това с елхичката в саксия едно прекрасно решение. Търговците пак ще печелят, но поне няма да умират елхи.

  Reply
 3. Pingback: Substance over form » Blog Archive » Елхички

 4. iv

  Подкрепям Дзвер! У дома също сме с пластмасова елхичка,но това не помрачава коледното настроение!
  Истинското усещане е вътре в нас!
  За жалост повечето хора предпочитат да си купят отсечено дръвче и още на 1-ви януари да го изхвърлят пред блока
  псувайки за игличките по пода

  Reply
 5. Григор Post author

  Според мен пластмасовата елхичка би трябвало да подобрява коледното настроение, а не да го помрачава.

  Да, тя няма да расте и да живее. Но всяка година ще спасява по една жива елхичка, която ще го прави.

  А пък и не ръси иглички по пода, и се купува само веднъж. Така че е и много по-практична от отсеченото дръвче.

  И нещо за тези, които предпочитат тайно да отсекат нощем някое дръвче, нищо че то е радост за всеки: В Германия бяха започнали да пръскат дръвчетата в опасност, около месец преди Коледа, с нещо. Не зная какво е; мой приятел предположи, че може да е отвара от кокали. Отсеченото и внесено на топло дръвче започва да смърди на мърша така, че и да го изнесеш, стаята после не се измирисва със седмици…

  Reply
 6. Таня

  Е това последното много ми хареса като идея – кофти отмъщение, но те си го заслужават. Ах, че хубаво… :-))) Ми то в България цялата държава ще се осмърди яко по този начин.

  Reply
 7. Vlad

  Подготовката кипи с пълна сила.
  От две зими вече сме със изкуствено дръвче, а тази дори не знам дали ще го кача от мазето и ще го украся, предвид времето коеот си го кътам дори когато става въпрос за сън.
  Но повече трупове в хола си няма да слагам. Мина времето в което чаках с нетърпение ордителите да купят дръвчето от пазара, без дори да ми позволят след това да се доближа до него, преди да е окончателно префасонирано с украса за празниците (от възрастова гледна точка).
  Сега даже забравих какво беше посланието, което дръвчето носеше, както забравих и останалите придатъци за тези дни.
  За сметка на това обаче, за последно много ми се смяха съседите, когато украсих кипариса пред кооперацията (който е засаден специално в деня, в който съм се родил от баща ми и си има брат близнак на вилата). Тогава май накуп се охарчих страховито за гирлянди и играчки, за да се почувства празнично самото дръвче. Аксесоарите разбира се бяха окрадени за нула време, но скоро пак ме питаха дали ще правя същото и тази година.
  Завиждам благородно на всеки, успял да усети коледният дух тази година.
  Това обаче не ми пречи и тук да пожелая на всеки, който го види най-прелестното изкарване с любимите, близки и shiny, happy people. По начин, който ще остави само положителни в спомените за края на 2005-а и началото на 2006-та.
  …а и занапред 🙂

  Reply
 8. Калин

  Григи, видял ли си подзаглавието на тема “Приятели на Фантазия” във Фантазия?

  Е, ето заради такива те Обичаме… :):):)

  Reply
 9. Григор Post author

  Таня: Наистина го заслужават. Освен че е ефективно, и им подхожда. 🙂

  Влад: Браво – и браво! Да са живи хора като теб!

  Калин: Не – и дори не зацепвам в момента какво ще рече “Фантазия”. (Късничко е, а денят ми беше кошмарно натоварен.)

  Reply
 10. Явор Атанасов

  Защо чак сега попаднах на това 🙁
  Да се надявам че мойто ще оцелее. Все пак балкона е остъклен.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *