За покемоните

На колко ще ви осъдят, ако играете Покемон Го в църква в Русия? Вече знаем. На три и половина години затвор. С предупреждението, че тази мека присъда е милост от Бога и следващите ще са много по-сурови.

Ясно като небето над Колима. Ама аз, нали съм глупавичък по рождение, си задавам още въпроси.

Чудя се какво ли ще рече „много по-сурови присъди“? Пет години? Осем? Десет? Повече?… При първоначален строг режим?… Не е ясно, но определено е от тази категория.

Добре, а на колко ще ви осъдят, ако играете Покемон Го в джамия в Саудитска Арабия? Или в Иран? Доколкото знам, на нищо. Със сигурност ще те погледнат бая накриво и ще те помолят да престанеш или да излезеш. Но чак да те съдят – не мога да си представя колко трябва да прекалиш. Доколкото знам, да се разхождаш и да размахваш смартфон по средата на молитвата значи ходжата да ти каже доста твърдичко да напуснеш веднага, за да не те изхвърлят. Но чак да те осъдят, и то на години затвор – твърдо не.

А ако го играете в папската базилика във Ватикана? Или в някоя най-официална синагога? Пак на нищо. (Иначе щеше да е позор, естествено. При положение че в Саудитска Арабия и Иран не те съдят за това…) И там ако прекалиш, нищо чудно блюстителите на реда да те изведат, ако трябва със сила. Но за да влезеш в затвора, дори за седмица, трябва като минимум да се сбиеш с тях или с някой друг.

А ако го играете в джамията „Света София“ в Истанбул? Там пък съвсем. Като начало, тя не е действаща джамия, а музей. Ако прекаляваш, също сигурно ще те помолят да престанеш или да напуснеш. Но да те осъдят на години затвор – това надали някой турчин ще повярва, че е възможно за игра на смартфон в храм. Ако примерно стържеш с него особено ценни стенописи или се опитваш да разцепиш нечия глава – може би. (В първия случай ми се струва по-вероятно да се отървеш с глоба.) Но просто така – надали.

Ами ако го правите в джамия под контрола на „Ислямска държава“ или „Ал Кайда“? Да си призная, не знам. Вероятно няма да ви се размине само със забележка. Нищо чудно и да ви накажат наистина. Все пак това са „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“. (От друга страна, ако сте мюсюлманин, надали наказанието ще е чак години затвор. Подозирам, че ще се отървете с публично порицание или най-много десетина-двайсет тояги. А ако не сте, няма да ви пуснат в джамията, а и не само там… Така че вероятно и там наказанието ще е по-малко.)

… Въртят ми се из ума всичките тия откачени въпроси, и бавно изплува още един, още по-откачен. Толкова много, че нищо чудно да е от категорията „лудите, лудите – те да са живи“.

Шариат ли е това, което става в момента в Русия? Определено не. Шариат е това в Саудитска Арабия и Иран. Там вероятно не съдят за игране на Покемон Го в храм.

Фундаментализъм ли е? Май също не. Фундаментализъм е това при „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“. И там на редовия гражданин вероятно няма за игра на смартфон в джамия да му праснат цели три и половина години затвор. Да не говорим за далеч по-сурова присъда.

Добре, какво е това, което става в момента в Русия?

Не знам. Не успявам да намеря подходящо определение.

Но каквото и да е, все си мисля, че Русия и руският народ заслужават нещо по-добро.

10 thoughts on “За покемоните

  1. emo

    мисля че в някои страни направо ще те пребият с камъни, регулярно има пребити и заклани блогъри за това какво са писали в блога си, какво ли публично да засегнат “чувствата”
    подозирам че както са тръгнали може и в Русия да заформят нравствена полиция, ако няма вече

    Reply
  2. Иван

    Да бъдем точни: 3,5 години условно.

    Явно е осъден по-скоро за това, че е качил това youtu_be/PfMn1yahGYk видео. Осъден е по-същия закон по който бяха осъдени Pussy Riot, така че нищо ново. Едно от основните обвинения е това, че е сравнил Христос с покемон. Знаем колко са докачливи доста от мюсюлманите, когато някой се шегува с пророкът им…

    Reply
  3. Друг Иван

    Защо мислиш че Русия и руският народ заслужават нещо по-добро? Защото много са страдали? Тези, които много са страдали, са свикнали и не им прави впечатление. И в този смисъл си заслужават страданията – удрят им шамари, защото са видели че вместо да отвърнат с по-силен шамар, те си обръщат бузата. Затова руснаци, китайци, индийци и българи хаир няма да видят докато остават каквито са в средата, в която са.

    Има и друго: в Русия засега религията царува само в черквата, в Иран и подобните – навсякъде. А и на руснаците пътят от родината навън им е много по-лесен. Затова, нека не ги жалим толкова!

    И трето: не мога да си обясня нагласата вместо в края на нефта, глобалното затопляне и замърсяване (у нас нитратите и уранът започнаха да идват основно през водопровода), изкуствения интелект, хакерите и вирусите им, гладът сред муслюманите и фундаментализмът им, фундаменталистката ни икономическа система (няма друг Аллах освен икономическия растеж) и т.н., да виждаме опасността за света в лицето на Путин. Притесняваме се че начело на Русия е подполковник от КГБ и в същото време си избираме двама генерали начело на държавата. В една друга държава пък си избраха луд да ги управлява.

    Излезе като написано от някаква откачалка, но всъщност светът ни е такъв. Путин не е причината за това, а е просто страничен резултат.

    Reply
  4. Григор Post author

    @emo: Действително в някои страни има пребити и заклани блогъри, но не и осъдени от официалната власт. Отделни фанатици или дори цели тълпи могат да се срещнат и в най-цивилизованите държави. Това държавата открито да тръгне на такава позиция обаче е по-високо ниво.

    @Иван: Действително нищо ново – и точно това е страшното.

    @Друг Иван: Да, една от причините да смятам, че Русия и руският народ заслужават нещо по-добро е, че са страдали много. Да, само по себе си това води до одобитъчване вместо до по-доброто. И да, хаир няма да видят, докато не се променят. (А как точно трябва да се променят, за да видят по-добро – трудно е да се каже. Да се наложи там отведнъж с чудо западноевропейски или американски модел няма да им помогне, за такъв модел се зрее с не едно и не две поколения… У нас, ако бъркането на руснаците бъде спряно, поне имаме шанс за две-три поколения Европа да ни попревъзпита бавно и полека, поне донякъде.)

    Но все пак много ми се иска руснаците да получат нещо по-добро. Не само заради тях си, а също и заради нас. Потопените в безнадеждност са опасни за всички наоколо, с глупостта, лековерието, простотата и простотията си. Именно те са в дъното на факта, че в Русия е начело полковник от КГБ, у нас – двама генерали, а в една друга държава – луд. А когато са стигнали до оскотяване и озверяване, са военна опасност за всички наоколо.

    А в Русия мнозинството са вече оскотели и озверели. Затова там да е начело полковник от КГБ е военна опасност за всички наоколо. Оскотелият и озверял народ има мотивацията да е такава опасност, полковникът – обучението и амбициите да я реализира на практика. Ако лудият в една друга държава не бъде спешно пратен в лудницата или накаран да си пие хапчетата, опасността от Русия може да се материализира много неприятно.

    Това е и причината икономическата ни система да бъде „фундаменталистка“. Икономическият растеж е единственото качествено лечение срещу масовата безнадеждност. (Поне когато от него печели огромното мнозинство от обществото.) Всички други траят само докато на хората не им дойде акълът и не видят, че ги лъжат, за да ги доят. За добро или лошо, на този етап от развитието на човешкия разум икономическият растеж в крайна сметка е именно Аллах. Неразбирането на това може да ни докара единствено още повече от точно тези проблеми, които отдаваме на него.

    Reply
  5. zelenkroki

    Просто така ли?
    Незнайно защо, първата връзка, която направих, беше с „Купуването и продаването на гласове е престъпление.“
    Защото преди около 25 години не беше. И никому не хрумваше да купува и продава.
    Защото надписът „Къпането забранено. Глоба…“ не плаши никого в пресъхналото дере на рекички и язовири, които пък някога не бяха пресъхнали.
    А виж, присъда, дори условна, когато е получена поне веднъж, ще уплаши.
    Защото това е целта: Раята да се плаши от господарите си. Независимо дали се отнася за Русия, САЩ или у нас. Все повече механизмите да се всява страх се уеднаквяват. Може винаги да са били сходни. Но все по-често методите на едните ще ги откриваме при другите.
    Някога едни хора, които посещаваха църквите, например, дори тихичко изчезваха, дори без присъди. Например. А сега в Русия имат закони, президент, демокрация и т.н.
    При другите отдавна има президент, само че и те понякога скрито действат извън законите си. След десетилетия шумно се разкайват. Допускам, че все по-често ще прибягват първо до скритите механизми за въздействие извън законите си.
    И всичкото противопоставяне е театър, вероятно винаги е било константно „равновесно“ видимото спрямо невидимото. Колкото расте броят на „присъдите“, толкова и на беззаконията. За да има страх, страх, страх.
    Когато някъде страхът намалее, идва ред на законите.
    Или на беззаконията. 🙂 🙁

    Reply
  6. Веско

    И за други видове богохулство наказва руският съд, например задето си пуснал линк как Хитлер и Сталин заедно са подпалили Втората световна война.
    Или каквито и да е други факти, които са “обидни” и представят в “невярна” светлина Победата, като например, че
    – американците са им дали всичко – от военна техника и ресурси до копчета за униформите
    – причините да дадат толкова много жертви в сравнение с всички останали са в самите тях
    – военните им престъпления и насилие върху цивилни са покъртителни и съперничат на нацистките
    – завладели са и са поробили редица държави, и са надминали това, което нацизмът би направил (или вече е направил) в тях

    Но в западния свят нещата не са много по-оптимистични.
    Тия дни и западни медии хвалеха как Русия победила нацистите във Втората Световна, премълчавайки неща като горните.

    В такива моменти наистина ми се иска да вярвам, че поне Пазарът ще победи човешкото невежество и маймунски наклонности.

    Reply
  7. Григор Post author

    @Веско: Пазарът е просто икономическа технология. Да му се кланя човек, да го обожествява и да очаква да му реши всичките проблеми е точно толкова глупаво, колкото да обожествява човек и да очаква да му реши всичките проблеми парната машина, или сеитбообращението, или съдебната система на три нива, или веганството. Такова разбиране е просто поредната религия – а при някои хора дори фундаментализъм. Крещяща обява, че тези хора са отчаяни и търсят спасението си във вяра в абсолюти, вместо в собствените си сили, ум и действия.

    Reply
  8. Веско

    Имам предвид друго. Че ако цивилизацията се крепеше само на нашето познание, досега да е рухнала. Но, за късмет, тя не се крепи само на това. Хората могат да вярват в безумни, смъртоносни глупости, и въпреки това в крайна сметка да не следват вярата си, а примерно да следват джоба си. И джобът им може да ги заведе на по-добро място от заблудите им. На това се надявам, но надеждата не е голяма.

    Reply
  9. Григор Post author

    @Веско: Много ми се иска това да е истина – но се боя, че не е. Едно, че джобът може да бъде лъган точно така лесно, както и умът – просто е по-малко разпространено и няма натрупан чак толкова опит в него. И второ, че твърде много хора предпочитат да вярват на сладки лъжи, отколкото на джоба си. (Което може би е просто друг начин да се каже отново че отчаяните търсят спасението си във вяра в абсолюти, вместо в собствените си сили, ум и действия.)

    Reply
  10. Григор Post author

    @Късогледство: Не знам за Покемон Го, но на коментарния спам определено му мина модата. И който се опитва да го пробутва си проси Гугъл-бомба или друга подобна Интернет-изненада.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *