За покемоните

На колко ще ви осъдят, ако играете Покемон Го в църква в Русия? Вече знаем. На три и половина години затвор. С предупреждението, че тази мека присъда е милост от Бога и следващите ще са много по-сурови.

Ясно като небето над Колима. Ама аз, нали съм глупавичък по рождение, си задавам още въпроси.

Чудя се какво ли ще рече „много по-сурови присъди“? Пет години? Осем? Десет? Повече?… При първоначален строг режим?… Не е ясно, но определено е от тази категория.

Добре, а на колко ще ви осъдят, ако играете Покемон Го в джамия в Саудитска Арабия? Или в Иран? Доколкото знам, на нищо. Със сигурност ще те погледнат бая накриво и ще те помолят да престанеш или да излезеш. Но чак да те съдят – не мога да си представя колко трябва да прекалиш. Доколкото знам, да се разхождаш и да размахваш смартфон по средата на молитвата значи ходжата да ти каже доста твърдичко да напуснеш веднага, за да не те изхвърлят. Но чак да те осъдят, и то на години затвор – твърдо не.

А ако го играете в папската базилика във Ватикана? Или в някоя най-официална синагога? Пак на нищо. (Иначе щеше да е позор, естествено. При положение че в Саудитска Арабия и Иран не те съдят за това…) И там ако прекалиш, нищо чудно блюстителите на реда да те изведат, ако трябва със сила. Но за да влезеш в затвора, дори за седмица, трябва като минимум да се сбиеш с тях или с някой друг.

А ако го играете в джамията „Света София“ в Истанбул? Там пък съвсем. Като начало, тя не е действаща джамия, а музей. Ако прекаляваш, също сигурно ще те помолят да престанеш или да напуснеш. Но да те осъдят на години затвор – това надали някой турчин ще повярва, че е възможно за игра на смартфон в храм. Ако примерно стържеш с него особено ценни стенописи или се опитваш да разцепиш нечия глава – може би. (В първия случай ми се струва по-вероятно да се отървеш с глоба.) Но просто така – надали.

Ами ако го правите в джамия под контрола на „Ислямска държава“ или „Ал Кайда“? Да си призная, не знам. Вероятно няма да ви се размине само със забележка. Нищо чудно и да ви накажат наистина. Все пак това са „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“. (От друга страна, ако сте мюсюлманин, надали наказанието ще е чак години затвор. Подозирам, че ще се отървете с публично порицание или най-много десетина-двайсет тояги. А ако не сте, няма да ви пуснат в джамията, а и не само там… Така че вероятно и там наказанието ще е по-малко.)

… Въртят ми се из ума всичките тия откачени въпроси, и бавно изплува още един, още по-откачен. Толкова много, че нищо чудно да е от категорията „лудите, лудите – те да са живи“.

Шариат ли е това, което става в момента в Русия? Определено не. Шариат е това в Саудитска Арабия и Иран. Там вероятно не съдят за игране на Покемон Го в храм.

Фундаментализъм ли е? Май също не. Фундаментализъм е това при „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“. И там на редовия гражданин вероятно няма за игра на смартфон в джамия да му праснат цели три и половина години затвор. Да не говорим за далеч по-сурова присъда.

Добре, какво е това, което става в момента в Русия?

Не знам. Не успявам да намеря подходящо определение.

Но каквото и да е, все си мисля, че Русия и руският народ заслужават нещо по-добро.

10 Responses to 'За покемоните'

 1. emo Says:

  мисля че в някои страни направо ще те пребият с камъни, регулярно има пребити и заклани блогъри за това какво са писали в блога си, какво ли публично да засегнат “чувствата”
  подозирам че както са тръгнали може и в Русия да заформят нравствена полиция, ако няма вече

 2. Иван Says:

  Да бъдем точни: 3,5 години условно.

  Явно е осъден по-скоро за това, че е качил това youtu_be/PfMn1yahGYk видео. Осъден е по-същия закон по който бяха осъдени Pussy Riot, така че нищо ново. Едно от основните обвинения е това, че е сравнил Христос с покемон. Знаем колко са докачливи доста от мюсюлманите, когато някой се шегува с пророкът им…

 3. Друг Иван Says:

  Защо мислиш че Русия и руският народ заслужават нещо по-добро? Защото много са страдали? Тези, които много са страдали, са свикнали и не им прави впечатление. И в този смисъл си заслужават страданията – удрят им шамари, защото са видели че вместо да отвърнат с по-силен шамар, те си обръщат бузата. Затова руснаци, китайци, индийци и българи хаир няма да видят докато остават каквито са в средата, в която са.

  Има и друго: в Русия засега религията царува само в черквата, в Иран и подобните – навсякъде. А и на руснаците пътят от родината навън им е много по-лесен. Затова, нека не ги жалим толкова!

  И трето: не мога да си обясня нагласата вместо в края на нефта, глобалното затопляне и замърсяване (у нас нитратите и уранът започнаха да идват основно през водопровода), изкуствения интелект, хакерите и вирусите им, гладът сред муслюманите и фундаментализмът им, фундаменталистката ни икономическа система (няма друг Аллах освен икономическия растеж) и т.н., да виждаме опасността за света в лицето на Путин. Притесняваме се че начело на Русия е подполковник от КГБ и в същото време си избираме двама генерали начело на държавата. В една друга държава пък си избраха луд да ги управлява.

  Излезе като написано от някаква откачалка, но всъщност светът ни е такъв. Путин не е причината за това, а е просто страничен резултат.

 4. Григор Says:

  @emo: Действително в някои страни има пребити и заклани блогъри, но не и осъдени от официалната власт. Отделни фанатици или дори цели тълпи могат да се срещнат и в най-цивилизованите държави. Това държавата открито да тръгне на такава позиция обаче е по-високо ниво.

  @Иван: Действително нищо ново – и точно това е страшното.

  @Друг Иван: Да, една от причините да смятам, че Русия и руският народ заслужават нещо по-добро е, че са страдали много. Да, само по себе си това води до одобитъчване вместо до по-доброто. И да, хаир няма да видят, докато не се променят. (А как точно трябва да се променят, за да видят по-добро – трудно е да се каже. Да се наложи там отведнъж с чудо западноевропейски или американски модел няма да им помогне, за такъв модел се зрее с не едно и не две поколения… У нас, ако бъркането на руснаците бъде спряно, поне имаме шанс за две-три поколения Европа да ни попревъзпита бавно и полека, поне донякъде.)

  Но все пак много ми се иска руснаците да получат нещо по-добро. Не само заради тях си, а също и заради нас. Потопените в безнадеждност са опасни за всички наоколо, с глупостта, лековерието, простотата и простотията си. Именно те са в дъното на факта, че в Русия е начело полковник от КГБ, у нас – двама генерали, а в една друга държава – луд. А когато са стигнали до оскотяване и озверяване, са военна опасност за всички наоколо.

  А в Русия мнозинството са вече оскотели и озверели. Затова там да е начело полковник от КГБ е военна опасност за всички наоколо. Оскотелият и озверял народ има мотивацията да е такава опасност, полковникът – обучението и амбициите да я реализира на практика. Ако лудият в една друга държава не бъде спешно пратен в лудницата или накаран да си пие хапчетата, опасността от Русия може да се материализира много неприятно.

  Това е и причината икономическата ни система да бъде „фундаменталистка“. Икономическият растеж е единственото качествено лечение срещу масовата безнадеждност. (Поне когато от него печели огромното мнозинство от обществото.) Всички други траят само докато на хората не им дойде акълът и не видят, че ги лъжат, за да ги доят. За добро или лошо, на този етап от развитието на човешкия разум икономическият растеж в крайна сметка е именно Аллах. Неразбирането на това може да ни докара единствено още повече от точно тези проблеми, които отдаваме на него.

 5. zelenkroki Says:

  Просто така ли?
  Незнайно защо, първата връзка, която направих, беше с „Купуването и продаването на гласове е престъпление.“
  Защото преди около 25 години не беше. И никому не хрумваше да купува и продава.
  Защото надписът „Къпането забранено. Глоба…“ не плаши никого в пресъхналото дере на рекички и язовири, които пък някога не бяха пресъхнали.
  А виж, присъда, дори условна, когато е получена поне веднъж, ще уплаши.
  Защото това е целта: Раята да се плаши от господарите си. Независимо дали се отнася за Русия, САЩ или у нас. Все повече механизмите да се всява страх се уеднаквяват. Може винаги да са били сходни. Но все по-често методите на едните ще ги откриваме при другите.
  Някога едни хора, които посещаваха църквите, например, дори тихичко изчезваха, дори без присъди. Например. А сега в Русия имат закони, президент, демокрация и т.н.
  При другите отдавна има президент, само че и те понякога скрито действат извън законите си. След десетилетия шумно се разкайват. Допускам, че все по-често ще прибягват първо до скритите механизми за въздействие извън законите си.
  И всичкото противопоставяне е театър, вероятно винаги е било константно „равновесно“ видимото спрямо невидимото. Колкото расте броят на „присъдите“, толкова и на беззаконията. За да има страх, страх, страх.
  Когато някъде страхът намалее, идва ред на законите.
  Или на беззаконията. 🙂 🙁

 6. Веско Says:

  И за други видове богохулство наказва руският съд, например задето си пуснал линк как Хитлер и Сталин заедно са подпалили Втората световна война.
  Или каквито и да е други факти, които са “обидни” и представят в “невярна” светлина Победата, като например, че
  – американците са им дали всичко – от военна техника и ресурси до копчета за униформите
  – причините да дадат толкова много жертви в сравнение с всички останали са в самите тях
  – военните им престъпления и насилие върху цивилни са покъртителни и съперничат на нацистките
  – завладели са и са поробили редица държави, и са надминали това, което нацизмът би направил (или вече е направил) в тях

  Но в западния свят нещата не са много по-оптимистични.
  Тия дни и западни медии хвалеха как Русия победила нацистите във Втората Световна, премълчавайки неща като горните.

  В такива моменти наистина ми се иска да вярвам, че поне Пазарът ще победи човешкото невежество и маймунски наклонности.

 7. Григор Says:

  @Веско: Пазарът е просто икономическа технология. Да му се кланя човек, да го обожествява и да очаква да му реши всичките проблеми е точно толкова глупаво, колкото да обожествява човек и да очаква да му реши всичките проблеми парната машина, или сеитбообращението, или съдебната система на три нива, или веганството. Такова разбиране е просто поредната религия – а при някои хора дори фундаментализъм. Крещяща обява, че тези хора са отчаяни и търсят спасението си във вяра в абсолюти, вместо в собствените си сили, ум и действия.

 8. Веско Says:

  Имам предвид друго. Че ако цивилизацията се крепеше само на нашето познание, досега да е рухнала. Но, за късмет, тя не се крепи само на това. Хората могат да вярват в безумни, смъртоносни глупости, и въпреки това в крайна сметка да не следват вярата си, а примерно да следват джоба си. И джобът им може да ги заведе на по-добро място от заблудите им. На това се надявам, но надеждата не е голяма.

 9. Григор Says:

  @Веско: Много ми се иска това да е истина – но се боя, че не е. Едно, че джобът може да бъде лъган точно така лесно, както и умът – просто е по-малко разпространено и няма натрупан чак толкова опит в него. И второ, че твърде много хора предпочитат да вярват на сладки лъжи, отколкото на джоба си. (Което може би е просто друг начин да се каже отново че отчаяните търсят спасението си във вяра в абсолюти, вместо в собствените си сили, ум и действия.)

 10. Григор Says:

  @Късогледство: Не знам за Покемон Го, но на коментарния спам определено му мина модата. И който се опитва да го пробутва си проси Гугъл-бомба или друга подобна Интернет-изненада.

Leave a Reply