И в България е като в Америка…


Колкото ме отблъсква горчилката в него, толкова ме е и страх, че е вярно. (И ако смените Америка с коя да е бяла държава, не се променя.)

Авторът му предпочита да остане анонимен.

—-

В България е като в Америка. Във всяко отношение.

В Америка можеш да застанеш пред Белия дом и да ругаеш президента – не те заплашва нищо лошо. В България също можеш да застанеш пред Президентството и да ругаеш американския президент – също не те заплашва нищо лошо.

В Америка можеш свободно да изобличаваш корупцията и мафията във вестниците – ще те публикуват. В България също можеш свободно да изобличаваш американската корупция и мафия във вестниците – ще те публикуват.

Ако в Америка мутри с връзки ти пречат на бизнеса, отиваш където ги няма и си решаваш проблема. Ако в България мутри с връзки ти пречат на бизнеса, отиваш в Америка, където ги няма, и също си решаваш проблема.

Ако в Америка те дадат под съд, можеш да разчиташ на честен съдебен процес. Ако в България те дадат под съд и си американец, също можеш да разчиташ на честен съдебен процес.

Ако в Америка имаш работа в добра фирма, живееш добре. Ако в България имаш работа в добра американска фирма, също живееш добре.

Ако в Америка спазваш закона и имаш гражданство, няма защо да те е страх от органите на реда. Ако в България спазваш закона и имаш американско гражданство, също няма защо да те е страх от органите на реда.

Органът, който е най-вероятно да защити интересите на американския гражданин, е американската държава. Органът, който е най-вероятно да защити интересите на българския гражданин, също е американската държава.

Ако в Америка тръгнеш да говориш пред всички, че управниците в България са мафиоти до един, сигурно доста хора ще те сметнат за луд. Ако в България тръгнеш да говориш пред всички, че управниците ни са мафиоти до един, също сигурно доста хора ще те сметнат за луд.

Американците имат такава държава, каквато са си направили. Българите също имаме такава държава, каквато сме си направили.

7 Responses to 'И в България е като в Америка…'

 1. Svetla Pavlova Says:

  Да, може да има горчилка в тези думи, но е доста меко и нежно изразена. Преди няколко дни проф. Иво Христов каза, че 80% от българите са дебили. Надигна се разнопосочен вой. Но кажете ми, кой ще хвърли 70 000 лв. през балкона си, ако не е дебил? И това нещо има право да гласува!

 2. Кал Says:

  Това за мафиотите не е баш тъй. Тук по-скоро ще те сметнат за банален. „Я кажи нещо, дето да не го знаем…“ 😉

 3. Кал Says:

  П.П. Нещо като вчерашния документален филм, дето ти го препратих. Нищо ново не научих от него, но поне беше казано със саркастичен хъс…

 4. Григор Says:

  @Svetla Pavlova: Абе и в западните държави се намира кой да хвърли пари през балкона, или еквивалентът на това. Но мнозинството там слуша нормалните. Тук мнозинството трепере от ГМО, ХААРП, рептилите и планетата Нибиру. Точно както казваш – и тези имат право да гласуват!

  Повече ме тревожи поводът на Иво Христов да си изкаже това мнение. Не че хората хвърлят пари през балкона, а че 80% от българите не вярват, че съветската армия е спасила българските евреи. Надявам се да не е прав – ако е, това ще означава, че цели 20% от населението са от точно тая категория, дето хвърля пари през балкона и се плаши от рептилите…

  Съветската армия има точно един „принос“ към България през Втората световна война, и май е добре да го опиша в отделен запис.

  @Кал: Абе гледам, че вече почват да се боят да го говорят. И май е с все повече право.

 5. gezatop Says:

  @Svetla Pavlova

  5,6 милиона души са хвърлили общо 392 милиарда лева през балкона? Според БНБ към март е имало 13,6 милиарда във вид на банкноти и монети, значи всички левове в обръщение са хвърляни средно по 29 пъти. Важно е да ни осведомиш за колко време се е случила тая работа, та да можем да сметнем скоростта на оборота, но съм сигурен че ще се разпишен някъде до Ървинг Фишер…

 6. Svetla Pavlova Says:

  @gezatop
  Хмммм, не всички 80% хвърлят парите си през балконите, но това дали означава, че дебилите са по-малко… Огледайте се край себе си на улицата, гледайте новините вечер по която и да е телевизия ( които не са никакви новини, а криминална хроника от деня ) и може би няма да сте толкова засегнат от едно изказано мнение. Да си спомним ли за феномена “15”, когато стадото гласува с този номер и мажоритарно, и пропорционално “за всеки случай”? Не че гласуващите за други “политически партии” са извън 80-те процента, по мое мнение. Кавичките нито са случайни, нито са правописна грешка.

 7. Виктор Says:

  Ето от тълковния речник, чета си го понякога, малко е старичък, обаче:
  дебил м. жарг. разг. Слабоумен, глупав, прост човек.
  Някъде наскоро написах, че за съжаление, лошият мат’риал и 80-те процента някак твърде много мязат на истина… Но пък наистина много ми се иска да греша тотално.

Leave a Reply