И в България е като в Америка…


Колкото ме отблъсква горчилката в него, толкова ме е и страх, че е вярно. (И ако смените Америка с коя да е бяла държава, не се променя.)

Авторът му предпочита да остане анонимен.

—-

В България е като в Америка. Във всяко отношение.

В Америка можеш да застанеш пред Белия дом и да ругаеш президента – не те заплашва нищо лошо. В България също можеш да застанеш пред Президентството и да ругаеш американския президент – също не те заплашва нищо лошо.

В Америка можеш свободно да изобличаваш корупцията и мафията във вестниците – ще те публикуват. В България също можеш свободно да изобличаваш американската корупция и мафия във вестниците – ще те публикуват.

Ако в Америка мутри с връзки ти пречат на бизнеса, отиваш където ги няма и си решаваш проблема. Ако в България мутри с връзки ти пречат на бизнеса, отиваш в Америка, където ги няма, и също си решаваш проблема.

Ако в Америка те дадат под съд, можеш да разчиташ на честен съдебен процес. Ако в България те дадат под съд и си американец, също можеш да разчиташ на честен съдебен процес.

Ако в Америка имаш работа в добра фирма, живееш добре. Ако в България имаш работа в добра американска фирма, също живееш добре.

Ако в Америка спазваш закона и имаш гражданство, няма защо да те е страх от органите на реда. Ако в България спазваш закона и имаш американско гражданство, също няма защо да те е страх от органите на реда.

Органът, който е най-вероятно да защити интересите на американския гражданин, е американската държава. Органът, който е най-вероятно да защити интересите на българския гражданин, също е американската държава.

Ако в Америка тръгнеш да говориш пред всички, че управниците в България са мафиоти до един, сигурно доста хора ще те сметнат за луд. Ако в България тръгнеш да говориш пред всички, че управниците ни са мафиоти до един, също сигурно доста хора ще те сметнат за луд.

Американците имат такава държава, каквато са си направили. Българите също имаме такава държава, каквато сме си направили.

15 thoughts on “И в България е като в Америка…

  1. Svetla Pavlova

    Да, може да има горчилка в тези думи, но е доста меко и нежно изразена. Преди няколко дни проф. Иво Христов каза, че 80% от българите са дебили. Надигна се разнопосочен вой. Но кажете ми, кой ще хвърли 70 000 лв. през балкона си, ако не е дебил? И това нещо има право да гласува!

    Reply
  2. Кал

    Това за мафиотите не е баш тъй. Тук по-скоро ще те сметнат за банален. „Я кажи нещо, дето да не го знаем…“ 😉

    Reply
  3. Кал

    П.П. Нещо като вчерашния документален филм, дето ти го препратих. Нищо ново не научих от него, но поне беше казано със саркастичен хъс…

    Reply
  4. Григор Post author

    @Svetla Pavlova: Абе и в западните държави се намира кой да хвърли пари през балкона, или еквивалентът на това. Но мнозинството там слуша нормалните. Тук мнозинството трепере от ГМО, ХААРП, рептилите и планетата Нибиру. Точно както казваш – и тези имат право да гласуват!

    Повече ме тревожи поводът на Иво Христов да си изкаже това мнение. Не че хората хвърлят пари през балкона, а че 80% от българите не вярват, че съветската армия е спасила българските евреи. Надявам се да не е прав – ако е, това ще означава, че цели 20% от населението са от точно тая категория, дето хвърля пари през балкона и се плаши от рептилите…

    Съветската армия има точно един „принос“ към България през Втората световна война, и май е добре да го опиша в отделен запис.

    @Кал: Абе гледам, че вече почват да се боят да го говорят. И май е с все повече право.

    Reply
  5. gezatop

    @Svetla Pavlova

    5,6 милиона души са хвърлили общо 392 милиарда лева през балкона? Според БНБ към март е имало 13,6 милиарда във вид на банкноти и монети, значи всички левове в обръщение са хвърляни средно по 29 пъти. Важно е да ни осведомиш за колко време се е случила тая работа, та да можем да сметнем скоростта на оборота, но съм сигурен че ще се разпишен някъде до Ървинг Фишер…

    Reply
  6. Svetla Pavlova

    @gezatop
    Хмммм, не всички 80% хвърлят парите си през балконите, но това дали означава, че дебилите са по-малко… Огледайте се край себе си на улицата, гледайте новините вечер по която и да е телевизия ( които не са никакви новини, а криминална хроника от деня ) и може би няма да сте толкова засегнат от едно изказано мнение. Да си спомним ли за феномена “15”, когато стадото гласува с този номер и мажоритарно, и пропорционално “за всеки случай”? Не че гласуващите за други “политически партии” са извън 80-те процента, по мое мнение. Кавичките нито са случайни, нито са правописна грешка.

    Reply
  7. Виктор

    Ето от тълковния речник, чета си го понякога, малко е старичък, обаче:
    дебил м. жарг. разг. Слабоумен, глупав, прост човек.
    Някъде наскоро написах, че за съжаление, лошият мат’риал и 80-те процента някак твърде много мязат на истина… Но пък наистина много ми се иска да греша тотално.

    Reply
  8. Григор Post author

    @Виктор: Ох, колко ми се иска всички да грешим за тези 80%…

    Reply
  9. gezatop

    @Svetla Pavlova

    “Хмммм, не всички 80% хвърлят парите си през балконите, но това дали означава, че дебилите са по-малко… ”

    А на какво се основават тия 80%? Някакъв политик изцепил нещо си…

    Reply
  10. Виктор

    Амиии, като се опитам да се съсредоточа, както сега се казва, да се фокусирам, мисля си за хората, които познавам, и да не са 80, ама там някъде. Може би е просто съвпадение. 🙂 А и фокусирането ми напоследък не е както беше едно време, та и аз не зная в кои проценти съм. 🙂

    Reply
  11. Григор Post author

    @gezatop: На реалността наоколо се основават.

    По-малко от 80% хвърлят пари през балкона. По-малко от 80% вярват в планетата Нибиру, рептили, илюминати и плоска Земя. По-малко от 80% мислят, че всеки мюсюлманин (особено ако е бежанец) е терорист. И най-вече по-малко от 80% вярват, че българският народ не е умонепобираемо наивен – да не кажа умонепобираемо прост.

    Само че като ги събереш, става вероятно над 80%. Което говори някои неща за последните по-малко от 80%.

    Reply
  12. Svetla Pavlova

    @gezatop:”А на какво се основават тия 80%?”
    От моя страна, на първо място се основават на личния ми житейски опит. А на второ място – от възможността да правя сравнение между България и държавата, в която живея в момента.

    Reply
  13. gezatop

    @Григор

    Не виждам никаква причина описаните от теб подмножества да са взаимно изключващи се. Даже напротив – вярващите в една глупост са точно тези които биха вярвали и в другите.

    А реалността според мен я бъркаш с някаква виртуална такава, която съществува предимно в нета.

    Reply
  14. Григор Post author

    @gezatop: И аз мисля така – които вярват в една глупост често вярват и в други. Но въпреки това над 80% от българите вярват в поне една драстична глупост. Има отделни драстични глупости, във всяка от които вярват към толкова от българите, примерно в тази за злите бежанци терористи, или тази че българският народ е специален, гостоприемен, с високи ценности и добродетели, и т.н.

    Също, има глупости, които обикновено се изключват една друга. Много трудно е да вярваш че повече от една религия (християнство, комунизъм, laissez-faire, дъновизъм и пр.) едновременно е спасението на света.

    За добро или зло, българският нет е доста точно отражение на българското общество. Особено коментарните места в него…

    Reply
  15. теллалов

    Объркан човек го е писал. Не са му ясни причина и следствие, форма и съдържание. Тъкмо да напипа верните неща – и хлътва в тресавището на клишетата.
    До какво само води страхът от мислене извън ОБЩОПРИЕТИТЕ рамки, леле…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *