За левкойна и етиката

Наскоро ми попадна новината за създаването на нова криптовалута – левкойн.

Посмях се. Неведнъж съм мислил да направя и аз една криптовалута – не повече от ден работа е. Винаги ме е спирал въпросът с какво тя ще бъде полезна, нова и необходима, което да я различава от наличните вече. Не съм успял да измисля разлика, която да си струва труда.

Дали това криптовалутата да е българска си го струва? Съмнявам се – българите чудесно могат да ползват съществуващите наднационални криптовалути. Но пък и не пречи. Все пак има хора, които се определят първо като българи, пък после като всичко останало (ако има какво). Така че защо не? Браво на Добри Божилов, ще е от полза за някого.

След това обаче метнах поглед на кода ѝ. И на блокчейна ѝ. И се почесах по главата.

Знаете, че Биткойн ще стигне до максимум 21 милиона монети, нали? По същия начин, левкойнът ще стигне до максимум 9 милиона монети. Дотук – добре, това не е толкова важно.

Важното и интересно за мен се оказа, че 1 милион от тези монети са „предварително изкопани“. От създателя на валутата, за лично ползване.

И това не е задъжително престъпление. Сатоши Накамото също се е оказал с почти 1 милион биткойна. Създателите на Етереум и много други валути също са заделили някакъв дял за себе си.

Скандален според мен е запазеният процент монети – към 11% от всички възможни. Директно и по начало. Сатоши Накамото е натрупал биткойните си, докато сам е копаел да поддържа блокчейна, чакайки други хора да се убедят и присъединят. Девелоперите на Етереум запазиха за себе си несравнимо по-малък процент, а създадоха умни договори и какви ли не още възможности. Да запазиш за себе си над 10% от цялото възможно количество криптовалута, понеже си си дал 1 ден лесен за всеки програмист труд, е най-безогледната лакомия и липса на етика, която съм виждал. (Може би с изключение на екипа на Рипъл – те са запазили за себе си даже повече. Което обуславя мнението ми за тази валута.)

Ако впрегна да копаят тази валута сървърите, които контролирам, най-вероятно ще отхапя солидно парче от баницата на левкойна. Но етиката около него ме погнусява до степен да ми приседне това парче. Нямам нищо против да съм богат – но не на такава цена.

(А мога и много повече. Мога за буквално ден да направя криптовалута за примерно еколози. За любители на фантастика. За подкрепа на развитието на изкуствения интелект. Хомеопатична, с благотворни биоенергийни ултрачервени излъчвания, от сто процента рециклирани електрони… Тогава най-вероятно ще се окажа с много повече пари, ако запазя за себе си дори по-малък процент.)

Мислете за мен каквото щете. Луд ли съм? Лудите, лудите – те да са живи.

17 Responses to 'За левкойна и етиката'

 1. gezatop Says:

  “Ако впрегна да копаят тази валута сървърите, които контролирам, най-вероятно ще отхапя солидно парче от баницата на левкойна”

  И това ще се окаже особено солидна хапка въздух, който даже не е под особено високо налягане…

 2. Григор Says:

  @gezatop: Кой знае. Като знам колко хора са превъртели напоследък, и колко от тях са развели конските опашки, може и да не се окаже въздух. Но ако ще да е брилянти под налягане, пак няма да го направя. Близостта с подобно нещо цапа по начин, който не можеш да си простиш доживотно.

 3. gezatop Says:

  Хора, които да пощуреят по нещо, само защото е на мода се намират понякога. Мислех да пиша повече, но си срешнах останалата част от коментара, така че ще рискувам да пусна линк:

  http://www.unassumingbanker.com/2017/12/28/bitcoin-actually-worth/

  Накратко: дали запазения процент ще е 11 или 1,1 е все тая…

 4. Григор Says:

  @gezatop: Да, статията е наистина впечатляваща. Толкова глупост на едно място не бях срещал скоро… Но не разбирам връзката ѝ с темата.

 5. JJ Says:

  Ясно е, че Биткойна и Етера вече са надути балони и покрай тях и други хора гледат да чопнат парченце от баницата /напр. “визионерката” Ружа Игнатова/

  Интересно ми е какво ще дойде след това. Навремето всички ни смятаха за идиоти като купувахме и копаехме с карта по 1000лева. Но ми е трудно да предвидя кое ще е новото нещо дето сега на всички да изглежда като глупост в след време да се окаже оценена и работеща технология. Ти какво мислиш по въпроса.

 6. Григор Says:

  @JJ: Дори сред най-големите глупости няма такова нещо, което да изглежда на всички като глупост. 🙂 Затова ми е трудно да предложа конкретни неща.

  Извън това, Биткойн и сега изглежда на доста хора като глупост, балон и т.н. – а смятам, че след време ще е оценена и работеща технология. Няма да се учудя след десет години да струва над 100 000 долара.

  Етереумът за мен все повече клони към прикрито корпоративна (в лошия смисъл на думата) технология. Затова гледам като цяло да го избягвам, също от морално-етични съображения.

  Има и други неща, които ми минават през ума, но засега изглеждат глупости дори на мен. 🙂

 7. Юлий Says:

  Няма да се очудя, ако след време Патриотичния фронт излезе с някаква патриотична монета. Понякога си мисля, че една технология, колкото и хубава да е като я докопат масите и се разкелешва и става пародия на самата себе си. В случая е набутване на един национален комплекс за малоценност в блокчейн технология като се чудя дали мързела на откривателя да си откопа дял и по този начин участва в развието на мрежата не е втори национален комплекс.
  Съжалявам за грубите генерализации и неграмотното писане.
  Поздрави 🙂

 8. теллалов Says:

  Съжалявам за офтопа, но май пак се задава кампания срещу Читанка
  http://www.bta.bg/bg/video/show/id/0_ptk5do6e

 9. Григор Says:

  @теллалов: Уви, българският писател е майстор на упражнението „рязане на клона, на който седи“.

  Тук писателите не ме плашат особено – твърде малко от тях са толкова глупави. Много повече ме плашат интелектуалните феодали – те ще си наемат срещу жълти стотинки писатели на каишка и ще преследват тези, които не искат да им плащат феодална рента, докато не отучат от четене и последния българин. След което ще си преместят инвестициите в другаде и ще оставят употребените писатели да продават краставици по сергии и да мрат от глад заедно с тези, които са знаели какво и защо става, но не са могли да направят нищо.

  Не че и срещу това няма какво да се направи. Българоезичното лит-пространство е пълно с книги със свободни права. Но…

 10. теллалов Says:

  Съгласен, но с уточнение: не приемам за писател персонаж, който държи непременно да го КУПУВАТ, вместо да го ЧЕТАТ.

  Лошто е, че в Европата местните боклуци ще намерят силна поддръжка за “защита на (хмък) ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА им собственост”.
  В тази сфера забрави за всякаква етика.

 11. Виктор Says:

  Аз от всичкото напоследък покрай тоя писател запомних, че кум му бил Любомир Левчев, а жена му прокурор и че често е гост в предаване по телевизията с водещ Георги Коритаров. Дали изобщо има смисъл да се обясни на тия хора, както казва Григор, да не режат клона, на който седят… Понякога се чудя как пък чак толкова да не схващат.
  Представям си как Стоянов отива при Явор Колев и му пили на главата да затваря библиотеки по интернета, вместо да гони педофили и престъпници.

 12. Иван Says:

  Обратно към темата.
  Достатъчно е някоя компания само да спомене blockchain за да ѝ се вдигнат акциите.
  Tiny US soft drinks firm changes name to cash in on bitcoin mania

  Bitcoin в този си вид е обречен. В момента таксите за транзакция са толкова високи (над $30), че е напълно непрактичен за закупуване на неща с малка стойност (пример). Цената му расте, не защото се ползва все повече за купуване на стоки и услуги, а защото хората инвестират големи суми в него. А те инвестират в него защото цената му расте.

  С други думи, класическа пирамида и финансов балон.

  Страхувам се, че докато цената на bitcoin се повишава, няма да бъдат направени необходимите радикални промени в него, което значи че такива ще започнат да се търсят едва след спукването на балона. А тогава ще е твърде късно.
  Останалите криптовалути също ще понесат удар, но тези които имат практическа употреба ще оцелеят.

  Колкото за това, че щял да стигне $100’000. Възможно е, не само да ги стигне но и да ги мине, още тази година, вероятно до месец-два, точно преди да се спука.

  Колкото за левкоина, това че създателят му е заделил толкова огромна част от монетите за него си, показва колко е убеден в не-успехът му. 😉

 13. Григор Says:

  @Иван: Тази година се очаква влизането в употреба в Биткойн на Lightning Network, където таксите за превод ще са нищожни. То няма нищо общо с цената на биткойните – просто отне известно време, докато технологията се разработи и изпробва. Въвеждането ще се случи абсолютно независимо от цената на биткойна – единственото, което може да го забави, са неочаквани технически проблеми.

  Хората инвестират в Биткойн не толкова защото цената му расте в момента, а защото смятат, че за в бъдеще той ще се използва успешно като валута за разплащане. А ако този фактор е налице, идва и още един, още по-сериозен. Тъй като количеството му е ограничено, е удобен за инвестиция с цел съхранение на стойност. (Количеството на всеки друг възможен носител на стойност, включително златото, няма фиксирана горна стойност.) Именно този фактор е основният двигател на търсенето му в момента.

  Затова, ако се създаде по-добър носител на стойност, е възможно Биткойн наистина да изгуби цената си, включително е възможно това да се случи по балонен тип. Засега обаче нито една от създадените хиляди криптовалути не се е оказала по-добра в това отношение, въпреки че половината целят точно това.

  Иначе, Биткойн го чакат да се спука откакто съществува. Твърди се, че в това чакане участват 99% от българите – тези, които нямат биткойни и не могат да си простят, че не са ги купили навремето по десет за лев. 🙂 Даже има вече специален термин за такива хора – nocoiner. 🙂

 14. gezatop Says:

  @Григор

  Дори всяка криптовалута да има определена горна количествена стойност, общо единиците криптовалута нямат такава защото по същество са информация, която може да бъде мултиплицирана в приблизително безкрайни количества. Цената на всяко нещо, което клони към безкрайност ще клони към нула след някакъв период от време.

  За да бъде нещо различно с биткойна трябва да бъде изпълнено поне едно от следните условия:

  1. Криптовалутите да не са взаимозаменяеми – това няма как да стане, защото те са и ще бъдат заменяеми за традиционни валути за да могат създателите им да изкарат нещо от цялата работа.

  2. Да има нещо качествено различно с биткойна – но както пишеш ти “Винаги ме е спирал въпросът с какво тя ще бъде полезна, нова и необходима, което да я различава от наличните вече”. Просто бих добавил че качествената разлика не трябва да бъде само с наличните, но и със следващите 10 000, които ще бъдат пуснати до средата на март и които целенасочено ще се опитват да изкопират уникалните качества на биткойна.

  Аз нищо не разбирам нито от информационни технологии, нито от парични системи, но ако няма нещо действително различно в някоя отделно взета криптовалута, то всички криптовалути са поели по пътя на зимбабвийския долар…

 15. Григор Says:

  @gezatop: Единиците криптовалута могат да бъдат мултиплицирани в безкрайни количества, и затова нямат стойност?

  Определено не е добра идея човек да коментира неща, от които не разбира. За него, де – за околните е изрядно весело. Нищо лично, но… това горе наистина няма нищо общо с истината.

 16. gezatop Says:

  @Григор

  Нямам предвид мултиплициране на единици криптовалута. Ако тоя юнак с ден-два труд може да създаде левкойн, то нищо не пречи на следващите 10 000(или 10 000 000) юнаци да си създадат XYZкойни и теоретичната горна граница на общия брой единици да нарастне до клоняща към безкрайност.

 17. Григор Says:

  @gezatop: Това е наистина така, и се случва постоянно. Само че някои криптовалути имат с какво да допринесат, а други – не. И някои от нещата, с които се допринася, не подлежат на мултиплициране. Примерно завоюваните позиции на Биткойн или девелоперската общност зад Етереум…

Leave a Reply