За светлото бъдеще и съдебната система

Подкрепям напълно позицията в ето тази статия. И, за да не изчезне изневиделица из Нета, я копи-пействам тук. С надеждата авторите ѝ да не ме съдят за права…

Нова светлинка в бездруго светлата ни съдебно демократична действителност изгрява на хоризонта. На 20 февруари СГС ще се сдобие с нов шеф. Кандидатите за поста са двама. А единият от тях, по-светлият, е протеже на най-широко скроения в талията и ханша представител на статуквото, коментират запознати със ситуацията. Очевидно кандидатът на олигархията е човек с много подвизи.

Дали той вече не е оглавявал СГС, оставяйки трайни и незаличими дири след себе си?

Дали това не е човекът, името на когото нашумя след като през 2005 година стана ясно, че кара откраднат от Германия джип BMW X5. В последствие автомобилът е бил конфискуван у нас, а Министерството на финансите го предоставило на СГС. Немската преса и в частност „Шпигел“ обаче разкри, че откраднатият джип се ползва от нашия „голям“ съдия и той го върна.

Топло.

Дали това не е човекът, отказал преди време скандално да впише ръководството на СДС през 2009 г.? Да припомним, според ръководствата на СДС и ДСБ тогава съдът е използван за политически цели, за да не се стигне до десноцентристко управление след изборите. По важно е дали това беше законно или става дума за политическа поръчка.

Топло, топло.

Дали пък това не е човекът, по време на чието управление на СГС не се разигра опитът за кражба на дялове от „Радио Вива“, когато неговото протеже – съдия Костадинка Наумова, без наличие на съответните документи извърши прехвърляне на дяловете, вписа промяната в Търговския регистър и бе спасена от дисциплинарно производство от своя шеф, предложил я за член на ВСС?

Възможно ли е това да е човекът, за когото все по време на мандата му от партия РЗС обявиха, че директно се е намесвал в дела за – обърнете внимание! – банкови фалити и големи кредити, като директно е разпореждал на съдиите да вземат определена страна.

Още по-топло.

Ще има ли изненадани, ако това се окаже същият човек, по действия и бездействия на когото юристът Димитър Абаджиев се изказа така: „Този случай е станал емблематичен как чрез протакане и пренасочване на делото за по-ранни дати, както и отхвърляне на процедурни искания, са удовлетворени правата на небезизвестната групировка(за „Мултигруп“ иде реч – б. а.). Отхвърлени са искания за изслушване на вещи лица. Претенциите са освен към конкретния съдия и към административния ръководител на съда“.

А дали това не е човекът, чийто период в СГС ще се запомни главно с множеството скандали и с изключително лошата организация, както припомня юристът Даниел Божилов от НПО „Ние, гражданите”?

Горещо.

И в крайна сметка, не е ли именно този човекът, за когото тогавашният председател на ВАС казва: „Първият мандат на Светлин Михайлов беше провал за самия съд, а вторият би бил катастрофа за цялата съдебна система“.

Точно така, няма грешка. Всичко това е Светлин Михайлов, който понастоящем е кандидатът на статуквото за председател на Софийския градски съд, говори се в съдебните среди. Говори се също, че Михайлов залага изключително много на традициите и приемствеността. Очевидно има за пример своя богат личен опит.

Светлото бъдеще в съдебната система става все по-светло.

—- * * *

Ако на 20 февруари бившият шеф на СГС бъде избран отново на този пост, ще се случат със сигурност следните неща:

Ще избухнат поредица от скандали, свързани с грехове на „стария – нов“ кандидат за шеф на СГС
Ще се докаже, че новата съдийска колегия на ВСС не гледа напред, а се връща към онова минало на политически и олигархични зависимости
Ще бъде даден много лош знак на нашите европейски съюзници за това, че съдебната ни система не се обновява и реформира
Уважаеми членове на съдийската колегия на ВСС,

Прочетете внимателно мотивите, с които е бил освободен от поста председател на СГС Светлин Михайлов през 2009 г. Консултирайте се с тези съдии, които помнят скандалите с изпълнението на политически и бизнес поръчки през 2007 – 2008 г. Не позволявайте досегашните срамни практики в това отношение да продължат.

Залогът не е само престижът на съдебната система. Залогът е международният авторитет на България.

11 thoughts on “За светлото бъдеще и съдебната система

  1. gezatop

    Григоре, препубликуването на тая статия е просто глупаво.

    Ако имаш контрол или поне някакво влияние в процеса на номиниране на кандидати, то е по-логично да прибуташ не един, а двама до позицията на водещи кандидати – 1.Мюре с негативна история и 2. Кандидат какъвто си си избрал.

    На втора фаза срещу мюрето се надига съпротива в стил “как може изобщо да си помислите точно за тоя”, ти си стоиш отстрани и даже можеш да пишеш статии като горната.

    Някъде на последните фази си прибираш мюрето и казваш “Е, хайде, от мен да мине, изберете си го момъка (кандидат 2)”

    Reply
  2. Григор Post author

    @gezatop: За мен препубликуването на тази статия е израз на мнението ми – тоест, смисълът на съществуването на този блог. Не зная подробности около „кандидат 2“, така че нямам как да заема позиция за или против него. Зная обаче подробности за „кандидат 1“, така че заемам позиция. Глупаво или не, правя го.

    Reply
  3. gezatop

    Аз също не знам нищо за кандидат 2, разглеждам случая като теоретична конструкция – няма никаква гаранция че кандидат 2 е цвете

    П.С.
    Извинявай за лошия подбор на думи, определено нямам нищо против мнението ти.

    Reply
  4. Карина

    Здравейте, може ли да дадете имейл, на който мога да Ви пиша? Благодаря

    Reply
  5. gezatop

    @Теллалов

    Това може и да загроби някое и друго читалище или училищна библиотека, но иначе ефекта ще клони към нула…

    Reply
  6. Божо

    Ейй, нямат спирка! Лошото е, че добитъкът си мисли “ТЕ пак ще измислят нещо да теглим филми” и не му дреме да протестира.

    Reply
  7. Григор Post author

    @gezatop: Вероятно и аз не съм си подбрал думите достатъчно точно. Не съм възприел коментара ти като атака, просто се опитах да обясня защо публикувам този запис.

    @Карина: grigor в този сайт. 🙂

    @теллалов: Някои от хората в този списък ги уважавам от сърце. Мисля обаче, че идеята не е никак добра. Или отчисленията ще бъдат в подигравателен размер (примерно няколко лева на човек на година), или читалищата ще изпофалират. А те, заедно с chitanka.info, са последното клонче, на което виси българското читателство като наклонност на хората.

    Съответно на точно това клонче и седят всичките ни писатели. Отрежат ли го, вероятно ще станем първата страна в историята, която има повече писатели, отколкото читатели. И с доходите на писателите ще стане познайте какво? Ще се молят с кървави сълзи да им направят книгите безплатни. Не само за да си качат обратно доходите до сегашните, но и просто да си припомнят хората какво значи думата „писател“, че е някакъв вид творец, нещо там… Само че читателството надали ще се върне за по-малко от две-три поколения. Дотогава който от писателите достатъчно добре лиже задници ще получава по някоя суха коричка, останалите ще продават зеленчуци на сергия… Ум царува, ум робува, ум патки пасе.

    @Божо: Това е най-лошото и страшното на демокрацията. Дава ти не богатство и охолство, а каквото сам си направиш. А защо е лошо и страшно – който се сеща какво е имал предвид Левски с онова „Народе????“, ще се сети и за това.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *