Чудотворният телефон

Преди няколко дни установих, че имам чудотворен телефон.

По-точно камерата му. Оказва се, че тя лекувала нелечими болести!

Бях чул новината, че „Граф Игнатиев“ ще бъде ремонтиран, включително няколко най-ключови и популярни зони – площад „Гарибалди“, площад „Славейков“, частта с пазарчето покрай „Свети Седмочисленици“… И ми се поиска да си имам спомен от това какъв е бил. Тъй де, де да знае човек как ще изглежда след ремонта!

Отидох и започнах да снимам. На „Гарибалди“ още ме беше срам, но на „Славейков“ се развихрих с пълна сила. И докато правех втората панорама, се случи чудото!

В обектива на камерата попаднаха двама слепи просяци – единият пред Градската библиотека, другият пред Макдоналдс. И докато ги снимах, внезапно и двамата прогледнаха и си тръгнаха! Истина ви казвам, честен кръст, честен полумесец и каквото още щете честно – прогледнаха и си тръгнаха!

(Единият даже отначало тръгна към мен, сигурно искаше да ми благодари. Само че фасонът ми – като на двуметров оркски главатар – очевидно дойде твърде много на все още крехкото му новородено зрение, и той се отказа. Дано да не е запазил кошмарен спомен за мен.)

Уви, не знам дали чудотворната мощ на телефона ми не е свършила. По-долу, при Раковска, имаше още един сляп просяк – на него не помогна, въпреки че го хванах на поне две-три снимки. Или пък може да трябва да мине време, за да се зареди пак, де да знам. Сигурно трябва да пробвам…

Ако забележа камерата ми да прави нови чудеса, непременно ще пиша пак. Чакам и идеи какво да ида да снимам.

9 thoughts on “Чудотворният телефон

  1. CTEHATA

    Какво съвпадение!
    Днес с усмивка и с приготвяне на пари, без малко да съсипя човек! Човек, гладувал дълго! Човек, за който идеите са по-важни от материалното.
    На молбата му – да му помогна да си купи храна, откликнах с просто предложение – да дам пари на дюнерджията, а той да му даде храна в замяна.

    Молещият толкова силно вярваше в комунизма и в светлите си идеали, изключващи частната инициатива, че предпочете да гладува. Дори ми се стори че рецитираше интернационала докато се отдалечаваше…

    Reply
  2. Григор Post author

    @СТЕНАТА: Мда, поддръжниците на светлите идеали и на изключването на частната инициатива сред молещите за пари напоследък са много. Преди два месеца предложих на един такъв, вместо да му дам пари, да му платя за да помете улицата. Човекът беше толкова яростен противник на частната инициатива, че ми се смя като на идиот. Слава богу, аз си взех поука и не го насилвах повече да наруши принципите си. Много лошо нещо е да насилваш хората да нарушават принципите си!

    Reply
  3. теллалов

    Хм
    ИЗЛЕКУВАЛ си неколцина дребни нещастници, които надали някому пречат.
    С едрите БОЛНИ, които причиняват големи щети, какво става? Не ги хваща камерата ли?

    ————
    Стена,
    по-добре ли се чувстваш, когато унижиш някого?

    Reply
  4. Григор Post author

    @теллалов: Ники, на кой свят живееш?! Не като писател фантаст – като човек, по дяволите!

    Reply
  5. Виктор

    Шаркане, майтап да става, моля ти се, че иначе трябва да седнем и да плачем непрекъснато.

    Reply
  6. Виктор

    Нещо май обърках, ама нищо. 🙂 Исках да подкрепя по някакъв начин Теллалов, някак си съм на негова страна. Миналата година разглеждах една малка фигурка на змей и си помислих, да взема да я купя и да я пратя на Шаркана. Разколебах се обаче, ще вземе, казвам си, да ме помисли за нещо там джендър. 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *