Швеция: „Ако настъпи криза или война“

Ако има три неща, които да не могат да се кажат за шведите, те са: че са неорганизирани, че не се грижат за хората си, и най-вече че са глупави. Швеция е пословична с доста неща, и всяко от тях е несъвместимо с тези трите.

Затова се постреснах мъничко, когато до (почти) всяко домакинство в Швеция беше доставена една специална брошура, озаглавена „Ако настъпи криза или война“. През 1947 г. Швеция наистина беше изготвила подобна брошура, и мине се не мине десетилетие през Студената война, я доставяше на домакинствата си. За последен път това се случи през 1990 г. Почти трийсет години беше история. Но сега я доставиха пак – в осъвременен вариант.

Често си мисля, че съм мъничко параноик. (И мъничко оптимист – понякога предвиждам вероятност за лоши неща, понякога за добри…) Но се боя, че моята оценка за мира в света в средносрочно бъдеще също клони към песимистична. Вероятността да се стигне до война в Европа засега ми се струва малка – да кажем, 10%. Но като се има предвид какви ще са последствията, това не е за пренебрегване… Накратко казано – личната ми преценка е да си живея живота щастливо и без страх от война, и да планирам мирни старини, но за всеки случай да имам в някое ъгълче на мозъка си план за действия при подобно развитие.

А има и друго. Държавите имат много начини да се сдобиват с информация за ситуацията в света. Много от тези начини не са от най-чистите и обществено приемливи, и по тази причина (а и по много други) придобитата информация не се огласява. Ако обаче е обезпокоителна в някое отношение, разумните и загрижени за бъдещето си държави вземат мерки според нея. Понякога дори ако тези мерки не харесват особено на електората им.

Как мислите, Швеция разумна и загрижена за бъдещето и хората си държава ли е? Ако да, за каква не-публична нейна информация ви говорят тези мерки? Да, една брошура не е много. Но струва пари, които могат да бъдат дадени за удоволствия за електората, съответно по-добър имидж за управниците. А гледам, че и военният бюджет на Швеция за тази година е подскочил забележимо, след десетилетия без увеличение…

Възможно ли е шведското правителство също да са мъничко параноици? Естествено. Само че правителствата страдат от параноя доста по-рядко от отделните хора. Особено когато тази параноя ги кара да правят неща, които се разминават пряко с изгодата им… Затова съм склонен да приема, че не-публичната (но обоснована на разни информации) оценка на Швеция за ситуацията не е много далече от моята.

Прегледах листовката (ето тук има неин вариант на английски, като PDF). Доколкото мога да го преценя, информацията в нея е типично по шведски простичка, добре премислена и надеждна при употреба. Ако недай боже се случи война (или дори само терористичен акт – листовката разглежда и това), тази информация би била от отлична полза на шведите.

Част от нея, примерно сигналите на сирените, вероятно са различни за България. (За срам не знам българските.) Но много от нещата биха били от отлична полза и за българи. Естествено, у нас само кръгъл идиот ще разчита на правителството или общината да се погрижат за него с шведска добросъвестност. Или да организират съпротива срещу агресор, вместо да ни продадат на него срещу жълти стотинки, мисля си… Но много от съветите в брошурата касаят какви индивидуални действия следва да предприеме човек, за да подобри шансовете си за оцеляване.

За незнаещите английски си позволявам да преведа набързо някои от най-важните изречения и абзаци. (Тук-там с мои коментари.)

—-

Извънредните ситуации могат да попречат на обществото да функционира както сме свикнали. Промените в климата могат да направят наводненията и пожарите по-чести. Катастрофи в други части на света могат да доведат до недостиг на някои храни. Проблеми във важни ИТ системи могат да попречат на електроснабдяването. Много бързо ежедневният ви живот може да се сблъска с проблеми:

– Отоплението спира да работи
– Съхраняването на храни и готвенето може да стане трудно
– Храни и други стоки могат да изчезнат от магазините
– Водоснабдяването може да спре
– Може да няма гориво за колата ви
– Банковите карти и банкоматите може да спрат да работят
– Мобилните телефони и Интернет може да спрат да работят
– Общественият транспорт (а и други видове транспорт) може да спре
– Лекарствата и медицинските услуги може да станат трудно достъпни

Помислете как вие и хората около вас ще можете да се справяте в ситуация, в която нормалните услуги на обществото не работят както обикновено.

Не само „вие“, а „и хората около вас“. Полезно уточнение, от което доста българи имат нужда… а някои са неспособни да схванат изобщо.

В случай на обществени затруднения, помощ ще бъде предоставена (от държавата и общините – Григор) първо на най-нуждаещите се. Мнозинството се очаква да могат да се справят сами, поне отначало. Колкото по-добре сте подготвени, толкова повече ще можете да помогнете на тези, които по една или друга причина не са подготвени.

Най-важно е да имате вода, храна и топлина, и да можете да получавате информация от властите и да поддържате връзка с близките си.

Помислете за рисковете, които засягат конкретно вас и мястото, където живеете и работите. Податливо ли е то на наводнения или свлачища? Има ли наоколо някакво опасно производство или друго, което е добре да знаете?

Така ми се иска да бяхме такова общество. А си зависи само от нас – дори не от всички заедно, а от всеки поотделно… дано схващате намека.

Внимавайте за лъжлива информация

Държави и организации и в момента използват подвеждаща информация, за да се опитат да влияят върху нашите ценности и действия. Целта им може да бъде да подкопаят нашата решителност и желание да защитаваме себе си.

Най-добрата защита срещу лъжлива информация и враждебна пропаганда е критичната оценка на източника:

– Това факти ли са, или мнения?
– Каква е целта на тази информация?
– Кой я изнася?
– Източникът заслужава ли доверие?
– Достъпна ли е тази информация и другаде? Къде?
– Нова ли е или стара тази информация? Защо бива изнасяна точно в този момент?

Търсете и преценявайте сами информацията. Най-добрият начин да противодействате на пропагандата и лъжливата информация е да сте си написали домашното.

Не вярвайте на слухове – използвайте повече от един надежден източник, за да прецените дали дадена информация е вярна.

Не разпространявайте слухове – ако дадена информация не е достоверна, не я предавайте по-нататък.

Не че няма и още много начини за различаване на лъжите от истината – но и това само да прави човек, вече няма да е малко. А напоследък е пълно с лъжи, старателно инженерирани с цел разлагане на „вероятния противник“, да припомня един стандартен израз от едно минало, което всички толкова искаме да е минало завинаги…

Терористичните атаки могат да бъдат насочени срещу отделни хора или групи, срещу масовия гражданин или срещу важни обществени функции като например електроснабдяването или транспортната система. Има много различни начини за извършване на терористична атака, но някои съвети са приложими в почти всички ситуации:

– Отидете на безопасно място и избягвайте големите групи хора.
– Обадете се на полицията и ги информирайте, ако виждате нещо важно.
– Предупредете тези в опасност и помогнете тези, които имат нужда от помощ.
– Изключете звука на мобилния си телефон и не се обаждайте на никой, който може да е в застрашената зона. Позвъняването на телефона може да издаде някой, който се крие.
– Не се обаждайте по мобилен телефон, освен при абсолютна необходимост. Ако мрежата бъде претоварена, особено важни позвънявания може да се окажат невъзможни.
– Изпълнявайте исканията на полицията, пожарната, спасителните екипи и властите.
– Не разпространявайте непотвърдена информация онлайн или по други начини.

Дори аз не се бях замислял, че в подобна ситуация е добре да не звъниш на хора, които може да са в опасност – и изобщо, за да не задръстваш мрежата.

Домашна готовност

Храна:

Важно е да имате в къщи запас от храна, която дава достатъчно калории. Използвайте трайни храни, които се приготвят бързо и не изискват много вода, или могат да се ядат пряко:

– картофи, зеле, моркови, яйца
– траен хляб – тортили, черен хляб, крекери…
– бадемово, соено или сухо мляко
– олио и кашкавал
– спагети, ориз, зърнени храни, сухо картофено пюре
– консерви – боб, леща, зеленчуци, месо, риба, супи…
– доматено пюре, в което могат да се сварят спагетите
– плодови пюрета, сладка и мармалади в буркани
– плодови сокове или други напитки, които могат да се съхраняват при стайна температура
– кафе, чай, шоколад, мед, бадеми, ядки, орехи, енергийни блокчета

Вода:

Питейната вода е жизнено важна. Предвидете поне по три литра на човек на ден. Ако качеството ѝ е съмнително, трябва да намерите как да я преварите.

Ако няма вода за тоалетната, поставете здрав пластмасов чувал в тоалетната чиния. Добрата хигиена на ръцете е важна за избягване на инфекции.

– бутилки
– кофи с капаци
– пластмасови бутилки за замразяване на вода в тях (не ги пълнете догоре, ще се пръснат)
– минерална вода
– туби, в идеалния случай с кранче, в които да събирате вода. Някои можете да напълните с питейна вода за резерв. Тях ги дръжте на хладно и тъмно място.

Топлина:

Ако токът и парното спрат в студено време, домът ви бързо ще изстине. Съберете се в една стая, закачете одеала на прозорците, покрийте пода с килими, направете под маса леговище, което лесно се пази топло. Мислете за риска от пожар. Гасете свещите и печките преди да заспите. Проветрявайте редовно стаята, за да влезе кислород.

– вълнени дрехи
– топли дрехи за излизане навън в студено време
– шапки, ръкавици, шалове
– одеала
– дюшеци
– спални чували
– свещи
– кибрит или запалки
– горивно отопление – газови бутилки с котлон или горелка, парафинови отоплители…

Комуникации:

При сериозен инцидент трябва да имате как да получавате информация от властите. да следите медиите, да поддържате връзка с роднини и приятели, и да потърсите спешна помощ при нужда.

– радио на батерии, слънчеви батерии или ръчно динамо
– автомобилно радио
– списък важни телефонни номера (на хартия)
– допълнителни батерии или пауърбанк за мобилни телефони и подобни
– зареждащо устройство за мобилни телефони, което може да се зарежда в кола

Други:

– спиртен (сух спирт) котлон и гориво за него
– фенерче, евентуално за глава
– батерии
– пари в дребни банкноти
– запас от често употребявани лекарства
– мокри кърпички
– дезинфектант за ръце
– тоалетна хартия и средства за менструална хигиена
– хартиени копия на важни документи, вкл. застраховки, банкова информация, регистрации
– гориво за колата

Списъкът е колкото може да се хване на една страница в брошура. Но който се е сетил сам за всичко това, го поздравявам. Аз имах пропуски.

Трябва да сме способни да отразяваме атаки, насочени срещу страната ни. Дори сега се правят атаки срещу нашите ИТ системи и опити да ни повлияят чрез фалшива информация. Можем да бъдем засегнати и непряко от конфликти в нашия регион. Потенциалните атаки включват:

– Кибератаки, които да повредят важни ИТ системи
– Саботаж на инфраструктурата (напр. пътища, жп линии, мостове, летища, електропроводи, атомни електростанции)
– Терористични атаки, които засягат голям брой хора или важни организации
– Опити да бъдат контролирани овластени хора или жителите на Швеция
– Прекъсване на транспортни връзки, което води до недостиг на храни и други стоки
– Военни атаки – бомбардировки, ракетни атаки и други военни действия

Ако Швеция е атакувана от друга държава, ние никога няма да се предадем. Всяка информация, че съпротивата трябва да се прекрати, е лъжа.

В реални условия дори Швеция може да се наложи да се предаде – но им се възхищавам на духа. Лично аз бих се замислил сериозно, преди да ги нападна.

Намерете предварително какви укрития има близо до местата, където живеете и работите, за в случай че се наложи да ги използвате. При предупреждение за въздушна или друга военна атака, веднага отидете в укритие, или ако няма време за това, в импровизирано укритие като мазе, тунел или станция на метрото.

Дано не се стига до това – но ако ситуацията стане напечена, идеята човек да е предварително информиран е чудесна. Не че в България имаме укрития за други освен слугите на народа, но все пак.

Научете се да оказвате първа помощ. Вашите познания могат да спасят животи. Ако сте първите, които пристигат на мястото на сериозен инцидент, веднага се обадете на телефон 112. Можете да звъните на него дори ако сметката ви не е платена или даже нямате SIM карта в телефона.

Войните са рядкост, за щастие – но автомобилни катастрофи, пожари, падания и други инциденти се случват и в най-добрите времена. Подписвам се с две ръце под съвета за първата помощ. Че каквито „специалисти по първа помощ“ съм виждал – не ти трябва автомобилна катастрофа…

14 thoughts on “Швеция: „Ако настъпи криза или война“

  1. Делян

    Интересно, никъде не видях в този списък оръжие? След по-голям катаклизъм, във време на размирици, групите имащи оръжие, доста бързо ще отнемат събраните ресурси на останалите групи, ако те не могат да се защитят.

    Reply
  2. Григор Post author

    @Делян: Все пак това е Швеция. Групи, които отнемат с оръжие ресурсите на другите групи, там вероятно ги очаква кратко и нерадостно бъдеще. Едно, че и най-дребните остатъци от органи на реда и закона ще се заемат с тях веднага, вместо да се присъединят към тях. И второ, че групите без оръжие в такава ситуация моментално ще се обединят и въоръжат с подръчни средства, с шведска ефективност и организираност – при скандинавските народи взаимопомощта е по дефиниция. Едното плюс другото вероятно е в състояние да създаде ядове дори на окупаторска армия, за отделни бандитски групи да не говорим. Така че и желаещите да отнемат с оръжие ресурсите на другите вероятно хич няма да са много, и ще са преодолими за останалите.

    Оръжието може да е по-нужно в страни, в които обичаите не са такива…

    Reply
  3. e-mil

    “спагети, ориз, зърнени храни…”

    Там не пише спагети. Пише “quick-cook pasta” – това е полуфабрикат (може да е спагети, но може да е и макарони), който се готви лесно и бързо за 3 минути с малко вода, за разлика от традиционните макарони, които се варят 8-14 минути в много вода. У нас май не са популярни или поне аз не съм ги мяркал в магазините.

    “доматено пюре, в което могат да се сварят спагетите”
    В доматено пюре не можеш да свариш каквото и да е – гъсто е като лютеница. Затова там пише “chopped tomatoes”, т.е. консерви от накълцани домати, запазили цялата вода от плода. У нас им казват “домати на кубчета”. Влагата е достатъчно за бърза паста, но недостатъчно за да свариш нормални спагети.

    Впрочем Швеция е уязвима откъм урагани и напоследък рискът се увеличава. Ако за 20 век най-паметното им събитие е Коледната буря от 1902, то само за последните 15 години имаше няколко силни циклона, все есенно-зимни. Жертвите от тях са сравнително малко – по 10-15 на буря, но всеки път по няколкостотин хиляди жилища оставаха без ток за дни, я някои и за седмици. Това е все едно цяла Бургаска и цяла Сливенска област да останат без електричество, но предвид, че икономиката им е много по-развита от нашата, то и финансовите загуби са неизмеримо по-големи, отколкото биха били в България.
    Пък и там есента, и зимата не са като нашите. По-тъмничко е, по-хладничко е, човек трябва да има дрехи с дълги ръкави и отоплението плюс осветлението са сериозни въпроси. Така че войната май не е единствената причина да възстановят подготовка на населението за кризи.

    Reply
  4. Григор Post author

    @e-mil: Позволих си да направя превода по-разбираем за българи (в моите представи).

    Войната наистина не е единствената причина да си подготвят населението за кризи. Глобалното затопляне, поне на този етап, не е затопляне навсякъде. На екватора на практика няма промяна, основното затопляне е във високите ширини. В средните (благодарение на Гълфстрийма шведският климат е като за средни ширини) основната промяна е към по-екстремно време, и се засилват основно именно есенните урагани. (На ширините на Швеция покрай Гълфстрийма – и зимните.)

    Но ми прави впечатление, че повече от половината листовка е посветена на неща, които се случват почти само при война – а и почти всичко останало е масово приложимо при война. Така че подозирам, че основната цел на листовката е тази. Пък не забелязвам политически развития, които да говорят, че Швеция смята да напада някого. Нито пък описаното в листовката предполага Швеция да напада, а не да бъде нападната…

    Reply
  5. e-mil

    А-а, не съм имал намерение да оспорвам военните причини. Повишеният риск от война е безспорен, особено за западните съседи на Русия. То се вижда дори по масовите новини, а понеже следя и специализирани военни медии, там се вижда още по-ясно: преместване на войски, създаване на нови съединения на определени места, тук-там инциденти и т.н.

    А преработването на термините е похвално, но в тези два случая е станал неточен, което би объркало хора без готварски познания. Има ги достатъчно: мой познат се опита да вари макарони в мляко и се чудеше що не стават. Но не само мъжете са в това положение, а и достатъчно много млади булки. 🙂

    Ако искаш да побългариш достатъчно ти предлагам да заместиш спагетите с добрата стара юфка. Евтина е, заради което и често пренебрегвана, но е тестена, засища, иска по-малко вода и в сухо състояние издържа дълго. Има я кажи-речи навсякъде.
    Консервите с домати на кубчета или смлени домати, или цели белени домати също ги има във всеки супермаркет.

    Плюс нещо, което май не е популярно в Швеция, но в нашите краища все още се намира – компоти. Хем съдържат доста вода, хем захар за енергия, хем са останали някакви витамини в плодовете. Сега ги има в магазините не само в стъклени буркани, но и в метални консерви. Пък който има достъп до пресни плодове – още по-добре. Умението да се вари зимнина все още не е изчезнало по селата.

    И виждам липса на друго много важно – нож. Древен и все още много полезен инструмент, дори когато няма война. Дали ще е джобен швейцарски или ловджийски, но трябва да го имаш. Щото домът е хубаво нещо, но при кризи често се налага изненадваща евакуация.

    Reply
  6. Асенов

    Сигналите за ранно предупреждение и оповестяване ги има на сайта на МВР, дирекция ПБЗН: https://www.mvr.bg/gdpbzn/footer/info-center/pravila-signali/signali
    Някъде по сайта им (не е много видимо) има и примерно сдържание на така наречената “Раница за бедствия” (PDF): https://www.mvr.bg/docs/librariesprovider43/%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%80/a92a8d03-ranitzapdf.pdf
    За ножа (ножка) съм 100 % съгласен. Към списъка бих добавил работни ръкавици и спрей против комари/кърлежи.

    Reply
  7. Григор Post author

    @Асенов: Благодаря от сърце за информацията за сигналите!

    Работните ръкавици и спреят против насекоми също са чудесна идея – ако трябва да се крием от атака или подслоняваме където попадне при бедствие, е доста вероятно там да има някакви паразити.

    Чудя се дали не е добра идея да се опитам да съставя кратък списък какво е полезно да се носи при евакуация, пригоден за български условия.

    Reply
  8. Григор Post author

    @Петър Петров: Да, определено са полезни… Като ги четеш, разбираш колко крехко е чудесното ни настояще, и в какво може да се превърне. А като се замислиш, разбираш колко крехка е собствената ни човечност, и в какво може да се превърне…

    Reply
  9. Петър Петров

    Да се превърне, и то за месец-два. Ужасна перспектива. Затова е важно навреме да бъде избегната.

    Reply
  10. Григор Post author

    @Петър Петров: Въпросът е имаме ли колективен начин да избегнем тази перспектива, или ни е останал само индивидуалният. Като знам какви сме колективисти българите…

    Reply
  11. E

    “Viewer discretion advised”

    в ютуб е пълно с клипчета на тема, “bug out bag”, “urban survial”, “get home bag”, “every day carry”, и др подобни на тема preppers и survivalist
    като цяло са ми интересни, но философията им ми е чужда

    Reply
  12. Григор Post author

    @E: Същото. Едно, че повечето от тях са абсолютна дилетантщина, видима даже за човек с просто туристически опит. И второ, че поне тук в България засега вероятността да се случи война, при която да се налага подобно нещо, е пренебрежима.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *