За Търговския регистър

Вече седмица държавата ни си няма Търговски регистър.

Информацията за причините е, да го кажем най-учтиво, противоречива. Нямало е техническа повреда, само че няколко дискови масива са си отишли. Данните не са били изгубени, но основният им масив е станал недостъпен. Основният масив данни е изгубен, но е имало бекъпи. Имало е бекъпи, но не могат да бъдат възстановени… Лично на мен едно птиченце ми каза, че всичката информация в Търговския регистър е унищожена, не поради злонамереност а поради технически провал, и в момента бива събирана „отдругаде“. (Не са ми казали откъде, но предполагам, че от други държавни институции и/или от фирми, които са купували от ТР тази информация. А е и без значение – от значение е, че един от най-ключовите масиви информация в България е унищожен от създадената да го поддържа институция поради некадърност.)

Ако това е вярно, е безсмислено да очакваме фирмената информация в ТР да бъде възстановена по-рано от понеделник. (Не е ясно кой понеделник – вероятно някой скорошен, но все пак. 25 терабайта, или колкото там са данните, няма как да се изкопират за час-два в реалните ни условия.) По-интересният въпрос обаче е как се е случило така, че тази информация е изгубена.

За мен този въпрос е загадка. Вярно е, че значителна част от поръчките за техническата поддръжка и оборудването на регистъра са „спечелени“ (знаем как в България става това) от фирми с основна дейност фризьорство и туризъм. Знаем и че в България се назначават свои, след което им се възлагат задачи като за умни – сигурна рецепта за провал. Но все пак недоумявам как поне един там не осъзна накъде вървят технически, докато не е станало късно. Това означава, че некомпетентността, безхаберието, безконтролността и безнаказаността са абсолютни, пълни и стопроцентови. И че персоналът на Регистъра – за чистачките и служителките по гишетата не знам, но ръководството твърдо – е редно да се лустрира с доживотна забрана за заемане на държавни или общински длъжности. Диагнозата „особено опасен некадърник“ не е от вчера.

За последните години Регистърът е похарчил над 6 милиона лева за техническа поддръжка и снабдяване с ИТ оборудване. Моята ситна и смешна фирма би се наела да изгради основната инфраструктура, която да съхранява и гарантира наличността на техните данни, за под 60 000 лева. (Не, това не е предложение – знам кога и стотинка ще бъде дадена от днешните властници на някой, който не е „чичов“. Просто се опитвам да подкрепя с опита си илюстрацията колко мои и ваши пари са пропилени – иначе казано, изкрадени. Над сто пъти повече от необходимото.) Изглежда, че да откраднат 99% от тези пари им е било малко, и са откраднали и последния 1%. Иначе просто сега нямаше да се случи каквото се случи.

В момента разследвали. Щели да кажат кои са виновните. Щели да направят централно хранилище за данни, че да не се губели… Абе, аланкоолу, ако Регистърът даваше по предназначение дори само 1% от отпуснатите му за ИТ оборудване средства, нужда от централно хранилище за данни няма да има – данните няма да се губят при никакви реални обстоятелства!

При това положение кои са виновните е абсолютно ясно. Тези, които сега ни обещават да похарчат още пари. За да се случи нещо различно от това, което се случва, когато те харчат пари… Само на мен ли това ми звучи, хм, неубедително?

Ако не, значи кои са виновните наистина е ясно. Не, не тези. Забравили сте приказката за лудия и зелника… Виновните сме ние – вие и аз. И сме виновни с това, че се оправдаваме, вместо да действаме.

Какво можем да действаме ли? Като начало, да направим медии, които да не са задкулисна собственост на все същия „успял млад мъж“. Да откъснем от собствените си постни залъци, за да бъдат те свестни и стабилни – спонсорира ли ги друг, ще служат на него, а не на нас. Да се грижим те да казват истината, каквато е, независимо колко смелост иска това. Да работят от чужбина, ако трябва (нищо чудно да трябва). Да показват всяка гледна точка, да се опитват да бъдат обективни, да заслужат доверието на хората. И да се погрижим тези медии да стигнат до всеки българин, за да може той да чуе истината и да го убедят, че тя е това, а не каквото професионалните лъжци му наливат в ушите. Истината е, която може да го направи свободен.

Да, после ще има още много работа. Създаване на некорумпирани и некукловодени партии, застъпване за тях, финансиране за тях пак от полупразните ни джобове, борба за регистрирането им, утвърждаването им, за спечелване на хората за тях. И после непрекъснатото им контролиране с желязна ръка, и заставяне да се чистят от всеки промъкнал се корупционер или изкушен духовен бедняк. И да правят промените, които малко по малко ще започнат да ни вадят от блатото – срещу обединената, отлично координирана и подплатена с много милиарди съпротива на тези, които ни вкараха и държат в това блато, за да сме техният добитък. И които притежават цялата ни държава, включително нас… Да, трудно и бавно е. Никой не твърди, че еволюцията от добитък към хора е лесна и бърза – освен измамниците, естествено.

Първата стъпка обаче са медиите. Слава богу, живеем във времена на Интернет. Няма как шепичка клептократи да забрани достъпа на обикновените хора до печатниците и радиото и с това да пресече всички възможности за разпространение на информация. Можем да ги създадем.

Да, и заради националните ни особености ще ни е много трудно. Който не се е опитвал да пробуди българите да се борят за свободата си, той не знае какво значи онова „Народе????“ в тефтерчето на Левски.

Но въпреки всичко трябва да пробваме. Не успеем ли, ще се затрием като народ – ще се спасяваме поединично в емиграция, бягайки всъщност от оставащите тук българи, докато последният не дръпне шалтера.

Трети вариант няма. Избираме сами – с действията или бездействието си.

16 thoughts on “За Търговския регистър

  1. Делян

    Интересен е обаче въпроса, доколко данните събирани в Търговския Регистър е правилно да бъдат изобщо събирани, че и публикувани … доколкото знам, в него са *задължени* да разкриват финансовата си информация само частните компании в Европейският Съюз, т.е. не е с доброволно участие ???

    Reply
  2. Григор Post author

    @Делян: Bivol.bg е един от малкото български новинарски сайтове, на които имам някакво (ако и не пълно) доверие.

    А дали данните в Търговския Регистър е парвилно да бъдат събирани, че и публикувани – това е друг въпрос. Личното ми мнение е, че персонална тайна трябва да са личните данни. Че бизнесите не са физически лица, подлежат на държавен и обществен контрол, и по тази причина не им се полага да имат тайни (извън търговските тайни). Така че виждам събирането и публикуването на данни за бизнеса от ТР като по-скоро оправдано.

    Reply
  3. Делян

    Хората одобрили и участвали в тези сделки, не са за уволнение, а чисто и просто за затвор.

    Reply
  4. Иван

    За съжаление, унищожаването на Търговския Регистър съвпада с преднамерените действия на мафията.

    С въвеждането на GDPR администрацията в България започна да настоява, че данните за собствениците в ТР са частна информация и трябва да бъдат скрити. Напълно пропускайки, че в самият закон е разписано специално изключение за точно този вид регистри.

    Преди години с Григор си разправяхме как се крадат фирми, и как няКой може да подмени данните на дадена фирма директно в регистъра. Тогава му казах, че може да започне да обхожда интернет Т.Р. и да сверява старите с новите данни. Ако дадени стари данни се променят, значи има нещо нечисто.

    Най-малкото от снимката на @Делян, се вижда че от ТР са си закупили лентови у-ва и софтуер за архивиране. Тоест, не са разчитали само на raid масиви за архиви.

    В момента, не само я няма базата на Т.Р. но и архивните му копия. Никой не може да докаже дали и какви промени са били правени от корумпирани служители в регистъра.

    С други думи, вероятността това да е преднамерен саботаж е твърде висока. Знам че мафията унищожи цяла банка пред очите ни, банка която обслужваше няКой, Който изобщо не се споменава в течащия в момента процес за нейното източване.

    Reply
  5. Иван

    В статията на Капитал Проблемът с Търговския регистър, се споменава:

    Парадоксално с оглед днешната ситуация, чест аргумент беше и опасността да “настъпи срив в системата” и да изчезне информация от Търговския регистър. Съответно този риск намери отговор в правилата за съхранение на Търговския регистър, изискващи едновременно съхраняване на базата данни на поне два сървъра с различно географско местоположение, както и редовно архивиране в съответствие с общоприетите стандарти. Спазването на тези правила на практика прави невъзможна загубата на информация от регистъра.

    Reply
  6. Григор Post author

    @Иван: Бързам да те успокоя, че ако номерът е този, няма да мине. Оригиналната информация на Търговския регистър се пази на още няколко места (извън него). Появи ли се такава разлика, ситуацията ще се разчуе и ще има юнашко разплитане на чорапа.

    Отделно, моя вътрешна информация говори, че нещата наистина са не преднамерен саботаж, а особено опасно некадърничество.

    Накратко – принципно да, но конкретно този път по-скоро не.

    Reply
  7. Иван

    @Григор, уж си написал нещо, а пък като се замисли човек, не казваш нищо конкретно.

    Кои са тези места дето се пази оригиналната информация? И как ще докажеш, че наистина е оригиналната информация? И кой изобщо ще разследва разминаванията, Цацаров ли?

    Знам че има фирми които предлагат свои бази данни (daxy) още отпреди създаването на електронния Т.Р. . В едно интервю отпреди десетина години бяха намекнали, че излизат доста интересни неща като се съпоставят данните за хората и фирмите… Но никога не съм чул те да са причината за дадено разследване. (Защо да си създават проблеми?) Ако искаш плащаш им за достъп и сам си разследваш.

    Случайно “вътрешната информация” да идва от статията на Bivol?

    Там се споменава, че въпреки новата поръчка е изпълнена, не са разрешили базата данни да бъде прехвърлена на новия хардуер, заради някаква измислена секретност. Регистърът е работил на хардуер от преди 10 години, а новият е стоял неизползван.

    Другото нещо което се споменава е, че базата данни е работела от дисковия масив на резервната машина, която трябва да съхранява резервното копие. Тоест, основният масив е бил напълно неизползван.

    От тази статия на Novini се разбира, че и двата масива се намират в София. Също така допреди месец Май тази година, базата данни е била стопанисвана от различна фирма.

    На мен тези неща ми изглеждат много подозрителни.

    Reply
  8. Григор Post author

    @Иван: Доказването на оригиналността на информацията става по същия начин, по който и че си реалният собственик на даден паспорт, а не някой който случайно прилича страшно много на него – чрез прилагане на тайното изкуство „здрав разум“. (Съчетано с някои езотерични ИТ умения, примерно това да разпознаеш .PDF от .TXT.)

    Една от фирмите, които предлагат бази данни (свои или публични държавни, включително такива с произход Търговския регистър) е мой клиент. По тази линия знам какво точно е станало, какво се намира в тези или онези бази данни, и т.н. И пак по тази линия засега няма да го споделям. За в бъдеще – според ситуацията.

    Статията на Bivol не бях я чел – благодаря за линка. Някои от нещата в нея са верни, някои са типичен пример за българска журналистическа компетентност (примерно идеята за RAID10 като максимална сигурност), някои са просто неверни.

    За статиите в Novini.bg важи същото. Нещата, описани във втората, ги знае почти всеки в ИТ бранша, и му изглеждат подозрителни. Това не променя с нищо факта, че са такива каквито са. Което е и част от причините да отправям предложението за създаване на независими медии.

    Reply
  9. Иван

    Отново пишеш нещо, а не казваш нищо.

    Моля те, коментирай твърдението, че администрацията е попречила на прехвърлянето на масива върху новите машини, защото данните са секретни.

    Поправи и тага на предишния ми коментар.

    Reply
  10. Григор Post author

    Тагът поправен (ако си имал това предвид).

    За преченето на прехвърлянето заради секретност – не знам в Агенцията по вписванията да има секретни данни. Възможно е обаче да има някакви данни, за чието съществуване да не знам (примерно понеже са секретни). Също, не знам със сигурност причината, поради която масивът не е прехвърлен върху новите машини. Затова не мога да коментирам.

    Не зная какво очакваш да кажа, за да го кажа (или за да обясня защо не го казвам).

    Reply
  11. Иван

    Да, явно нищо не знаеш.

    Ако си планирал саботаж, последното нещо което би искал е данните да бъдат копирани на 4 нови дискови масива. Затова ще си измисляш всякакви пречки и глупости да забавиш използването им.

    Ако си планирал саботаж, то наличието на второ независимо копие би било голям проблем. Затова ще направиш малка “грешка” която да събере двете на едно място. Транзита от една фирма към друга предлага удобна възможност за създаване на хаос и неразбории, които да прикрият следите.

    BTW.
    Тагът не е оправен. Трябваше линка да е само за ” тази статия на Novini”, но при редактирането съм го повредил и беше останал само >. Твоята поправка премахна това и остави цели параграф като текст към линка. Моя грешка, не трябваше да разчитам на твоя здрав разум. 😉

    Reply
  12. Григор Post author

    @Иван: Не винаги имам време да гадая какво този или онзи коментатор в блога ми е възнамерявал да направи. (И да се занимавам с конспиративни теории също.) Понякога имам и други грижи. (За една от настоящите ми мисля, че можеш да се сетиш и сам.)

    Reply
  13. Иван

    За съжаление нямам ясновидски способности и няма как да разбера какви грижи имаш.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *