Лекции за начинаещи?

Онзи ден обяснявах на мой познат, умно момче, но без особен компютърен опит, как работи TCP/IP стекът. В стил приказка – “имало едно време”. Без никаква конкретика, само като общи принципи. Не е излязъл от лекцията ми готов за сисадмин – но мисля, че принципът на нещата му стана ясен.

Сега се чудя – струва ли си да се правят такива лекции, елементарни и само като принцип, или традиционните учебници са по-добри?

От една страна, може и да си струва. Все пак интелигиентните хора получават по нещичко от тях, и после се справят с конкретните неща много бързо и лесно. Нещата в главата им са подредени, на мястото си са, мислят логично, лесно усвояват новото и лесно намират проблемите.

От друга страна, може и да не си струва. Традиционните учебници са много по-тежки, но в крайна сметка дават повече – включително конкретни неща. А това все пак прави човека по-подготвен.

Да, лесните лекции стават дори за идиоти. Но както показва еволюцията, появи ли се антилопата, появява се и гепардът. Създадете ли нещо идиотоустойчиво, стимулирате Вселената да създаде по-качествен идиот. (А нейните ресурси са повече от вашите.) Ако не вярвате, погледнете държавите, които са особено преуспели в създаването на идиотоустойчиви неща.

Така че чакам мнения – нужна ли е, според вас, лекция за TCP/IP, направена като за абсолютни начинаещи?

7 thoughts on “Лекции за начинаещи?

 1. пейо

  Да и не само за TCP/IP. Според мен, ако се обяснява не как, а защо (на каква нужда отговаря) е всяко нещо, то то би било по-лесно да се хване логиката му и да се усвои.

  Reply
 2. borj

  Основен принцип – направи нещо така, че да може да се ползва от идиоти и то ще бъде ползвано предимно от идиоти.

  Reply
 3. Явор Атанасов

  Разпратих лекцията ти за TCP/IP на няколко познати. Имаше сериозен интерес. Препредавам ти благодарностите им, защото ти си автора и 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *