Фактори, които повишават риска да попаднете в секта

Напоследък привличането към религиозни деноминации е важен дял от набирането на „активи“ от някои разузнавания. („Актив“ ще рече човек или група, успешно зомбирани чрез каквато и да било конфесия или кауза, и готови да изпълняват нарежданията, които им поставят служители на съответното разузнаване, дегизирани като авторитети от тази конфесия или кауза.)

Целта обикновено е „активите“ да бъдат впрегнати в служба на съответната държава и вреда на своята. По това лесно ще познаете маскираното като религия, конфесия или кауза разузнаване. Ако то ви пробутва авторитети само или предимно от дадена държава (евентуално поомесени с такива от вашата, за замазване на очите), бъдете леко подозрителни. Ако тази държава не е известна като световният център на съответната религия, конфесия или кауза, бъдете повече от леко подозрителни. Ако успоредно с това ви пропагандират как вашата държава е пропаднала в това отношение, и спешно се нуждае от спасяване чрез действия срещу нейните зли, зомбирани или служещи на Великия Враг управници, е разумно презумпцията ви да бъде за маскирано разузнаване до неоспоримо доказване на противното. Ако Великият Враг случайно е държава, която пропагандираната ви чрез авторитети държава смята за свой враг, или пък нещо, което се асоциира с нея, вече имате не презумпции, а заключение. И ви съветвам да бъдете силни и да го приемете веднага, въпреки че душата ви пищи от отнемането на комфорта ѝ. Разузнавания, които си служат с подобни измами, обикновено смятат „активите“ си за консуматив. Спасете се от тях, преди да бъдете употребени по еднократен начин.

Вярно е обаче и че разузнаванията обикновено работят изключително професионално, с научно създадени и изпитани методи – дори ако са увити в средновековна на вид опаковка, примерно старообрядчески религии или етно-базирани мистики. Разкъсването на тяхната зомбировка обикновено е много трудно дори за скептични и здравомислещи хора, и често е дори непосилно. По мои наблюдения, защитната сила на интелигентността срещу такава зомбировка клони към нулата. Ако мислите, че две-три висши образования или научни степени ще ви опазят от нея, това само ви прави по-лесна плячка. Същото впрочем важи за каквото и да е друго убеждение, че някакво ваше качество ви пази от зомбиране – по мои наблюдения това е единият от двата основни рискови фактора, които ви правят уязвими. (Другият е преживяване на тежки премеждия и житейски сътресения. Двата заедно обикновено означават сериозен реален риск.)

Затова публикувам тук описание как се решава сродна като характер, но значително по-лесна задача – как да избегнете попадане в секта. Повечето секти не работят чрез изпитани научни методи, и зомбировката им е далеч по-некадърна. (Има и изключения – сциентолози, секта на Муун и т.н. С тях трябва да се внимава значително повече.) Твърде често например стигат до крещящи сигнали, които отварят очите на повечето усетили се и няма да бъдат допуснати от едно разузнаване – тоталитарни порядки в сектата, искания да им припишете имуществото си, лидери които проповядват един начин на живот а водят прикрито друг, и т.н.

Описанието е откраднато най-безсрамно от шведския ежедневник Dagens Nyheter („Днешни новини“), и преведено през руски (уви, не зная шведски, а темата ми се струва наистина важна).

—-

Какво кара хората да се присъединяват към секти, в които по начало те не биха и помислили да влязат? Психологът Хокан Йерво и психотерапевтът Хелена Льофгрен смятат, че има редица фактори, които увеличават риска.

Често нещата започват с това, че срещаш едни мили хора, които проявяват интерес към теб като личност и ти помагат да се чувстваш важен. А малко по-късно се оказваш засмукан в секта. Отначало те привлича не идеологията или религията, а усещането за съпричастност. Чувството, че си част от единно цяло.

Така казват психологът и психотерапевтът, с които разговаря „Дагенс нюхетер“. И двамата имат дълъг опит от работа с хора, които са успявали да се измъкнат от тоталитарни организации и секти. Освен това, те самите също са членували в организации, близки до секти.

– Най-често нямаш и представа в какво се замесваш и какво става. Такъв избор много рядко се прави съзнателно – казва психологът Хокан Йерво, който заедно с Петер Далгрен е написал книгата „Влияние и манипулации“. По неговите думи, встъпващият в сектата се оказва въвлечен в определено обкръжение. Това става благодарение на скрито, много добре премислено манипулиране, което с времето става все по-силно. Накрая човекът попада в капан, от който е много трудно да се измъкне.

– Това става като наркотик, непрекъснато искаш повече и повече – казва психологът. Проблемът е свързан с това, че човек в същността си е социално същество, стадно животно, което иска да бъде добро, полезно и открито към другите, смята той. – Трудно е да се отнасяш към някого с подозрение, така не ти се иска. Ако всички се подозирахме един друг, обществото щеше да е много тъжно – казва той.

Хелена Льофгрен е виждала като терапевт много хора, които са избягали от секта и имат нужда от нейните консултации. Тя също е убедена, че е голяма рядкост някой да влезе в секта, разполагайки с пълната информация за нея. Според нея е много важно как близките се отнасят към човека, попаднал в секта. Най-голямата грешка е да кажат директно това, което мислят – че е бил измамен и че му промиват мозъка.

– Като реагирате така, вие затваряте всяка възможност за диалог. Осъждането е най-сигурният начин да накарате човека да престане да общува с вас – казва тя. Вместо това според нея е по-добре да бъдат създадени условия за доверителна беседа, в хода на която ще можете да задавате въпросите, които ви интересуват.

И тя, и Хокан Йерво сътрудничат с организацията „Източник на помощ“ (Hjälpkällan) – обединение, което подкрепя хора, измъкнали се от секти, и такива, които имат опит от участие в религиозни съобщества. И двамата са категорично несъгласни с представата, че в сектите биват притегляни хора, които се отнасят към особен тип на „слаби хора“.

– Не може да се каже, че има някакви определени типове личности, които е по-лесно да бъдат лъгани, или които са по-податливи на влияние от другите хора – казва Хокан Йерво. – По-скоро съществуват ситуации, в които човек е по-лесно да бъде замесен в нещо, в което по начало не би участвал. – И двамата смятат, че има редица фактори, които значително увеличават риска от попадане в секта. Особено внимание Хокан Йерво отделя на четири от тях:

1. Възраст между 16 и 26 години. В тази си възраст ние сме по-лесни за повлияване и по-открити, отколкото след това. Младият човек е по-раним, няма достатъчно опит и действа по-импулсивно.

2. Човек, останал без социални връзки. Без такива връзки човек е по-податлив на влияние. Затова младежите са особено уязвими, особено когато пътуват сами. – Много мошеници таргетират именно самотните пътуващи – казва Хокан Йерво. – Тези, които пътуват в компания, са значително по-защитени.

3. Хора, които смятат, че е трудно да бъдат излъгани. Хокан Йерво смята, че медиите не отделят достатъчно внимание на описването на тревожните сигнали, за които трябва да внимавате, ако не искате да се окажете в секта. Затова много хора не знаят за опасностите и смятат, че те не ги грозят.

4. Човек, който се интересува от всичко в живота и е открит за нови впечатления. Това са чудесни качества, казва Хокан Йерво. Но ако нямате късмет, можете да се окажете в лоша компания.

Хокан Йерво има и личен опит. На 20 години той е станал член на движението на сциентолозите, и е прекарал в него 14 години. Решението да завърши психология и да помага на изтръгналите се от тоталитарни организации тръгва оттам.

„Дагенс Нюхетер“: Какво ви накара да станете сциентолог?

Хокан Йерво: За мен бяха актуални всички изброени рискови фактори. Бях млад, току-що се бях преселил в Гьотеборг, където нямах познати, бях самотен и бях открит за живота. Възприемчив към всичко, се сблъсках със сциентолозите още първата седмица.

Хелена Льофгрен също е била в секта в младостта си – Християнската обединителна църква, по-известна като църквата на Муун, чиито членове твърдят, че Месията се е върнал на Земята в облика на лидера им.

– Бях на 23 години. Срещнах на улицата в Ню Йорк група много мили студенти, които се занимаваха с благотворителност, или поне така мислех тогава. Мина немалко време, преди да разбера, че става дума за нещо религиозно – разказва тя. Прекарала е в организацията две години, след което е била измъкната оттам по поръчка на родителите ѝ, и е преминала специален курс по „депрограмиране“. – За щастие, имах жилище, пари и приятели, така че можех да започна да се уча. Но ми трябваше и професионална помощ, за да се науча да живея по-нататък.

С времето Хелена Льофгрен е завършила психотерапия и е решила да специализира именно помощ за хора, които са се измъкнали от тоталитарни организации. Личната ѝ история е илюстрация как човек може да бъде въвлечен в нещо, което той всъщност не подкрепя, и дори не подозира, че това може да му се случи. По начало тя е смятала, че има имунитет към подобно влияние. Израсла е в открито семейство, където се говори свободно за политика и феминизъм. Работила е като програмист. Пътувала е много и е срещала най-различни хора.

– Смятах, че имам развити аналитични способности, добър интелект и бях напълно нерелигиозна. Това, че може да попадна в някаква странна религия, изобщо не се връзваше с мировъзрението ми. – Проблемът е, че много хора, които смятат встъпилите в секти за слаби или податливи на чуждо влияние, недооценяват възможните емоционални манипулации, смята тя.

– Човек не прави рационален и свободен избор. Той се намира под грубия натиск на чувствата. Имате ли усещането, че става нещо странно, значи е време да прекъснете нещата – казва тя.

Тези, които не успяват да устоят, плащат жестока цена. Човек предава себе си в ръцете на една висша власт и се отказва от правото да управлява собствения си живот. Започва да прави компромиси за нещата, които касаят личния му живот.

Когато попаднеш в света на сектантските идеи, откъсването може да бъде много трудно. Първото, което трябва да направиш, е да разбереш, че си на погрешен път. Но и това не е така просто. Задаването на критични въпроси или поставянето на нещата под съмнение е немислимо в тоталитарна група. Много хора скъсват връзките си с предишния живот, и така стават още по-уязвими за групата.

– Това е и целта ѝ. Но тогава вече нещата не ви изглеждат толкова благи. Идва неувереността. Колкото повече време минава, толкова по-трудно е да се измъкнеш – казва Хокан Йерво. – Най-голямата грешка, която много допускат, е да се обърнеш със съмненията си към тези, които са те привлекли в сектата. От тях ще получиш единствено обвинения в измяна и в нарушаване на разни обещания.

„Дагенс Нюхетер“: Какво е нужно да направите?

Хокан Йерво: Тайно да планирате бягство и да се измъкнете. Много често ще ви се иска да приключите отношенията с добро, но ако те са деструктивни, това няма как да се случи. По-добре да избягате успешно, отколкото да се борите неуспешно.

Опитът на Хелена Льофгрен свидетелства, че начинът, моментът и причините за скъсването много зависят от от конкретния човек:

– Може би усещате, че даже децата ви започват вече да страдат от това. Още един сигнал: лидерите на сектата живеят не така, както проповядват пред другите.

Важно е после да получите професионална подкрепа. Човек става в сектата много уязвим и често запазва емоционална връзка с нея дори след напускането, добавя тя.

– Някои имат после нужда да разговарят дълго. Не им дават покой въпросите за вината и срама. Много от попадналите в секта като вече зрели хора имат нужда да разберат как биха могли за в бъдеще да имат доверие на околните и на самите себе си.

Кога трябва да внимавате

Хокан Йерво изброява няколко белега, които трябва да ви стреснат и предупредят, че сте близо до това да попаднете в секта:

1. Преувеличено дружелюбие. Човек започва бързо да се чувства много ценен, много го хвалят и му отделят много внимание.

2. Нов познат започва да ви моли за услуги, които не ви е много удобно да му направите

3. Очерняне на вашите приятели и роднини. Започва с дреболии, но постепенно стига дотам те да бъдат избутани напълно от живота ви.

4. Започвате да се отказвате от собствения си живот. Например преставате да ходите на тренировки, и/или да се срещате с приятелите си.

5. Внезапно всичко започва да ви изглежда непривлекателно. Появява се неувереност, не знаете как да се държите. Етапът на хваленето е отминал, все повече ви критикуват.

Отличителни белези на сектата

Колкото повече точки съвпадат, толкова по-вероятно е да става дума за опасна религиозна група или движение:

– Лидерите са винаги прави. Не може да бъдат критикувани, тъй като са по-развити от другите членове на организацията.

– Картината на света е черно-бяла. Ученията на движението са безупречни и безгрешни, критикуването им е неприемливо.

– Девизът винаги е „всичко или нищо“: членовете на движението трябва да правят всичко, което им се предписва, за да се развиват духовно.

– Има обвинения и контрол над мислите. Критичното мислене е грях.

– Участието в мероприятията на групата е задължително.

– Всеки, който иска да напусне движението, ще бъде заринат от нещастия. След смъртта си ще попадне в ада.

11 thoughts on “Фактори, които повишават риска да попаднете в секта

 1. gabo

  Извинявай Григоре, ама именно за теб мислех, че притежаваш горецитираното ‘критично мислене’, да не да превеждаш от РУСКИ, преведена статия, при това пълна с дезинформация.
  Видях заглавието – секти, насилих се да прочета и след заглавието, стигнах обаче до “сциентология” (би трябвало да знаеш, че тя няма как да се впише в понятието ‘секта’) и разбрах, че просто си изгубил време, да превеждаш глупости. Прочитането на целият текст само затвърди първоначалното мнение.
  Най-малкото, се смесват крайно различни понятия с цел да се дадат неясни послания, все едно е писан доклад, да се усвоят едни пари и да се направи Конгрес, дето да каже – не на сектите …
  Дано обаче този ти пост даде все пак насока и поне няколко човека да се замислят и потърсят повече информация по въпроса……
  Поздрави и Усмивки ……..

  Reply
 2. Григор Post author

  @gabo: За мен лично сциентолозите са един от учебникарските примери за това, което в България наричаме „секта“. Също, съдържанието на статията много точно пасва на това, което аз виждам – затова и реших да си заделя от времето да я превеждам.

  Успех и на теб.

  Reply
 3. Петър Петров

  > “сциентология” (би трябвало да знаеш, че тя няма как да се впише в понятието ‘секта’)

  “L. Ron Hubbard originally intended for Scientology to be considered a science, as stated in his writings. […] In April 1953, Hubbard wrote a letter proposing that Scientology should be transformed into a religion. […] A religious charter would be necessary in Pennsylvania or NJ to make it stick. But I sure could make it stick.”

  https://en.wikipedia.org/wiki/Scientology

  “All Scientology management organizations are controlled exclusively by members of the Sea Org, which is a legally nonexistent paramilitary organization for the “elite, innermost dedicated core of Scientologists”. David Miscavige is the highest-ranking Sea Org officer, holding the rank of captain.”

  https://en.wikipedia.org/wiki/Church_of_Scientology

  Да ги пишем паравоенна организация тогава?

  Reply
 4. emo

  За нуждите на освобождаване от данъци, сциентолозтие са признати за религи, това е факт. Дефиниции за думички колкото щеш.
  Дали ще са призната секта от църква която няма никакъв авторитет пред мен или призната религия ми е все тая…

  А какво кара партията на слънцето да предлага закон, според който свещенниците у нас ще получават учителска заплата от държавата…

  Reply
 5. gabo

  @Петър Петров, горещите се и смесвате понятията.
  Секта (според Wikipedia) е : “Сектата представлява малка религиозна група от хора, отделила се от официалната църква” : пример – Адвентисти, Мормони и т.н.т от Християнството, суннити, шиити и пр. в Исляма… да не навлизам в Будизма и другите религии…
  Сциентологията (както примерно и Пастафарианство) са вид Религия, а не отделен клон на вече съществуваща такава (затова не е редно да се наричат СЕКТИ, поне от хората, правещи разлика)
  Умишлено не исках да навлизам в тълкуване за това, какви са причините за възникването им. (запознат съм не само с книгите на Л.Рон. Хабърт, но и с това как е създал религията си, но не тук е мястото да споделяме по темата)
  Той @Григор правилно отбеляза, че са важни начините и методите им на действие, но нека все пак бъдем поне ние, мислещите, по-прецизни, за да не се превърнем в журналисти от Близ 🙂
  Щото по същата логика, трябва да причислим към ‘секта’ ХербаЛайф, Вижън, Орифлейм, Авон, Лайф Чойс и т.н.т МЛМ фирмички, те по нищо не се различават от горецитираните ‘секти’ 🙂

  Reply
 6. Иван

  @gabo, написах “български тълковен речник” в google, след това в първите 3 резултата които ми върна проверих каква е дефиницията на “секта”. И в трите беше същата:

  1. Религиозна общност, която се противопоставя на официалната религия.
  2. Прен. Пренебр. Група хора, които се отделят от другите; отцепници.

  После погледнах какво точно пише в en.wikipedia:

  A sect is a subgroup of a religious, political, or philosophical belief system, usually an offshoot of a larger group. Although the term was originally a classification for religious separated groups, it can now refer to any organization that breaks away from a larger one to follow a different set of rules and principles.

  Накратко, твоята дефиниция е меко казано непълна.
  Всяка организация, която кара хората да се отделят от обществото, може да се нарече секта. Защото самото общество е една голяма организация.

  И да, MLM по същество са пирамиди и доста от тях ползват методите на сектите за да привличат последователи, които да им дават пари си (че и да затъват в заеми).

  Reply
 7. Григор Post author

  @gabo: Какво всъщност е секта, а какво не, е въпрос на определение. Проблемът ни тук е, че има доста различни определения за секта. Време е да осъзнаем, че всички тези определения описват различни явления, които засега се наричат с една обща дума – било защото си приличат донякъде, било защото все още няма създадени отделните термини (може би понеже си приличат). Примерно християнството и ислямът са започнали като секти – в смисъл поделения на религия – на юдаизма. Сциентологията е вид тоталитаризъм, маскиран като наукоподобна религия: тя е секта в друг смисъл на думата, този на зомбиращ последователите си тоталитаризъм. (В това отношение е сродна на комунизма.) МЛМ пирамидите са вид измами, зомбиращи последователите си чрез използване на тяхната алчност, непознаване на математиката и/или безизходица; те също са секти, но в този смисъл на думата – зомбираща последователите си финансова измама.

  (Апропо, има я и обратната посока. Когато една не-сектова организация привлече твърде много хора, които търсят кой да ги зомбира и разтовари от бремето да вземат сами решения за себе си, тя започва да придобива елементи на секта. Нерядко е въпрос само на време някой измамник да я овладее и превърне окончателно в секта от тоталитарен или финансово-измамен вид, според каквото от двете измамникът владее по-добре и/или му харесва повече.)

  Затова си мисля, че статията хич не е дезинформационна – напротив. Правилата ѝ за разпознаване на секта и измъкване от нея не са перфектни и пълни, но са добро начало. 🙂

  Reply
 8. Григор Post author

  @Непозната: Да, май наистина се оказва полезна. И може би е добре да напомня за нея…

  Reply
 9. Севда Маринова

  Подкрепям статията и със своя книга: Депрограмиране от религиозни общества и култове изд. Изток-Запад

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *