Криворазбраната еманципация

Гледам хештага #IfIWasAMan. Накратко – жени споделят какви неща са им казвали, дето никога нямало да бъдат казани на мъж.

Малко примери:

“You are a stereotype breaker.” – Това със сигурност никой мъж не го чува, нали? Примерно аз не съм го чувал десетки пъти…

“Your bio is fantastic, but it does seem that what you have achieved has been to your benefit rather than the company’s.” – Вероятно мъже напоследък не се явяват на интервюта за ръководна позиция. Иначе не мога да си обясня как не го чуват при всяко второ кандидатстване.

“Wow, you grasped this cyber-security concept quite well. I keep forgetting you studied cryptography.” – И това (или подобните му) мъже не ги чуват, нали? (А ако аз цитирам какво чувам на тема познанията си по медицина, сигурно сам ще напълня такъв хештаг…)

I have never heard of a man being described as “over-confident”! – Госпожо, отидете до пожарната да ви промият ушите! За мъже това се чува по-често, отколкото за жени. (За съжаление е и по-често справедливо.)

“You are challenging to work with because you ask a lot of questions.” – Това го вярвам, че жените го чуват по-често. Мъжете обикновено чуват вместо това “Fuck off with your nagging, or I’m firing you!” – разбира се, ако животът не ги е вече научил да не го правят, още като малки. Иначе казано – причината жените да го чуват по-често е, че момчетата обикновено го чуват и понасят неприятни последствия, а момичетата – не.

“Five kids and running a tech business. You are brave!” Is the implication behind brave that I must be stupid or out of my depth? – На тази дама ще ме е страх да ѝ кажа „добър ден“. Такова обвинение в сексуален тормоз ще ми спретне…

По време на телевизионно интервю: “Can we continue a bit longer? Our ratings are going up.” – Девойката дори не е разбрала, че ѝ правят комплимент, за да се почувства по-уверена в себе си.

I am always struck when men describe women as “force of nature”. I once asked a man if he had ever described another man that way, and he said: “Err, I don’t suppose so, no…” – Ужас! Ами ако някой мъж ви опише като „красиви“ или „женствени“? Надали често описва с тези думи мъже, нали?

… Знаете ли кое е лошото?

Когато чете такива неща човек (без значение на пола му), остава с впечатлението, че жените са тъпи патки, които не знаят какво искат. И престава да обръща внимание на факта, че сред тези оплаквания има и предостатъчно “If you plan having children, we cannot hire you.”, и тонове други подобни. Или – в България – колко често се случва жени да звъннат на 112, понеже мъжът им ги скъсва от бой, и да получат отговор: „Това са семейни проблеми, ние не се занимаваме с тях.“ Че жените срещат купища истинска дискриминация и страдание, но… лъжичка катран каца мед разваля.

Момичета, не се колебайте да затваряте устите на тъпите патки с претенции мигновено и решително. Не рискувате да бъдете пребити или убити, за разлика от мъжете, които се изправат решително срещу мъже насилници. Иначе и вие ще бъдете смятани – и от мъжете, и от жените с мозък – за тъпи патки. И ще има защо – насилието и дискриминацията срещу жени често се извършват от мъже, но много често са съградени в тези мъже върху претенциите и самомнението за изключителност на някои жени.

Същото, с други думи: Жена, която не е готова да защити дори непознат мъж от претенциите на някоя тъпа патка, не заслужава да бъде защитена от мъж от домогванията на някое тъпо говедо. Който не иска да направи безопасното, не заслужава да направят за него рискованото.

12 thoughts on “Криворазбраната еманципация

 1. gezatop

  @Григор

  “Или – в България – колко често се случва жени да звъннат на 112, понеже мъжът им ги скъсва от бой, и да получат отговор: „Това са семейни проблеми, ние не се занимаваме с тях.“”

  Това е толкова тъпо че чак прилича на карикатура. Полицаите може да са прости, ама не са чак толкова прости. В днешно време е напълно сигурно че разговорите се записват, най – малкото от мобилните оператори, така че при такова обаждане ще получиш отговор в стил: “Ще предадем на дежурния екип”.
  И ако нещо се издъни, дежурния екип ще се окаже зает с друго разследване – дали върху размера на салатите и ракиите в близката кръчма, дали върху някоя група за народни танци, която не издавала касови бележки…

  Ако все пак някой е попадал на информация за нещо подобно, би ми било интересно да сподели.

  Reply
 2. Веско

  Жените буквално са force of nature. Те решават кой мъж ще продължи нататък, и кой – не. Повечето жени оставят поколение. Много мъже не оставят поколение, или пък отглеждат чужди деца (може и без да знаят).
  Присъдата на майката природа е съдбоносна, например: “ти си симпатичен, но си смотан – не си заслужава гените ти да продължават нататък в бъдещето”. Ако си мъж и имаш проблеми с общуването или с увереността, единствения ти шанс остава да постигнеш нещо значимо в някаква област и да се надяваш “природните сили” да го забележат. Разбира се, може да се проявиш и като хакер, да отидеш отвъд неверните романтични истории, които са ти пробутвани от дете, и да разбереш какво наистина привлича жените (а не това, което те казват, че ги привлича).

  Има един автор, Tim Goldich, който е написал книга (има и лекция в Youtube от около час и половина) – озаглавена “it all balances out”. В общи линии тезата му е, че въпреки, че товарът между мъжете и жените е разпределен асиметрично, в крайна сметка като се тегли чертата, различните тежести имат своите съответствия.
  Пример за разпределението на товара е: мъжете получават по-лесно респект, но не и съчувствие; жените получават по-лесно съчувствие, но не и респект. Това е и причината мъжете да се самоубиват от 3 до 5 пъти по-често от жените почти навсякъде по света.
  (Разбира се, товарът на мъжете като цяло е пренебрегван, защото сме биологично склонни да обръщаме внимание на женското страдание.)

  Reply
 3. Делян

  @Григор

  “… Знаете ли кое е лошото?
  Когато чете такива неща човек (без значение на пола му), остава с впечатлението, че жените са тъпи патки, които не знаят какво искат.”

  Интересно и поучително е да се прочетат и сравнят мненията в
  https://twitter.com/hashtag/killallwomen
  и
  https://twitter.com/hashtag/killallmen

  А както и резултатите от социологическото статистическо проучване озаглавено “50 нюанса сиво” …

  Reply
 4. Григор Post author

  @gezatop: Чувам от няколко жени, че им се е случвало.

  @Делян: Към момента разликата в мненията не ми изглежда много голяма. И на двете места има от всичко, и пропорциите са сравними.

  Reply
 5. Григор Post author

  @Делян: Пробвай да съчиниш глупост, която е толкова глупава, че няма да се намери кой да ѝ повярва и да я подкрепи…

  Reply
 6. Григор Post author

  @gezatop: Докато не опре до собствената ти глава – сигурно.

  Reply
 7. Делян

  @Григор
  >>Пробвай да съчиниш глупост, която е толкова глупава, че няма да се намери кой да ѝ повярва и да я подкрепи…

  Мнението ти за нас хората, изглежда е по-ниско и от моето. Склонен съм да повярвам в това твое твърдение (все пак си писател на фантастика, и ги разбираш много по-добре тези неща от мен) … доказвайки го пътьом, хахаха.

  Впечатлен съм (за пореден път).

  Reply
 8. Григор Post author

  @Делян: „Приказките имат по-здрави плещи от фактите и могат да изнесат на гърба си повече истина от тях“ – Бари Хюгарт (по памет)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *