За Иванчева, Петрова, „Младост“, строителството, рушветите… и съдбата на България

Покрай Апаратаментгейт се разплете и нещо много интересно. Оттегли показанията си пред съда Петко Дюлгеров.

Ако не се сещате за какво става дума – преди година и нещо избраната независима кметица на „Младост“ Десислава Иванчева спря строежа на няколко нови сгради там. Почти веднага след това беше арестувана с „доказателства“. Цяла България се смя на ареста и колко очевидно бяха подхвърлени „доказателствата“, но правосъдието (според „Биволъ“ – „прасовъдието“) трябваше да се справи със случая. И основното срещу нея бяха показанията на Петко Дюлгеров – бизнесменът, когото тя била изнудила за пари (въпросните „доказателства“).

(Корекция: Петко Дюлгеров е бившият кмет на „Младост“ преди Иванчева. Бизнесменът се казва Александър Ваклин. Извинявам се на всички подведени.)

(Интересно беше оправданието му – че бил дал тези показания под натиск от служебния адвокат. Биляна Петрова, която е съдена заедно с Иванчева, обаче моментално контрира, че е получил служебен адвокат месец след даването на показанията… Но това е друга тема.)

Какво ще стане с делото май е вече предсказуемо – обвиненията се разпадат. Сигурно ще продължат да държат Иванчева и Петрова в ареста, докато могат, че да могат да се достроят не дотам законните сгради в „Младост“. След това обаче ще се наложи да ги пуснат. Те вероятно ще осъдят България в Страсбург, и т.н.

От цялата работа обаче има и важен положителен резултат. Вече знаем, че Иванчева и Петрова са отказали да гушнат едни пари, за да разрешат едни беззакония. (Ако ги бяха гушнали, сега щяха да се простират в нови апартаменти вместо в килии. Справка – Апаратаментгейт.)

Иначе казано – вече знаем поне двама души, които заслужават да бъдат подкрепени за народни избраници. С пълна гаранция не са перфектни хора – сигурно я им миришат чорапите, я се оригват шумно. Само че това дали на депутат му миришат чорапите или се оригва не ме интересува ама изобщо. Интересува ме дали защитава в парламента моите интереси, или своите и на мафиотите. Иванчева и Петрова са доказали, макар и косвено, че правят първото, поне понякога. И нищо чудно в един момент да се корумпират и те – човешко е, особено в България. Но дотогава ще сме получили мъничко по-читаво управление, и може би дори шанс да се покажат на сцената други поне донякъде читави хора, които да подкрепим след това.

И с пълна сигурност не са най-добрите възможни. Най-добър няма, и от най-добрия има по-добър, точно както и от най-силния има по-силен. И точно тук е проблемът. Най-страшният враг на доброто е не злото, а по-доброто. Тръгнем ли да търсим най-добрия, ще търсим завинаги, и всеки ще намери свой, различен най-добър, и усилията ни ще се разпилеят. Иванчева и Петрова са в момента възможна обединителна точка.

Затова е добре да се обединим около подкрепа за тях да кандидатстват за управлението, преди да са го направили хора на Онези, Дето Медиите Не Ги Споменават – те са бързи и умели в това, правят го вече 30 години. Успеем ли, направим ли го, станат ли депутати или министри благодарение на нас, ще имаме върху тях влияние колкото да спрем поне някои простотии и да помогнем поне на някои добри неща. Много сме – медът няма да стигне за всички, и ощетените ще пищят срещу облажилите се, така че ще се наложи да се обединяваме вместо около кацата с меда около стойностни каузи. Стимулът за корупция ще е малко по-малък от сега във властта, а за правене на свестни неща – малко по-голям. Ще има риск от клиничен популизъм, но той е даденост винаги, където са замесени много хора. И покрай нещото ще има шанс да се издигнат и други читави и надеждни хора, с които да заменим Иванчева и Петрова, ако се корумпират.

Дотук приказките – остава работата. Да ги убедим да се кандидатират за депутати. Да им организираме партия, кандидатстване и прочее. Да им тичаме тичането, да агитираме хората за тях, да участваме в изборни комисии. Да вадим агитационните разходи от личния си джоб, без да очакваме да ни бъдат върнати някога. Всичко това без да чакаме в замяна нищо, освен това да ни представляват в наш интерес, а не в свой личен. Пънем ли се с планове за нас си, или пък лежим ли на миндера и чакаме ли Господ да слезе да го прави всичко това, ще продължаваме да заслужаваме и получаваме каквото досега.

Търсим как да помогнем да се оправи България? Ето един начин. Ха да видим кой е бил готов на нещо повече от това да произвежда шум.

13 thoughts on “За Иванчева, Петрова, „Младост“, строителството, рушветите… и съдбата на България

 1. Никола Райков

  Правя само поправка. Петко Дюлгеров не е бизнесменът, а бившият районен кмет на Младост, през който уж станала връзката. Обвинението пак се разпада, де. И още една подробност, първият възроптал срещи Иванчева се оказаха не кои да е, а Артекс. 🙂

  Reply
 2. Gabo

  Григоре, изумен съм!!!! Човеко, знаем се от FIDO времето, макар и задочно, и точно от теб не очаквах такива фрапиращи неточности (да не ползвам по-тежка дума).
  Петко Дюлгеров не е Бизнесменът с парите, той е Бившият районен кмет на кв “Младост”, дето уж е давал акъл на Иванчева как да си иска пари и съответно е бил посредник при уговорката и предаване на паричките. И после охотно разказва всичко на следствието, за да получи по-лека присъда. (е, сега се е отметнал, щото така са му казали да каже, утре има право пак да си потвърди показанията, ако друг адвокат го посъветва)
  Бизнесменът, който се осмели да каже, че е изнудван (а повярвай наистина има изнудвани хора, поне един много добър мой познат ми е разказвал за това 1 година преди ареста) се казва Александър Ваклин.
  И пак в светлината на ‘гушването на едни пари’, ако дойдеш при мен за да ти дам бележка, която съм длъжен да ти разпиша, а аз ти кажа – абе няма проблеми, ама иди си купи 4 банички от сладкарницата отсреща (щото е на бабата на жена ми), това брои ли се за подкуп? (няма банички, съответно ти губя документите)………

  Reply
 3. Виктор

  За мен изводът е че трябва да се гласува и за съдии и прокурори.
  И да ви се похваля, че освен “Ортодокс”, имам си и на Габриел стихосБирката.

  Reply
 4. Григор Post author

  @Никола Райков, Gabo: Моя грешка. Така е, когато се пише на бесен спринт, докато се вършат други неща… 🙁

  @Виктор: Така е. Само че дали за тях няма да гласува същият народ, който и за политиците?…

  Reply
 5. Виктор

  Е надявам се на същия народ да му светва нещо повече, когато съдия и прокурор взема решение, което е ясно, точно и понякога вкарва в затвора.

  Reply
 6. asktisho

  Ще си позволя да цитирам извадки от статията по-горе:

  “Иначе казано – вече знаем поне двама души, които заслужават да бъдат подкрепени за народни избраници”.

  “С пълна гаранция не са перфектни хора – сигурно я им миришат чорапите, я се оригват шумно…”

  “И с пълна сигурност не са най-добрите възможни….”

  “Затова е добре да ги убедим да се кандидатират за депутати. Да им организираме партия, кандидатстване и прочее. Да им тичаме тичането, да агитираме хората за тях, да участваме в изборни комисии. Да вадим агитационните разходи от личния си джоб, без да очакваме да ни бъдат върнати някога. Всичко това без да чакаме в замяна нищо…”

  И няма да си позволя да ги коментирам…

  Reply
 7. Димитър Пеев

  Навремето, когато промените тепърва започваха и спорехме за колко години ще се промени страната (без да подозираме, че това няма да стане нито за 20, нито за 40 години), един мъдър човек каза, че трябва да се подкрепят не партии, политици или личности, а действията им, които са правилни. Кметицата, познавам я лично, бях застъпник на изборите и т.н., поне досега се е доказала като честен човек.
  А за доброто и по-доброто бях го срещал на руски преди “лучшее – враг хорошего”. Било и фраза на Волтер “Better is the enemy of good.” в английски вариант, щото френският не ми е силен.

  Reply
 8. Делян


  Silence is golden, but my eyes still see
  Silence is golden, golden
  But my eyes still see

  Talking is cheap, people follow like sheep
  Even though there is nowhere to go
  How could she tell, he deceived her so well
  Pity, she’ll be the last one to know

  Silence is golden, but my eyes still see
  Silence is golden, golden
  But my eyes still see

  How many times will she fall for his line
  Should I tell her or should I keep cool?
  And if I tried, I know she’d say I lied
  Mind your business, don’t hurt her, you fool

  Silence is golden, but my eyes still see
  Silence is golden, golden
  But my eyes still see

  Reply
 9. Виктор

  https://www.actualno.com/cite/ako-ivancheva-i-petrova-bjaha-ubili-aleksandyr-vaklin-shtjaha-da-poluchat-po-niska-prisyda-news_740076.html
  Май на същия сайт прочетох логичното заключение, че по тая логика и по тая съдебна практика или по каквото там се казва, Цветанов и Пламен кой

  беше там Карлсон на покрива, ще трябва да получат не по-малки присъди.
  И още една добра жена, извинявам се за процентите:
  В хватката на мрака
  https://www.reduta.bg/%d0%b2-%d1%85%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d1%80%d0%b0%d0%ba%d0%b0/

  Reply
 10. Григор Post author

  @Виктор: Уви, абсолютно точно.

  Това сме си избрали.

  Reply
 11. Делян

  https://fakti.bg/bulgaria/389081-ivancheva-i-petrova-pokazaha-skandalno-video

  >> Биляна Петрова коментира видеото, като в началото му тя обърна внимание на това, че според нея джобът на якето на разследващата е издут и тежи, а след действията ѝ в колата, джобът олеква и вече е разкопчан.

  >> Според Петрова и Иванчева точно това е ключовият момент, в който са били подхвърлени въпросните пари в автомобила. В рамките на участието си в предаването ”Честно казано с Люба Кулезич” по ТВ Евроком, те на няколко пъти призоваха експерти да се свържат с тях и да им помогнат в разкриването на още детайли във въпросните кадри от БНТ.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *