Уикипедия – БГ


Загорка АД e лидер на пазара на бира в България с пазарен дял от 31% през 2004 г. Пивоварната произвежда бира с марките: Загорка, Ариана, Голд, Столично, Хайнекен, Амстел и Мърфиз. Пивото е една от емблемите за град Стара Загора.

През юни 2004 г. президентът на България Георги Първанов преряза лентата на нов пивоварен цех в Загорка, откриването на което съвпадна с 10-годишнината от приватизацията на дружеството. Инвестицията е на стойност 2 млн. евро. Благодарение и на нея през 2004 г. Загорка предложи на пазара 1,5 млн. хектолитра (150 млн. л) бира. Дружеството стана през 2004 г. за втори път данъкоплатец на годината в категорията “Големи данъкоплатци” в традиционния конкурс, обхващащ фирми от шестте области на Южен Централен район.

Ако мислите, че това е част от особено тъпа телевизионна реклама, грешите. Точен цитат е от статията “Загорка” в българската Уикипедия, към момента на писането на този запис.

Не зная кой мъдрец е решил да използва свободата на Уикипедия за… всъщност, именно особено тъпа реклама. Знам обаче, че всички ние, които сме видели тази статия, търпим въпросния стил на реклама, без да му попречим. А това превръща българския раздел на Уикипедия във вид онлайн колекция на спам. И я прави съответно толкова полезна и смислена.

Тази вечер съм прекалено уморен, за да издиря малко реална информация за “Загорка”, и да преработя статията. След като привърша, тя в никакъв случай няма да е негативна за дружеството – просто няма да е толкова надута и самохвална. Същевременно обаче ще бъде много по-полезна за читателя.

Преди няколко дни наругах народните представители, че не си вършат работата. Е, това да коригирам статията в Уикипедия пък е моя работа, след като аз съм я забелязал, и съм се възмутил. Нека сам се подложа на изпитание. Ще запомня ли задачата да я поправя, ще се справя ли в приемлив срок, примерно седмица, и ще я направя ли по-добра от предишната.

Ако не, значи само приказвам, и нищо не върша. Ако да обаче, значи имам право да критикувам – и да изисквам.

Вярно е, тази моя работа е много мъничка, не е като да спасяваш държавата. Но… не е толкова важно дали конкретно твоята работа е велика, или мъничка. Важното е да я свършиш както трябва. 🙂

5 thoughts on “Уикипедия – БГ

 1. Дончо

  Знаеш ли какво най-вероятно е станало?
  Някой “пич” или “пичка” е решил да пише статия за Загорка. И понеже мързелът е надделял, отишъл е из БГ нет-а, намерил е някое и друго платено прес-съобщение, и е скалъпил въпросния материал.
  И е сметнал/а/ работата за опечена…

  Reply
 2. Антония

  Всъщност всичко в тази статия е абсолютно вярно. Грешката е, че е текстът е част от прессъобщение и е копиран 1:1. А стилът на съобщенията за медиите наистина не ‘върви’ в Wikipedia. Григор, ще ти изпратя информация за дейността на Загорка по мейл, може да ти помогне ако наистина ти се пише за компанията.

  Reply
 3. Григор Post author

  Дончо: Напълно е възможно…

  Антония: Нямам нищо против. 🙂

  Reply
 4. Izida

  Именно такива статии ме отказаха от Википедия… поне за момента! Човекът си е човек – готов е да опорочи чистотата на една идея, само и само неговото име да е свързано с възможно най-много статии, или пък една от неговите статии да е наградена като една от най-добрите, или пък да притежава 14000-та статия (което се прави като се създават междувременно едноредови статии, само и само да се запълни бройката)…

  В английската википедия попаднах на статия, в която се обясняват различните негативни явления във Википедия – най-вече такива, свързани със самоизтъкване. Като например страници, в които редовните членове се изреждат в низходящ ред според броя собствени статии.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *