За британските традиции

Британците си имат традиция за всичко.

Преди много години, когато определили Делхи за столица на Индия, британските власти се сблъскали с проблем. В града имало кобри. Верни на традициите си, британците приложили решение – обявили солидна награда за всяка предадена кожа от кобра.

Скоро британските складове буквално запреливали от кожи от кобри, а положението със змиите в града не се оправяло… Оказало се, че предприемчивите индийци масово са започнали да развъждат кобри, в големи развъдници. Бидейки непретенциозно животно, което яде всичко мърдащо и расте бързо, кобрата се оказала доста по-евтина за отглеждане, отколкото била наградата за кожата ѝ.

Естествено, британците осъзнали, че са сгафили, и прекратили даването на награди. Разочарованите кобровъди съответно се отървали от внезапно превърналия се в бреме добитък, като просто го пуснали на свобода. Иначе казано – в града.

Познайте как се отразило това на популацията на кобрите в Делхи. Дори в сравнение с преди да обяват прословутата награда…

Та, британците си имат традиции за всичко. И за Брексит също.

4 Responses to 'За британските традиции'

 1. Габо Says:

  Сетих се филма на Доньо Донев “Умно село” 😀

 2. Григор Says:

  @Габо: Много близко. 🙂

 3. Делян Says:

  Аз понеже съм си тъп, не разбрах поуката, а пък ми стана доста интересно …

  Кобрите намалели ли са в крайна сметка след да кажем 1 година (след като свръх населването им в рамките на ограниченото пространство на града е довело до това, че са изяли де що има пилета, яйца и мишки в града, и след това заслужено са се излегнали на припек, че да смелят изяденото), или не са?

  Някъде има ли я документирана тази история, или си е просто анекдот, доказващ, че правителствата (особено колониалните) рядко действат кой знае колко предвидливо?

 4. Делян Says:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Cobra_effect ?

Leave a Reply