За живеенето във виртуални реалности

– Ще го бъде ли тоя компютър? Че цяла сутрин се мотае ужасно, едвам работя.

– Ще го бъде. Просто е малко овирусен.

– Ауууу! Вчера пишеше във фейса, че напоследък вирусите ти открадват всичката информация, и те карат да си платиш с биткойни, за да ти я върнат.

– Ами… има нещо такова. Само че този тук… по-скоро ТЕЗИ тук не са такива. Ей сега ще ги изчистя.

– Много ли ще отнеме?

– Към половин час. Само за момент… Готово, чистенето върви.

– А… Докато се чисти, може ли да те питам нещо? Вие ИТ-тата нали разбирате от виртуални реалности? Такива като във филмите? Дето чак не можеш да познаеш това наоколо истинско ли е, или е виртуално… Те не са ли много опасни?

– Не чак толкова. В края на краищата, там няма как да те убият истински и прочее.

– За друго питам. Дали когато се появят, няма много хора да си прекарват цялото време там? Това не е ли опасно?

– Защо да е опасно?

– Ами, живееш в свят, дето не е истински. Аз никога няма да мога така. Ама ме е страх, че много хора ще живеят така.

– Е, и? Това си е тяхна работа. Ако имат от какво да се издържат…

– Да, ама представи си около теб все едни с разни празни погледи, дето изобщо не са тук. И нямат понятие каква е реалността, нито я помнят, нито ги интересува. Все едно нашествие на зомбита. Няма ли да ти е ужасно да живееш в такъв свят? Тръпки ме побиват… Абе я дай да говорим за нещо друго! Докъде стигна чистенето?

– Още е в началото си, трябва му към половин час.

– А да те питам още нещо! Ти сигурно хакваш разни места из Интернет? Я кажи, глобалистите съвсем всичко ли са хванали?

– Глобалистите ли?!

– Ами да! Големите банки, там Ротшилд, Рокфелер, сещаш се. Дето управляват света и държат всички политици. И Бойко също, даже той е специално техен човек, понеже сме много умен народ и е трудно да ни лъжат и мачкат. Само Путин не могат, той е много силен, и Русия е специална страна, не е като западните… Много ли са хванали и Интернет? Фейсбук, такива работи? Цукърбърг, той нали е евреин, няма как да не е от тях?

– Рокфелер да е голяма банка? И Цукърбърг, понеже е евреин…?

– Разбира се! Не си ли чел за световната еврейска конспирация? Всичките големи банки са на евреи, просто някои не си казват, че са. И всичко друго останало също. И заговорничат да управляват и притежават света. Пък Цукърбърг не го е срам даже, казва си открито, че е евреин. Добре, че Фейсбук е много голям, та не успява да го следи целия. Иначе кой ще ни предупреди за ваксините?

– Ваксините?!

– Аха! Че са пълни с живак и ГМО! Да тровят хората, за да нямат деца и да са послушни! Преди сто години рак имало ли е? Нямало е. И инфекциозни болести също. Измислили са ги големите фарми, че да плашат хората.

– Ама в учебниците по история пише, че ги е имало. Цели нации са измирали от болести, или са оцелявали наполовина…

– Не е вярно! Това са фалшификати на големите фарми. Всъщност заразните болести, тея с уж ваксините срещу тях, изобщо не съществуват. От време на време агенти на фармата тровят хора, разболяват ги, и платени лекари слагат диагнози за зарази. И им слагат ваксини, уж да им мине. Пък агентите спират да ги тровят, и болестта изчезва, и нас ни лъжат, че е минала от ваксините…

– Ох… И от антибиотиците сигурно?

– Точно така! Аз за нищо на света няма да си дам ваксини на децата, като ги имам един ден. И антибиотици също. Не съм толкова наивна, няма да се хвана на лъжите на глобалистите. Добре че е Фейсбук, че да научи човек истината… А, ти нали беше учил за лекар? Я да те питам, майчиното мляко води ли се животинска храна, или не? Че с приятеля ми смятаме да се женим, и после като дойдат децата, да знам.

– Веганка ли си?

– Разбира се! Всеки нормален човек задължително е веган! Месото трови хората, затова глобалистите го пробутват навсякъде! Слагат го във всякакви храни. Затова е много важно като си купуваш зеленчуци, да са задължително био. Иначе са пръскани с екстракт от месо, по нареждане на глобалистите в Европейския съюз.

– … Зеленчуците са пръскани с екстракт от месо?! По нареждане на ЕС?!

– Ей, това ИТ-тата сте много непросветени! Толкова информация ви е в ръцете, и не се интересувате да я прочетете, да се просветите малко, да не сте такива зомбита като останалите!… А, само пак да те попитам. Това с виртуалните реалности скоро ли се очаква да дойде? В смисъл, много хора да живеят в измислени светове?

– Мммм…. Като се замисля, то и сега доста хора живеят в измислени светове. Толкова измислени и далече от реалността, че направо няма как повече.

– А, да! Гледам по улиците, всеки забол нос в смартфона и върви, без да гледа накъде! Без капка интерес към истинския свят! Особено тинейджърите. Дето сме на повече от двайсет, още имаме акъл и се ориентираме. Ама те са тъжна и скръбна картинка. Живеят си в съчинени светове, вътре в смартфоните… Та, майчиното мляко животинска храна ли е?

– А… ъъъъ… Не, разбира се. Човешка е. Хората не сме животни, нали? Имаме там душа, и всякакви други разлики. Затова на децата спокойно може да се дава майчино мляко, то е специална храна, идеалната за кърмачета. Бабите ни на село все са си кърмели децата, затова сме умен народ. Пишат го и Иван Вазов, и Елин Пелин, и Йордан Йовков. Те са си наши родни български писатели, не са агенти на голямата фарма, може да им се вярва…

23 Responses to 'За живеенето във виртуални реалности'

 1. Виктор Says:

  Здрасти, Григор, радвам се, че отново пишеш, по едно време беше попрестанал. Да ти носи 2020 година здраве и други хубави работи, както на тебе, така и на тези около тебе, включително четящите тука. Като си поменал Елин Пелин, да знаят хората, че писаното от него вече не е със специални защити от закона срещу публикуване. Всеки вече може да си публикува произведения на Елин Пелин. 🙂
  И друг път аз, пък и други четящи тука са се съмнявали, че наистина има такива хора, за каквито пишеш, като например такива с питане кърмата животинска храна ли е…
  Обаче като попрочитам и аз напоследък разни работи от фейсбук, вече ти вярвам напълно. Ужас.

 2. Виктор Says:

  Ааа, да, и Путин също е евреин. А и ти няма как да не си, като разбираш от компютри, литература, пък си и един такъв висок. Аз като си пипна носа, същи еврейски!

 3. gezatop Says:

  Тая карикатура ми се вижда малко прекалено абсурдна…

 4. Григор Says:

  @Виктор: Абсолютно всичките такива сме евреи. И сме част от световната глобалистка конспирация. Ти примерно, да те издам, всъщност изобщо не си незрящ, напротив. Просто се правиш на сляп, че да шпионираш спокойно хората наоколо в полза на еврейската конспирация. А пък аз го знам, понеже предаваш на мен изшпионираното. Чрез една специална инсталация за предаване на мисли, направена от илюминатите. Същата като тези, дето с тях промиват масово мозъците на хората…

  Така че дръж се – разконспирирахме се! 🙂

  @gezatop: Абсолютно прекалено абсурдна е. Само дето е не карикатура, а реален разговор, който проведох преди няколко дни. И направо се гордея, че се сетих да кажа на девойката, че млякото е човешка храна, а не животинска. Обикновено добрата идея не ми идва наум толкова бързо..

 5. Симеон Says:

  Невролептик и ще се оправят нещата 🙂

 6. Григор Says:

  @Симеон: За съжаление живеенето във виртуални реалности често не се лекува с лекарства.

 7. Делян Says:

  Лекува се успешно със спиране на телевизията, интернета, тока, може и водата.

  В България, както се наблюдава напоследък, се работи усилено за излекуването на все по-голяма част от населението от илюзиите им.

  Хвала на далновидността на управляващите 😉 !

 8. Делян Says:

  Между другото, четенето на прекалено много книги също може да доведе до “виртуализиране” и вкарване на множество товарещи мемове в съзнанието на човек, но пък изисква хем повече време, хем активното внимание на читателя, затова аз лично смятам, че не е толкова опасно за повечето хора.

 9. Djgeorgie Says:

  За съжаление в последните 10-15 години, подобните му теории на конспирацията, антиваксърство и т.н. растат прогресивно и изобщо не му се вижда края. Ей онзи ден дори 4 годишно момченце е починало, защото майка му, вместо да послуша лекарите и да му дава лекарства, послушала някаква антиваксърска група във Facebook, и ето го резултата… тъжна история…
  Всеки ден на път за работа минавам покрай една от сградите на Trump и на първият етаж има Duane Reade / Walgreens и преди 2-3 седмици се учудих като започнаха всекидневни протести точно срещу входа на сградата. Първоначално си помислих, че хората протестират я срещу Тръмп, я срещу нещо свързано със Ню Йоркската фондова борса, която е отсреща. Нищо подобно! Оказа се, че протестирали срещу… задължителното детско ваксиниране в Ню Йорк Сити…

 10. Григор Says:

  @Делян: Където е дефектен антивирусът, положението е трудно за спасяване.

  @Djgeorgie: Нямаше ли някой да им раздаде Дарвинови награди?

 11. Djgeorgie Says:

  @Григор: За съжаление нямаше… 🙂

 12. Делян Says:

  @DJgerogie
  > The certificate for http://www.zhivankin.com expired on 3/15/2019.

  Обущарите ходели боси казват …

 13. Делян Says:

  > За съжаление в последните 10-15 години, подобните му теории на конспирацията, антиваксърство и т.н. растат прогресивно и изобщо не му се вижда края.

  Края ще бъде, когато спрат лъжите на психопатите – т.е. едва ли ще е скоро.

 14. Делян Says:

  И най-вече на психопатите в разните правителства, трибуквени организации и тайни общества…

 15. Григор Says:

  @Делян: Не е луд който яде чуждия зелник. Лъжите на психопатите ще спрат, когато достатъчно хора спрат да им вярват и започнат да вземат достатъчно демотивиращи мерки срещу лъжците.

  Психопатите в правителствата ги пращаме там ние – спирането на това е част от спирането на вярването им. А психопатите в трибуквени организации и тайни общества обикновено се решават като проблем с един или друг вид лечение на конспиромания.

 16. Делян Says:

  Осмиването е доста добър метод хората да спрат да вярват на най-опашатите лъжи…

 17. Djgeorgie Says:

  @Делян благодаря за подсещането – въобще ми изскочи от ума, че имам Let’s Encrypt Certificate на домейна. Сега ще го обновя. 🙂

 18. Григор Says:

  @Делян: Съгласен – с уговорката, че трябва да се осмиват не само лъжците, а и тези, които им вярват.

  Преценката ни дали някой е лъжец е вътрешно ограничена – завършва с нас. Докато преценката ни дали имаме авторитет в очите на околните не е вътрешно ограничена, тя включва мненията на околните и е важна за нас. Затова тя е много по-надежден инструмент за въздействие. Първата можем да я кривим според емоциите и нуждите си. Втората – не, освен ако не сме клинично луди. Ако някой е смешен за Х, това изобщо не е проблем да не е смешен за нас – можем лесно да обявим за смешен за нас Х. Ако обаче ние сме смешни за много хора, това вече е неприятен проблем, който ни кара да почнем да се осъзнаваме.

 19. Делян Says:

  Риторичен въпрос – какво да мислим за хора, които са осмивани от доказани лъжци, и които продължават въпреки осмиването, заплахите и заканите?
  a) глупаци
  б) фанатици
  в) убедени в истинноста на позицията си, до степен да пренебрегнат негативите от отлъчването им от обществото, водено от лъжците и спада на социалния им статус
  г) друго ?

 20. Делян Says:

  Иначе казано, съществува ли метод за избягването на живеене в бляновете, илюзиите и виртуалните реалности, създадени от къде по-малко, къде по-изкусни лъжци и “вълшебници”, работещи за понякога неясни цели, но често просто за набъбването на собствения им джоб и социален статус?

  Кой налага ценностите (Ламборгини, Ламборгини … стига се цупи, кажи на бати кво да ти купи) в дадено общество, кой подбира “успелите” и “известните” в масмедиитеq и с каква цел?

  Вярването, че всичко става на база на обективните умения на “успяващите” не е ли вид самозаблуда?

 21. gezatop Says:

  @Делян

  “Риторичен въпрос – какво да мислим за хора, които са осмивани от доказани лъжци, и които продължават въпреки осмиването, заплахите и заканите?
  a) глупаци
  б) фанатици
  в) убедени в истинноста на позицията си, до степен да пренебрегнат негативите от отлъчването им от обществото, водено от лъжците и спада на социалния им статус
  г) друго ?”

  Името което ми хрумна е Солженицин. Спад в социалния статус може би е малко блед израз за разходка в сибир…

 22. Григор Says:

  @Делян: Въпросът наистина е риторичен. Първите три определено са верни и трите, за другото – според другото.

  За метода за избягването на лъжите – борбата с тях е вариант на борбата между щита и меча. Край няма да има никога, и може би за добро. Така човечеството поумнява.

  Успелите в едно общество ги подбира неговият „обществен договор“. Иначе казано, с какво са съгласни хората в него, демонстрирано чрез какво приемат и какво търпят. (Какво говорят е просто шум.)

  Съответно, между различните общества настъпва конкуренция. Успяват, забогатяват и се налагат тези с по-успешния обществен договор. Останалите приемат техния обществен договор или загиват като общества. Точно както с биологичната еволюция – с тази разлика, че ако едно общество има достатъчно акъл, може да приеме обществения договор на по-успешния. (Друг е проблемът, че ако то имаше как да има достатъчно акъл, неговият обществен договор щеше да е успешен…)

 23. Делян Says:

  @Григор – изгледай (ако можеш) до край YT Hash: tlZAHkb7n2Y ( Tyler, The Creator – Earfquake & New Magic Wand (LIVE) | GRAMMY AWARDS )
  или например YT Hash: VtJFb_P2j48 ( My Sex Junk – Rachel Bloom – Bill Nye Saves The World )

  Още един риторичен въпрос:
  Какви ли са били клаузите в “обществените договори”, сключени, за да се достигнат такива “висоти” в “изкуството”?

Leave a Reply