За отсрещния влак

„Говорели си две прасета в кочината, и едното казало на другото:

– Стига с тази конспиративна теория, че ни хранят само за да ни заколят!“

Събеседникът ми прихна. И аз се усмихнах, въпреки че разказвах историята не за пръв път.

– И казваш, че тази твоя позната, дето ти го е разправила това, вярва тези неща напълно сериозно? Че ваксините са за да ни тровят, че Бил Гейтс ще ни чипира срещу вируса… май имаше и други неща?

– Амиии… – Премълчах си. В такива случаи не споменавам имената на хората, но някои се правят за смях толкова качествено, че си струва да го поспестиш. Току-виж не ти повярват.

– Няма ли кой да я лекува? Ако наистина ги вярва всички тези работи, тя е опасна за себе си и околните.

– Опасна ли? С идеята, че 5G… Оопс… – Ама съм издънкаджия!

– А, тя и за 5G ли? Всъщност, какво ли се чудя. Лудите рядко са на само една тема.

– Ъъъъ, и с какво точно е опасен такъв човек?

– Могат да му пробутат някакво менте, да го пази там от какви лъчения беше, срещу луди пари. Една моя позната така си даде пенсията за два месеца. Измамници, бе!

– Така е, има ги. – Премълчах си спомена как едни измамници бяха накарали вече доста възрастна моя позната да анулира пенсионните натрупвания на дъщеря си и да им даде парите.

– А за ваксините – ти си лекар, не разбираш ли колко опасен е за околните един антиваксер? Първо, че той няма да се ваксинира и ще разнася болести, второ, че ще убеди и други да не се ваксинират. Знаеш какво следва.

– Уви, знам. Твърде добре.

– Та, ей затова едно време прибираха опасните луди и без съгласието им. За доброто не само на всички около тях, а най-първо на самите тях! А сега? Не знам дали ще го приберат даже ако е готов да убива хора! Здраво лечение трябва в такива случаи. Сериозни лекарства, изпитани! Не днешните там мрънканици, психотерапии и подобни!

– Психотерапията си има приложението…

– Ти пробва ли да я убедиш тая твоя позната, че трябва да пие лекарства?

– Пробвах. Отказа. Щяла да се чувства по-спокойна, ама опасността нямало да намалее от това.

– Ха-ха-ха-ха… Казах ли ти, че с приказки не става? Лекарства трябват. И контрол върху даването им. Колкото по-луд е човекът, толкова по не ще да ги пие.

Вярно беше. Спомних как като студент ми бяха показали един интересен случай. Човекът контактуваше с извънземни, виждаше ги, чуваше ги, сражаваше се с тях да пази човечеството… Налагаше се лекарствата да му се дават под надзор и с помощта на як санитар, защото той категорично отказваше да ги пие. От тях спирал да вижда и чува извънземните, и съответно вече не можел да отбранява Земята от тях. Събираше информация, че лекуващият му лекар е агент на извънземните, за да го натопи пред полицията. И беше убеден, че всичките студенти, дето ни водят да го видим, сме луди, понеже не му вярваме.

– А с теб какво става? – реших да сменя темата.

– В смисъл?

– Нали едно време мислеше, че Земята е плоска? Помниш ли колко часа ти обяснявах веднъж по колко различни начина можеш да се увериш, че не е?

– Това са глупости бе, човек, не можеш ли да го разбереш? Начините ти са фалшиви до един! Гравитацията примерно я има, защото дискът на Земята се движи равноускорително нагоре.

– А какво го задвижва нагоре? Реактивната тяга на нахранените с боб слонове ли? Или на костенурката?

– Подигравай се ти, ама ще разбереш, че не си прав! Пак трябва да седнем да си поговорим… А, и ти откъде си научил толкова фалшиви начини да доказваш, че Земята била кръгла? Хората по принцип толкова начини не знаят, не им трябват. Ти – как?…

… Внезапно пред очите ми изникна друг спомен, още детски. Как стоях до дядо ми във влака и гледах през прозореца на купето навън, към спрелия на съседния перон влак. И внезапно се стреснах – не бях усетил и трепване, а бяхме тръгнали!… Чак когато съседният влак се изниза и видях зад него неподвижната гара, разбрах – не сме се движили ние, той се е движел.

Та, и с някои други неща май е така. Само дето с влака като мръдне другият си мислиш, че е мръднал твоят. А пък с другите неща е обратното…

39 thoughts on “За отсрещния влак

 1. Виктор

  Аз не можах да разбера защо подгониха гейтс за чипиране, а не Мъск, понеже Мъск си каза човекът ясно и разбрано, че прави чип за вграждане в мозъка.

  Reply
 2. Виктор

  Ааа, и без да искам съм написал Гейтс с малка буква, не е нарочно. За влаковете пък се сетих че като се спускат по нанадолнище не се усеща тягата на локомотива. 🙂 Значи не се ускорява и можеш да си слезеш спокойно.

  Reply
 3. Силвина

  @Виктор Сега ме подсети за познат на приятелка, който също така беше убеден, че Земята е плоска, но освен това – и че не се върти. Имаше някаква безумна логика, свързана със самолети, която ми беше доста трудно да запомня, но успях все пак. 🙂 Според него, ако Земята се върти, самолетите няма да се налага да летят. Достатъчно е да се издигнат, да изчакат планетата да се завърти и да кацнат, когато желаната дестинация се окаже под тях.

  Reply
 4. Виктор

  Оо, силвина, казаха ми днеска, че си избираш към кой безплатен интернет да се включиш на сянка в Цар Симеоновата градина, добре, добре, и аз бях там по времето на Хилс ъф рок, даже се намокрих от фонтаните, а съвсем сериозно си спомням че едно дете питаше как така, след като Земята се върти и аз подскоча един метър нагоре, не падам на друго място, а на същото? И някой от възрастните му каза, че е така, защото и атмосферата се върти заедно със Земята. Аз се усъмних, ама си претраях тогава и схванах защо е така чак когато прочетох за отклоняването на запад на хвърлените от самолет бомби. Всъщност чак тогава се сетих за въпроса на онова дете. Изключително логичен и ясен въпрос, ама нямаше кой да му отговори тогава. Ппак като деца като се завъртяхме около себе си и ни се завие свят, спираме внезапно и виждаме как Земята продължава да се върти. „И все пак тя се върти!“

  Reply
 5. Виктор

  Ето сега съм написал и Силвина с малка буква, явно единият ми шифт не е като хората. Още едно доказателство, че Земята се върти. Като ловяхме майски бръмбари, пък легнехме на тревата по гръб, гледаме, облаците се местят в една посока, значи Земята се върти, понеже облаците стоят на едно място. Но нещо подобно като че ли имаше и в една книга, „Кралят на рибарите“. Мержелее ми се някакво доказателство и как се върти водата около канала на пода на банята, ама май беше нещо за дали сме отсам или оттатък екватора. Така ще стигна и за спора в превода на кориолисовите или кориолните бури на Дюн, та се спирам.

  Reply
 6. Виктор

  Е да се спра, ама не можах, още нещо се сещам. Трудно бихме упрекнали хората, на които си им е толкова акълът, но знам ли, все пак ако им се обясни ясно и логично, би трябвало да се замислят. На мен например много ясно ми стана всемирното притегляне и даже черните дупки, когато видях рисунка в списание „Космос“ как различно тежки топчета са огънали хоризонтална еластична ципа, върху която са поставени. Обаче крайната скорост на светлината доста ме узори. Представих си веднага, че пътувам със скоростта на светлината в една каруца, хем държа дизгините, хем котката на Шрьодингер и цигулката на Айнщайн. И ако метна напред котката или цигулката, те ще развият скорост, по-голяма от тая на светлината. После по едно време схванах защо няма да стане така, но вече съм забравил. Може би защото каруцата не може да развие такава скорост. 🙂 Сега се примирявам, че не схващам квантовите работи, здраве да е. 🙂

  Reply
 7. Григор Post author

  @Виктор: Проблемът на въпросните вярващи не е, че са необразовани. Той е, че са луди. Иначе казано, неадекватни – не могат да поддържат съответствие на реалността в главите си. По тази причина е безсмислено да им се обяснява, да се спори с тях и т.н. Резултат няма да има. Смислено е да бъдат лекувани. Тогава има резултат.

  Reply
 8. Светла Павлова

  Здравейте, г-н Гачев! С риск и мен да причислите към отбора на лудите за връзване, искам да попитам смятате ли за нормално Бил Гейтс да си вре носа в област, която изобщо не му е специалност? Аз съм икономист по образование, затова не строя ракети, примерно. Откакто започна тази истерия с коронавируса, имам чувството, че обърнаха медицината с хастара навън. Нищо от онова, което сме знаели поне от обща култура, вече не е същото. Бил Гейтс където стане и седне, заплашва, че нищо няма да е както преди, докато поголовно не се ваксинира световното население. Само че откъде един компютърен специалист може да знае кое е правилно за здравето на хората и кое не? Или и той е запознат с българската поговорка “Който плаща, той поръчва музиката”?! Що за гадатели се извъдиха той и онази дребна очилата невестулка Фаучи, та да вещаят унищожителни пандемии? Дълбоко се съмнявам в тяхната добре платена филантропия, за да се съглася доброволно на ваксина. Пък и специалисти в областта / не аз / казват, че за РНК вирус, какъвто уж се води и този звяр в момента, няма как да бъдат изработени ваксини. А и нима е възможно човечеството да бъде ваксинирано срещу всичко?

  Reply
 9. Григор Post author

  @Светла Павлова: Филантропията има много сериозни традиции, особено в Щатите. Там е популярен принципът на Карнеги – че две неща са срамни: да живееш беден и да умреш богат. Благодарение на филантропията е постигнато много – примерно нашият Институт по заразни и паразитни болести е построен с дарение от фондацията Рокфелер. Било е преди почти 100 години, и практиката показва, че нито са ни чипирали от този институт, нито са ни навредили по друг начин. Но пък са съкратили детската смъртност в България от зарази почти до нулата – преди тях тя е отнасяла близо половината от децата до 10-годишна възраст.

  Точно както и Рокфелер, Бил Гейтс не е инфекционист. Той участва в мероприятието не с експертни познания, а с парите си. Затова и понякога казва не особено верни неща. Това за ваксините обаче е напълно вярно. Благодарение именно на тях забравихме какво значи загинали от едра шарка, осакатени от детски паралич, изпомрели от туберкулоза преди 30-годишна възраст (спомнете си какво е причината за смъртта на близо 50% от българските поети през първата половина на 20 век). А пък благодарение на антиваксерите все още знаем какво значи смърт или инвалидност от заушка, морбили, тиф, паратиф и още десетки заболявания. И пак благодарение на тях си го припомняме напоследък все по-често.

  Унищожителни пандемии е просто смайващо, че вече няма. Съвременната гъстота и мобилност на населението са прекрасна среда за развитие за тях. И това още преди психопатите от сорта на Ал Кайда, Ислямска държава, апокалиптичните секти и подобни да са се сетили, че примитивно, но изключително ефикасно бактериологично оръжие може да се направи за шест месеца, дори в условията на афганистанско село. За огромно щастие на света, SARS-CoV2 се оказа по-близо до кьорфишек, отколкото до масов убиец. Ами ако с неговия латентен период и заразност се беше оказал някой вирус със смъртност близо 90%? Примерно нещо от сорта на един друг коронавирус – Марбург? За бяс, където без ваксина смъртността е математически 100%, не ща да говоря. Така че предупреждението му е дори твърде слабо казано.

  Ако някой специалист ви казва, че за РНК вирус не може да има ваксина, го пратете при тези специалисти по икономика, които твърдят, че икономика не може да работи с друга валута освен с монголски тугрици. Компетентността им в съответната област е еднаква. Да, човечеството не може да бъде ваксинирано срещу всичко възможно, но е напълно възможно да бъде ваксинирано срещу всичко нужно. (Ако, разбира се, не му пречат антиваксерите.)

  И ако смятате да не се ваксинирате от подозрителност към Бил Гейтс, вероятно наистина е много важно да не се ваксинирате. Еволюцията трябва да работи, и хората трябва да виждат с очите си на нечий гръб защо примерно ваксините са важни… Дано в някой момент осъзнаете, че това не е адекватна позиция.

  Reply
 10. Светла Павлова

  Благодаря, че ми отделихте толкова време. Но не ме причислявайте в групата на антиваксърите, ако обичате. Нито пък съм казала нещо за чипове или 5G. Изказала съм съмнение относно ваксината, която подозрително бързо ще сготвят. Чудя се дали не е била готова предварително… А ще трябва и да се тества… Или това ще е загуба на време? С мен лично никой специалист не е говорил, че ваксина срещу РНК вируси не може да се направи. Казват го Ваши колеги медици в интервюта. Излиза, че сте учили различна медицина. Странно ми изглежда също така, че СЗО периодично разнообразява симптомите на SARS-CoV2 и някак си изведнъж започнахме да умираме само от ковид19. Какво стана с другите инфекции и хронични заболявания? Да не би да се преборихме с тях без да сме разбрали?! Много ми е интересно и това, което се случва с тестовете. Първо уж нямаше никакви тестове, защото не се знаеше с какво си имаме работа / уж /, после изведнъж се появиха и бързи, и бавни тестове, и то на различни производители. За PCR-ите първо признаха, че не са никак надеждни, сега пък чуваме точно обратното. Обяснете противоречията. Впрочем, нещо интерсно – колега на съпруга ми и жена му се наредиха под прословутите палатки да се тестват – и с двата вида. Бавните са отрицателни, но и тестовете за антитела също са отрицателни. Обяснете какво би следвало да направят от тук нататък.
  Когато се раздуха световната страхотия и от всички централни медии ни заливаха с ужаса на вирусния апокалипсис, с моя мъж решихме да проверим със собствените си очи какво става в близката до нас болница, която беше определена да посреща купищата заразени. Както се и очакваше – хванахме медиите, политиците и специалистите в лъжа. Болницата беше напълно празна. Дори на регистратурата в централното фоайе нямаше никого – цареше пълно спокойствие и тишина. Отвън имаше палатки, до които стояха точно трима човека – без маски и без дистанция помежду си, хапват си и си говорят. Станаха малко неспокойни като ни видяха, но си разменихме само по едно “здрасти” и толкова. Хладилният камион за трупове си беше инсталиран, една линейка стоеше до спешното отделение и толкоз. Нямаше и следа от ужас. Хайде,това, да речем, беше още в началото на април. Следващата седмица реших да мина сама – пак същата ситуация. След още една седмица – пак почти същото, само с една разлика – вече имаше полиция до спешното и не можех да се доближа. А, до бялата палатка имаше и една кафява. Иначе същото мъртвило. А повярвайте, от личен опит знам как изглежда спешното отделение отвътре без SARS-CoV2. Въпросът е защо и след като се разбра, че инфекцията не представлява никаква заплаха, нагнетяването на напрежение продължава.
  Е, ще спра дотук, защото вероятно Ви дразня с лаишките си разсъждения и въпроси.

  Reply
 11. Виктор

  Светла, писали сте:
  „… и след като се разбра, че инфекцията не представлява никаква заплаха…“
  Да речем, че съм го извадил от контекста, но въпреки това: През февруари дъщеря ми (на почти 30 години) преболедува грип, 38-39 градуса, будеше се от запушен нос, беше при трима лекари на преглед, даде секрет от носа за да се види какви антибиотици евентуално… Аз също спуках тъпанче и чувах трудно и с двете уши повече от месец и половина, тя също, само пукане на тъпанче нямаше. Почти се бях примирил, че слухът ми ще си остане увреден за постоянно. Ако забравим за коронавируса и се сетим за диабетици и прочее хора с разни болести, за зарази и грип, които обострят тези болести, ще забравим за Бил Гейтс, дори може и да не забележим, че сме с неговата операционна система. И надали бихме написали че „инфекцията не представлява никаква заплаха“.
  Прочее Майкрософт финансира адаптацията на българския синтезатор на реч, Спийчлаб, с който сега работя удобно. Без чип. 🙂

  Reply
 12. Кал

  Светла, не спирайте. 🙂 Не мисля, че дразните Григор, особено с въпроси като „после изведнъж се появиха и бързи, и бавни тестове, и то на различни производители. За PCR-ите първо признаха, че не са никак надеждни, сега пък чуваме точно обратното. Обяснете противоречията“. Вижте какво написа самият Григор тук: http://www.gatchev.info/blog/?p=2290#comment-1728848

  Той понякога е склонен твърде бързо да етикетира хората – но то е поради една негова особеност, за която ще го оставя да разкаже сам. 😉 Иначе слуша внимателно и на конкретни въпроси (по принцип) отговаря също толкова внимателно. (Този път, признавам, и аз се подразних от „общолекционния формат“, в който ви отговори. Гри, няма нужда. Подбирай си публиката – или поне я провери, преди да влезеш в лекционен режим. 🙂 )

  Аз поне ви благодаря за въпросите, които поставяте.

  Reply
 13. Виктор

  Е все пак според мене трябва да се има предвид, че Григор може да е учил за лекар, да е доктор на медицинските науки, но човекът е компютърджия, преводач и писател, не работи като лекар. Мнението му е много ценно, защото поне аз съм напълно убеден, че не се влияе от политика и други подобни, в същото време не може да е толкова вътре в нещата, понеже надали има достатъчно време даже и да чете всичко в интернет по въпроса.

  Reply
 14. Божо

  @Виктор – Не само атмосферата се върти. Самият човек, който скача има същата хоризонтална скорост 😉

  Reply
 15. Виктор

  Еее, Божо. 🙂 Мислех да помена инерция при скачане, пък си рекох, тука има много умни хора, няма нужда. Също така не се съсредоточих да съм сигурен дали падащо отвисоко тяло се отклонява на изток или на запад, защото вече не си спомням накъде се въртеше земното кълбо в началото на „По света и у нас“, пък и надпис вървеше, става едно въртене, свят да ти се завие. Интересно това да ти се завие свят дали се е употребявало още когато хората не са знаели, че Земята се върти. 🙂

  Reply
 16. Виктор

  @gezatop, намеквах за превода на „Дюн“, там бяха превели кориолни вместо кориолисови, и други много забележки имаше от по-знаещи хора, даже си спомням че имаше спорове и за императора Шедъм, Шадам, или Саддам.

  Reply
 17. Виктор

  chitanka.info › text
  Опции за резултатите
  … нея имаше нещо, което подсказваше, че може да се изпречи невредима на пътеката на кориолна буря. Тя излъчваше същото онова усещане за сила, …

  Reply
 18. Григор Post author

  @Светла Павлова: Ако някой имаше готова ваксина предварително, на пика на паниката – някъде март-април – щеше да стане първият в историята на човечеството трилионер. Щеше да може да си наеме първите десет най-богати хора в човечеството (включително Бил Гейтс) за слуги. И щеше да купи всички медии и политици на света, да го хвалят вместо да му задават неудобни въпроси, с джобните си пари… Не вярвам някой толкова умен, че да е от категория, която би имала ваксина предварително, и същевременно толкова глупав, че да пропусне този шанс. Така че готова ваксина предварително реално няма как да е имало.

  Изобщо, на практика всички конспиративни теории има едно много уязвимо място. За да се случи каквото те описват, трябва много хиляди – често милиони или дори десетки милиони – хора да действат в абсолютен синхрон, без никакви пропуски и издънки, всички без изключение спазвайки абсолютна тайна. Ако някога сте ръководили проект от дори само стотина души, ще знаете колко нереално е това.

  За ваксина срещу РНК вирус – можете ли да познаете защо ви споменах в предишния си коментар беса? Той е първият вирус, срещу когото човечеството е създало ваксина (Луи Пастьор, 1885 г.) Той е вид лисавирус – изключително типичен РНК-вирус. Друг РНК-вирус, срещу който има ваксина и за ваше щастие вероятно сте и ваксинирани с нея, е полиовирусът – причинителят на детския паралич. Трети е вирусът, който причинява заушка. Четвърти – този срещу хепатит С… Ваксини има и срещу десетки други РНК-вируси. Хората, които казват, че ваксина срещу РНК вирус не може да се създаде, не просто няма как да са ми колеги. Те няма как да не са или луди, или измамници. И в двата случая не ви препоръчвам да им вярвате. Включително ако са дори реално известни и титуловани. Фактите са факти.

  (Недоумявам как е възможно във времената на Гугъл, Уикипедия, Британика Онлайн и други подобни ресурси човек да вярва неща, от които зависят здравето и животът му, без да отдели 15 секунди за проверка. Винаги съм мислел, че дори неспециалист би се досетил мигновено, че Уикипедия или Енциклопедия Британика са по-достоверни източници от клип в YouTube с „доктор еди-кой си“. Или че след като има десетки РНК вируси, срещу които има създадени ваксини, вероятно има как да се създаде ваксина срещу РНК вирус… Не искам да ви обиждам, но ми се струва, че сте доверчиви до степен, която е реално опасна за здравето ви. А ако се появи по-смъртоносен вирус, или пък сте в рискова група – може би и за живота ви. Моля ви, започнете да прилагате разумно съмнение и строга проверка към нещата, които четете в Нета. Имайте предвид, че личността ви е склонна към предоверяване, и трябва да вземете мерки срещу това – точно както човек, склонен примерно към диабет, е разумно да спазва поне минимална диета. За ваше добро е – този пример го показва по МНОГО убедителен начин.)

  Защо нагнетяването на напрежение и страх, поне у нас, достигна степен да истеризира населението – не знам дали забелязахте колко пари се откраднаха във връзка с тази епидемия. Не е като да е останало в тайна, правилото за конспирациите работи. Примерно как се оказа, че закупените от Китай маски със сертификат, че спират 95% от частиците, при проба се оказа, че спират около 30% – вярвате ли, че на държавно ниво това не се е знаело? А ако се е знаело, какво предполагате, че реално се е случило? Дочувам, че точно същото е положението и с тестовете, и с какво ли не още.

  И не е само това. Както казваше Христо Комарницки, пред нашия премиер има няколко бутона – Цигани, Мигранти, Джендъри… Като се заговори за кражбите му, той натиска някой от бутоните, и тълпата мигновено забравя за кражбите, започва да гледа със стъклени погледи и дружно да скандира срещу съответното плашило… А плашилата имат качеството да се износват с времето. И някой е оценил чудесната възможност да добави още едно. Ако не вярвате, че е сработило, застанете на някоя улица и гледайте колко от шофьорите, които са сами в кола, носят маска и ръкавици. Предполагам, че ще разберете какво значи това за психичния им статус, и ще си направите и останалите изводи.

  @Кал: Сори, така умея. 🙂

  @Виктор: Превеждането в „Дюн“ на бурите като кориолни, а не като кориолисови има известен смисъл – Франк Хърбърт също влага леко по-особен смисъл в понятието. Това му е чест писателски трик. Леко спорно е, но не е брутална грешка.

  Reply
 19. Светла Павлова

  Григор Says: ………………
  Опитът да ме анализирате психологически не е успешен. Съжалявам, че изгубих времето Ви. Виждате имейла ми, пратете някакви координати, за да си платя за лекцията и медицинския преглед.

  Reply
 20. Виктор

  @Григор: „Ако някой имаше готова ваксина предварително, на пика на паниката – някъде март-април – щеше да стане първият в историята на човечеството трилионер…“
  Това не върши работа, Григоре. На много хора, подвеждащи се по конспиративни теории, веднага ще им светне, че този, който държи предварително изготвената ваксина знае, че е нереално да бъде произведена такава ваксина и пусната, понеже, нали, трябва поне година и т. н. Значи тоя конспиратор си я пази за примерно наесен. В тоя смисъл и човекът, когото спомена Силвина, е вярвал, че Земята не се върти е прав, защото наистина един апарат, машина де, може да се издигне достатъчно, в орбита и оттатък и да изчака Земята да се завърти, та да кацне направо в някоя там територия на обратната страна на планетата. Само дето ще му излезе много скъпо отколкото със обикновен самолет. 🙂
  Много ми хареса началото на статията за прасетата и коленето, защото моят дядо много си обичаше прасетата, говореше им мило, хранеше ги добре и между другото, не знам защо, викаше им китайци.

  Reply
 21. Григор Post author

  @Светла Павлова: Мда, очевидно привеждането на неоспорими факти и здрав разум нема добър ефект…

  @Виктор: Да създадеш ваксина и после да разпространиш вируса за нея е несравнимо по-рисковано, отколкото да излезеш с ваксина твърде рано. За твърде ранното излизане винаги може да има убедително обяснение. За разпространяване на вирус, отнесъл стотици хиляди животи, просто не виждам как ще избегне екзекуция. Затова си мисля, че който би рискувал да разпространи вируса, би рискувал да пусне ваксината когато ще е най-скъпа несравнимо по-охотно и лесно.

  Reply
 22. Виктор

  На мен ми беше по-приятно да си пишем за плоската земя и въртенето. Голяма заслуга за така наречените фалшиви новини и прочее глупости по Фейсбук е това, че е леснодостъпен, много хора без да са ползвали компютър и интернет тръгват направо от телефона, та право пльос във Фейсбук, пък и учените от БАН го праснаха фейсбук в официалния си речник с малка буква като интернет. И логичните, поне донякъде логичните неща, макар и глупави и неверни, заразяват много хора като истински вирус. Да търсят Уикипедия вместо да лайкват и да качват снимки, аааа, не, трудна работа е Уикипедията.
  Кажете например на някого, че най-много мълнии в България падат в района на Божурище-. Попитайте го защо или му намекнете, че там има, или поне имаше летище, военни, прочее. Предполагам, че мнозинството ще кажат, а, да, то щото там са самолети, хангари, метал, та привличат мълниите. Също така най-чистият въздух, поне преди години е в района на Банкя. Защото там беше резиденцията на Тодор Живков и защото оттам е Бойко Борисов. Релефът, въздушните течения и науката са друга работа, за някакви си там дето пишат в Уикипедия и даже нямат профил във Фейсбук. И ето, десет хиляди човека написали във Фейсбук това и това, пък статията в Уикипедия е само една и толкова кратка, значи не струва.

  Reply
 23. Кал

  Светла, не се наскърбявайте. 🙂 (Ако сте, де.) Като изключим досадното обобщаващо-дидактично начало на Гри (но с тях постепенно се свиква… стискате зъби и чакате Григор да стигне до съществената част 😀 ), той е предложил едни страхотни отговори (или поне намеци 😉 ) на въпросите със страха.

  Поне аз мисля цитата от Комарницки да си го закача на видно място…

  Викторе… (поне) аз много се забавлявам, като ти чета включванията тук. Благодаря за внасянето на ведри повеи! 🙂

  Reply
 24. Виктор

  @Калин, Да напиша по повод Атанас Славов, за който веднъж писах, че е трепач, или май беше че трепа риба и кърти мивки, но като не знаех, че ще стигне до него, хвана ме срам, та ето какво:
  Четете научна фантастика, хора! Зная, че повечето тука четат, че даже и пишат, но зная и че има такива, които не са чели. Четете и ще знаете, ще разберете по лесен и забавен начин важни неща, например за вирусите, за кориолисовите бури, за въртенето на Земята, че даже и за психология и философия, прочее и така нататък, нали, Калине? Азимов, поменахме и Франк Хърбърт, да не ги изреждам, че ще трябва да помена и Григор Гачев, и всичките тези там при Калин, антологии пуснаха тия дни, хубави.

  Reply
 25. Виктор

  Хайде още веднъж, Калин е виновен, че ме окуражи.
  Хич не му е лесно на Бил Гейтс. Тия дъждове и ветрове, уж от Сахара, не са никакъв прах от пустинята, наномашини са, разпръскват ги със самолети, от ония,дето оставят следи в небето. Това е бета версията. Тия дни ще пуснат ъпдейти.
  Правили са сметка да пуснат наномашините през водопровода, че да ни чипират, ама понеже водата се хлорира, ще ръждясат. Ако не хлорират водата, ще хванем стомашно разстройство и ще изхвърлим наномашините без време.
  И още един от най-големите проблеми. Ако тия наномашини се развъдят успешно в човешките организми, нищо чудно, нали са с Windows, ще вземат да ловят вируси, после ще трябва антивирус и ваксина срещу ваксината. Лесно нЕма.

  Reply
 26. Делян

  @Григор, какво ти е мнението за https://bg.wikipedia.org/wiki/Синдром_на_Гилен-Баре и връзката му с грипните ваксини?

  @Виктор – аз също обичам добрата научна фантастика. Забелязал съм за себе си, че важно условие за да ми хареса, е да е достоверна, стъпила в реалността, и да се опира на науките, с изключение на малки корекции/екстраполации, в противен случай започва да ми изглежда като блудкаво фантазьорство.

  Колкото по-далеч от научния метод и емпиричните доказателства отива едно произведение, колкото повече започва да преобладава в него фантастиката, а понякога и пропагандата и спуснатите опорни точки, толкова повече то спира да ми харесва, и започва да ме отвращава.

  Въпрос към всички: какъв тип фантастика харесвате?

  Reply
 27. Делян

  @Светла Павлова – Всеки си има професионалните деформации. Григор е преди всичко лекар, и писател на научна фантастика, склонен да вижда шаблони, дори там където ги няма (а може и да ги има, но да са невидими за простосмъртните като нас). Не му се обиждайте.

  p.s. На мен също ми бяха изключително интересни вашите въпроси, а както и наблюденията, които споделихте. Благодаря.

  Reply
 28. Делян

  Всъщност, като се замисля, дори е почест да бъдеш психоанализиран от човек като Григор.
  По мои наблюдения не го прави често 🙂 .

  Reply
 29. Кал

  Викторе, не мога… 😀

  Започвам да цитирам най-бисерните ти бисери във форума на Човешката библиотека. Не бива да остават само на едно място те…

  Reply
 30. Виктор

  Калине, недей, защото сигурно знаеш приказката „КАжи на лудо да пръдне, оно се усЕре.“. Понеже съм от шопско, затова така съм я запомнил, със съответните ударения.
  Трудно ми е, Деляне, да кажа сега за научната фантастика, но съм запомнил Азимов… еее, сега не се сещам нещо конкретно, но някак се личи, когато фантастът пише така, че читателите да научат между другото и нещо научно, така да се каже.

  Reply
 31. Делян

  Я, какъв ъпдейт излезе за т.н. “вирусeн апокалипсис”:
  https://dnes.dir.bg/obshtestvo/koronavirusat-dovede-do-nay-niskiya-broy-pochinali-za-poslednite-4-g-v-balgariya

  > Смъртност в периода януари-април през последните 4 години по данни от НСИ:

  > 2017 г. – 40 825 души
  > 2018 г. – 38 603 души
  > 2019 г. – 39 529 души
  > 2020 г. – 37 808 души

  > първите през по-голямата част от първите четири месеца от годината животът у нас беше подвластен на защитните мерки срещу коронавируса, които доведоха и до намаляване на заболелите от друг сезонен убиец – грипа.

  Хахахахахахаха.

  Reply
 32. Григор Post author

  @Делян: Гилен-Баре е автоимунна история, анти-миелинова. Такива може да ги тригерира буквално всичко. Като студент съм виждал пациент, при който мултиплена склероза беше отключена от операция на апандисит. Така че да, напълно е възможно да ги отключи и ваксинация.

  Значи ли това, че ваксинациите трябва да се избягват? Естествено, че не. Примерно има реални случаи на ударени от мълния, документирани са отлично. Значи ли това, че трябва да излизаш навън задължително с гръмоотвод на главата?

  Иначе, мерките срещу коронавируса ще ограничат и грипа. А той е убиец, сравним с коронавируса.

  Reply
 33. Делян

  @Григор, сериозен въпрос …

  Нима не виждаш смешното в това, по време на *ПАНДЕМИЯ* да умират ПО-МАЛКО хора (или хайде, и да не са задължително по-малко, но в рамките на стандартното отклонение)???

  На мен лично филтъра за булшит данни изнасяни по медиите ми свети червено от години, може пък от това да е и реакцията ми…

  Reply
 34. Делян

  > Значи ли това, че ваксинациите трябва да се избягват? Естествено, че не. Примерно има реални случаи на ударени от мълния, документирани са отлично. Значи ли това, че трябва да излизаш навън задължително с гръмоотвод на главата?

  Аналогията, която си дал е наопаки – на повечето хора не им пада мълния на главата, като излязат да се разхождат, също както повечето хора не се разболяват от туберкулоза, грип и т.н. Ако някой иска да си носи гръмоотвод, е свободен да го стори въпреки това, като е наясно с рисковете и потенциалните ползи (нулеви – ако те удари мълния директно, някаква си жица няма да те спаси).

  Проблема е в задължението. То е това, което създава предпоставки за корупция, и което изкушава психопатите жадни за власт и контрол.

  Reply
 35. Делян

  Същия е проблема и с маските – задължителното им носене.
  Ако не бяха задължителни, а вместо това
  препоръчителни, не бих имал нищо против
  тях – с тях дори е по-лесно да се разпознават
  хипохондриците, истериците, и наивниците,
  вярващи сляпо на медиите.

  Reply
 36. Григор Post author

  @Делян: За Гилен-Баре – не съм го видял лично, но съм видял предостатъчно ужасии. Да не почвам да разказвам. Поредицата „Пациенти, пациенти“ тук е колкото смешна на първо четене, толкова и страшна, като се замислиш.

  Смешно – не (макар и радостно, ако е вярно). Но не е изключено. Доста от нас надценихме смехотворно коронавируса, а грипа почти всички го подценяваме – а той също отнема животи. Лудостта тук е, освен степента на неадекватност на преценката ни, и разликата в преценката на две много сходни неща.

  Реално, ако носиш стабилен гръмоотвод (ще е тежичък, но може да се носи), имаш отлични шансове да те спаси от мълния. Но за задължението си прав. Каквото създава у нас предпоставки за корупция, е златна мина за овластените психопати.

  (Лъвският процент от „кафетата“ винаги върви нагоре, чак до Министерския съвет. Преди петнайсетина години един познат ме беше попитал откъде може да намери назаем двайсет милиона за два-три месеца. Полюбопитствах за какво са му – не е човек, който може да бъде преметнат да лапне някоя кукичка. Толкова бил рушветът да стане заместник-министър в Министерството на земеделието и горите… Аз се опулих и го попитах как смята да върне такива пари за два-три месеца. Отговорът беше, че дори като дадеш лъвския пай от рушветите „нагоре“ (на инистъра“, пак оставали по над двайсет милиона месечно, така че нямало да има никакъв проблем…)

  А може би още по-важно е, че паникьосаният народ е вглупен народ. Акълът му е в с каквото са го паникьосали и забравя, че го крадат като за последно. А в това има още повече пари…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *