За лудите и ненормалните

– Абе Григоре, гледам те, че маски и такива работи не ги ебаваш. Изобщо лекарите сте доста безотговорни към здравето – и своето, и на околните…

– Абе как да ти кажа…

– Кажи, кажи! Любопитен съм какво ще отговориш, да те видя.

– Добре. – Щом си го просиш изрично. – Да носиш маска е малко като да носиш каска.

– Тоест? Не виждам приликата.

– Ами, ако си в рискова ситуация, си струва. Примерно ако си на война. Или ако работиш на строеж. Или ако гасиш пожар… Само че ако всеки път, когато излезеш до супермаркета или до мола си слагаш каска да не ти падне нещо на главата… абе… как да ти кажа…

– Ааа, не! Не е едно и също! Вирусът е друго нещо!

– Същото е. Ако си прекалено възрастен, или с тежки заболявания, или имунокомпрометиран, е направо задължително. Или ако контактуваш с човек, който е такъв. Но ако си млад и здрав, да носиш задължително маска и ръкавици, даже когато си сам в колата… абе… как да ти кажа…

– Нищо общо няма! Вирусът е реален, от него мрат сума ти хора! Гледай какво става в Италия и Испания! И в САЩ!

– Същото като у нас. Двама мои лични познати умряха от грип, и още няколко едвам оцеляха. А от коронавируса нямам умрял или тежко изкарал го личен познат. Нито пък имам личен познат, на който е умрял или го е изкарал тежко личен познат. Ти имаш ли?

– Не, ама в западните страни умряха от него стотици хиляди хора!

– Имаш ли лични познати, които да са умрели от него, или да са го изкарали тежко?

– Нямам, защото тук взехме мерки! Затова се опазихме!

– А от грип имаш ли умрели лични познати, или изкарали го тежко?

– Мммм… де да знам? Не съм се интересувал.

– Аз съм, и знам. Очевидно от грип се мре доста по-често. Ходиш ли заради грип задължително с маска и ръкавици?

– Не, не е същото! Коронавирусът е пандемия! Всички медии пишат за него! Професори твърдят, че е опасен! Ти какъв си, че да знаеш повече от тях? Човек, ти си луд. Иди се лекувай.

Тоест, какво твърдят медийните и Фейсбук професори е по-важно за него от какво виждат очите му. И е готов да обяви за луд който вярва на очите си вместо на медиите…

… Имам един познат, брилянтен химик, който казва: „Аз не съм луд. Аз съм ненормален. Има разлика.“

Той не слуша чалга. Не се интересува как да забогатее бързо от лотарията или някоя измама. Не го вълнува идеята да се насвини в кръчмата, да цака белот по цяла вечер, да крадне откъдето колкото може. Нито дори да виси във фейса, за да се псува с когото намери там дошъл за същото. (И като млад е ходил на мач за да гледа играта, а не за да се бие след това.) И не може да разбере философията „я не сакам я да съм добре, сакам Вуте да е зле“.

Вместо това той чете Киркегор и Кант. (И разсъждава върху тях.) Харесва Равел, Карл Дженкинс, Гершуин, Куин. (А и Джон Уилиамс и Ханс Зимер.) Изкарва си парите с работа, която би сгънала на четири човек на една трета от неговите години. Пийва вечер по една двайсет и пет грамка уиски, когато може да си го позволи. Има само теоретична представа от игри на карти, през живота си не е откраднал, няма Фейсбук акаунт. Но имаш ли нужда от помощ, винаги ще е насреща.

Той е изключение сред народ, състоящ се предимно от първия тип. А нормата я задава мнозинството. Така че той няма как да е „нормален“. За щастие.

… Та, мисля си – не, не съм луд. Ненормален съм.

Напоследък – именно понеже не съм луд.

15 Responses to 'За лудите и ненормалните'

 1. Виктор Says:

  Хайде, и Григор охлаби мерките. 🙂

 2. Веско Says:

  Вторият любим виц от детските ми години (със сигурност го знаете) беше:

  Един човек върви из София и ръси пясък.
  – Защо ръсиш пясък? – питат го.
  – За да няма крокодили.
  – Но в София няма крокодили?!
  – Ами да, защото аз ръся пясък!

  (Първият любим беше за зайчето, което го питат защо не носи шапка).

 3. Виктор Says:

  Щом е така, ето и един, който помня от дете, даже не го намерих на първо търсене през Гугъл. Изписали един човек от лудницата, а той налял един леген вода и седнал до него пред входа. Натопил си пръста във водата и чака. Минава санитар и го пита какво прави.
  –Дай един лев и ще ти кажа.
  Дал му.
  – Ловя риба.
  Луд човек, помислил си санитарят, защо ли са го изписали…
  Минава после сестра, от любопитство и тя дава два лева и научава, че човекът лови риба. Така не помня още колко персонал, накрая главният лекар:
  – Какво правиш тука?
  – Дай десет лева и ще ти кажа.
  Дал му.
  – Ловя риба.
  – Ама как така ловиш риба?
  – Ами така, ти си най-едрата.

 4. Делян Says:

  Риболова се развива: сега например рибарите ползват масмедиите, облъчват робите с внушения, за това колко страшни неща се случват, и робите сами си отнемат базовите свободи, плащат си заемите, че даже пращат и СМСи…

  Опа… имах предвид рибите по-горе.

 5. Григор Says:

  @Виктор: 🙂 🙂 🙂

  Делян: 🙁 🙁 🙁

 6. Виктор Says:

  Деляне, някои емотикони съм ги именувал, та ми казва говорилката какво са, ама твоите не. Приемам, че са одобрение или нещо такова. И продължавам с много стар виц.
  Изпуснали някак санитарите един луд, а той като погнал главния лекар по болницата, по стаи, по коридори, през мазета и проходи, до тавана, там по едни греди, прахоляк, прилепи и прочее, докато на лекаря му свършили силите, облегнал се той на една греда и си рекъл, да става каквото ще, да ме прави каквото иска.
  Лудият го догонил, пипнал го с пръст и викнал:
  – Шиш, ти гониш!
  Така се викаше едно време, когато играехме на гоненица, сега питам по-млад човек, не знае какво е „шиш“. И лудият побягнал на свой ред.

 7. Виктор Says:

  Ааа, те емотиконите били от Григор. Като им слушам кодовете, май са като моите двоеточие и дясна скоба, но явно софтуерът ги преправя на картинки. За първи път ги видях в бибиеса на Григор, тогава даже май и минус слагахме между двоеточието и скобата, сиреч нос. Сега може да добавим и един знак за подчертаване, за хирургическа маска. Май и на маските едно време само така казвахме, хирургически. Някои неща бавно изчезват, например днеска чух по някакво радио звук на дайълъп модем, някаква там как се казва не знам, заставка ли, аудиоспот ли, но вече доста големи деца, може би и абитуриенти не са чували такова нещо и не знаят какво е. Аз пък съм си го сложил така да ми звъни телефонът, ето, след второто позвъняване бибиесът вдига:
  http://bezmonitor.com/temp/modem.mp3

 8. Габо Says:

  За жалост, Григоре, тези с маските, каските и смазките, са същите, дето чакат брифинга на работна група, (наречена ЩАБ за да тежи повече шамандурата), за да знаят какво да мислят…. пак така маршово зомбирани от екрана ще гласуват за Женаралът…. който ги пази…..
  неам думи….

 9. Виктор Says:

  Ооо, Габриел, здрасти, чат-пат си слушам твоята СтихосБирка. А според мене бедата ни е в 24 май. Имаме си празник на просветата, ама просвета си нямаме. Други народи си нямат такъв празник, пък просвета си имат и те така.

 10. Григор Says:

  @Виктор: Нещо ми са се скапали емотиконите на уърдпреса, ама все не стигам дотам да ги оправя.

  @Габо: В Щатите съм чувал един много тъжен, ама много точен израз: „Е, и какво като имаме служба за еди-какво си, имаме ли го това еди-какво си? А пък българите си имат министерство на културата…“

 11. Иван Says:

  @Григор, може ли в прав текст да обясниш твоето становище за пандемията с covid19.

  От нещата които пишеш подразбирам, че го считаш за измама, че вирусът не е толкова заразен, не е толкова смъртоносен, че едва ли не няма такъв вирус и всичко е само медийна психоза и че няма нужда от никакви мерки за ограничаването му.

 12. Делян Says:

  @Виктор – не съм съгласен за 24ти май. За мен, празниците са, за да почетем героите, които тачим, и идеалите към които се стремим колективно. Просветата, културата и науката са процеси, а не фиксирани жалони които могат да се достигнат еднократно и да кажеш – а, вече съм просветен, културен и знам всичко което има да се знае. Народ, който ги цени, и има празник посветен на стремежа към тях, е достоен за уважение.

  Връщайки се на темата на поста на Григор, ето някои от моите любими сентенции свързани с лудоста (макар и вероятно не с клиничното и проявление):
  “Залудо работи, залудо не стой!”
  “Луд умора нема – само се поти.”
  “Лудите, лудите – те да са живи!”

  Заменяйки “луд” с “ненормален” в тях, някак си не ми звучи добре.

 13. Виктор Says:

  Не знам, Деляне, не знам… Бая време празнувахме и 9 септември, 7 ноември, пък едни герои тачихме, едни идеали…
  А иначе по повод втората ти част ето една сентенция, която помня от баба ми: Луд, та му лесно. Другата, която пак от нея помня я написах по-горе някъде. 🙂

 14. Виктор Says:

  Еее, не е тука другата сентенция, под предишната статия е май. Но да не ме разбереш погрешно. 24 май ми е най-любимият празник. Но все ми се иска просветата и културата да е повече в училищата и университетите, че и по медиите, а и навсякъде.

 15. Григор Says:

  @Иван: Вече съм обяснил в прав текст мнението си за епидемията навсякъде. Да го е разбрал някой както аз съм го написал (примерно понеже му е обърнал каквото и да е внимание), а не както той иска да го види, не съм видял.

  Затова и вече не обяснявам нищо на никого. Който иска, ще разбере какво ми е становището, на прекалено много места го има. Който вместо това иска да види страховете или заблудите си, нищо на света не може да го спре. Лудостта е болест и се побеждава не чрез приказки, а чрез лекуване.

  @Делян: Да, не звучи добре, ама съответства на реалността.

Leave a Reply