Обръщение

Обръщение
от Кириак Стефчов
уважаван търговец, училищен настоятел в г. Бяла черква,
по повод скорошните размирици в Румелийския санджак

Като отговорен и уважаван поданик на Негово Величество Султана, да продължи Бог дните му, държа да заклеймя гореспоменатите размирици. И да предупредя всички честни граждани – не петнете името си с подкрепа за тях. Не се поддавайте на тъй злонамерени заблуждения! А не вярва ли някой, че са заблуждения – нека прочете нататък!

Най-първо, утвърждават хайваните, дето ги организират, че говорели от името на целокупний български народ. Туй обаче е опашата лъжа. Аз съм също от този народ, пък не съм им давал да говорят от мое име, ни в писмо, ни дори в дума изречена. А вие сте ли?… И ако мислите, че само вий и аз сме таквиз, погледнете ги колцина са. Всичките накуп надали и две хиляди души да имат. А българский народ е шест милиона. На всеки един от тях се падат мъдри и разумни българи, дето не ги подкрепиха, повече от всички тях заедно. Туй е истината дали говорят от името на „целокупний български народ“.

Разправят тия хайвани, че за свобода на народа се били борели. Ама тъй ли е, или наиначе? На колко достойни поданици на султана съсипаха и живота, и алъш-вериша? Балъците, дето им тръгнаха по акъла – хубаво, те сами си го изпросиха. Ала останалите? Керван с гайтани на баща ми цяла неделя не можа да мине през Панагюрище. Тия хора, дето месеци са се потили над гайтаните, грош не видяха за туй време – това ли е на тез господинчовци свободата? Да се съберем гайтанджиите, па да хванем по една сопа, та да им покажем де зимуват раците! От такваз свобода – благодарство, ама по-далеч от назе!

И друго вижте – кои се вдигнаха. Все села диви и прости – Мухово, Мечка, Поибрене. И разбойнически даже – Батак, Перущица… От големите градове, дето просвещение и култура има, пукнат човек не излезе – ни от Русчук, ни от Филибе, ни от Плевна, ни от Варна… Даже от малките градчета, като Бяла черква, само по няколко души в золума влязоха. А и кои и какви? Вижте го Бойчо Огнянова – всъщност по име Иван Краличът, осъден престъпник, избягал от затвора. Кандова погледнете – хаймана и положително руский шпионин. Или пък Соколова, дето лъже че бил доктор, и е загробил с билките си не един и двама уважаеми граждани, един мечкадарин става от него. От тея ли да очаквате нещо добро?

И главатарите на тез бандити са същите, че и по-лоши даже. Още оня Раковски навремето се прочу като ловелас и измамник, дето събраните уж за народното благо пари ги даваше да се вози на файтон из Белграда. Не смееше да се покаже в България, да не му въздадат заслуженото. Или конекрадеца и нехранимайко Джендо Стоянов, дето овце не можа да се научи да пасе – вяра ще му имате ли вас да води? А най-паче Василя Кунчев – Джингиби вижте, дето от дякон стана кърджалия, пощите на султана грабеше, дето возят парите и писмата на честните хора. Дето уж светец го зовяха селяците, и сега разправят за него разни измекяри, че бил обесен незаслужено, че не бил катил и главорез. Тъй ли? А кой закла дете невръстно, да не го било издадяло?! Питам аз!

Дори да не харесвате султана, па попитайте се – ако го махнете, кой ще дойде вместо него? Дали ще е по-добър, или само по-гладен, дето тепърва ще иска да се насмуче от вас до насита? Погледнете ги всичките тия пладнешки разбойници, па си отговорете защо са тръгнали да ви карат да сваляте султана. За да качите тях да ви смучат – туй е, що е по-доходно от грабежите по друмищата. Оня ден слушам – била предрекла някаква врачка на едного от тая сган, Стефана Стамболов, че държава ще води и името му в историята ѝ ще се пише. Санким и той като Краличът няма да си е сменил името до година най-много, че и повече от веднъж, да бяга от заслужения затвор за золумите му… Кажете, кой е по-достойният от султана, който искате да ви управлява? А? Който вижда по-далеч от собствений си нос, лесно ще прозре тая измама.

А най-лошото е, че разбойниците акъл нямат даже да разберат, че са само маши на други, скрити зад тях. Оня пияч на кайвета Гаврил Хлътевия, дето ходеше с полски паспорт на името на Бенковски някой си, случайно ли го имаше тоя паспорт? Отдалеко е видно – има тук пръст Полша, колкото и да се е разбирала със султана преди. В политиката орталъкът е ден до пладне. Ами оня хаймана Муратлийски, дето на австриец се правеше, уж Ярослав Бързобегунек? Как така го позволява туй Австрия, обирджии да петнят името ѝ, ако не е замесена?… Ами Русия, най-вече? Не само Кандов шпионира за нея – всичките бандити на нея се надяват. И оди ѝ пишат такива като оня по-бездарен и от Пишурката стихоплетец Вазов, дето очерни името ми в писанията си. Престане ли да го крие Русия, със заптиета ще го закарам в съда!

И най-важното от всичко. Кой им плаща на тия хаймани? Обикновените хора гръб превиват по цял ден, че с пот на чело да изкарат насъщния. А тези с месеци по цял ден само си веят байрака. Какво ядат, кой ги храни? Народът? Дрън-дрън! Аз пукнат грош не съм им дал и няма да им дам. А вие?… Еми като никой от нас не е, не ви ли е ясно кой? Дето казва оня францужин Дюмас – виж кой има изгода. Пак Русия. Ето че тайната им е разкрита – платени руски шпиони и подлоги са те. Борци за рубли, не за свобода. Туй, що воистине целят, е миризлив руски ботуш да стъпи на главата на страдалчейский български народ! Сега може да не сме в рая, ама сме безброй пъти по-добре от ако им поверваме!

Ето затуй призовавам единиците измежду вас, що още не са помъдрели – сторете го! Нивга не е късно! Друг един хаймана, Ристето Ботйов от Калофер, двеста главорези беше помъкнал от Браила да сеят размирици. Но като го видяха, че вместо уж имперския аскер напада австрийски кораб, разбраха че ги лъже и почна да им изстива меракът. И като побродиха из Българско и видяха, че пукнат човек не ги подкрепя, помъдряха и застреляха хайманата – и им мирнаха главите. Та, за да мирнат и вашите, постъпете като тях. Ако има около вас от тия катили, пратете ги където им е мястото. Не бъдете техни абдали. Не свобода за вас искат, а да станат те ваши господари, сто пъти по-зли от най-лош султан. Не им вервайте!

Подпис: не се чете

14 thoughts on “Обръщение

 1. сдфгфджгс

  хубаво е да се мислиш за всезнаещ, само дето …
  по онова време не е имало полски паспорти, щото не е имало полска държава
  паспорта ползван от бенковски е бил френски, щото франсетата тара-та-та-та-та

  Reply
 2. ve4ernik

  “Аз не съм тарикат и мошеник, хванете тариката и мошеника!!! Дръжте го!”

  Ти си толкова квалифициран медик, колкото е и водещият на “Семейни войни”… Ама то това “Дао Дъ Дзин” и Alan Watts не се учи във виШУто, нито от медиите и от хората дълбока зависими от Системата и паразитирането чрез нея ще чуеш някога дълбоки истини, защото всеки е свързан с камара далавери и измами и провинения, и само си чака рублите или еврото от шкафчето на Боко Тиквата, а за България милее само за пред публиката…

  И все пак си от малкото по-разумни БГ блогъри…

  Ама и мейнстрийм медицината е сведена до същата търговия за пари и псевдонаука, както и най-дълбоката шарлатанска хомеопатия…

  Всичко, което не отговаря на метанаративите, в които си програмиран, автоматично се изхвърля от организма, докато не си наложиш личното мнение и социокултурни програми, без да си направиш обстойно проучване дали няма и верни неща измежду тезите на другата страна…

  http://sites.google.com/view/ve4ernik

  Reply
 3. Григор Post author

  @сдфгфджгс: За паспорта хубаво, ще предам на Вазов, като ида при него. А по темата?

  @ve4ernik: Тоест, квалифициран медик е който знае „Дао Дъ Дзин“ и Alan Watts, а не който е учил виШУто? Благодаря, изясних си нещата.

  Reply
 4. Божо

  В паспорта, който Гаврил Хлътев е позлвал (и който не е бил негов, а му е даден от смишленик) е пишело, че е поляк. Мисля, че е издаден от френското посолство в Истанбул, ако не бъркам. Затова Вазов казва посли паспорт, без да уточнява подробности.

  Reply
 5. Виктор

  Може би не е съвсем напълно в темата, но ето какво си помислих аз, като прочетох това по-горе.
  Вероятно има някой, който е бил член на БКП и публично и искрено категорично се е отрекъл от тая партия, но поне аз не съм прочел такова нещо досега. Да не поменавам имена на сегашни лидери, няма нужда, но щях да запомня, ако някой от тях беше излязъл насред и беше заявил, така и така, хора, аз бях член на БКП, заради това и това, но сега се отричам, съжалявам, моля, простете, отказвам се и от всички привилегии и наследства в тоя смисъл.
  И не че давам баща си за пример, но ето какво стана едно време преди 89-а:
  Живеехме в стара къща, искаха да я събарят, защото била стара и загрозявала, понеже там почти всеки ден минаваше кортежът на Тодор Живков за Банкя. Бил съм може би ученик, помня че дойдоха някакви хора с костюми, двама май бяха. Така и така, казват на баща ми, вашият баща, сиреч дядо ми по бащина линия е активен борец против каквото там беше, фашизма, той си е дал предимството за апартамент на вас. Баща ми говори с тях много кратко и след това каза, че от тая държава не иска нищо, така да се каже, изгони ги. Майка ми като че ли не беше на същото мнение, но бях малък, не си спомням много.

  Reply
 6. ve4ernik

  @Григор

  Квалифициран медик е който е чел и разбрал “Дао Дъ Дзин” и Alan Watts и е учил и виШУ и е практикувал дълги години и е специализирал и в чужбина при специалисти… и дори тогава медицинската практика те смайва и няма край на аномалиите и на нещата, които не са описани в учебниците или от професорите… и осъзнаваш, че почти нищо реално не знаеш и винаги е 50 на 50 дали някой ще оживее или не дори при медицинска интервенция от най-квалифицираните не-фалшиви разбирачи и умеещи мейнстрийм медици… 🙄😢

  “Знаещият не е всезнаещ,
  всезнаещият не е знаеш.”

  Нивото на разбиране и проникновение и ESP-възприятие и свръхчовешки способности на един истински даоист се доближава до siddhis… 🙄

  @Божо :

  Не съм агент на неоосманистка Турция, нито на когото и да е било, а показаното от мен за Доган е фактически вярно, а не че съм фен на Турция или Ердоган или Доган…

  🙄
  Не работя за никого…

  Както пише на личния ми уебсайт, всичко съм направил за България и да отворя на хората очите за неудобните истини и съм отказал ВСИЧКИ подкупи, за разлика от вас:

  http://sites.google.com/view/ve4ernik

  @Григор:

  Компютърно генерираните CGI космически кораби на Илон Мъск у “даренията срещу коронавируса” на facebook.com на внука на Ротшилд “Марк Цукърбърг” (с пари от дядо си евреина илюминат банкстер Ротшилд и с пари от ЦРУ и NSA направи Facebook!), и “коронавируса” измамата с цел инсталирането на мрежата “5G кули + Starlink психотронни и следящи сателити + отровни “ваксини” с микрочипове на тариката мошеник Бил Гейтс” дано ви харесат…

  Ако не – само лошите “теоретици на конспирациите” и философи и аутсайдери за обществото казват неудобните истини…

  Всички дълбоко в Играта имат какво да губят, затова лъжат и мажат за шефчетата си, които им плащат парите и ги държат под контрол…

  А Ботев или ve4ernik ви били виновни, които са дали всичко на тая проклета страна България, която ГЕРБ+ДПС+БСП+другите и човешката злост и злоба изглозгаха заедно с глобализацията 1989–2020+… 😢😢😢

  Здраве да е!

  Никой не е по-мразен от казващите неудобните истини!

  Поздрави,
  ve4ernik

  П.П. Не съм казвал, че имам лоши чувства спрямо Григор или Виктор или Божо (коментаторите тук в тая дискусия), просто извън своята специалност сте на нивото на “четох в Пеевските медии” и поп-наука edutainment като тая на масоните деГрас Тайсън, Бил Най, илюминати плашилото Стивън Хокинг и евреина измамник крал от други разработки Айнщайн, който само частично е прав с теориите си, другото е еврейска пропаганда за престиж и потулване на неудобните кражби на идеи… 🙄 Нооо… #JewPrivilege … Холивуд и атентата на МОССАД в Сарафово най-добре знаят как евреите дирижират доста от мейнстрийм атентатите и масовите медии (параноична самозаблуда е да се твърди, че са зад всички тях, разбира се…).

  Reply
 7. Виктор

  Вечерник, понеже си ме поменал, ще се постарая тия дни да отворя сайта ти, да попрочета. Обаче подкупи, да си здрав и щастлив, дето евентуално, нали, аз и примерно Григор, това е дори над чипирането на Гейтс, просто ме хвърли в … нЕмам думи. 🙂

  Reply
 8. Григор Post author

  @ve4ernik: Халоперидол 2 мг. 3 пъти дневно. (Освен ако не страдате от Паркинсон – ако да, пишете, ще предложа друго.) Чудесно помага за ESP-възприятията, свръхчовешките способности, разбирането на „Дао Дъ Дзин“ и подобните. И за разпознаване на компютърно генерираните кораби на Илон Мъск, изяснява роднинската връзка на Ротшилд с Цукърбърг, несъществуването на коронавируса е подобните.

  @Виктор: Човекът просто има нужда от адекватна помощ. За негово щастие е попаднал тук на правилния специалист.

  Reply
 9. сдфгфджгс

  по темата
  поговорката “залудо работи, залудо не стой” е върховен израз на тъпота и робско мислене
  преведено на григорски: залудо гласувай, залудо не бери гъби

  Reply
 10. Григор Post author

  @сдфгфджгс: Идиотизмът на това мнение е отвъд необходимост от коментиране.

  Reply
 11. Любомир Ценев

  За отношението на Кириак Стефчов който изкарва Левски и Ботев бандити и главорези а Вазов – бездарен стихоплетец и руска подлога разбрах.Само дето не разбрах(понеже публикуваш подобно нещо в блога си а може би и сам да си го написал нарочно или не знае ли човек?) какво всъщност е твоето отношение.Та затова ако може все пак да обясниш….
  Знам че може би ти звучи безмислено или пък глупаво но все пак…

  Reply
 12. ДЪЛБОКА ДЪРЖАВА

  (Виктор Says:
  August 5th, 2020 at 8:42 pm

  Ааа, да, баща ми също често ми казваше: „Викторе, комунист значи мързелив, чу ли?“)
  Тоест политик! Комунист беше еднозначно с политик – сега. Иначе колко е мързелив Вапцаров или Станислав Лем. Сега няма един политик комунист. Абе, който оплюва комунистите и лявото, прави мед на сърцето на онези комунисти – днешна буржоазна диктатура, чорбаджийството дясното – бкп-живков елит.

  Reply
 13. Виктор

  Всъщност имаше тогава, преди 89-а, термин, който лека-полека се забравя – партиец. Сега вероятно трябва да се обясни на младежите, че става дума за член на БКП. Така ги наричаха всички, партийци, партиец, еди-кой си е партиец, ти не знаеше ли? Внимавай какво говориш, че този е партиец.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *