Избори, кандидати, поддръжници…

Преди няколко дни минаха президентските избори в САЩ. Прогнозите са, че ги е спечелил Джо Байдън, но официални крайни резултати още няма.

Из социалните мрежи обаче кипят словесни сражения. Про-тръмписти срещу про-байдънисти. Някои от тях хич не са красиви – както и трябва да се очаква в среда от българи. Нещо друго обаче ми направи силно впечатление.

Из всяка социална мрежа могат да се намерят луди. Вярващи, че кемтрейлсовете ни ръсят с отрови, 5G ни облъчва, ваксините ни чипират, Земята е плоска, съществува световна конспирация (еврейска, банкерска, корпоративна, либерална, глобалистка, рептилска, попълнете каквото ви плаши, ненужното да се зачеркне), и прочее. Списъкът е твърде дълъг, за да може да бъде побран в един скромен запис в блог.

Прави ми впечатление, че към 95% от лудите са поддръжници на Тръмп. Има и поддръжници на Байдън, но са редки. И предостатъчно поддръжници на Тръмп не са луди – но лудите ги притегля той, в съотношение двайсет към едно.

Безспорно Тръмп има заигравки с конспироманите, антиковидистите и някои други видове луди. Но забелязвам, че почти в същото съотношение го поддържат и луди по теми, по които той никога не е вземал отношение – кемтрейлсовете, рептилите, плоската Земя. Предполагам, че по повечето от тези теми той би бил категоричен опонент на съответните луди… Каквото влиза в определението „алтернативно адекватен“, с към 95% вероятност се оказва поддръжник на Тръмп, буквално независимо от темата на лудостта си.

Още по-странно ми е нещо друго. Почти всички поддръжници на Тръмп – включително тези, които категорично ми изглеждат нормални, го подкрепят заради неща, които поне на мен ми изглеждат маловажни или даже вредни. (А някои и просто не са верни.) Заради агресивното му противопоставяне на „леви“ или „либерални“ политики. Заради фанатичната му омраза към мюсюлманите. Заради експлозивния икономически растеж при него. Заради негативното му отношение към екологията. Заради колко повече нелегални мигранти е депортирал от Обама… Един-двама души видях да го подкрепят заради по-категоричната политика срещу Китай – той заслужава признание, че я въведе, въпреки подаръка му към Китай на ден първи от президентството му. Не видях да го подкрепят заради изпълнената съдебна реформа – Америка има крещяща нужда от нея вече 20 години, именно той успя да я наложи. Нито заради опита му (за съжаление неуспешен) да намали цените на лекарствата и медицинските услуги. Нито заради дерегулацията на много бизнес-моменти, които бяха неоправдано свръхрегулирани. Но много се съдират да го хвалят заради премахването на регулации, които са обективно нужни…

(Не че противниците му си нямат залитанията. Вече не броя колко негови противници видях да го плюят заради прическата му, килограмите му и т.н. Но поне откровено лудите са малко. Шепичка го смятат за руски агент – това е най-близкото до вярващата в кемтрейлсове и нефилими маса луди, които го подкрепят.)

Възможно ли е да забелязвам лудостите предимно сред про-тръмпистите, понеже смятам Байдън за по-приемливия от двамата? Това беше първото ми предположение. Малко статистика обаче го отхвърли. Преброих 200 налудни изказвания към двамата кандидати – само 11 бяха в подкрепа на Байдън или срещу Тръмп, останалите бяха в обратната посока. А критериите ми за налудност бяха едни и същи, подбрани преди да започна броенето.

Възможно ли е просто извадката, която ми е попаднала, да е тежко изкривена? Напълно. Не съм правил строго научно проучване, просто отбелязвам какво съм забелязал.

Възможно ли е да има някаква неочаквана (за мен) причина, поради която лудите подкрепят Тръмп? Разбира се. Да приличам на гений, способен да разнищи всеки проблем?

Затова и реших да се допитам до околните, за предположения.

19 thoughts on “Избори, кандидати, поддръжници…

 1. емо

  Тръмп предпочиташе да се информира от Фокс нюз, а смята че учените го лъжат. Това 4 години беша хайлайт мотив. Нормално е всички перковци да го харесват.

  Reply
 2. Григор Post author

  @emo: Струва ми се, че като минимум не е само това. Харесват го в същото смазващо съотношение и перковци, които той никога не е подкрепял, и вероятно не би подкрепил – плоскоземци, анти-кемтрейлсъри… Мисля си, че трябва да има нещо друго.

  Reply
 3. Делян

  @Григор, разкажи за руските трол к(а|о)мпании по-добре.
  Американците (луди или негласуващи), ще си се оправят навярно и без нашите анализи…

  Reply
 4. Виктор

  Да, Григор, присъединявам се към Делян. На мен, а вероятно и на много хора тия информации, които дочувахме за руски тролски работи ни се струваха някак далечни и непонятни. Аз обаче получих няколко имейла, и вече съм убеден, че има такива кампании, даже включително насочени и към българи и България. Ти със сигурност си видял много повече и знаеш.

  Reply
 5. Григор Post author

  @Делян, Виктор: Темата е колосална. Дори само основните неща от нея вероятно биха ми коствали дни писане.

  Нещата тръгват от разработките на „доктрината Решетников“. Част от нейните постулати е, че войната никога не спира – само променя средствата си. Друга част е, че Русия няма приятели – има само врагове. (Част от които може да излъже, че са приятели, за да ѝ помогнат да се справи първо с тези, които не може да излъже.) Трета част е, че войната трябва да бъде водена по асиметричен начин – начин, който поразява тежко „врага“, но не е толкова опасен за Русия.

  Първите две водят до следствието, че Русия никога не спира войната си срещу… абе, всичко което не е Русия – просто подбира адекватни за ситуацията средства, примерно не бомбардира през „мирно“ време. А третият постулат предизвиква анализ на нещата, с цел идентифициране на асиметрични начини за водене на война. Един от идентифицираните е воденето на война чрез манипулиране на мисленето на масовите хора. (Основните „врагове“ на Русия зависят сериозно от мисленето на населението си, тъй като то управлява политиката им чрез гласовете си. Русия обаче би била много по-слабо засегната от такъв тип „оръжие“, тъй като мнението на населението в нея има твърде ограничен ефект.) Резултатът е, че Русия води кампания, чиято цел е да накара хората в други държави да не вярват на държавите и правителствата си, и при възможност да им вредят активно.

  Първата линия на тази кампания са тези руски средства за масова информация, които са насочени основно към чужбина – Russia Today и другите сродни им. От тях винаги ще чуете каквото Русия иска вие да мислите. Като правило това са неща, които целят да подкопаят доверието ви в своята държава, управление, армия, полиция и т.н. Част от тях са истина – всичко реално случило се, което може да е база за такова съмнение, се събира старателно и намира мястото си в информационните емисии. То обикновено обаче е недостатъчно, за да накара разумните хора да започнат да се съмняват, а те обикновено са мнозинство. Така че към тях се добавят значителна доза манипулативни похвати и откровени лъжи.

  Много от информационните конструкти (мемове, или в случая лъжи), които биха навредили успешно на „врага“, обаче не са от качество, което би позволило да бъдат разпространявани през официални медии. Затова те биват разпространявани чрез неофициални канали. Тези канали могат условно да бъдат разделени на две групи – „държавни“ и „частни“.

  Основната „държавна“ институция е т.нар. Руски институт за стратегически изследвания. По начало е част от руското цивилно разузнаване, към момента е на подчинение на президентската администрация. Официалната теза е, че той е място, където да си изкарват хляба пенсионирани разузнавачи, некадърни да сътворят нещо полезно. „Доктрината Решетников“ (ген. Леонид Решетников е шеф на института по времето на разработването ѝ) е предимно негово дело, анализът на асиметричните военни средства – също. (Пак негова е стратегията, която следва Русия в Източна Украйна, и т.н.)

  Стратегиите, създадени от този институт, се имплементират от подходящи институции. Конкретно стратегията с руските тролове се координира от две поделения на ГРУ – 26165 и 74455.

  Първото е специализирано в придобиване на информация от чужбина чрез хакерство. Именно то е отговорно за хакването на кампаниите на Демократическата и Републиканската партии за изборите от 2016. (Пак то води опитите да се измъкне информация за създаването на Covid-19 ваксина от западни фирми, и т.н.) Реално е батальон хакери, които са на военна служба, имат чинове и т.н.

  Второто е отговорно за пресяването, подбора и последващото разпространяване на открадната, модифицирана или изфабрикувана информация. Например персоните Guccifer 2.0, DCLeaks и подобни се управляват от него. Пак то решава коя информация ще се подхвърли и къде – примерно негово е решението информация от Демократическата партия да бъде подхвърлена на Уикилийкс, а тази от Републиканската партия да не бъде оповестявана… И пак то е, което координира и командва операциите на всички руски тролове, независимо за кого работят официално.

  Много малка част от тези тролове работят директно към това поделение – предимно тези, които наемат хора за свързани с тази дейност роли в чужбина. Друга малка част работят към руските СМИ, насочени към чужбина. Основната част работят за „частни“ институции, които реално се финансират от и са на подчинение на поделение 74455.

  Най-известната от тези институции е „Агенция за Интернет проучвания“. Официално се води частна фирма, собственост на олигарха Евгений Пригожин – известен също като „готвача на Путин“. Неговата роля в руските структури е осигуряване на възможност правителствени изпълнители да бъдат регистрирани официално като частни фирми, за да може при нужда руското правителство да отрече връзка с тях. Например, той е собственик и на т.нар. група „Вагнер“, която пък изпълнява военни задачи в чужбина. В разговорния руски АИП е популярна като „троловете от Олгино“, по името на квартала в Санкт-Петербург, където се намира централата ѝ и голяма част от служителите. Нейни клонове има и в десетина други руски градове. Охотно наема подизпълнители, на които може да се разчита да спазват „фирмена тайна“ – например основно по нейни поръчки работят поне две български „фирми за Интернет влияние“, и двете „близки до бивши ДС кадри“.

  Типичният модус операнди на троловете е създаване и изпълнение на „кампании“. Какво включва една кампания варира според целите и таргета ѝ. В типичния случай тя се състои от определен брой, най-често няколко десетки канала за влияние. Такива канали могат да бъдат Facebook групи, YouTube канали, Twitter акаунти, информационни или организационни уебсайтове, и т.н. Като правило кампанията таргетира определена популация, която е преценена като податлива на определени внушения, или пък пропагандира определена кауза. При по-големи таргети е по-специализирана, при по-малки – по-малко: например в САЩ кампаниите най-често са специализирани в прокарване сред определен таргет на определена кауза, докато примерно в България една група от трийсетина уебсайта покрива всякакви нужни на АИП / ГРУ каузи сред всякакви таргети, които успее да привлече. В нетипични случаи кампанията може да изглежда и твърде различно.

  Отначало кампаниите като правило избягват да прокарват каузата си и се стремят да са възможно най-полезни на таргета си. Типичните им таргети като правило нямат истински професионално информационно обслужване, и по тази причина каналите на съответната кампания често успяват да спечелят за няколко месеца значително предимство пред другите информационни канали на таргета и да ги изместят. Когато се отчете, че това е постигнато в достатъчна степен, малко по малко започва въвеждане на каузата, с която трябва да бъде обработен таргетът. Въвеждането винаги е строго специфично според таргета. Например каузата за обезкръвяване и ликвидиране на местната армия може да бъде прокарвана пред фискални консерватори чрез доводи колко скъпо е да се издържа армия, пред загрижени майки – колко нещастни случаи и гибел на войниците има в армията, пред еколози – какво замърсяване предизвикват ученията и изобщо съществуването ѝ, и т.н. При полза от нея „кампанията“ може да продължи с години – на практика докато не бъде разкрита, изобличена и ликвидирана.

  Каналите понякога се администрират от реални лица, като правило наети на място, но по-често от фиктивни персони. Персоните се представят за местни за таргета негови членове. Всяка персона се контролира от екип на АИП или аналогична организация. Членове на екипа работят на смени, така че денонощно има наличен някой от тях. Един екип (5 до 10 души) обикновено контролира няколко десетки персони, често с напълно различни каузи. Екипът поддържа описания на всяка персона – име, възгледи, навици, типични изрази, пристрастия – които да я поддържат консистентна и достоверна при контрол от различни негови членове. Всякакви „изказвания“ (постове, коментари…) на дадена персона задължително преди публикуване се редактират от специалист по съответния език. Когато е нужно персоната да участва в чат или друга синхронна комуникация, специалистът работи заедно с дежурния от екипа.

  Каузите, които биват налагани от кампании, са каквото ГРУ прецени, че е полезно „действие срещу врага“. Типични (но не единствени) са:

  – Засилване на екстремизма в обществото, чрез подкрепа и организиране на крайни възгледи – примерно крайнолеви и крайнодесни. (Понякога, след добро разработване, групи с противоположни възгледи могат да бъдат провокирани към директен сблъсък. Примерно в Хюстън през 2016 г. защитници на исляма и антимюсюлмани бяха свикани на митинги на едно и също място, по едно и също време. За щастие полицията там се оказа предупредена от неизвестно кой. А дошлите участници бяха много учудени къде са организаторите…)
  – Промотиране на неща, които засилват вътрешното недоверие и разделение (делене по всякакви признаци и омраза към „различните“ – имигранти, малцинства, другоградци…; страх от бъдещето; усещане за нестабилност; вяра в налудничави идеи и податливост към тях)
  – Подкопаване на авторитета на местната политическа система
  – Подкопаване на авторитета на политици, които пречат на целите на Русия (например са полезни за страната си)
  – Подкрепяне на политици, които работят за Русия или подпомагат полезни за нея каузи, или пък каузи, които вредят на местната страна.
  – Подкопаване на авторитета и влиянието на местното разузнаване / контраразузнаване
  – Подкопаване на авторитета и влиянието на местната армия
  – Подкопаване на авторитета и влиянието на местната полиция
  – Оплюване и очерняне на неща, които правят местното общество силно и способно на единство (имиграция от потенциално полезни хора, търпимост към малцинства, доверие към наука, здравеопазване, образование, бизнес и т.н.)
  – Насаждане на апатия към политиката (освен към политици, полезни за Русия)
  – Насаждане на настроения срещу участие на страната в организации, които биха могли да я предпазят от Русия в някакво отношение

  Толкова, като начало. При интерес – повече.

  Reply
 6. Виктор

  Бих се радвал, Григор, ако поставиш тоя твой коментар като статия, да се вижда по-лесно, да го прочетат повече хора. Защото е важно. Ако българите са чували за тия неща, най-вероятно ги свързват само със смущаване на избори в САЩ, но на мен ми се чини, че и България не е пренебрегната от тия тролиполи, хаха, сега се сетих за една такава руска детска песничка, нещо тролиполи се пееше в нея.
  Особено във Фейсбук има такива идиотии, за които вече си писал, но мисля че има много хора, които нищо друго от интернет не ползват освен Фейсбук.

  Reply
 7. Божо

  И аз се присъединявам към горните 2 мнения. Това си е сериозна статия, която заслужава да бъде публикувана отделно.

  Reply
 8. Григор Post author

  Между другото, една статия, която показва добре някои техники. QAnon и преди руснаците да се намесят в тях си имаха същата кауза и опитваха същите номера, но абсолютно непрофесионално. Руснаците ги направиха професионалисти в това.

  https://medium.com/curiouserinstitute/a-game-designers-analysis-of-qanon-580972548be5

  Reply
 9. Кал

  И аз благодаря! Цитирал съм те в нашата форумна тема „Как се пресява плявата онлайн“.

  Reply
 10. Делян

  @Григор, аз също благодаря за обещаващото начало.
  Очаквам с нетърпение продължението на трилъра.

  Reply
 11. Виктор

  Делян, наскоро наистина четох такъв трилър, за съжаление в момента не се сещам за автор и заглавие, но финалът е впечатляващ. В САЩ един от трилъровите герои преследва сума време едни загнездили се там руски такива, за каквито Григор пише по-горе, накрая сгащва и баш програмиста хакер и разпространител на фалшиви новини, принуждава го да прехвърли спечелените от порно и прочее пари в сметка на благотворителна организация като му намеква, че не му трябва за друго и евентуално ще го пусне или нещо такова беше. След прехвърлянето на милионите, героят насочва пистолета към главата на програмиста и му казва:
  – Е, това, че няма да те убия беше фалшива новина.

  Reply
 12. Григор Post author

  @Делян: Ти гледай продължението на трилъра да не го дочакаме.

  Че както слушам от един куп хора обяснения как Байдън не е спечелил нищо, и как е за затвора, след като вече приема поздравления от чужди политици, ми се изправя косата. (Да, мога да ги попитам защо Тръмп не е в затвора, след като направи същото след избирането си, ама предполагам, че си наясно колко смисъл има. И защо.) В момента Тръмп е в такова състояние, че един „доброжелател“ да му подшушне, че демократите се готвят да го вкарат в затвора, като сдаде Белия дом, и ще призове тръмпанзетата към гражданска война, без да му мигне окото…

  Reply
 13. Jogy

  Тръмп е жертва на най-голямата конспирация в историята – в нея участват над 78 милиона души (повечето от тях вероятно нелегални имигранти) на различни места в САЩ, които са в заговор да го лишат от втори и трети президентски мандат, гласувайки незаконно за срещу него на изборите. Затова той сега води титанична съдебна битка да бъдат обявени за невалидни всички бюлетини които не са коректно попълнени с неговото име. /сарказъм

  Reply
 14. Делян

  It’s close to midnight, and something evil’s lurking in the dark
  Under the moonlight, you see a sight that almost stops your heart
  You try to scream, but terror takes the sound before you make it
  You start to freeze as horror looks you right between the eyes
  You’re paralyzed
  ‘Cause this is thriller, thriller night
  And no one’s gonna save you from the beast about to strike
  You know it’s thriller, thriller night
  You’re fighting for your life inside a killer, thriller tonight
  You hear the door slam and realize there’s nowhere left to run
  You feel the cold hand and wonder if you’ll ever see the sun
  You close your eyes and hope that this is just imagination, girl
  But all the while, you hear the creature creeping up behind
  You’re out of time
  ‘Cause this is…

  Reply
 15. Делян

  Философът Майкъл Джексън много сполучливо е уловил същността на политическия (и не само) театър, нали?

  Reply
 16. Делян

  В наши дни, най-големите “тръмпанзета” с многото оръжия, и готови да ги ползват за защита на културата си, в САЩ и по света, са по-заинтересовани от оцеляване в условията на икономическа криза, побъркани AIта, и зомбирани от масмедиите популации, вместо в гледането и участието в театрото. Обичайните неща – продоволствия, енергийна независимост, домашно обучение на децата и стоене колкото се може по-далеч от големи градове, където театрото е най-зрелищно, имат приоритет.
  Аз лично не мисля, че ще стигне до най-големите зрелища, познати от историята, но може и да бъркам.

  Reply
 17. Pingback: За руските Интернет тролове – Grigor Gatchev – A Weblog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *