“Подходящата грижа”

Преди време един от младите таланти в българската фантастика, Ивайло Иванов, направи в София нещо като литературен кръжок за начинаещи писатели. Място, където те да могат да се понаучат на това-онова. Като виден начинаещ писател, към кръжока се лепнах и аз – докато работата не погълна и това време, което исках да му отделя.

Основният учебен процес се състоеше в писане на разкази по тема – и след това литературно четене с последващо обсъждане. Което се оказа учудващо конструктивно и толерантно. Никак не бих се учудил, ако от този кръжец излязат много добри бъдещи автори. (Виждал съм да го посещават неведнъж имена като Николай Теллалов, Атанас Славов, Ани Илиева ака Йоан Владимир…)

(Една малка весела тайна. За да могат кандидат-писателите да четат творбите на колегите си удобно, Иво ме помоли да направя дребно ftp сайтче. За кръжока “Графоман”, както той го нарече. Като начало го направих набързо в собствения си домейн; получилото се име – grafoman.gatchev.info – ме развесели здравата. Далеч по-весело стана обаче когато, за да го отърва от асоцииране с личния ми домейн, поисках поддомейн от един познат, който държи домейн специално за всякакви приятелски поддомейни. Домейнът му е zavinagi.com… :-))) )

Едно от домашните, които писах в този кръжок (всъщност единственото, което написах… лош ученик, лош…) беше на тема “извънземен домашен любимец”. Преди към седмица го намерих и препрочетох – и реших, че след като съм хвърлил труд, е грехота да го оставя да се затрие.

Днес намерих малко време и го поизгладих набързо. Казва се “Подходящата грижа”, и е качено на страничката с разказите ми. Ако някой е особено закъсал за четиво, е добре дошъл. 🙂

6 thoughts on ““Подходящата грижа”

  1. kEma

    Свежа и интригуваща идея..
    🙂 Ако се появят още разкази ще се радвам да чета.

    Reply
  2. Григор Post author

    На страничката с този разказ има и още други. 🙂 И се надявам да се появят и още. 🙂

    Reply
  3. iv

    За съжаление още не съм го прочел,но в най скоро време ще го сторя
    А със “Извън картината” ме накара всеки път щом вдигна фотоапарата
    да мисля за всичко извън кадър,а и какво точно ,и по-точно искам да кажа
    с него
    Благодаря ти!

    Reply
  4. itilien

    Страшен си и много ми напомняш на някой от класиците на фантастиката с начина си на писане. Но кой да помни имена, така че не мога да ти кажа – на кого. 😉
    Много свеж разказ, подправен с хумор, ммм, вкусно!
    Хей, какво казват хората на авторите, чиито неща са им харесали?
    Как го измислихте? Как го написахте? Имахте ли прототипи? На вас самия харесва ли ви идеята да попаднете в тази ситуация?
    Или просто си мълчат и гледат с ей-такива очи за още?
    Или смутено подпитват – не можах да разбера съвсем края на новелата без име… Какво всъщност се случи?
    Такива ми ти работи…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *