„Какво ни очаква сега“

Професор Андрей Зубов е журналист в руския вестник „Новая газета“. Историк и религиевед, той е работил преди това като професор в МГИМО, завеждащ катедра в Руския православен университет, главен научен сътрудник в Института по изтоковедение на Руската академия на науките, доцент в Московската духовна академия… Чрез Огнян Минчев се натъкнах на великолепната му статия „Что ждет нас теперь“. И най-безсрамно я открадвам и превеждам на български тук:

—-

КАКВО НИ ОЧАКВА СЕГА

2 март 2022 г.

Откъсвайки се от всички тези ужаси, които достигат до нас от театъра на братоубийствената Руско-украинска война (именно под това име тя ще влезе в историята), и от страховете, които ежеминутно ни терзаят у дома, ми се иска да проанализирам ситуацията, така да се каже, от птичи полет.

Всяко общество прилича на пирамида по близостта си към властта и способността си да влияе на властта. В демокрациите обаче тази пирамида е полегата, с остри ъгли в основата и тъп връх, а в личностните автокрации (абсолютни монархии, тирании) е с много остър връх и ъгли при основата, твърде близки до 90 градуса. Нашето общество е характерен пример за втория тип, автократската пирамида.

„Дълбините на народа“ представляват около 80% от нея. Те са основата на пирамидата. Като правило хора, които живеят небогато или дори бедно и предпочитат телевизора пред Интернет за съставяне на картината си за света. Те или изобщо не са стъпвали зад граница, или са се задоволявали с охраняемите плажове на Турция, Египет, Тунис или Хайнан. Те са стихийни антиамериканисти, въпреки че никога не са били в Америка. Антиамериканизмът им е последствие от комплекса на завистта на фон на непросветеност. Често в главите им картината на света е омотана в теория на заговорите, псевдоистория и други странни представи. Те са пасивни и сега, макар и недоволни от живота, и са послушни на властта.

В сегашната ситуация повечето от тези хора (около 70%) поддържат войната на Путин по украинските полета и вярват в кръвожадни антируски „бандеровци“ и злобен Запад, които противостоят на Русия. Вършат го обаче без фанатизъм. Своите деца няма да искат да пратят на война и предпочитат да си спестят нейните трудности. Фанатиците сред тях са съвсем малко. Тези, които биха отишли да воюват като доброволци, ще го направят повече от нищета и отчаяние заради неуредения си живот.

Второто ниво на пирамидата са 18-19%. Това са интелигентни и културни хора, които широко използват интернет, ходят зад граница и познават добре света. Много от тях имат независими от властта източници на доходи. Други – напротив, работят в държавни корпорации или в бюрокрацията, обслужват властта, но нямат достъп до нея. Тези хора често, но не винаги живеят прилично. Могат даже да имат жилище в Латвия или България, или дори апартаментче на Лазурния. Сред тях преобладава ясното разбиране на картината на света, много имат силни нравствени принципи и ценят свободата. Други – напротив, продават таланта си на властта, и срещу мълчанието си получават нелоши заплати в университетите, бюрокроцията и близкия до властта бизнес. Немалък брой представители на тази група, потресени от последните събития, и в момента сменят лоялността си към властта с морално противопоставяне, подават си оставките от държавни служби и медии, и т.н. Но така постъпват далеч не всички лоялисти. Пример за протестното мнозинство сред тази група може да бъде актрисата Чулпан Хаматова, а на лоялното малцинство – Гергиев.

Най-сетне, върхът на пирамидата – 1-2% от населението – са бенефициентите на сегашната руска система. Това са хора изцяло предадени на властта, също образовани и разбиращи всичко. Имащи на Запад не апартаментчета, а вили, солидни влогове в западни банки (от Швейцария до ОАЕ), участващи в международния бизнес. Това са чиновници от най-висок ранг, ръководители на държавни корпорации, така наречените депутати в Думата и Съвета на Федерацията, губернатори, многозвездни генерали от армията, ФСБ и ГРУ. Те са продали свободата си на Путин и са получили в замяна богат и привилегирован живот. Те са безпрекословни изпълнители на волята му, но не по идейни, а по абсолютно користни съображения. Идеолози от сорта на Дугин или Вайно сред тях също има, но са малко. И, най-важното, идеите им са най-различни, общо е само че се опитват да ги осъществят чрез „достъп до тялото“.

Сега в тази елитна група царят ужас и фрустрация. Най-често чуваният израз в кабинетите и на Кремъл, и на Лубянка, и на Старая площадь е „той ни измами“. С Руско-украинската война Путин занули целия им сладък живот, направи недостъпни за тях парите им и вилите им в най-хубавите места по света, и на всичкото отгоре изисква от тях още повече лоялност, без да му пука, че съучастието в тази война прави много от тях поименно военни престъпници и обекти на трибунала в Хага. Такава договорка с Путин те нямат. Освен това пред тях започна да се мержелее и призракът на Големия терор, ако отхвърленият от целия свят режим продължи военната си агресия. А по-нататък ги чака и перспективата от тях да остане само ядрена пепел. Пък тая перспектива хич не е интересна за собствениците на океански яхти, колекции ролс-ройсове и ламборджинита, шедьоври на живописта и уютни вили сред тосканските лозя.

Тези хора престават да са лоялни на Путин. Защо да губят всичко накрадено, че и живота си в добавка? А без тях Путин вече е не велик тиранин, а просто стар човек, който се крие в бункер. Даже прословутият „червен бутон“, така майсторски изобразен в „Шарли Ебдо“, той вече може да натисне, ама никой няма да се задейства от това. Няколкото му фанатици не се броят. Те просто ще бъдат изолирани, заедно с направилия грешка тиранин.

Путин не може да се обърне и към по-долния етаж от пирамидата. Той или е против него, или му е лоялен по същата причина, както и „елитът“, и ще му обърне гръб заедно с елита. А към дълбините на народа съвсем не може да се обърне. Той е всичко друго, но не и народен вожд. Пък и този народ, дори да му съчувства, няма да тръгне след него. Вече е научен на пасивност и оцеляване пред телевизора, а не на народна революция.

Ако Путин беше спечелил войната в Украйна за два дни, а Западът не беше приел съкрушителни санкции, щеше да продължи да се радва на лоялността и на пълната поддръжка на народа. Даже на мистичен възторг от страна на елита, като Хитлер през 1939-41 г. Интелигенцията щеше да бъде разцепена и изолирана… Но Путин изгуби войната, не успя с блицкрига, затъна в мартенската кал на украинските черноземи. И санкциите се оказаха наистина съкрушителни, както и обеща старият президент Байдън.

И Путин остана сам. Тук не е Иран, където режимът на аятоласите се утвърди в резултат на народна религиозна революция (както и режимът на болшевиките в Русия през 1917-22 г.). Не е и Северна Корея, където в деспотизъм прерасна също народна антиколониална война. В Русия вече трийсет години царува скучна и безидейна клептократия, приела от ръцете на болшевизма смазания от него народ.

Путин занули клептократията, вече няма как да бъде неин лидер. Опозори се пред целия свят и стана за човечеството особено опасен военнопрестъпник с признаци на лудост. До няколко дни ще го отпишат. Не той, а нов лидер ще трябва да връща на върха на пирамидата „красивия живот“, да възстанови отношенията със Запада, да измоли разблокиране на банковите сметки в чуждестранните банки, да издейства отмяна на запорите върху имущества… Това ще трябва да бъде човек, неопетнен от сегашните престъпления, в идеалния случай даже осъдил ги на пълен глас, но произхождащ от техните среди. Човек, с когото те могат да се договорят.

Затова не ни грози нито нов сталинизъм, нито ирански път, нито севернокорейски. Масите в Русия са безмълвни, народна революция няма да има. Ще има, и то много-много скоро, вътрешен за върхушката преврат, подобен на смъкването на Хрушчов през 1964 г., или смъртта на император Павел на 11 септември 1801 г., или странната смърт на Сталин през март 1953 г. Но за да възстанови отношенията със Запада той ще трябва да се опира на средният, активният етаж от пирамидата, да има неговата морална поддръжка и да възстанови демокрацията и гражданските свободи. И можем да го очакваме в близките дни, най-много седмици. Оставам оптимист, господа.

35 thoughts on “„Какво ни очаква сега“

 1. Митко

  Сложи линк ако я видиш преведена на английски. Бих желал да я препрата и преводача на Гугъл не е достатъчно добър.

  Междо другото преди две години пренасочих Facebook* към localhost в hosts файла. Стъпката в правилната посока. Уви страничния ефект е че понякога нямам достъп до статии като тази.

  Reply
 2. Кал

  Гри, сърдечно благодаря за последните ти три публикации. Свалиха ми канара от сърцето.

  Ще ги линкна и във Фантазия, като съм на компютър.

  Reply
 3. Григор Post author

  @Веско: Ходорковски е започнал като именно такъв, на времето. След това Путин го направи свой враг.

  @Митко: Не зная дали ще я видя преведена, нямам време да ровя. А мой превод на английски няма да е качествен. Но ако видя, ще дам линк.

  @Кал: Благодаря и аз! И сам да съм, няма да се наведа – но друго е, когато човек знае, че не е сам.

  Reply
 4. Митко

  Гриша изглежда линка към „Что ждет нас теперь“ сочи към нещо друго. Аз не мога да го отворя но Руски колеги твърдят, ще е излезнал текст на английки. Уви не знам на каква тема е въпросния английки текст.

  Reply
 5. Веско

  @Митко Линкът сочи точно към това, към което трябва да сочи (пост във Facebook), и оттам има три възможни проблема, за които се сещам:
  1) за да го видиш, трябва да имаш account в тази… платформа, която измести добрия стар интернет на блоговете.
  2) в Русия Facebook вече е блокиран, затова сигурно може да се отвори само през VPN.
  3) Трето, Facebook може автоматично да превежда нещата на английски, но някъде около текста трябва да седи опцията “See original”, която да покаже оригинала.

  В т.нар. социални мрежи (facebook и twitter) всъщност научих много повече политически и исторически, отколкото бих научил преди, макар и в FB да се случва често да блокират българите, от които може да се научава истината (напр. Даниела Горчева, Манол Глишев), заради фалшиви репорти и false positive грешки на ботовете. Лошото на тези мрежи е, че всичко е много мимолетно, краткотрайно и не може да се намери лесно.

  Затова изтупах от прахта своя блог и написах и аз нещо там. Ако цъкнеш на името ми, ще се озовеш на блога ми. Не съм такъв оптимист като този автор. Мисля, че това, което може да се случи близките дни, е не просто разпостраняване на още “фалшиви новини”, но и инсценировка с реални жертви. Работата е там, че нито едно от тези неща не е ново, всичко това вече се е случвало.

  Reply
 6. Вальо

  Здр Гриша! Много интересни размисли, и този и предните. Обаче аз все още не виждам логика в това нападение. Бих разбрал Путин да се опитда да вземе двете отцепнически републики, но пълномащабна война??? Това значи Русия да стане следващата Сев. Корея. За какво ручаха жабетата със Сев. поток? Не мисля, че там са глупаци и не биха видели последиците. А това да “прикриват” завземане на Тайван пък – още по-малко. За руснаците е ясно, че Китай е даже по-голям опасност за тях – китайците ще ги залеят като цунами. Трябва да им още нещо. Чарлс Щрос писа в блога си,че може би Путин е терминално биолени не му пука какво ще стане след няколко месеца, но около него има и други хира, на които – предполагам – им се живее. Пълномащабната война за тях е загуба от всякъде погледнато – като се почне от морален и се стигне до финнсов аспект, даже да победят военно. Да не говорим, че сега светът е по-близо до ядрена война от когато и да е било, след корейския Боинг (от това, което се знае публично, де). Горките украинци.

  Reply
 7. Вальо

  ПС Това няма да свърщи никак скоро. Иран вече колко години е под санкции, а Западът има интерес да поддържа един нов Афганистан до Русия. Всички дуржно ще се бият до последния украинец. Нова Ангола, само че в Европа и на 400-500 км от България. 🙁

  Reply
 8. Вальо

  Сега е момента нашите политици да предложат убежище на бесарабските българи. С организиране на транспорт, полощи, работни визи и пр. Близки са ни тия хора. Ама надали. Де държавническо мислене у български политик. 🙁

  Reply
 9. Божо

  Чудесна статия. Има нещо обаче, което не спира да ме безпокои. Тези статии са писани от гледна точка на нормален човек. А насреща имаме луд. Луд, на когото не му пука за собствените му хора, какво остава за другите. Той е способен да прати колкото си иска войници да мрат в Украйна, докато не я срине до основи и след това не продължи, както сам е споменавал, докато не възстанови ссср, независимо от загубите. А дали руският народ ще понесе такива загуби, дали информацията же достигне до него, или повечето ще повярват, че те са “жертвата”? Всъщност един вид жертва те са – на своите управници и на своят лош избор навремето.
  Само психатър може би би бил способен да предвиди, какво ще направи сатрапът в Кремъл.

  Reply
 10. Виктор

  Никой не казва поне до момента защо днеска всички руски сайтове, които зная и които опитах да отворя … някой нещо да знае? Няма ги…

  Reply
 11. Виктор

  Е много е тъпо това, било новина отпреди няколко дни, но при мене чак сега спряха руските сайтове, може би Мобилтел реагират по-бавно от други.

  Reply
 12. Виктор

  Ще прощавате за спама от моя страна. Тръгнаха пак руските сайтове, но наистина няколко часа бяха недостъпни.

  Reply
 13. Божо

  По-скоро руснаците правят нещо. Нали ще спират външния достъп и пренастройват DNS-и, рутери и т.н.

  Reply
 14. Божо

  ПП имам предвид, ще спират достъпа до външни сайтове за своите хора.

  Reply
 15. Любо Николов

  Нещата стават все по-безумни. Джуджето посегна към вакуумните бомби, а това е последният праг преди тактическото ядрено оръжие.
  И нашите 30 процента полудяха от надеждата някой от техния аршин да им даде власт над нормалните хора.

  Reply
 16. Григор Post author

  @Вальо: Много в картинката е още неясно. Засега ми изглежда най-вероятна информацията, че Путин е бил потьомкински подведен от подчинените му.

  Очаквал е, че Украйна е зле и по принцип украинците не си харесват сегашното ръководство и биха погледнали благосклонно на присъединяване към Русия. Дал е милиарди за хибриден агитпроп в Украйна, било му е рапортувано, че вече украинците масово ще посрещнат руските войски с цветя и овации, а етническите руснаци пък съвсем. Че армията им е в катастрофално състояние, и т.н. И, както възстановяването на Руската империя / СССР си му е слабо място, е наредил войната. С очакването, че до 2-3 дни превземането на Украйна ще е завършено, и светът няма да има избор, освен да приеме свършения факт. И до година от нея ще са останали само няколко „републики“, вече субекти на Руската федерация.

  В реалността обаче се оказало, че Украйна е със слаби икономически показатели, но заради присвояването в Русия на почти целия принаден продукт от олигарсите, средният украинец живее не по-зле от средния руснак. (И в Украйна има олигарси и крадат доста, но не чак колкото руските.) Че милиардите за хибриден агитпроп са били просто откраднати, без да се свърши нищо съществено. Че украинската армия наистина е зле въоръжена и организирана, но има боен дух и се бие без колебание. Че дори етническите руснаци там са категорично против Путин и се бият срещу него наравно с етническите украинци. Че дори да успее да завладее някак Украйна (силно съмнително), това ще отнеме месеци, и после няма да може да я удържи с въоръжени местни лекета – ще трябва да закотви там поне 500 000 армия. И че светът реагира срещу него много бързо и много категорично – дори Китай го подкрепя с половин уста и далеч не във всичко.

  Какво може да направи Путин в такава ситуация? Единствено най-лошото за Русия. Признае ли, че е сгрешил, мигновено ще загуби трона, а с него и живота си – руската управленска система издига психопати, които се кланят единствено на силата, за които Тивин Ланистър е благодушен и сантиментален дилетант. Единственият му начин да остане жив е да отвоюва достатъчно, за да може да пробута тази война за спечелена. А вече е очевидно, че и това няма да може – ако продължава така, вероятно до началото на март украинците ще спрат напълно настъплението му и ще започнат да си отвоюват територии обратно. (Русия изчерпва военните си ресурси бързо, а нови в ембаргови условия е много трудно да произведе. Докато на Украйна се доставя оръжие, макар и смешни количества – ако доставките се увеличат рязко, такъв обрат става възможен.) Съответно единственият му изход е да прибягва до все по-брутални средства – от това зависи животът му.

  Примерно мен декларациите на Русия, че в Украйна САЩ са разработвали бактериологично оръжие, ме безпокоят много сериозно. Всяка държава с капка държавничество поддържа ваксинни щамове и произвежда ваксини. А този процес технологично е твърде сходен с процеса на производство на бактериологично оръжие. Тоест, такива твърдения може да се вадят за почти всяка държава, включително България. Така че те по-скоро ми приличат на нещо друго – опит на Русия да предупреди света, че ще използва в Украйна оръжие за масово поразяване. И тъй като бактериологично или химическо оръжие надали ще даде сериозно предимство на руските сили, а светът ще реагира на него като ритнато гнездо на стършели, ми се струва вероятно да използва направо ядрено оръжие. Стигнало ли се е до ОМП, значи Путин няма какво да губи повече… А резултатът вероятно ще е изключване на Русия от ООН и оторизиране на смазването ѝ с военна сила. Което, ако бъде предприето, с висока вероятност означава трета световна ядрена война. Лично аз бих те посъветвал – ако Русия употреби ядрено оръжие в Украйна, гледай ти и семейството ти вече да не сте близо до големи градове или военни цели, докато ситуацията не се успокои. Ще имаш поне 2-3 дни, докато нещата ескалират до размяна на ядрени удари, вероятно повече – но вероятността за ескалиране се качва над 10%. Пък това е много за човек с деца.

  За посрещането на бежанците… През 1900-1920 г. България беше четири милиона души. И те посрещнаха и приютиха към 700 000 бежанци. Не само българи – подгонени от младотурците арменци, преследвани от болшевиките руснаци… Прадедите ни късаха от залъка си и се събираха по над 10 души в стая, но сложиха камък в основите на българската слава за толерантност и човечност, на най-истинската ни гордост. Както техните синове – камъка на спасяването на евреите. Същите тази слава и гордост, от които някои „българи“ днес не оставят и помен. Правят ни в очите на целия свят – и в своите очи – последни боклуци… Да имаше как да станат от гроба прадедите ни, па да хванат една копраля и да им налеят акъл как се позори цял народ, ама няма. Налага се ние да го направим – иначе позорът ще е за всички нас. Мълчалият и привелият се, когато някой побягнал от война гладува и умира, е престъпник наравно с извършителите.

  (Наскоро си правих няколко много ненаучни, но все пак показателни статистики. От хората, чиито мнения успях да събера, се оказва, че путинист и тръмпист съвпадат на 100%, едното задължително значи другото. Корелацията на тези с антиваксър е нещо между 95 и 98%, с противник на бежанците – 92-95%. Много, много по-висока, отколкото има как да е случайно съвпадение. Все повече мисля, че единственият начин за толкова висока корелация е тези хора да са жертви на много умела и отлично координирана пропаганда, която пробутва тези четири неща. И мисля, че в блога ми има запис на тема тази пропаганда, отпреди повече от година – http://www.gatchev.info/blog/?p=2331)

  @Виктор: Руснаците си пренастройват системата, за да могат да контролират кой посещава сайтовете им и къде могат да посещават хората в Русия. (Гледам, че и Божо го е написал.)

  @Любо Николов: Ако съдя по декларациите, че Украйна била разработвала оръжия за масово поразяване, най-вероятно при неуспех на конвенционалната кампания Русия ще прибегне именно до тактическо ядрено оръжие. А стане ли това, нещата са много лоши…

  Reply
 17. Веско

  Много добър twitter thread от един руснак:

  “How to defeat Putin?

  Many recognise the importance of coercive measures against Russia and necessity to give it a way out

  And yet, some presume that the way out should be given to Putin to force him to negotiate. That’s a disastrous idea. There’s no way he can roll back now??

  Consider negotiations between Russian and Ukraine. They didn’t reach any agreement, and they couldn’t. Why? Look whom Putin sent as a chief of delegation – Medinsky. Medinsky is a MGIMO professor who wrote the book on greatness of Russia and was appointed a Minister of Culture

  If Putin was aiming for negotiations he would send someone from intelligence/security apparatus. But instead he sent Medinsky, a cheap propagandist with no authority and no influence, who’s looked down upon in Kremlin. Putin doesn’t aim for negotiations or for peace with Ukraine

  That’s understandable. Putin tried to launch a Special Operation, but triggered a small victorious war. And nothing is more dangerous for any Russian regime than a defeat in such a war. Historically speaking, Russian regimes usually fell a result of losing small victorious wars

  Nothing was more detrimental for Soviet mythos than the defeat in Afghanistan. Materially speaking Soviet losses were not *that* huge, and Russia itself wasn’t endangered. But the shame of defeat delegitimised the regime. In 1989 Soviet troops left Afghanistan, in 1991 USSR fell

  Defeat in Russo-Japanese War killed Russian Empire. Again, Russia fought with smaller and weaker enemy and could continue the war until Japan runs out of people. But defeats from small and presumable inferior enemy were so shameful that Imperial mythos was destroyed. Empire fell

  Muscovy also died as a result of a small victorious war. In late 17th c Russia was ruled by the regent Sofya with her lover prince Golitsyn. They were both Western-educated, fluent in Latin, but influenced primarily by the Catholic culture. At this age Russia was deeply polonised

  Sofya was a regent ruling in the name of her two younger brothers who were co-Tsars: Ivan and Peter. To increase his grasp over Muscovy, Sofya’s boyfriend Golitsyn decided to finish off Crimean Khanate and amassed a huge Western-trained army for this new conquest

  With his huge army Golitsyn marched south, towards Crimea for the first time. But Tatars burnt the steppe, harassed the supply lines. Golitsyn suffered no major defeat but had to turn back. His authority was shaken, he started getting death threats, assassination attempts

  Second expedition failed, too. They reached the Wall of Crimea couldn’t take it and turned back. Technically it wasn’t a defeat. He got some formal concessions from Khan. Sofya & Golitssyn presented it as a victory. They showered army & widows of dead soldiers with lavish awards

  The same year, Sofya’s brother, a co-Tsar Peter made a coup. Although the military were showered with awards by Sofya, in critical moment nobody stood in here defence. Muscovy died and Russian Empire emerged. It was far more Protestant and North European than the previous regime

  Russian regime can survive poverty, stagnation, political repressions. But it can hardly survive defeat in a small victorious war. A Tsar absolutely can rule, while being hated (like Peter I). But he can’t rule without being respected. And a shameful defeat destroys any respect

  At this point Putin is trapped. His initial assumptions when attacking Ukraine were wrong. Foreign Department of FSB (N5) lied to him, telling whatever he wants to here. He though Ukraine will break quickly but it didn’t. And yet, Putin can’t turn back. If he does, he’s doomed

  It’s not an accident. That’s a systemic factor. Russian regime suffers from subordinates reporting only good and pleasant news to the ruler. When there were technical problems with construction of Akkuyu nuclear plant in Turkey, dozens of higher-ups knew. Nobody told it to Putin

  It is nice to be nice. Every courtier wants to be associated with nice and pleasant stuff. Nobody wants to be punished for delivering a bad message (happens all the time). So courtiers were pushing each other but nobody stepped forward and reported. Everyone knew except for Putin

  That’s why intelligence chief was trembling and stuttering. He knew. He just couldn’t tell. Putin already made up his mind and who are you to object. You can’t even provide info you have, because that would be unpleasant to the supreme leader. And you don’t want to displease him
  Putin took a (wrong) decision to invade Ukraine because his was misinformed by FSB who aimed to please him. Those guys are already under house arrest. But decision can not be overturned. Moreover, some Russian military decisions suggest Putin is still in positive feedback loop

  But now Putin can’t turn back. It’s too late. Some fantasise that he can be given concessions which he can present as a victory to his people. That’s wishful thinking. First, people are not *that* stupid. Golitsyn tried to play this trick too, but in vain. Still lost the power
  Second, jingoist propaganda is very successful. Z-message has a wide popular support which will be only increasing until a catastrophic fall in life quality starts being visible all over Russia. That’s another feedback loop, Putin launched Z and now will be pressured to Z forward

  Thirdly and most importantly. Invasion of Ukraine is no accident. It’s the apotheosis of Putinist ideology. Which is called in Russia “победобесие” – literally “being possessed by the Victory”. Which means victory in WWII. Consider the Immortal Regiment that priest talked about

  Immortal regiment is a state sanctioned march happening yearly. People march with flags, state symbolics and portraits of their kin who died in WWII. Looks sweet and innocent. But it conveys a powerful necrophilic message which is sublimely conveyed to the public consciousness

  First message is that Russia saved the world from the Nazi military machine (which it fostered for years, but who cares) and thus everyone is in eternal debt before Russia. Second, is that Russia is stronger than anyone and absolutely can repeat WWII success – “можем поворить”

  Putinist ideology is dualist. The dark force of Nazism fights against force of light, Russia. Hence, anyone who objects Russia *now* is Nazi. Finns, Poles and ofc Ukrainians. Having Ukrainian identity is itself a proof of your Nazism. If were not Nazi, you’d just become Russian

  That’s a paradoxical twist of Putinist ideology which is not well understood abroad. Any minority culture which is regarded as a threat to the homogeneity of Russian world will be declared:

  1. fake
  2. treasonous
  3. Nazi

  Russia is the force of light, so those defying it are Nazi
  In 2020 Putin introduced new amendments into Article 68 of Constitution which called the Russian language the tongue of the “state-forming ethnicity”.

  Many minorities objected against this obvious move to make Russia a Russian ethnostate. They were immediately accused of Nazism
  This blogpost reflects this logic. Tatar activists objected against the idea of ethnic Russians being a state forming ethnicity introduced into the constitution. It proves these minority activists are Nazi. Anti-Nazism is embracing Russian ethnostate, while Nazism is defying it

  Победобесие, the cult of WWII is now a tool legitimising Russian ethnonationalism. Russia should be the Russian ethnostate which has the right to expand limitlessly. Russia is inherently the anti Nazi force, so those resisting it or minorities who keep their identity are all Nazi

  In Putinist worldview, the war is all fun and games. We defeated Nazism, ergo we can defeat anyone, we are just superior. The level of warmongering insanity in modern Russia is unbelievable. It’s conveyed as loving memory of WWII, but in fact it’s all preparation for a new war

  A darker aspect of this campaign is heavy involvement of children. If you google победобесие you’ll find tons of images with children being used in all this warmongering propaganda. Westerners don’t quite understand the deeply necrophilic and militaristic agenda of Putinism

  In modern Russian discourse, Russia is the anti-Nazi force and any ethnic minority which didn’t fully assimilate is either apparently Nazi or potentially Nazi which just didn’t show their colours. If you were not Nazi, you’d just abandon your Nazi roots and de-Nazify = Russify
  Denazification = Russification, because being minority, like Ukrainian is Nazi. If you speaks Ukrainian, it proves your Nazism. If you criticise policies of Moscow, you are 100% Nazi. If you resist its territorial expansion, no further proof is necessary – Nazi without any doubt

  That’s the context of Putin’s invasion of Ukraine which foreign analysts totally miss. For two decades he’s being maxing warmongering and using WWII to justify extreme Russian ethnonationalism and imperial expansion. Z-campaign isn’t an aberration but the essence of Putinism

  I wouldn’t blame these analysts too much. Many twists of Putinist ideology, such as the implicit message that any minority is Nazi (tainted, criminal) but that they can redeem themselves through de-Nazification (=Russification) are just too counterintuitive for the Western mind

  Z-campaign isn’t an aberration. It’s completely logical. Putin tried to rush Z, but failed because he was misinformed by his own intelligence who didn’t want to upset him with bad news. Any “deescalation” is an insane idea. He’ll regroup and rush Z again, but now much stronger

  There’ll be no better chance to defeat Putin than now. Because now he rushed Z and miscalculated. This miscalculation created a point of failure which should be exploited fully. Because if it isn’t, Putin will just regroup and ally with China. Next war will be way worse than this

  Can China substitute the West as Russian trade partner? It depends. In short perspective – no. Reorientation takes time and Putin has no time is Russian economy is sanctioned fully. But if Putin is allowed to regroup and stays in power, he’ll get sufficient time to complete it

  Right now Russian economy is already surviving systemic shock. Why? Because the scale of conflict was unexpected. They didn’t expect such an escalation and thus didn’t prepare. So now Russia is on a brink of collapse. But next time it will prepare better and be much more robust

  Any sincere and unironic talk about the “deescalation” reflects extremely short term thinking. Caring only about what happens here and now and how to minimise immediate threats. Unfortunately, it ignores more long-term consequences of deescalation which will be detrimental
  The best formula of institutional evolution is:

  1. Scare them
  2. Don’t finish them

  It skyrockets the chance that they evolve. Right now the regime is very scared. So they’re working fervently on integration with China and “deescalation” will buy them time they need desperately

  Conflict with Russia seems suboptimal. But avoiding necessary conflicts is not avoiding but just delaying. Why would you do that? Putin’s miscalculation makes regime super fragile *for now*. Which means that’s the best time for escalation ever. Next time they’ll be more robust

  That’s important, because “deescalation” and defeating Putin are two different goals that require two different strategies. Deescalation means don’t threaten him in any way and give him as much as possible in a hope he won’t ask for more. Unfortunately that’s all wishful thinking
  That’s how Hitler negotiated with Chamberlain in in 1938. Hitler demanded Sudetenland and that put Europe on a brink of war. Notice the body language. Hitler desires deescalation, he’ll humiliate himself for it, cuz in case of escalation, he’s doomed. He isn’t fully prepared yet

  Chamberlain wasn’t some irresponsible warmonger. He was a reasonable leader with clear priority to save his nation from the horrors of a new war. Thus he deescalated. He gave reasonable concessions to Hitler and claimed he gave Britain ‘Peace for our time”. You may sleep quietly

  Chamberlain wanted peace and deescalated. And that’s how London looked in a couple of years, after German bombings. Concessions Chamberlain made increased Hitler’s standing in Germany. Deescalation gave Hitler time to regroup and build up his war machine. He became much stronger

  Why would I bring up Hitler, you may ask? Because in one crucial aspect Hitler’s and Putin’s strategy are similar:

  1. Manufacture crisis
  2. Get concessions and roll back
  3. Increase your standing in the country, become stronger
  4. Scale up and repeat

  It’s not gonna end now
  Consider sizes of countries where Putin waged his wars in chronological order:

  1. Chechnya, 1999 – 1 million
  2. Georgia, 2009 – 4 million
  3. Syria, 2015 – 17 million
  4. Ukraine, 2022 – 44 million

  He’s scaling up and quickly. Each time he chooses a bigger prey. So far it worked
  Let’s introduce some game theory. You know Prisoner’s Dilemma? Two criminals are arrested but there’s little evidence except for their potential testimonies against each other. If they both keep silence, they receive small sentences. If they both confess, they receive long ones

  But if one confesses, and another is silent then the traitor will be released and a true friend buried under jail. Thus the worst scenario ever is that you cooperate and they don’t. And vice versa. Nothing brings such big payout as betrayal of the one who will cooperate

  It shows asymmetry in payouts regarding human cooperation. Will you betray or stay true, be hawk or a dove? What would be best pragmatically speaking? Paradoxically, hawkish strategy is never more successful than with doves. Betrayal is most profitable when other side cooperates

  Putler strategy is entirely built on assumption that the other side will play dove. If I *know* they play dove and will cooperate, it means I maximise my profit by playing hawk. I manufacture conflict, they play dove, I get a maximum payout. Then I scale up. And again. And again

  In other words, Putler strategy is totally rational from the standpoint of game theory. It’s a payout maximising strategy built on assumption that you guys are cowards. If I *know* you’ll play dove, I’ll be constantly manufacturing conflicts and scaling up to get more concessions

  If I know the algorithm the other side is using, then I can hack it. I can devise my own to maximise my profits, based on what I know of their algorithm. And if your algorithm is “play dove no matter what” then the hack would be “play hawk no matter what”. That’s just game theory

  What does it mean pragmatically speaking? First of all, it means that showing your algorithm, is a huge mistake. If you show it, they’ll work on hacking it. And yet, how can they know if what you showed is true? How can they be sure? Only if you always act very predictably
  If you act predictably, it means the other side will be quite sure about what your algorithm look slikes and able to hack it more effectively. Besides, high level of confidence of your algorithm (which is a result of your predictability) allows them to pursue risker strategies
  In this context, many “voices of reason” regarding the current war sound pretty dumb. If we translate this message into game theory language it’d be:

  “They want to play hawkishly. That’s insane. Acting hawkish is risky, so we must demonstrate we will play doves no matter what”

  Acting predictable is safe only when you believe the other side is not actively trying to hack your algorithm. But what if it does? Then it’s the other way around. First, they can hack your strategy more effectively. If you were less predictable, it would be harder to hack you
  Secondly, the other side *are humans too*. They’re also afraid, anxious, concerned. Pursuing risky strategies is always somewhat scary and usually you need high confidence to do it. Why do they have this confidence? Because they’re very sure you’ll play dove
  If they thought there’s even 20% risk you’ll escalate quickly brutally and very hawkishly it would greatly diminish chance they’d do anything risky. In a sense, your unpredictability is a shield against a malevolent will that is actively trying to hack you
  Deescalation is insane because it shows you are super predictable dovy dove. And even if he had some concerns about playing hawkish before, now you eliminated them and showed it’s safe. So next time he’ll play even hawkier hawk – and that’s rational. You just showed him it’s safe
  That’s exactly how WWII started. Allies played doves and were super conflict avoidant. As Chamberlain pointed out it would be stupid to engage into “a quarrel in a far away country between people of whom we know nothing” (Czechoslovakia). So he played dove and chose peace

  As a result of deescalation Hitler concluded:

  1. I know what their strategy is
  2. Their strategy is to always play dove

  Ergo. I can hack it and get huge payouts with no risk, because they’re predictable cowards

  “I saw my enemies in Munich, and they are worms” he told

  Allies thought they’re behaving smart and rational and thus are very safe. Consider a French slogan “Faut-il mourir for Dantzig?”. Should we be dying over Dantzig? It just makes no sense to escalate a conflict over Eastern European land we know nothing about

  And yet, rational and responsible behaviour of Allies persuaded Hitler that they’re predictable doves and he can be very confident about it. So he maximised his payouts by playing hawkish and scaling up. And when at some point Allies didn’t back off he was very surprised
  Hitler tried to maximise his payout. He maximised it by playing hawkish because he was 100% sure they’re gonna play doves. And he was sure because all the previous years they’d been working super hard playing doves and persuading him they’ll play dove no matter what
  Allies believed dove signals they’re giving were safe. But they were super destructive. The more they projected dove behaviour, the more rational it was for Hitler to maximise hawkishness game theory-wise and scale up. That’s how WWII happened and that’s how WWIII will. End of thread.”

  Разгънах го тук за който не е свикнал с twitter (има релевантни картинки):
  https://threadreaderapp.com/thread/1503053699798769666.html

  Reply
 18. Вальо

  Малко впечатления: тук хаосът на моменти е не по-малък от Варна. Опашка за първоначлана помощ от ~400 човека още от 7:30 ч. сутринта. Чакат майки с деца и пр. В 9 ч. пристига група други емигранти и се пререждат отпред. Почти се стига до бой. Идва полиция. Излиза човек от офиса и казва, че могат да обработят само 100 човека за целия работен ден. Отделят първите сто и останалите на следващия ден отново. На втория ден влизат хората, оказва се, че от първо трябва адресна регистрация в полицията. Обаче като не знаят езика, не са разбрали (и това е масово). Ходом марш към полицията. И т.н. Всичко това – с децата. За разлика от БГ тук те получават 200 евро първоначлана помощ на възрасатен и между 50-300 на дете (за точната сума не съм сигурен) в завсимост от възрастта. В Г-я са пристигнали до сега около 200 хил. човека, имайки предивд, че страната имаше опит с предишните емигрантски вълни, предполагах, че нещата ще са по-уредени. Обаче и тук опират да доброволци – напр. за вода, памперси и сандвичи на опашките.

  @ Гриша: Представи си потенциалните цели в България: НХК Бургас, пристанище Варна, Плевенския хим. комбинат, летището/база Пловдив, пътищата към гръцките пристанища, АЕЦ Козлодуй, летище София – изоброявам само по-големите. Ти къде би се крил? А тук са по-нагъсто.

  Reply
 19. Григор Post author

  @Веско: Изключително ценна нишка – благодаря за нея! Защо не я пуснеш и във Фейсбук?

  @Вальо: Уви, точно така е.

  Но нападението вече е факт. Както казва Еомер на крал Теоден, “War is upon you”. Германия има колосалния, невероятния късмет Украйна да се запречи на гърлото на Путин. Ако украинците се бяха изплашили и предали за два дни, в момента руските танкове щяха да бръмчат из германските градове – ако се съмняваш, кажи. И, точно както отбелязваш, германците нямаше да имат къде да се скрият…

  Reply
 20. Вальо

  Германците са аясно, за нашенците тук – да не говорим.
  В БГ училище събираме помощи за булгарите в украйна, додйе един германец, пит за какво е това и даде 20 евро. Също и хора от съседнтие блокове.
  В интерес на истината – все възрастни хора, поне на моят възрат, т.е. имат спомени от Студентата война. За младите нямм впечтления.

  Reply
 21. Димитър Пеев

  “Но нападението вече е факт. Както казва Еомер на крал Теоден, “War is upon you”. Германия има колосалния, невероятния късмет Украйна да се запречи на гърлото на Путин. Ако украинците се бяха изплашили и предали за два дни, в момента руските танкове щяха да бръмчат из германските градове – ако се съмняваш, кажи. И, точно както отбелязваш, германците нямаше да имат къде да се скрият…”
  Надали. Логистиката им не може да позволи такова нещо. Максималният обхват на танковите им колони при изправна логистика (която имат само някои армии) е до 160 км, като това разстояние означава, че техниката бързо заминава. След огромните загуби в камиони и проблеми (главно технически, несвързани с войната) – надали могат дори и до Полша да стигнат в момента. А скоро няма да има и с какво.

  Reply
 22. Григор Post author

  @Вальо: Наяснотата на българите е пословична, винаги и във всичко. Искаш ли да преуспееш страхотно и във всичко – богатство, име, морал, слава, авторитет – прави обратното на масовия българин.

  @Димитър Пеев: Вярно е, че руската армия се оказа слаба в логистиката, но това е нещо, което подлежи на подобряване. Например максималният обхват, който цитираш, е път на танка с един резервоар по безпътица – по път е два пъти повече. И след него танкът има нужда от просто още бензин. Вярно е и че танковият двигател живее само към 2000 часа, но това все пак могат да са дори към 100 000 километра път – предостатъчно е, за да стигнат и до Полша, и до Германия, че и до Португалия даже. Няколко пъти…

  А че скоро няма да имат с какво – това, за щастие, също е възможно. Но да видим.

  Reply
 23. Любо Николов

  Потресен съм, че има българи, които с радост описват как чеченците нахлуват в Мариупол и не вземат пленници. Няма значение дали е вярно или не – ужасен е самият факт, че хора, които се представят за православни патриоти, могат да се възторгват на идеята за подобно средновековно зверство. Без вече да си припомнят как другарят Путин щеше да дави чеченците в кенефа. А сега им плаща данък спокойствие.
  Днес тези хора… не хора, същества… се обединяват тук-там в сайтове, където взаимно споделят мордорските си радости. Повечето не смеят да вдигнат глас пред нормални хора – оставят тази работа на троловете и фанатиците.
  Колкото до мен – признавам, обичам пелмени. Но вече няма скоро да стъпя в Берьозка. Противна ми е мисълта да дам на Путин дори половин или един долар. А той нека се оправя с поредната си гениална идея – да иска плащане в рубли, които скоро ще трябва да се мъкнат с ръчни колички и жп вагони както в някогашната победена Германия.
  Съжалявам само, че не можах да отида на снощния митинг. Но имаше достойни хора и светът забеляза.

  Reply
 24. Божо

  @Любо Николов – спокойно можеш да стъпваш в Берьозка. Собственикът е руснак, който не подкрепя Путин и от както започна войната търси алтернативни доставчици – от Балтийските републики и други места.

  Reply
 25. Григор Post author

  @Любо Николов: Май не е вярно, че руснаците не вземат пленници в Мариупол. „Евакуирали“ са насила в Русия повечето цивилни, които са останали в завладените от тях части от града…

  🙁

  Reply
 26. Веско

  Видео на Милов за това доколко е (не)възможен преврат, доста по-сериозен и обоснован анализ – линк в Youtube на /watch?v=gLa6w7V7bYQ
  Налага се да го пиша по този начин, защото иначе ще отидат в спама, но се надявам, че всеки знае как да отиде там.

  Reply
 27. Григор Post author

  @Веско: Много добро и аргументирано.

  То обаче подразбира един много интересен въпрос. Ако Путин не може да бъде свален чрез преврат, как Русия ще се измъкне от тази ситуация?

  Може би ще драсна във фейса по въпроса.

  Reply
 28. Тока

  Очакваме да не ни спре тока! Ако е вярно, че сме зависими от Русия и за АЕЦ Козлодуй, то сме загубени.

  Reply
 29. Григор Post author

  @Тока: Уестингхаус също произвеждат ядрено гориво, съвместимо с ВВЕР-1000. Така че не сме зависими от Русия за АЕЦ Козлодуй – освен в руската пропаганда.

  Reply
 30. Григор Post author

  @ve4ernik: Сърдечно благодаря за дългия коментар на тема как илюминатите са реалност, Илон Мъск краде милиарди чрез криптовалути, 5G кулите облъчват с Ковид-19, ваксините чипират, демократите в САЩ са сатанисти и Сорос е техният господар, Алекс Джоунс и сходните му се опитват да донесат на света истината, евреите от Холивуд са вербували Зеленски, Тръмп е искрен борец срещу Дълбоката Държава и т.н.

  Само че си позволих да го спестя на читателите. И без него знаем колко страшни и дълбоки са вересиите на българското психиатрично здравеопазване. Нямаме нужда да ни танцуват пред очите непрекъснато.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *