Мрачни размисли

Обикновено пиша за неща, за които знам достатъчно.

Този път не е така. Много от нещата няма как да ги знам. Някои вероятно никой няма как да ги знае. Но предположенията, които здравият разум прави около тях, не ми харесват.

Затова реших да ги споделя. Без претенции, че са абсолютна истина и с гаранция ще стане точно така. Просто разказвам какво ми изглежда потенциално възможно.

За войната

Войната в Украйна включва едно сериозно противоречие. Русия не може да си позволи да я изгуби – сегашната руска доктрина е имперски военен експанзионизъм на по същество нацистка основа, отстъплението или спирането (освен за довъоръжаване) е за него смъртта му като такъв. Западът пък не може да си позволи да остави Русия да я спечели – би повторил грешката, която направи срещу Хитлер в началото на Втората световна война. Това противоречие определя развитието на нещата там.

Предполагам, че в момента енергично се търси негово решение. Вариант, поне малко приемлив и за двете страни. Много се надявам да бъде, или дори вече да е намерен. Но на мен не ми е известен и не ми хрумва такъв. А е глупаво да предполагам на базата на неща, които не знам. Така че разглеждам варианта, при който такова решение не е намерено.

Вече е ясно, че руската армия превъзхожда украинската в само едно – в тежка и дългобойна артилерия. Но затова пък десетократно. Да, решаващо е, ако противниковите градове бъдат изравнявани със земята без грижа за цивилните жертви и разрушенията, и Русия прави точно това. Но получи ли украинската армия достатъчно тежка и дългобойна артилерия, може да спечели дуела с руската. И Западът има ресурсите да ѝ достави повече от достатъчно, ако реши.

Защо бави доставката? Според мен изчаква. Руската армия напредва благодарение на колосален разход на оръжие и муниции. Дневно изстрелва по около 50 000 снаряда, а руските заводи не могат да произведат за ден и 10 000, дори извън санкции като сегашните. Изведени са от строя около 1000 танка, а Уралвагонзавод – заводът, в който се произвеждат руските танкове – на практика е спрял работа заради санкциите. Унищожените модерни танкове Т-72 и Т-80 вече се заместват с изкарани от резерва стари Т-62. От високоточните оръжия вече са останали почти само противокорабни ракети, нали Украйна реално няма флот, по който да се изстрелват.

Така че вероятно до максимум 2-3 месеца Русия ще е близо до изчерпване на ключови видове въоръжение и муниции. Хора може да мобилизира милиони, но с какво ще ги въоръжи? Тогава сериозно попълнение от далекобойни оръжия за украинската армия ще бъде навреме и на място. Ще ѝ даде възможност да обърне хода на войната, да превземе изгубените територии и да изблъска руската армия от Украйна.

Какво обаче следва? Русия е реално феодална държава, маскирана отгоре-отгоре като псевдокапиталистическа. Цар в нея е най-силният. Изблъска ли украинската армия руската от повечето от превзетите територии, Путин ще се е показал като слабак. Вече на върха няма да има място за него. А начинът за смяна на лидер в днешна Русия е един – ковчег.

(Да, Путин старателно е разчистил от върховете всички, които не са безлични и потенциално биха могли да го заменят. Войната обаче променя това. Некадърникът Шойгу беше заменен начело на войната с доказалия ефективността си „касапин на Алепо“ Бортников. А когато и той показа нежелание да избива нови и нови десетки хиляди цивилни братя по славянство, също беше изритан без колебание. На негово място Путин постави Суровкин – психопат от подтипа на Лаврентий Берия. Продължаването на тази война прави поставянето на особено крайни психопати начело на руската армия по-важно от потенциалната опасност от тях за трона на Путин. Така че помнете фамилията на този генерал – не е изключено да я чуваме за в бъдеще по-често.)

Затова за Путин победата в Украйна е въпрос на физическо оцеляване. А антисоциалните психопати като него са способни за личното си оцеляване на абсолютно всичко. Ако единственото, което им е останало, е ядреното оръжие, ще го употребят без никакво колебание. Самата идея, че избитите от него хора имат някакво значение, им е непонятна по начало, по биологични причини.

Тогава Западът ще е пред избор. Не отговори ли с ултиматум, ще изгуби влиянието си в света, включително способността си да поддържа мир за себе си. Не може да си го позволи – ще трябва да отговори с ултиматум. А това означава Трета световна. Ядрена… И най-лошото е, че затвори ли си очите, войната пак ще го настигне. Точно както Чърчил каза за Невил Чембърлейн, „който избира безчестието пред войната, получава не само безчестието, но и войната“.

Такава война ще е страшна, но няма да е смъртта на света. Руското ядрено оръжие е на същото дередже, както и неядреното. Вероятно под една четвърт от него ще успее реално да порази целите си. С толкова Западът не може да бъде унищожен. Нито дори отслабен до степен да не може да смаже изхабилата конвенционалните си оръжия Русия. А изгуби ли няколко десетки милиона население и десетки ключови градове, Западът вече няма да може да си позволи никаква милост към Русия. Политици, които агитират за милост, ще бъдат разкъсани на парчета от близките на жертвите. Нюрнбергски процес срещу руските лидери ще е по-неотвратим и от изгрева на Слънцето. Пълно разоръжаване на Русия, забрана да има армия, вероятно дори разделяне на малки и слаби държавици – вероятно също.

Има ли Русия изход?

Има ли при това положение Русия някаква тактика, която да ѝ дава надежда да спечели? Доколкото познавам начина на мислене на руското ръководство – да. А именно: Русия да си избере една държава от НАТО и да я унищожи с ядрено оръжие. С надеждата това да уплаши народите на натовските страни и те да принудят политиците си да се откажат от смазването на Русия.

Необходимите условия са:

 • ударът да е неочакван, за да не успее НАТО да се подготви да го отрази
 • да унищожи градове с поне 50% от населението на държавата (тоест да е достатъчно малка)
 • да е източноевропейска – към такива големите в НАТО имат по-малко симпатии и обвързаност

Това ограничава списъка на потенциалните жертви до четири – трите прибалтийски републики и България. Познайте коя от тези страни не е на стотина километра от Санкт Петербург, от посока, от която ветровете най-вероятно ще довеят ядрения облак точно към него. (И е прът в колелата на лъжата, че Русия е историческата майчица на славяните, дарила им държавност, християнство, език, азбука и прочее.)

Разбира се, това няма да спре НАТО – напротив, ще му докаже много нагледно, че ако Русия не бъде ликвидирана като военна сила, това значи атомни бомбардировки и над другите държави от НАТО. Включително над най-големите и влиятелни. И Путин вероятно се досеща, че това е възможно, но към този момент вече няма да има какво да губи. След лъжите за Украйна Западът няма как да му вярва повече, и той го знае.

Какъв е изводът? Ако Русия употреби ядрено оръжие в Украйна, внимавайте в ситуацията. Не е изключено да е разумно при ескалация дори да се евакуирате по-надалече от големи градове. 20 километра разстояние би трябвало да ви предпази достатъчно дори от най-тежките ядрени бомби – освен ако някоя не падне поради неточност върху мястото, където сте.

Ами ние с гайдите?

Гарантирано ли е, че изобщо развитието на войната ще поеме в тази посока? Категорично не. Политиците знаят много повече от мен – струва ми се най-вероятно да измислят някакъв начин за взаимен компромис. По-скоро се боя, че този компромис може да остави на Русия някаква печалба от войната – това на практика гарантира, че тя ще я продължи при първа възможност. И ще се задоволи само с Украйна, дори цяла, колкото Хитлер се задоволи само с Полша. Познайте кои ще са следващите. И на какво ще заприличат българските градове в такъв случай… Но това е вече друга тема.

Дори да се стигне до именно това развитие, гарантирано ли е, че ще ни ударят? Не. Изцяло на „усет“ бих казал, че в този случай шансът ще е между 5 и 10%. Което значи, че с вероятност 90-95% само ще станете за смях с евакуиране. Но според мен мъдрият човек предпочита десет пъти да му се смеят, отколкото веднъж да умре.

Ако ни ударят, гарантирано ли е, че „сички ша омрем от радиацието“? Не. Съвременните ядрени бомби се взривяват на километри височина, за максимално поразяване от ударната вълна. При такъв взрив има начално облъчване, но от 20 километра няма да ви убие, нито моментално, нито за месец или година. А вторичната радиация от дългоживеещи радионуклиди е на практика пренебрежима.

Колко време ще трае такова положение? Надали има как да продължи повече от две-три седмици. Напълно е възможно да се намери някакво решение още през първата седмица. Така че е малко вероятно да се наложи да отсъствате с месеци.

Сума сумарум

Повтарям: не зная достатъчно, за да преценя колко са вероятни тези неща. Просто споделям какво е принципно възможно да се случи.

(Ако някой смята да обяснява как Русия за нищо на света няма да постъпи така, нека не се хаби. Тя за нищо на света нямаше и да атакува Украйна, и т.н. Ако не може да се удържи да не пише глупости, с удоволствие ще му помогна, с блокиране. Не се ли ограничава екстремният идиотизъм, не ни чака добро бъдеще.)

12 thoughts on “Мрачни размисли

 1. jet

  Има и друго решение и смятам, че е по-вероятно да се случи. А и вече сме виждали подобни вариации. Разпад на Русия от вътре – като разпада на Съветския съюз който го видяхме вече, видяхме и военен отказал да натисне ядреното копче (1985г. мисля), когато имаше сигнал за фалшива американска ядрена атака и всички условия бяха налице да се изпълни ответния удар. Аз мисля, че в Русия все още има хора със всичкия си и ще направят правилното нещо, макар и в последния момент, дори с риск за живота си. Факта, че преди няколко месеца е имало пореден неуспешен опит за ликвидиране на Путин показва това.

  Reply
 2. Иван

  Русия няма нужда да удря България, сега когато президента (посочен от Решетников) поема държавата. Може с едно гласуване да излезем от НАТО и да се присъединим към Руската Федерация. Машините вече са заредени с правилните вотове. Отново никой няма да проверява хартиените разписки. Пък и като гледам политическите нагласи, може и няма нужда от фалшифициране на изборите.

  Русия обаче вече няколко пъти заплаши Литва, за това че блокира Руските доставки по земя към Калининград. Както вече сам посочи, радиацията от ядрените удари не е толкова смъртоносна, дори само на 100км разстояние.
  На Калининград се гледа като на ракето/самолетоносач, така че дългосрочното здраве на живущите там не е приоритет.

  Да ви припомня ли за генерала дето завладя Чернобил и накара войниците си да се окопаят в Червената Гора. Генерала го направил защото бил сигурен че Украинците няма да бомбардират централата. Само дето Червената Гора е червена заради високите нива на радиация в почвата, точно тази почва която войниците са копали и слагали в чували за укрепление. Последно чух, че като са се изтеглили, всичките войници са били с лъчева болест.

  Западните анализатори считат, че в Калининград има ядрено оръжие, защото сателитни снимки показват изградени силози за ядрени ракети (такива които издържат на директно попадение). Възможно е обаче тези силози да са все още празни и да чакат доставка на самите ракети.

  Reply
 3. Григор Post author

  @jet: Може ли малко повече информация за този опит за ликвидиране на Путин? Примерно кой е източникът на информацията?

  За да има реален шанс за разпад на Русия отвътре, Русия трябва да загуби тази война, и то катастрофално. Примерно да изгуби не само превзетите тази година територии, а и останалото от Донбас и Крим. Струва ми се теоретично възможно, но практически много трудно.

  @Иван: Не зная дали е реалистично да излезем от НАТО и да се присъединим към Русия с едно гласуване. ПП не успяха да съставят ново правителство на косъм – очевидно западното влияние тук се е засилило съществено за последните година-две. Опит за такова излизане най-вероятно ще доведе до политическа война в България, може би дори до гражданска, и с много висока вероятност до бърза намеса на НАТО. (Договорът ни за влизане в НАТО не позволява да го напуснем мигновено – има преходен срок, не зная точно колко е, но не е под 6 месеца. Дотогава НАТО има определени възможности за действие тук.) А Русия няма ресурсите да противодейства на армиите на НАТО дори на своя собствена територия, освен с ядрено оръжие…

  Да, Литва е в най-висок риск от прибалтийските републики, точно заради това. (Реално тя е блокирала само около 1% от общото количество доставки от Русия за Калининград, той може много лесно да бъде доставен с кораби по Балтийско море за горе-долу същите срокове. Така че по-скоро Русия е имала нужда да заплашва, да пробва дали блъфът срещу натовска държава ще мине. Не мина… И това е едно от нещата, които ме карат да мисля, че в такава ситуация Русия ще посегне към драстични действия. Ще се е убедила, че блъфовете дори срещу малки и слаби вече не работят след фиаското в Украйна. За да заработят пак, ще трябва да направи нещо истинско и страшно.)

  Колко е вярно това за войниците с лъчевата болест от Чернобил засега не знам. Повърхностната радиация е доста ниска – от нея войниците не биха получили дори най-лека лъчева болест. А колко е в дълбочината, на която са копали окопите, май не знае със сигурност никой. Има логика да е повече, но точно колко е не е известно да е замервано. Така че може би ще мине известно време, преди да имаме наистина надеждна информация по въпроса.

  Когато служех (1984-86 гг.) едно от нещата, които вършеше поделението ни, беше да охранява мобилни установки с потенциал да носят ядрени бойни глави. Бяха оборудвани обаче с обикновени – ядрените щяха да бъдат доставени от СССР при вероятност за война. Възможно е и в Калининград да е така. Там има няколко различни фактора – руска територия си е, удобен е за изнесени напред ракетни бази, но и лесно може да бъде превзет бързо и изненадващо с все ракетите… Поне на мен ми е трудно да преценя има ли там ядрено оръжие, или не. Най-вероятно ми се струва в силозите да има ракети, но ядрените бойни глави за тях да не са в Калининград. (Засега. Както е тръгнало, нищо чудно да бъдат доставени.)

  Ако се стигне до ситуацията, която описах (което се надявам да е сравнително малко вероятно… дано изляза прав), важността за Путин да подчертае колко унищожително е ядреното му оръжие ще превишава много далеч евентуалната полза от България като съюзник. Не успее ли да уплаши западните народи, за да спрат те политиците си от военно действие срещу Русия, това ще е краят на Русия като империя, а може би и като държава. Така че той не може да си го позволи, поне не при неговия светоглед.

  Reply
 4. Митко

  Не знам до колко краят на Русия като държава е реалистичен. НАТО и Европа са обединени от Русия като заплаха в момента. Ендо поколение (15-30 години) след като Русия (или 10те държави на които е разделена) вече не е заплаха едва ли някой ще се интересула или дори помни защо е била разделена. Междувременно Европа без обединяващ фактор ще се е превърнала в нещо подобно на българския парламент, кой колко ще може да налапа без да се интересува от последствията. Ако междувременно тези малки територии-дрържави не са насъскани до степен да се мразят е възможно някой да ги обедини и тръгне по стария вече известен ни начин. Вероятността тези държави да са станали силни демокрации и забогатяли междувеременно ми се струва нищожна. Всички народи искат успеха и богатствата на големите демокрации, но уви историята показва, че създаването и задържането на работеща демокрация никак не е лесно. Сиреч хората отчаяно ще искат промяна а това води почна подходяща само за демагози. Какво след вече е известно на интересуващите се от история.

  Reply
 5. Григор Post author

  @Митко: Не съм убеден, че липсата на Русия като обединяващ враг ще е тежък проблем за ЕС. Към края на 1990-те Русия беше на практика престанала да е фактор в Европа, но от това ЕС не се разпадна или разедини. Нито пък започна да е на принципа кой колко ще може да налапа, без да се интересува от последствията (е, с изключение на Великобритания) – напротив.

  Reply
 6. Иван

  https://www.nationalworld.com/news/world/vladimir-putin-assassination-attempts-who-how-did-he-survive-3707445

  In a television interview on 23 May, Kyrylo Budanov, head of Ukrainian military intelligence, said: “This was not in the public domain. A completely failed attempt but it really did happen about two months ago.”

  За Чернобил: https://www.iflscience.com/russian-soldiers-in-chernobyl-fall-sick-with-radiation-poisoning-reports-claim-63151

  Григор, откога политиците у нас се страхуват от протести? Ако армията е с Радев, нещата са предрешени. Той все пак е главно командващ от доста време.
  Ако България стане руска, Русия ще има път към Сърбия, където може да разположи свои ракетни бази с пряк достъп до сърцето на Европа.

  Ако Русия използва ядрено оръжие срещу Украйна или държава от НАТО, САЩ ще са принудени да отговорят реципрочно.

  Но има друга по-подходяща жертва за демонстрация на ядрени възможности и това е Молдова. Тя не е в НАТО, но е “партньор”, така че НАТО няма да е принудена да отговори на атаката. Русия вече има база в Приднестровието, така че може да се разправи с оцелялата съпротива. Успешното завладяване ще позволи отваряне на фронт в тила на Украйна и завземане на Одеса и останалото крайбрежие.
  Разбира се, малък проблем е, че Молдова няма широк излаз към морето, така че подкрепления и доставките ще са сериозно затруднени, поне докато руснаците не завземат граничното крайбрежие от Украйна. За това обаче им трябва силна авиация и силен флот, а след потопяването на Москва и загубата на Змийския Остров, флота им е в отстъпление, а авиацията им… нещо я гони липсата.

  Може изобщо да не се опитат да завладяват крайбрежието със сила, а след демонстрацията да искат мирни преговори, с които да циментират завладяното до момента и да си осигурят по-широки коридори за снабдяване.

  А може просто да заличат Змийския Остров. Понеже там в момента няма нищо и е далеч от всичко, масиран ответен отговор ще бъде неоправдан.

  Reply
 7. Божо

  “Повърхностната радиация е доста ниска – от нея войниците не биха получили дори най-лека лъчева болест. ”
  Да, ако само са ходили отгоре, няма проблем, но щом са копали са се надишали с прах, който съдържа кой знае какво.

  Reply
 8. Григор Post author

  @Иван: За момента нямам никаква информация дали твърдението за опит за убийство на Путин е вярно. Може и да е, но е бая сериозно твърдение – докато не получа сравнително сигурни доказателства, не ми се иска да заставам зад него.

  Неяснота има и около Чернобил и облъчването. При повърхностни замервания са били получени твърде ниски нива на радиация, за да разболеят човек. Тежката бойна техника обаче е в състояние да разрови почвата на десетина сантиметра, отдолу неизбежно ще излезе по-радиоактивен слой. Въпросът е колко по-радиоактивен – надеждна информация по въпроса няма. Струва ми се малко вероятно на повърхността да е почти хич, а на 10 см дълбочина – смъртоносна… Ако обаче са копали и окопи на метър-два дълбочина, сме в абсолютно неизвестна зона. Със сигурност може да се каже, че от вдишания прах са били облъчени много повече, отколкото от външната радиация. Но дали е достатъчно за лъчева болест – не съм сигурен. По-вероятно ми се струва да е достатъчно, но нямам сигурна информация.

  Ако България стане руска, печалбите за Русия ще са много и многопосочни. Прекият път към Сърбия е само една от тях.

  Ако Русия използва ядрено оръжие срещу държава от НАТО, дали САЩ ще отговорят зависи от президента им. (А и от коя е държавата – ако е България шансът е един, ако е Германия или Великобритания е друг.) При Байдън шансовете (за България) ми изглеждат примерно 80% да отговори срещу 20% да се направи на разсеян. При Тръмп ми изглеждат 95% вероятност да се направи на разсеян срещу 5% вероятност Конгресът да го принуди да отговори.

  Какви са при ядрен удар срещу Украйна ми е трудно да преценя. Към момента двата варианта ми изглеждат приблизително равно вероятни. (При Байдън. Доколкото разбирам от начина на мислене на психопатите, Тръмп няма никога и за нищо на света да прости на Зеленски, че отказа да фабрикува обвинения срещу Байдънови, и ще се бори срещу подкрепата за Украйна до последно.)

  Русия няма как да стигне до Молдова, без да мине било през Украйна, било през Румъния. Змийския остров няма смисъл да го заличават – няма да уплашат с това никого, а друг смисъл от заличаването няма.

  Според мен, успеят ли да завземат цялото крайбрежие, или дори само ако усетят, че не могат повече, ще искат мирни преговори. Само че ми е трудно да си представя Зеленски да се съгласи, докато не се изнесат от цяла Украйна, а те няма да го направят.

  @Божо: Така е.

  Reply
 9. Анастас

  Много едностранно гледаш на нещата. Войната в Украйна не е локална, а война чрез посредник между Русия и САЩ (НАТО са напълно контролирани от тях и разчитат основно на тяхно въоръжение). Точно както се изчерпват руските запаси, това се случва и с тези държави, снабдяващи Украйна. И то, с не по-малко темпо.

  И нещо много съществено – войната не се печели с оръжия, печели се с икономика. Съществена част от която са ресурсите. Това, което се наблюдава в момента е увеличаващи се приходи от продажба на петрол и газ за Русия, въпреки санкциите, и постоянно увеличаване на цените на тези суровини от алтернативните източници. Което изправя всички икономики и общества, зависими от тях, пред рекордно поскъпване на всички продукти и затихване на производства. В следствие, рублата е в невиждан подем, за сметка на еврото и долара. Последният се държи единствено на решението на Судитска Арабия дали да продава в друга валута, за което се чу че е обсъждано.

  Суровина е също и храната, а в момента Русия контролира освен собственото производство и това на Украйна. Да, за момента това засяга основно държави от Африка, но производството на храни има и втори план – употребата на изкуствени торове, за производството на които се ползва отново газ. А има и трети план – това, че храните се доставят от различни краища на света, за което пак са необходими петролни продукти. При това положение, не е ясно до есента кое ще има по-голямо значение – запасите на въоръжения или недостига и цената на храната.

  Освен това, възгледите ти за евентуална ядрена война са изключително розови и неадекватни. Знаеш ли на какво се дължи неизползването на ядрено оръжие след бомбардировките в Хирошима и Нагазаки? На доктрината на гарантираното взаимно унищожение, или тъй нареченото “ядрено възпиране”. Последиците от евентуален удар с ядрено оръжие нито се ограничават в 20-километрова зона, нито в “месеци или години”. Дори и да не настъпи “ядрена зима”, тези които оцелеят от непосредствения взрив и непосредствената радиация, са осъдени да се мъчат дълги години от последствията им. Радиоактивни и отровни въздух, вода и храна, в регион многократно надвишаващ зоната на прякото попадение.

  От години общественото мнение се манипулира в посока ядрената война да бъде направена от нещо немислимо в нещо възможно. Разработват се усилено и противоракетни системи, които да променят баланса на атомните оръжия. Истината е, че е достатъчно Русия за взриви част от арсенала си, дори и на собствена територия, за да унищожи напълно човешката цивилизация и вероятно вид. Нарушаването на съществуващия баланс е най-голямата и непосредствена заплаха пред съществуването на човечеството и всеки който се опитва да я омаловажи извършва престъпление спрямо оцеляването и бъдещето ни като вид.

  Reply
 10. Григор Post author

  @Анастас: Погледът ми ти се вижда едностранен, понеже не включва елементи на конспиромания. И се надявам да не включва и занапред. Да, без тях е доста по-скучен, но това е положението.

  Reply
 11. Jogy

  Това че НАТО били напълно контролирани от САЩ си е редовна пропаганда на про-руските фенове, но историята показва друго. Например втората война в Ирак през 2003, когато на Буш младши му беше хрумнало да свали Садам, те се опитаха да накарат НАТО да участва, но повечето членки отказаха да участват. Американците много се бяха разсърдили например на французите, искаха да преименуват “french fries” на “freedom fries”, но нищо друго не можеха да направят.

  Reply
 12. Божо

  @Анастас: Нещо не виждам американски войници в Украйна. Виждам хора, които искат да спасят страната си от руските имперски амбиции да ги завладеят и унищожат.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *