За руския народ

Мисля си за руския народ. Какво отношение заслужава той – днес, по време на агресията на Русия в Украйна?

Уви, днес руският народ масово подкрепя великоруския нацизъм. Да, има руснаци, които му се противопоставят с риск за свободата и живота си, и те заслужават огромно уважение и възхищение. Но те не са мнозинството. А мнозинството е, което прави народа – и заслужава презрение и позор.

Да, може би след 50 или 100 години руският народ ще е така далече от нацизма, както са днес германският и японският народи. Тогава може би ще заслужава отношение като към германците и японците днес. Но сега заслужава каквото заслужават германският и японският народи по времето на Хитлер и Хирохито.

Да, мнозинството руснаци всъщност не са виновни за отровата в главите си. Жертва са на пропагандата, с която биват облъчвани. Затова не бих разстрелял или затворил искрен поддръжник на руския нацизъм. (Руската агентура, която пропагандира рашизма знаейки, че е вид нацизъм, за мен заслужава същото, каквото заслужиха служителите на Гьобелс в Германия.) Но с много малко изключения се отнасям към искрените поддръжници на рашизма, и в Русия и у нас, с презрението, което каузата им заслужава. Без това те нямат как да осъзнаят, че подкрепят античовечност, и да я отхвърлят. А не я ли отхвърлят, ще продължат да са гранати, които стоят на масата и чакат някой да ги грабне и запрати по някого.

Това е моята позиция.

2 thoughts on “За руския народ

  1. Виктор

    Едва ли мога да добавя нещо, Григоре, написал си го кратко и ясно. Само ми се иска да кажа, че някак ми е мъчно за това, че започнаха много хора да се отнасят към руснаци по-лошо, някак предубедено. Например наскоро слушам близо до мен хора, говорят на руски, явно майка, баба и внуче. И после обяснявам на моята дъщеря, че тези може да са украинци, избягали от войната и бащата на детето да бъде убит всеки момент, а може би вече е убит. Може да са руснаци с много пари, които са решили да живеят тук, или пък да са по някаква друга причина тука, например бащата, който може да е някакъв от точно тези, които правят войната. Мисълта ми беше, че не бива човек да смята всеки, който говори на руски за лош или добър. Е не стигнах до котката на Шрьодингер, защото вече веднъж съм опитвал да я обясня и ако се опитам пак, провалям се отново. От време на време ни минава път все пак тая котка, а понякога дебне врабци.

    Reply
  2. Григор Post author

    Привет Викторе,

    Абсолютно съм съгласен, че не всички руснаци следва да бъдат поставяни под общ знаменател. Нещо повече, ако руснак живее в България, е доста вероятно да не е щастлив от путинизма в Русия.

    Отделно, немалко украинци говорят само руски език – включително такива, които са патриоти и твърди противници на Путиновата агресия. Част от тях са от етнически руски произход. Друга част са били засегнати от вековете руска политика на изкореняване на украинския език…

    Накратко – абсолютно прав си!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *