За лявото, дясното и кандидат-диктаторите

Мисля си – хич не се разбираме напоследък за лявото и дясното. Кое диктаторско, кое не. Кое свободно, кое не. Кое умно, кое не. Кое свястно, кое не… Откъде дойде тая бъркотия?

Моите 5 ст. – от технологично-икономическия прогрес.

Политическите измамници с мераци да станат диктатори винаги са били популисти. До степен всеки друг да изглежда на техен фон не-популист, така че това си е само тяхна категория.

Но и така имат избор – леви или десни? Е, поне е лесен. Където има повече наивни и тъпи хора, които по-лесно може да бъдат излъгани.

От зората на изборната демокрация – да кажем, 1800-те – та докъм средата, че и края на втората трета на 20 век, това място беше лявото. Там бяха бедните. Които не бяха имали как да се образоват, бяха видиотени от мизерия, притиснати дотам да вярват на евтини лъжи – накратко, електоратът на измамника кандидат-диктатор. Десните през тези времена бяха интелигентните, образованите, културните, мислещите, свободните да избират разумно.

Затова и през тези времена политическите измамници носеха „леви“ маски. И диктатури разцъфваха където идваше на власт тяхното „ляво“. И овладените от тях държави – Русия/СССР, Китай, Северна Корея… – също носеха „леви“ маски. Е, под маските установяваха феодално-робовладелски общества…

С напредъка на технологично-икономическия прогрес обаче нещата се промениха. Бедните получиха достатъчно възможност да се образоват, да не са видиотени от мизерия и готови да вярват на идиотски лъжи. И не всички, но много от тях престанаха. Започнаха да се опитват да мислят и избират разумно – не винаги успешно, но принципно с желание и донякъде с потенциал.

Десните пък не можаха да понесат натиска на ускоряващия се прогрес – те по начало по не носят на промени. Започнаха да си слагат дебели капаци на очите, за да се отградят от него колкото могат. Но това ги отгради и от възможностите да се образоват и да са актуални. А и масово не знаеха, че в комплект с капаците вървят и седло, юзда и камшик.

И политическите измамници с диктаторските мераци се преместиха при тях. Нахлупиха „десни“ маски, както преди нахлупваха „леви“. (Много от тях са съвсем буквално бивши „леви“ – леви тогава колкото сега са десни, естествено. Примерно Тръмп е бивш регистриран поддръжник на Демократическата партия.) Подпомогнати от славата на разумно и мъдро, която си беше създало дясното на фона на олайненото от тях ляво…

Обективно тези хора не са нито леви, нито десни – те са измамници с амбиции. Ще ви лъжат с на каквото вярвате, няма да ги е гнус или да им пречи. Да, обективно изгражданата от тях система е по-близка до дясна, отколкото до лява – феодализмът неизбежно е по-десен и консервативен и от най-екстремния съвременен капитализъм. С твърде много, за да си струва да се мисли дали е по-десен или по-ляв. Той просто е добър само за феодалите.

(И само ако те са психопати. Нормалният човек не изпитва радост, че той има какво да яде, но хиляди нямат. Нито че е успял да ликвидира съседа си и да му вземе къщата или феода. Нито пък му се нрави да живее живот, в който няма да оцелее и месец без дузина гвардейци, дето да го пазят и в тоалетната, и без човек, който да опитва храната му преди него, да не е отровена. Защото феодализмът е така. Каквато музиката, такова хорото.)

Та, пазете се от тия измамници. Включително и особено ако ви се пробутват за „свои“. Съседът ви на другия край на идеологическия спектър обикновено няма да ви наклевети, за да ви прати в затвора и да ви вземе дома. Тези „свои“ ще ви вземат не само дома – всичко. Докато ви гледат в очите и усмихнато ви обясняват колко мъдри сте, щом ги подкрепяте, и колко много печелите така…

Това е от мен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *