Софийски грабеж

На тези места (засега три) можете да прочетете разследването на Вени за поредния грабеж на парче земя от софийска градинка, за да си врътне някой алъш-вериша:

http://semkiibonbonki.blogspot.com/2006/03/blog-post_28.html

http://semkiibonbonki.blogspot.com/2006/03/blog-post_30.html

http://semkiibonbonki.blogspot.com/2006/03/2.html

Надявам се да има и продължение. И най-вече много се надявам да има победен край – или спрян строеж, или публично оплескан до гуша “бизнесмен” и авери, а най-добре и двете. Поне малко да държи влага на другите като тях.

Брано на Вени! От толкова хора, видели, че нещо там се строи на заграбена земя, тя е единствената, която надигна глас и задвижи нещата.

По принцип, такива хора в едно общество са редки. Те са като витамините в него. Не са основен строителен материал, малко са. Само дето без тях обществото боледува, а накрая и умира. Превръща се в нахъсана джунгла, където правото е на по-силния.

Няма как да не са редки. В едно нормално общество не може всеки по цял ден да следи какво става наоколо, и да хаби седмици, за да разнищи нещата… Но в нормалното общество всеки може, когато чуе, че нещо се граби, да надигне глас, а и ръце, ако трябва, и да спре грабежа.

Често чувам по някой да се оплаква, че политиците ни били прекалено продажни, та затова сме закъсали. Лъжеш, драги. Не е луд който яде и чуждия зелник – луд е, който си му го дава.

Не е вярно, че политиците ни са прекалено продажни. Щом не сме ги научили да са свестни, значи не са достатъчно продажни – заслужаваме повече. Не е вярно, че са гьонсурати. Щом не сме им ударили плесника, значи не са достатъчно гьонсурати – повече ни се полага… Лъжеш, драги, не са прекалено продажни. Лъжеш, за да скриеш от другите и себе си собствения си мързел и нежелание да се погрижиш за съдбата си. А след това за проблемите ни са ти виновни американците, руснаците, географското положение на България и четирите годишни времена.

На изборите ти отиде за риба, драги. За да може купените с кебапчета гласове да тежат повече, и да изберат който най не се гнуси от мръсни похвати. А сега обясняваш кой друг бил виновен, че политиците ни са боклуци – КГБ, ЦРУ, МОСАД, световната еврейска конспирация и марсианците. И добавяш: “Ама те всичките са съвършено еднакви боклуци, никой не е по-добър или по-лош и на грам от останалите – за кого да гласувам?”. Дано слушателите ти са идиоти, и те оправдаят.

Това ти е най-голямата лъжа, драги. Не са другите виновни, че политиците ни са отпадък. Виновен си ти, персонално. Ако беше избрал някой, който и да било, сега щеше да имаш право да кажеш: “Аз гласувах за теб – защо ме измами? Разкарай се!”. Сега политикът ще ти отговори: “Щом не си гласувал, значи си заявил, че си доволен и съгласен на всичко – разкарай се ти, аз съм народен избраник, ти си презрян обикновен гражданин”. И ще поопипа щастливо в джоба пачката, срещу която е продал градинката ти за двуетажна бирария… А ти няма да можеш да му кажеш нищо.

Не че ще искаш, де. Ти само на думи си недоволен, на действия си щастлив от това да те крадат. И да крадат и околните, дето хич не са щастливи от това, и са действали, ама ти си ги предал в нужния момент. И сега разплуто си пиеш пиенето и си слушаш слушивото, и се правиш на недоволен, белким някой ти повярва.

Знаеш ли какво искам, драги? Да има две Българии искам. Една за тия като Вени, дето се борят, и мъчат, и не се дават, и се опитват въпреки такива като теб да направят нещата малко по-свестни. И друга – за тези като теб, дето само симулират недоволство, а всъщност са по-тъпи и безразлични и от добитък. Да се види в коя животът ще е по-добър от в най-белите държави, и от коя децата ще са съгласни в робство да се продадат, ама да са по-далеч от нея. Коя ще просперира и цъфти, а коя ще е лекето на световната карта…

И твоята България да е оградена с висока ограда. Да не могат такива като теб да излязат от нея, и да отровят живота на други държави с безразличието си. Доскоро роптаех срещу новата Берлинска стена в Европа – сега разбирам колко мъдри са западноевропейците, че я издигнаха. Такива като теб са трупна отрова за всяка държава. За нищо на света не бива да бъдат допускани в нормалния свят. Ще го превърнат в клоаката, в която са превърнали България.

Тогава ще си получил каквото заслужаваш, драги. И Вени ще е получила каквото заслужава. Тя – да се махне от теб. Ти – да бъдеш махнат от нея. И да се види кой какво ще получи.

А докато това няма как да стане – горе главата, Вени! Срам ме е, че нямам времето и силите да помогна с много – но поне мога да надигна глас в твоя подкрепа.

За да се надявам, ако някой ден все пак проима две Българии, да ме допуснат някак до тази, в която ще си ти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *