Да пробваме Linux

Повечето ми читатели сигурно биха могли да допишат сто пъти по толкова към долните редове. Някои обаче – може би не. Този запис е за тях.

Ако случайно не сте пробвали Linux – струва си. Честно. Свикналите на Windows се мъчат първите седмица-две, докато усвоят разликите, но после го харесват.

По-добър ли е от Windows? За вкус не се спори. Но познавам стотици хора, минали от Windows на Linux – и нито един, минал обратно. Така че вероятно като минимум не е по-лош.

Кое е голямото му предимство? Пак за вкус не се спори. За мен лично то е свободата му. В какво се изразява ли? Хм… В какво се изразява разликата между това да седиш в стаята си и да гледаш фототапет, и да седиш навръх планината и да гледаш гледката? Уж е същата… Или да дишаш кондициониран и пречистен въздух, и да дишаш планинския. Уж кондиционираният е дори по-безвреден и хубав, но… Има разлика.

Най-удобно изпробването става с Knoppix. Това е “версия” на Linux (точният термин е дистрибуция), създадена за демонстрационни цели и като набор от полезни инструменти. Голямото й предимство е, че няма нужда от инсталиране на диск – чудесно върви и само от CD.

Свалете си, например оттук, последната версия на Knoppix. (Към момента, в който пиша това, тя е 4.0.2; съвсем скоро се очаква да излезе 5.0.) Има вариант и за DVD, който предлага повече възможности; като начало обаче вариантът за CD е напълно достатъчен. Нужен ви е .ISO файлът – ще го познаете и по размера, около 700 мегабайта.

Какъв е този файл? Програмата ви за запис на CD-та ще го познае лесно – той е CD, записано като файл. Запишете го с нея на едно CD, може и презаписваемо. След това можете да изтриете файла.

(Ако не разполагате със записващ CD-ROM, помолете някой приятел да свали и запише файла. Нищо чудно той дори да има Knoppix, и да може да ви услужи с него.)

След това нагласете компютъра си да се опитва да стартира от CD-ROM устройството преди твърдия диск. Става от BIOS-а – ако не знаете как точно, помолете някой приятел. По-новите компютри позволяват по време на стартиране (най-често с F8) да им кажете откъде да пробват първо – това също е възможност.

За да стартирате Knoppix, компютърът ви е добре да има поне 128 мегабайта памет. Струва си да се пробва и на 64, но успехът не е гарантиран. Особено стари, особено свръхмодерни, или особено редки машини също може да не тръгнат добре. Във всички случаи обаче, рискът за информацията в компютъра ви е нулев – Knoppix работи изцяло и само от CD-то, и не докосва твърдия ви диск (освен ако не му го кажете изрично).

Сложете CD-то с Knoppix в устройството, и престартирайте компютъра. След малко ще излезе картинка и команден ред под нея. Натиснете Enter, или изчакайте малко – системата ще тръгне да зарежда.

Бъдете търпеливи – зареждането на Knoppix е бавно. Една от причините е, че CD устройството е в пъти по-бавно от твърдия диск. Друга е, че Knoppix е записан в компресиран (ще рече специално обработен) вид. Предимството на това е, че на един диск се побират много повече неща, а недостатъкът – че зареждането става доста по-бавно. (Това си личи и после, при пускането на програми – ако беше инсталиран на твърдия ви диск, щяха да тръгват дори по-бързо, отколкото под Windows.) Дори така обаче, за минута на бърз компютър и три-четири на стар и бавен трябва вече да сте в графичната среда.

Едно неудобство е, че докато работите с Knoppix, не можете да извадите CD-то му от устройството. Дори да опитате, то няма да реагира. Но не се плашете – тръгнете ли да го престартирате, то само ще си излезе. Уви, информацията на това CD трябва на самия Knoppix твърде много… Ако обаче той е инсталиран на диска ви (да, Knoppix може да бъде инсталиран и на диск), CD-то е напълно достъпно.

Сигурно ще забележите, че “това нещо Linux” доста прилича на Windows. Истината всъщност е, че то може да изглежда най-различно. Има версии (т.нар. дистрибуции), които приличат на Windows още повече от Knoppix. Има и твърде различни… Както и да е, вече можете да разглеждате.

Не забравяйте, че все пак Linux е вид Unix, тоест не е Windows. Може би най-голямата разлика за начинаещия е в директориите и файловете. Под Linux няма традиционните дискове C:, D:, E: – всичко е една общо “устройство”. Напълно естествено, познатите ви директории Windows и Program Files ги няма – ще намерите разни странни имена, като boot, dev, etc, home, usr, tmp, var, proc… Директорията, в която ще се окажете отначало, е /home/knoppix (забележете, чертите са обратни на тези в Windows). Стойте си отначало там, и рискът от золуми ще е нулев. (Иначе също не е много по-голям.)

Имената на програмите са друга загадка. Какво е това GIMP? Или K3b? Къде ми е добрият стар Word, Excel, Media Player? Има ли тук такова нещо като Nero? Или BitComet – без него закъде? 😉

Добре, де. Ето какво на какво горе-долу съответства:

Вместо Microsoft Office (Word, Excel, Access) имате OpenOffice.org – Writer, Calc, Base… (Щастлива изненада: той чете и пише напълно прилично файловете от Microsoft Office, прави директно PDF файлове, и много други удобства!) Друг подобен пакет е KOffice – малко по-слабичък засега, но симпатичен и пъргав.

Вместо Notepad чудесна работа ще ви свърши Kate. Всъщност, той може много повече от Notepad – поработите ли малко с него, ще се убедите. А на тези, които с умиление си спомнят Windows Write, сигурно ще допадне KWrite.

С какво да пишете CD-та ли? Ако освен CD устройството, в което в момента е Knoppix, имате и записвачка, тя ще е напълно достъпна. А програмата, която ви трябва, се нарича K3b. Поклонниците на Nero и Easy CD Creator ще останат щастливи от интерфейса й, и още повече от възможностите й.

Търсещите Paint ще открият лесно KolourPaint. А тези, които биха искали Photoshop или нещо подобно по мощност, ще се зарадват на GIMP. Желаещите да работят с Postscript, да четат PDF файлове и т.н., също не са изоставени – за тях има Ghostscript, KPDF и много други програмки.

Интернет? Него да искате! 🙂 Освен пъргавия чаровник Firefox, внимателните ще открият една особена изненада – Konqueror. Това е не само приятен браузър, но и свръхмощен файлов мениджър, способен като на шега да сложи Windows Explorer в малкия си джоб. Списъкът на всичките му възможности вероятно би приспал половината читатели тук и би изправил на нокти другата половина. Той е като онези маниашки швейцарски ножчета, които са по една длан широки и имат стотици остриета, триончета, отвертки, клещи, вилички, пинсети, куки, отварячки, длета, пилички, лупи, вилици и каквото още ум не може да побере… Любителите на BitComet ще открият KTorrent, а и не само него. Evolution е удоволствие за всеки читател на електронна поща (аз пък лично предпочитам KMail 🙂 ). А има и още, и още, и още…

Музика? Филми? Пробвайте MPlayer! Още едно абсолютно швейцарско ножче. Да свири и показва музика и филми (често дори омазани, които забиват Media Player) е една стотна от възможностите му. За него не е проблем да конвертира филм от един в друг формат, да го превърне в купчина JPEG кадри (или обратното), и… Който знае всичките му възможности, вече е експерт във видеообработката. Мижавият преди години Kaffeine вече е невероятно удобен, а симпатягите Totem и Xine – истинско удоволствие.

Работа с диска? Ако имате вече мъничко опит, сигурно сте забелязали QtParted – свободен аналог на Partition Magic. А ако опитът ви е малко повече, вероятно бихте могли да го използвате, за да освободите на диска си място за инсталиране на Linux. И вероятно бихте и искали да го направите.

Игри? За да е полезен, Knoppix е сравнително беден на игри – но тази “бедност” означава десетки. (“Беден”, защото игрите за Linux са хиляди.) Открийте ги сами! 🙂

Ще спра с изброяването на програми дотук, защото на CD-то на Knoppix има стотици програми. Разглеждайте го, изучавайте го, откривайте чудесата му и сами! Струва си.

Настройките на Knoppix – по-добре не бъркайте там, поне отначало. Ако само разглеждате, няма да омажете нищо – но ще се уплашите от количеството им. Както и под всеки Linux, тук можете да настроите всичко, което някой някога е мечтал да може да настройва под Windows. Че и отгоре… Когато обаче уплахът ви мине, Windows ще ви изглежда недружелюбен и затворен като капсулована китайска играчка. Приемете го като нагледна демонстрация на тема свобода.

CD-то с Knoppix предлага няколко езика на интерфейса като варианти. Уви, българският не е сред тях – мястото на CD-то е ограничено. Но инсталирате ли Linux на диска си, разбира се, този проблем отпада – почти всички програми, които ще видите на него, са преведени и на български. Благодарение на безкористния труд на много доброволци.

Това е положението на CD-то. А ако имате смелостта да свалите и пуснете DVD-то, ще се изгубите вътре. Освен всички изброени дотук програми, и още други, подобни на тях, там ще намерите свръхмощен набор от инструменти за програмиране, компилатори и интерпретатори за десетки езици, и още и още други изненади.

Колко от програмите, които ще намерите в Knoppix, са свободни? Всички. Можете да отидете с него в НСБОП и да се похвалите как сте си го откопирали от някой приятел. Решите ли да го раздавате на приятели и познати, това не е престъпление или пиратство – това е принос към общността на свободния софтуер. Добре дошли в екипа! 🙂

(Харесва ли ви този начин на мислене и отношение към нещата? 🙂 )

Може би единственото, което няма да откриете в Knoppix, е антивирусна програма. Изпусната е не по недоглеждане, а защото не е нужна. Да, за Linux принципно може да се напише вирус, дори съществуват такива. Само дето, точно както и експлойтите за Firefox, се срещат главно в новините, а в реалния Интернет някак не успяват да виреят.

Изобщо, това със зловредията в свободния софтуер е странно нещо. Уж с неговия отворен код той е дори по-уязвим. Уж слабостите му са не по-малко, отколкото на комерсиалния. Само че, кой знае защо, за неговите слабости и уязвимости научаваме все от някоя статия в Интернет, а за уязвимостите на затворения софтуер – от поредната гадост, настанила се на собствения ни компютър. Не зная защо, ама все така става.

Твърди се, че било така, понеже свободният софтуер бил рядкост, и затова авторите на зловредия не се интересували от него. И така да е, пак е плюс. Но истината е, че в много сфери – сървърни платформи, уеб сървъри, DNS сървъри, какво ли не още – свободният софтуер е колкото и несвободният, или далеч повече. А и там някак все така става – изследванията на мастити агенции и фирми показват едно, пък личният ви опит – друго… Изберете си на кого да вярвате сами. Аз съм си избрал, и съм си направил изводите.

Накратко – пробвайте. Разгледайте го, уверете се, че Linux не е толкова страшен, и че си струва да го разучите. А ако има интерес, ще напиша някой път и описание как да го инсталирате на диска си – било като основна операционна система, било като втора освен Windows.

37 thoughts on “Да пробваме Linux

  1. А

    По въпроса за линукса ето едно интересно сайтче, където има разгледана и другата гледна точка 🙂

    http://www.geocities.com/bgprogramist/

    За фанатиците да не се засягат много, все пак покрай истините има и много смях 🙂

    Два цитата набързо:

    1. Vse oshte ne mi viarvate za vredata ot Linuxa, nali? Ami ogledaite se
    naokolo. I v Ada da biah popadnal, chak tolkova mnogo vopli i stenania
    niamashe da cuia!
    “Pomosht, pomosht, .. ne mi raboti … modema!”
    “Pomosht, pomosht, .. ne mi raboti … mishkata!”
    “Pomosht, pomosht, .. da mu eba maikata!”

    2. Imaite pred vid che goliama chast ot vashite “argumenti” rabotiat sreshtu vas. Eto naprimer, edin optimist (Jeremy) koito vseki pyt mi otgovaria v 14 tochki kazva slednoto “Ta ako slojish edin Linux-potrebitel pred Windows toi bi se sprawil weroqtno sys wsqkakyw problem(sydq po sebe si), no ako nqkoi sloji teb pred Linux, wqrwaj mi ne iskam da te obidq, ti edwa li bi uspql dori i da wlezesh w sistemata, kamo li da oprawish kakywto i da bilo problem.”
    Da ti pikaia, Jeremy, na sistemata v koiato, az, koito imam sobstven kompiutyr ot poveche ot 10 god i doktorska stepen v oblastta na tochnite nauki, ne moga dori da vliaza.

    Reply
  2. ritchie

    Хм, поразгледах го “интересното сайтче”. Всъщност нищо интересно. Прекалено е “ултра” и не попаднах на смислени аргументи. Все пак прочетох 3-4 писания, включително за това как Мандрейк и Ред Хат са фалирали, което не е особено вярно :-). Всъщност такива мнения винаги ще има. Веднага се сещам за един форум, в който имаше крайни позиции от сорта “който ползва PC е тъпанар и малоумник”. Та “интересното сайтче” е от този род.
    Григор, добре си писал, ама си прекалил малко. Давай го по-кратко. На час по лъжичка. Няма смисъл от първия път да се простираш нашироко за свободите. Хората се плашат от това. А и в повечето случаи това не ги интересува – те просто искат да си свършат работата без проблеми. Нека първо пробват. Като се заинтересуват – добавяш материал. След това омесваш с малко свобода и отворен код. Разбъркваш добре и подклаждаш постоянно. Поддържаж умерен огън известно време и получаваш чуден резултат. 😉

    Reply
  3. А

    Закалката на промпта май не ти е позволила да се посмееш на воля 🙂

    А иначе:

    1. “А и в повечето случаи това не ги интересува – те просто искат да си свършат работата без проблеми.” – правилно
    2. “След това омесваш с малко свобода и отворен код.” – грешно. Опитай се да го свържеш с точка 1.

    Reply
  4. Н.Пепелишев

    Караш ме да чета мнение на някой, който не знае, че Windows-а има кирилица, прави web страници с Word и им слага CP-1252 кодировка?! И се предполага че е капацитет в най-общо казано ИТ бранша?! Трудно ще ти е …

    Reply
  5. А

    #Н.П. Изобщо нищо не искам да те карам пич 🙂 Особено след като в някой от първите статии човекът беше разгледал засегнатите от теб въпроси.
    А ти какво точно ме накараш да мисля за мнението ти, след като си стигнал само до заглавната страница, и вече ползваш сложни препинателни знаци? 🙂

    Reply
  6. Н.Пепелишев

    Смях. Когато дадеш смислен аргумент, а не линкове към в-к Стършел или предположения, може и да поспориме. Поне докато Григор не ни изгони.

    Reply
  7. Катрина

    Хей,тъкмо това е което ми трябваше!!!Поздравления по случай 24-ти!!!Много здраве и щастие!!!

    Reply
  8. Григор Post author

    За страничката на “БГ Програмиста” – във всяка общност има по някой краен идиот, който да гони нормалните хора от нея. Има такива в общността на Linux, има ги и в общността на Windows. Така че не виждам причини за стряскане или емоции. И, откровено казано, бих предпочел като представяне на “другата гледна точка” някой друг сайт. Има предостатъчно места, където тя е представена умно, обосновано и убедително. Това… хм… вероятно е допринесло за преминаването към Linux на повече хора, отколкото моят запис някога ще допринесе.

    (Като го чета, се сещам една случка отпреди към четири месеца. В една от фирмите, които поддържам, имаше един “компетентник”. Отивам веднъж там по повод закъсал монитор. Изгоряло ТХО – само една хоризонтална черта през екрана. Докато го разкачам, идва компетентникът, и заявява:

    – Защо го взимаш, не можеш ли да му смениш кабела тук?
    – Кабела?!
    – Да, дето Слона го настъпи вчера. Той образът затова сега е така.
    – ?!…
    – Бе ти си много прост, бе! Компютърджия ми се пише. Колко акъл трябва да се сетиш, че като е сплескан кабела, и образа ще е сплескан?…

    Ченето ми увисна. “Некомпетентният” народ наоколо се заподхилва, а шефът на фирмата ми направи зад гърба на компетентника знак – не му обръщай внимание, той си е такъв… Не знам защо направих аналогията.)

    Катрина: Благодаря ти – и да ти се връща стократно! Повече рождени дни и по-малко години! 🙂

    Reply
  9. Mick

    Вирусите и Линукс – това е може би признакът по който може да се разбере кога една операцианна система е станала популярна – има ли вируси за нея, значи е популярна. Няма непробиваема ос така, както няма банка която не може да се ограби – условието да има достатъчно много клонове. Така, че това е парадоксът, ако Линукс набере достатъчно на брой потребители, ще има и вируси и антивирусни програми, независимо колко бързо излизат пачове и т.н. и отворения код.

    Reply
  10. Владо

    Всъщност, както казва сетра ми, с Линукс и баба може, пробвай с друго.

    Най големия проблем на Линукс, по сравнение с повечето други оп системи е че има твърде голямо разнообразие. Често виждам хора да се чудят като седнат на лаптопа ми, “коя ТОЧНО програма за рисуване да използвам?”

    Иначе като дружелюбност на интерфейс и инсталиране, ами пробвай Ubuntu, Knoppix, … и тогава коментирай.

    Reply
  11. Явор Атанасов

    А за Kanotix-а нещо да кажеш? Хвалят се, че разпознавали най-много хардуер. Интересно ми е дали ще разпознае моя TV тунер.

    Reply
  12. alvin

    Не виждам какъв е проблема хора, които са свикнали с Windows, че са го и понаучили от любопитство, да пробват Linux.
    Няма проблем.
    Ще пробвам и аз, добре.
    Но да попитам – Knoppix ли е най-удачната дистрибуция като за първи път? В смисъл – знаете, че първия път е много важен, трябва да се внимава и прочие 🙂

    Reply
  13. Григор Post author

    Knoppix е удобен, защото можеш да го пробваш, без да го инсталираш на диска си.

    А пък е и едновременно приятен за пробване, и полезен като набор инструменти за опитния потребител. 🙂

    Reply
  14. v3rmin

    Вземи напиши една статия “Да пробваме MacOS”. Вече има х86 версия, има и хакове, с които тръгва на Intel машини, а не само на безбожно скъпите Mac-ове, така че времето е узряло за една такава статия.

    Reply
  15. санчо

    Защо да пробваме това или онова, като се каза, че по-важно е бързо и лесно да си вършим работата. Има много тинейджъри, дето си слагат и линукс, по-скоро за да шашкат съучениците. Не че нещо им трябва. Какво значи на един тинейджър да му трябва даден ОС ?
    Но те имат време.
    Ние нямаме.
    Обаче имаме нелегални програми.
    Когато нещата по тоя въпрос се стегнат и ножа опре на кокал, тогава ще минем и на линукс (къде ще ходим).
    Разбира се, ако човек спастри някоя седмица, може да я посвети на “минаването” и да мине овреме 🙂
    Но ако не може ?
    Най-добрата програма (повечето пъти) е познатата програма. Така и с ОС-а.

    Reply
  16. hawkbg

    хубаво си коментирате това и онова,ама я да вземе някой да каже мога ли да се вържа в нета с “кнопикс”
    че се претрепах и немога да си конфигорирам връзката TCP/IP,PPPoE и така натаък
    Благодаря предварително

    Reply
  17. jordan

    Някой знае ли как да го запиша този файл с нерото за да ми тръгва от CD-to като image и ако знае някой моля да обясни по подробно.

    Reply
  18. Григор Post author

    @hawkbg: Зависи какъв тип принципно ти е връзката с нета. Дали е статичен TCP/IP адрес, дали е динамичен, дали е PPPoE, или PPTP… Попитай провайдера си, и ако той не знае как да си конфигурираш Кнопикса, потърси в linux-bg.org – там има тонове полезни указания. Ако четеш добре английски, Гугъл е безценен източник на информация. Ако и това не помогне, пиши тук – или аз, или някой друг ще ти помогне.

    @jordan: ISO-то е вид disk image, точно както примерно nrq. Трябва не да се направи data cd, на което да се сложи ISO файлът, а да се избере нещо от сорта на Copy Image to Disc, или Burn Image, или нещо подобно (не помня как точно беше на нерото), и да се използва като имидж този .ISO файл.

    Reply
  19. angel_k

    Здравейте ,
    някой да е успял да пусне субтитри на Български на MPlayer но под Ubuntu.
    Ако има някои с идей или начин как става това моля Ви да ми драснете на e-mail-a.

    Предварително благодаря

    Reply
  20. ккк

    Зная, че е добър и има много възможности, но немога да си свържа скенера и фотоапарата ! Моля, кажете ми в коя програма да вляза за да работя със скенера и фотоапарата си ! Трябват ли ми допълнителни драйвери?

    Reply
  21. Григор Post author

    Скенерите и фотоапаратите са малко неустановено положение в Линукс. Драйвери за повечето възможни видове има компилирани в ядрото (тоест, най-вероятно не ви трябват допълнителни), но са писани все от хакери-ентусиасти, а не от производителите на хардуера – тоест, няма установени единни стандарти и начини как да се работи с тях.

    Възможно ли е да кажете с каква дистрибуция на Линукс сте, а също какви са скенерът и фотоапаратът ви? Би помогнало много. (А още повече би помогнало, ако зададете въпроса си на http://www.linux-bg.org – там редовно висят отлични специалисти по Линукс, много по-добри от мен, и вероятно ще ви помогнат с удоволствие! 🙂

    Reply
  22. ivas

    Здравейте! Все още съм начинаещ потребител, а отскоро само с PC BSD, поради което мнението ми не би било компетентно.
    Затова ще изкажа само впечатленията си и задоволството което изпитвам винаги когато седя пред компютъра!
    И благодарности на виновника за това!

    Reply
  23. emo unarev

    Аз съм съвсем начинаещ,но изтелих KNOPPIX 5.0.1 И МИ ХАРЕСА! Въпросат ми е как да го инсталирам на Диска.Не ми трябва повече никакъв WIN. И понеже съм много бос, едно много подробно описание ще ми доиде много добре. Благодаря предварително на всеки,които ми помогне!:)

    Reply
  24. Григор Post author

    @emo unarev: Много подробно описание за Knoppix е трудно да се направи, защото инсталирането му не става по един и същи начин към различните версии. Ако някой ден имам малко време, ще напиша кратко ръководство как се инсталира Debian (това е дистрибуцията, на която е базиран Knoppix; когато инсталирате Knoppix на диска си, всъщност се оказвате с инсталиран Debian).

    Reply
  25. бачо киро

    факти: при иползване като обслужваща машина (сървър) линукс и всякакви юниксови наследници заемат 50% от цялото, а малъкмекските машини още гонят 14-15% и пропагандират че виждате ли ей сегинка ама още догодина ще имат 17.. де е ямбол, де е стамбол. истината е че малъкмекските продукти вулгаризират употребата на компютри въобще и повече шпионират отколкото обслужват потребителя. един от линуксгурутата дето стопанисваше първата безплатна зона у нас ми каза, че за да се научим напълно да управляваме един линукс е нужно половин година четене на упътванията – това за главен старши найбашвърха системен администратор, и което е изключително важно, коефициентът на полезно действие на машина с луникс или подобно е много над малъкмекската й версия – повече конски сили остават за да си вършим работата, а не за да държим жив и пухтящ мастодонта на малъкмек. някога при машини под 500 мхц съотношението беше следното: 450мхц машина (клас пентиум едно)с добре проектиран процесор амд и малъкмекски надстройки мачкаше една минута музика за една минута време към популярния цифров формат за звук. същото време беше нужно на неоптимизиран какъв да е интелски процесор от предишно поколение (486) на 100 мхц, работещ с линукс, за да свърши подобна задачка, без всякакви гарнитури от рода на директхикс емемхикс или други хитрини. мегахерците при компютъра са като оборотите при автомобилния двигател – това за обикновените потребители. и още един факт: защо пощенската услуга на малъкмекската корпорация работи с линукс и линукски безплатни свободни оторени програми, а не с техния пакет приложни програми за същата цел? иначе такива злобеещи срещу монополното статукво и прекланящи се пред многото пари (каквито и да са и откъдето и да идват) винаги е имало, и никога не са били определящи за всеобщото азвитие при използване на компютри, което заради малъкмекските алчности е забавено с не по-малко от четири десетилетия, ако помня добре мнението на домакина отпреди десетина години.

    Reply
  26. alvin

    Окей, направих едно CD с Knoppix, пуснах, зареди без проблем.
    Ебаси кефа 😉
    Разгледах внимателно, после не чак толкова внимателно (с опасната мисъл “Е, кво пък толко може да стане?”) и когато всичко трябваше да е Рай, се оказа, че не ми разпознава мрежовата карта (или поне аз така мисля), защото ме убеждава, че нямам интернет, както и други компютри в мрежа.
    Някакви идеи как да се справя с това? И обещавам, че следващия постинг няма да е виндоуски 😉

    Reply
  27. Григор Post author

    Вероятно я е разпознал, но не е настроена (има едни работи като IP, netmask, gateway, DNS…). Те трябва да се настроят.

    Най-лесно ще ти е вероятно от едно приложение, наречено Control Center – няма да ти е трудно да го намериш. 🙂 (Всъщност, не знам дали вътре има тези настройки – аз винаги си го настройвам на ръка, от командния ред. Но тази процедура е малко над вкуса на начинаещия в нова ОС, макар и много малко. А в момента пиша от Уиндоус машина при клиенти, и нямам как да погледна.) Огледай – трудно ми е да си представя, че няма да го има.

    А и да се справиш с това, така или иначе тръгнеш ли да го инсталираш за пръв път, още повече пък успоредно с Уиндоус (препоръчвам при прехода известно време да се кара на dual boot система, докато човек понасъбере опит), е добре някой с опит от инсталиране да е наоколо, за в случай на проблем. С удоволствие се наемам с тази роля. 🙂

    Reply
  28. Дончо

    @alvin: Първо погледни мрежовите си настройки от Windows чрез “ipconfig /all”. След това Григор ще е така добър да ти даде 1-2 командни реда, които изпълнени в терминал на линукс ще ти пуснат картата. След това ще трябва да видиш как да си ги сложиш тези редове така, че да се изпълняват винаги (но за това вече ще ти трябва персистентна инсталация или настройки на Кнопикс).

    Ако преодолееш тези дребни проблеми, може и да станеш фен. Ти в момента си в класическата ситуация “нов в Линукс”. Имаш 3 варианта:
    * Учиш се сам – трудно, но остава завинаги, а знанието е безценно.
    * Помага ти приятел – ако имаш добър приятел, той ще ти помага като смоташ нещата. И така ще се научиш
    * Плащаш си. Тогава разбираш, че Линукс не е съвсем безплатен, защото знанието е пари (както казах по-горе).

    Във всички случаи ти препоръчвам първия вариант. Успех!

    Григоре, извинявай че ти обърнах блога на съпорт форум. Дефект ми е вече, трета година съпортаджия го давам :P.

    Reply
  29. alvin

    Да, с БТК ADSL съм, нета минава през един рутър и чак тогава е при мен. Трябва да поровя в настройките на Уин-а и да видя това-онова, щото knoppix май не се справя сам. Пробвах с автоматична настройка на картата – каза failed 🙁
    На ръка ми иска IP, network mask, gateway (тва лесно даже за ламе като мен), както и server name и broadcast address.

    Иначе съм умилено-очарован от възможността да джиткаш на нещо безплатно, удобно и добре изглеждащо (няма какво да се лъжем, аз съм краен юзър, ползвам компа за домашни нужди). Малко ме дразни забавянето, но то е защото ОС е на диск, предполагам.
    И без това скоро ще преинсталирам XP, смятам да сложа и Линукс и да прескачам от едната на другата.

    Ако реша да е нещо на хард диска, пак ли Knoppix да е? Честно казано, нямам нужда от кой знае какво 😉
    Благодаря ви в аванс 🙂

    Reply
  30. Григор Post author

    @Дончо: Благословен да си, не на последно място заради този дефект! Не, не съпортаджийството. Много са съпортаджии, но малко са помагачи в нужда.

    @alvin: Забавянето твърдо е от СД-то. Тук, на работа, съм със старичък Дурон/1000, с 512 ram, и нещата хвърчат. 🙂

    За слагането на някакъв Линукс: той иска отделен дял на диска, от който да тръгва. (Но може спокойно да ползва дяловете на Уиндоус, особено ако са FAT – с NTFS има проблеми.) За RPM-базирани дистрибуции (Fedora, SuSE, Mandriva…) 10Г дял му е предостатъчен. За DEB-базирани дистрибуции (Debian, Knoppix, Ubuntu…) 5Г дял му е предостатъчен.

    Различните дистрибуции са различно добри за различните хора – не е възможно да се каже кое ще ти пасне най-добре, без да си пробвал. Лично за мен Debian с KDE върши чудесна работа. (Knoppix по същество е Debian; при инсталиране на диска ти се оказваш с инсталиран Debian). Пробвай с него – и ако си в София, се обади да дойда да помагам, в случай че нещо тръгне не както трябва.

    Reply
  31. Дончо

    Ех, дебианции :). Няма да спорим. За мен дистрибуцията за начинаещ е само (и единствено :P) Федора!

    Reply
  32. alvin

    Okazva se, che DSL nqma problem s interneta. CD s 50MB – kef 😉 I browsvam bez problem!
    Syjalqvam za maimunicata.. Ne e kato da e pylno s instrumenti. Shte porovq oshte, za da vidq moga li da smenq ezika 🙂

    Reply
  33. Санчо

    две години и полвина по-късно….
    (след моето обаждане) и година след последното мнение
    Тази тема забравена ли е ?
    😉

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *